Виолетова зимна роза - необичайни теменужки, които приличат на рози

Съвременните сортове стайна сенполия са над 500 разновидности. Техният брой, благодарение на усилената работа на животновъдите, непрекъснато се увеличава. Violet Winter Rose е новост на вътрешния пазар, впечатляваща с буйния си цвят на наситен синьо-виолетов оттенък с люлякова граница.

Как изглежда виолетова зимна роза, към кое семейство принадлежи?

Цветята от този сорт се различават от обичайните, те приличат повече на малки рози. Много венчелистчета, подобни на облак от вечерен наситено син цвят, постепенно се отварят като розова пъпка, по-тъмни от предната страна и много по-светли отвътре. Дръжки - разклонени, многобройни. В резултат на това компактната корона изглежда изключително елегантна. Листата на този сорт са по-малки от тези на обичайната Uzambara Saintpaulia, имат светлозелена граница по назъбения ръб, а отвътре навън са много по-светли с червено-бордови жилки.

Виолетов зимен възход

Теменужки, които приличат на рози: сортове

Популярността на виолетовите сортове, чиито цветя са по-пищни от обикновено с многобройни двойни венчелистчета, само нараства. Saintpaulias с големи цветя са сортове с диаметър на венчето над 7 см. Сред най-зрелищните нови продукти, които са успели да бъдат пуснати в широка продажба, заслужава да се отбележи:

Magic of Love - необичайни теменужки с плътни двойни цветя с червено цвекло оттенък с бяла граница по ръба на венчелистчетата. Листото е голямо изумрудено зелено. Дръжките носят 2 пъпки.

Магия на любовта

Зефир - сорт, отглеждан от селекционера Морев К.Л. Чаша с форма на голямо звездно цвете с двойни венчелистчета. Светлорозовият нюанс е основният нюанс с по-тъмни розови петна в центъра, тъй като пъпката най-накрая се отваря, става все по-наситена. Листото е светло зелено, равномерно оцветено, леко събрано по ръба, като волани.

Зефир

Династия Минг - отгледана от И. Фредет. Неговите шарени розови цветя имат силно гофриран ръб на венчелистчетата. Почти бели в центъра до краищата придобиват бледорозов тон. Листът също е гофриран и съчетава няколко нюанса на зелено под формата на петна и петна.

Династия Мин

Йесения (Le Esenia) - сорт, отглеждан от селекционера от Виница Елена Лебецкая. Големите лилаво-бели хавлиени венци с диаметър до 5 см могат да цъфтят едновременно в количество до 40 парчета.

На бележка! Периодът на цъфтеж е от септември до март.

Йесения

TZ-Sunset - теменужка К. Морев. Розово-червено голямо полу-двойно цвете с по-тъмна сърцевина. На дръжки 1-2 пъпки. Листът е голям, лъскав с леко назъбен ръб.

TZ-залез

Накратко за историята на появата на нови сортове

В Русия, Украйна, Беларус, европейските страни, САЩ има много разсадници, както и частни животновъди, чиято специализация са сортовите теменужки. Случва се едно и също търговско наименование да принадлежи на външно различни растения в описанието. Ето защо не е изненадващо, че под името Winter Rose можете да видите напълно различни цветя в различни каталози. Например Елена Коршунова, известна животновъд в Толиати, е регистрирала своя сорт "Зимна роза".

Зимна роза на Елена Коршунова

Представките към името посочват кой разсадник или животновъд е успял да получи дадено цвете за първи път.И така, RM - индикация на селекционера Наталия Скорнякова, ND - Наталия Данилова-Суворова, 23 - Яна Зубо и др.

Процесът на въвеждане на нови продукти е много вълнуващ, макар и не бърз. Няма гаранция за успех, но винаги има шанс да отглеждате сортове с уникални характеристики.

Интересно! Когато пресичате сини и лилави теменужки, можете да получите ново цвете с венчелистчета от два нюанса наведнъж.

Пресичането изисква две зрели растения в стадия на цъфтеж. Поленът узрява 5 дни след отварянето на пъпката. Внимателно се прехвърля върху плодника на кръстосаното цвете. Ако опрашването е успешно, тогава от увяхналото венче се оформя кутия със семена. Те са толкова малки, че приличат на прах. Те узряват в рамките на 6 месеца. Изсушеният дръжка с кутия се отрязва, семената се отварят внимателно и се сушат още 3 седмици. След това се извършва сеитба. Покълването на семената трае само 6 месеца. Така се получават редки теменужки, както и сортове теменужки с най-големи цветя.

Листните резници на обикновените сенполии ще произведат растения, които са 100% идентични с техните майки. Но не и разновидностите на химера. Те не се размножават с листа, като запазват майчините си черти, новите теменужки ще изхвърлят пъпки с непредсказуем цвят.

Особености на грижата за виолетова зимна роза у дома

Като цяло правилата за грижа не се различават коренно от другите сенполии. Това прави сорта желано придобиване за всеки производител, който има опит в отглеждането на теменужки.

Температура

Идеалният температурен режим за повечето сортове вътрешни теменужки е в диапазона от + 22-24 ° С. Те ще претърпят спад и покачване с няколко градуса без загуба. Но охлаждането под +15 ° С, както и увеличаването до +30 ° С и повече, може да доведе до смъртта на цветето.

Осветление

Светлината е необходима ярка и разсеяна. Саксията може да се постави на южния прозорец, ако до нея се постави по-високо растение, създавайки сянка. Източните и западните первази са много по-подходящи, където има ярка светлина само сутрин или следобед.

Поливане

Най-добре е да се полива през палета. Младите храсти се нуждаят по-често, тъй като обемът на саксията е по-малък. Още по-добре е да спуснете контейнера във водата на 1/3 от височината отдолу, докато на повърхността на почвата се появят мокри петна, след което да го извадите и поставите на сух палет.

Пръскане

Категорично е противопоказано капки и пръски вода да удрят венчелистчетата и листата. Но е полезно овлажняването на въздуха наоколо. За това саксия с палет се поставя върху по-широка палета, пълна с малки камъчета, потопени във вода.

Влажност

Теменужките обичат влажния въздух, така че горещите и сухи листа и цветя изсъхват. Ако влажността в помещението е под 60%, ще трябва да създадете изкуствен микроклимат около саксията с цветя, например, като я поставите в аквариум или оранжерия.

Грундиране

Почвената смес за пресаждане се приготвя от листна земя с добавка на пясък, хумус, парчета въглен, кокосови влакна, торф. Ако добавите мъх, това само ще подобри състава на почвата, както и агроперлит или вермикулит за разрохкване. Оптимална киселинност рН = 5,5-6,5. На дъното се поставя дренаж от въглища или малки камъчета.

Подхранване

За да цъфтят, теменужките се нуждаят от фосфор и калий. Азотът се въвежда само на етапа на активно развитие на младо растение преди първия цъфтеж. Периодично е полезно цветето да се полива с вода с добавяне на няколко капки йод или леко розов разтвор на калиев перманганат.

Важно! През зимата веднъж месечно се дава леко подсладена вода за хранене.

Кога и как цъфти

Ако грижите за растението са правилни, тогава пъпките ще се появяват редовно, когато старите цветни стъбла изсъхнат. Ако няма цел да се получат семена, тогава увехналите цветя, заедно с краката, се отстраняват внимателно веднага след увяхването.

Видове цветя

Теменужките могат да имат венчета с разделени и слети венчелистчета, чиито ръбове са равномерни, назъбени, хавлиени. Цветът е едноцветен, многоцветен, с петна, контрастираща граница.

Цветни форми

Хибридите с цветя, наподобяващи розови пъпки, са много популярни. Освен това има и други форми:

  • камбана (камбана);
  • с форма на чаша (купа);
  • "Оса" - с изпъкнали дълги върхове (оса);
  • "Магданоз" (теменуга);
  • "Звезда" (звезда);
  • мида;
  • хавлиени и полу-двойни;
  • прости (5 слети венчелистчета).

Период на цъфтеж

Средно домашните сенполии цъфтят 8 месеца в годината. Периодът може да е различен, в зависимост от сорта, осветеността, възрастта на растенията. По-често покрива топлия сезон, но нищо не пречи на виолетовото да цъфти през зимата, ако за това са създадени всички необходими условия.

В сравнение с много други цъфтящи стайни растения, Saintpaulia Winter Rose е много непретенциозна. Възможността да се любувате на необичайно големите и ярки цветя през цялата година плаща за усилията на колекционера да го намери в магазини, където все по-често може да се намери този красив сорт.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина