Виолетово злато на скитите - описание на разнообразието от домашни цветя

Violet Zlato Scythians е отгледана през 2015 г. от селекционера Елена Лебецкая. Сортът беше признат за истински хит през 2015 г. сред колекционерите, а днес привлича все по-голямо внимание на обикновените любители на цветята.

Описание

Violet Zlato Scythians (LE) се отличава с големи двойни цветя с бяло-жълт цвят с розова неправилна граница. За разлика от тъмнозелената зеленина, цъфтежът изглежда невероятно. Дръжките са достатъчно здрави, за да издържат на големи цветя.

Виолетово златно скити

В цвете, което още не е разцъфнало напълно, венчелистчетата често имат светъл, едноцветен цвят, който изглежда златист при определено осветление. По време на растежа и развитието на растението се появява по-ярък цвят.

AB Злато на скитите

От подобни сортове сенполии могат да се различат сортовете "LE Zlata" и виолетовите "Gold of the Scythians AB". Освен това теменужката на селекционера Алексей Вълков е почти идентична, с изключение на розовата граница на по-деликатен нюанс.

Виолетка "LE Zlata" е отгледана през 2018 година. Основната разлика между този сорт е лилавата граница.

Интересно е: скитите са най-голямото племе, живеещо на територията на днешна Украйна и Молдова през I хилядолетие пр. н. е. Уникална колекция от скитско злато се съхранява в Музея на историческите съкровища на Украйна.

Характеристики на грижата за виолетово злато на скитите

Теменужки Злато на скитите (AB) и Златото на скитите (LE) са почти идентични в грижите:

Най-важното правило за поддържане на наситеността на цвета и развитието на границите е контрол на температурата. За всяка Сенполия температурите над 30 градуса са фатални. Що се отнася до сортовите екземпляри, най-добре е да се поддържа температура от 17 до 23 градуса по време на полагането на цветни дръжки. Скитското злато в по-хладни условия често показва зелена граница.

Внимание! Митът, че теменужките обичат сянката, е убил много растения.

Виолетовото осветление трябва да е правилно. Сенполии обичат ярка, но разсеяна светлина. Липсата на осветление води до липса на цъфтеж, издърпване на листата нагоре. И в същото време твърде интензивното слънце може да изгори листата. Ето защо е най-добре да засенчите южните и югоизточните прозорци с щори или да залепите специална хартия върху прозорците. През зимата е важно да се организира осветлението.

Теменужките от тези сортове не обичат прекаленото поливане, както и силната суша. Почвата се полива, тъй като горният слой изсъхва на сантиметър. Водата трябва да е утаена и да не е студена. Що се отнася до напояването с фитил, изискванията са сходни.

Важно! Пръскането върху цветя или листа не е задължително и дори може да съсипе растението.

Но периодичното къпане премахва праха от изходите. Можете да измиете теменужката точно под крана, като леко накланяте листата. След това гърнето се оставя на място без течение, за да изсъхне за няколко часа. Когато се къпете, покрийте земята с фолио.

Висока влажност, противно на популярния мит, теменужките изобщо не са необходими. Освен това при ниски температури прекомерната влага може да доведе до гниене и плесен. По време на отоплителния сезон, ако на листата започнат да се появяват сухи връхчета, най-добре е да използвате овлажнител (полезен е както за цветя, така и за хора).

Почвата е най-важното правило за успешното отглеждане на скитското цвете LE Zlato. Обикновената земя няма да работи, тъй като бързо се намокри. Идеалното решение е торф с висок конус (40 процента) и рипер (перлит, пяна, топчета, вермикулит).

Всички сортове Saintpaulias изискват чести торене и промяна на почвата. При липса на хранителни вещества виолетовите злато скити губят богатия цвят на листата, не цъфтят или пъпките стават по-малки.

Спазвайки всички правила, можете да постигнете перфектно кимане с кимване.

Кога и как цъфти

Цъфти най-често през втората половина на лятото и началото на есента. Цветята са големи, при разтварянето им се появява ярък цвят. При горещи условия цветът може да стане напълно розов с малко жълто отвътре.

За справка! Между другото, скитският сорт AB Zoloto също губи по-голямата част от жълтия си цвят в жегата, придобивайки розово. Съответно няма да се вижда граница.

Как да размножаваме виолетови скитове Злато у дома

Сенполия може да се размножава по три начина:

  1. Семена. Вариантът се използва най-често от животновъдите.
  2. Листни резници.
  3. Дръжки (при химери).

Най-често срещаният вариант е да вземете листно рязане. Трябва да се отреже с остър нож (избършете с алкохол), листът е необходим от втория ред. Необходимо е да се избират копия без петна и дефекти.

След това трябва или да поставите изрезката във вода, докато се появят корените (след това я поставете в земята), или веднага да я вкорените в земята.

За да направите това, изсипете смес от перлит и торф в съотношение 60 до 40 в малка пластмасова чаша.Поставете листа на дълбочина един сантиметър и го фиксирайте в земята. След това е по-добре да поставите дръжката в оранжерия - тук процесите ще вървят по-бързо.

Вкореняване на виолетов лист

След около 2 седмици листът ще пусне корени, а след месец и деца. Последните трябва да бъдат засадени веднага щом пораснат поне 4 листа с размер поне 2 сантиметра.

Неправилно засаждане на виолетови бебета

Прехвърляне след покупка

Ако вече е закупено възрастно растение или бебе, те трябва да бъдат трансплантирани незабавно, тъй като почвата може да не е подходяща. Избираме контейнер с размер около 2 пъти по-малък от изхода. Ако говорим за деца, можете да вземете пластмасови чаши от 50 мл (например от бебешка извара).

Виолетова трансплантация след покупка

Уверете се, че сте направили дупки отдолу. След това се излива експандирана глина и се покрива с пръст.

Забележка! Виолетовото трябва да е в контейнера на такова ниво, че средната точка на растежа да е леко повдигната. Поставете гнездото в средата и внимателно добавете пръст отстрани. Успокойте леко.

Основните проблеми на теменужките злато скити

С какви проблеми може да се сблъска цветар, когато иска да отглежда този интересен сорт?

  1. Тъмните петна по листата показват прекомерно навлажняване на почвата и възможни проблеми с кореновата система. Необходимо е да се изследват корените. Ако те са нормални, тогава пресаждаме цветето в подходяща почва. Ако е кафяво, но стъблото е здраво, го почистваме с нож и го засаждаме отново в прясна почва. Черно стъбло и меки резници означават смъртта на розетката. Кафявите петна по листата остават с влага и по-нататъшно течение.
  2. Бактериозата се проявява чрез постепенно потъмняване на багажника и резниците, с течение на времето те напълно гният. Най-често заболяването започва в горещината и засяга растения със слаб имунитет. Затова преди лятото е важно да се подреди колекцията - да се прекоренят болните гнезда, да се смени почвата на лека и т.н.
  3. Паяковите акари често заразяват Сенполия. В магазините можете да си купите много средства за унищожаване, докато цветята ще трябва да бъдат премахнати. При обработката е важно добре да изплакнете первазите и саксиите.
  4. Mealybug най-често се появява в условия на висока влажност. Можете също да си купите продукт за борба с вредителите в магазина.

С подходящи грижи виолетовото злато на скитите или златото на скитите със сигурност ще ви благодари с буен и ярък цъфтеж. В същото време необичайният вид цветя със сигурност ще изуми другите любители на цветята и обикновените хора.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина