Виолетово. Домашни грижи

Хората често използват цветя, за да украсят средата си. Сред тях има теменужки - растения с красив цвят. Освен това те могат да се отглеждат както на улицата, така и у дома.

Какво е виолетово

Узамбарската виолетка или сенполия е цял род цветя, който принадлежи към биологичното семейство на Геснериеви. Открит е от учения Сен Пол, откъдето идва и едно от имената.

Теменужки у дома

Мога ли да я държа вкъщи

Виолетовите често се виждат в градините. Това са малки, но доста обилно цъфтящи растения. Цветята върху тях са разположени в средата на розетката с шапка. Те могат да се отглеждат не само на улицата (където между другото оцеляват само през един летен сезон). Сенполиите отдавна са спечелили любовта на хората, те се отглеждат дълго време като закрити култури в саксии.

Засаждането и грижите за узамбарската виолетка у дома изискват спазване на редица специфични условия.

Важно! Особено внимание трябва да се обърне на разликата между истински теменужки и сенполии. Първите са представители на семейство Фиалкови, трайни насаждения, които могат да зимуват на улицата. Вторите са подобни на първите растения от семейство Геснериеви. И двете цветя се наричат ​​теменужки поради приликите си, но те са различни.

Виолетово при начинаещия производител

Някои вярват, че Сенполия е само участникът на опитен производител. С подходяща подготовка можете да започнете цветарство с тях. Специално внимание трябва да се обърне на избора на сорта. Те съществуват, както следва:

 • Колекционерски;
 • Пернати;
 • Промишлени;
 • Ампелни.

Вътрешните теменужки от индустриални сортове са по-подходящи за начинаещи от останалите. Това са цветята, които изискват минимално внимание и енергия. Те са най-много в магазините - те са най-евтините за отглеждане.

Сортове, подходящи за начинаещи

Сред индустриалните Сенполии за начинаещи се препоръчва особено:

 • Балетен снежен конус. Този сорт, наричан още Снежинка, изглежда много елегантен. По време на цъфтежа му се появява разпръскване на малки бели двойни цветя.

Виолетов балет снежен конус

 • Оптимара Кънектикът. Optimara Connecticut е теменужка, която може да се счита за класика. Доста големи лилави цветя с прав ръб се срещат в много домове.
 • Тройка (Тройка). Трудно е да се объркат тройките с други разновидности. Те се отличават с двойни цветове. Освен това, на три листенца градиентът ще бъде по-забележим от другите.

Всички тези сортове понасят добре грешките и недостатъците на начинаещите цветари, поради което именно от тях се препоръчва да се запознаете с теменужки у дома.

Грижа за теменужки у дома

За растение като теменужка домашните грижи задължително трябва да вземат предвид редица негови изисквания. Това растение не е от руски географски ширини, поради което в апартамента трябва да се създадат специални условия.

Температура

Сенполия е цветето, което не обича както студа, така и топлината. През периода на цъфтеж оптималната температура за нея е 20-22 градуса през деня, 18-20 ° C през нощта. През сезона на покой се препоръчва постепенно понижаване на температурата до 16-18 ° C.

Интересно... Теменужките са чувствителни към температурни промени. Например при стандартни 20-22 ° C по време на цъфтежа растението ще цъфти обилно. Но при 18 ° C броят им ще намалее, самите цветя ще бъдат по-компактни, по-ярки, по-богати.Ако температурата е по-висока, тогава цветът ще бъде по-светъл, по-голям и по-краткотраен.

Теменужка, отглеждана при температура по-висока от препоръчаната

Избягвайте резки температурни промени. От това листата могат да започнат да гният, пъпките и цветята да умрат.

Осветление

Сенполия обича топлината и светлината. В същото време растението е доста деликатно, поради което саксията с него трябва да бъде премахната от пряка слънчева светлина. Е, виолетовото ще бъде на перваза на прозореца на западния или източния прозорец. От южната страна на света, Saintpaulias ще бъде малко прекалено. За някои сортове ще подейства леко потъмняване с тюлова завеса. Най-добре е изобщо да избягвате отглеждането на тази флора в тези райони.

Поливане

Задължително е да поливате теменужките правилно - те не могат да понасят както прекомерна влага, така и пресъхване. Оптимално поливането се извършва два пъти седмично, през картер, с утаена вода със стайна температура.

За да улесните живота на цветарите, можете да използвате фитилно поливане на теменужки. Тя е организирана по следния начин: тънка корда се вкарва в дъното на саксията. Другият край на кабела се спуска в контейнер с вода от по-ниско ниво. Според законите на физиката, водата сама ще тече през фитила в саксията и количеството й ще се променя според температурния режим на помещението. За фитила е най-добре да се вземат синтетични материали - те провеждат добре влагата и са по-устойчиви на гниене.

Фитил поливащи теменужки

Този метод на напояване не е подходящ за всички растения, но е идеален за Saintpaulias. Той е удобен за пътуващи и заети хора. По този начин вземете предвид следното:

 • Важно е да изберете правилния диаметър на кордата (от 1,5 мм до 5 мм) и мястото на организация на напояване с фитил. Излишната влага ще доведе до смъртта на растението.
 • През зимата трябва да помислите как да направите така, че водата да не се охлажда твърде много - Сенполия също не понася студена вода.
 • Почвата трябва да е рохкава.

Пръскане

Виолетовото е влаголюбиво цвете, докато не понася вода по листата и цветовете си. Следователно, те не трябва да се пръскат при никакви обстоятелства. Разрешено е да се душ с вода със стайна температура веднъж на всеки два месеца. След него е задължително да се позволи излишната влага да се оттича.

Влажност на въздуха

Влажността на въздуха е важна за Saintpaulias, поради което се препоръчва да държите контейнер с чиста вода до тях, така че да се изпарява естествено.

Между другото, кухненският климат обикновено е чудесен за теменужки. Най-често има по-влажен въздух, който често не се нуждае от допълнително овлажняване.

Почвата

Запечената, плътна почва не е подходяща за Сенполии. Тя се нуждае от мека, рохкава земя. Те „дишат“ корените по-активно от другите растения, така че е наложително да се гарантира, че почвата запазва своите качества. Между другото, благодарение на нея напояването с фитил е подходящо за тази флора.

Почва за теменужки

Обикновено в магазина има отделен грунд за теменужки. Ако не, направете го сами така: вермикулит, перлит и торфена почва за стайни растения се вземат в равни пропорции и се смесват.

Подхранване

Сенполия определено трябва да бъде хранена. Това се прави изключително през периода на цъфтеж и активен растеж. Това не е необходимо по време на латентния сезон.

Когато растението само пуска листата си, то се нуждае от повече азот. За да цъфти по-добре, трябва да го наторите с фосфор и калий. Ето защо разсадът трябва да се подхранва с азотни торове; фосфорно-калиевите торове се препоръчват за възрастна флора.

Пот

Този вид цветя има голяма нужда от дишане на корените. Ето защо в дъното на гърнето трябва да има перфорации - отвори за въздух. За да се предотврати изтичането на пръст през тях, обикновено между саксията и земята се полага тънък слой синтетичен плат.

Забележка! За теменужки се препоръчва използването на пластмасови саксии. С глинени и керамични саксии е по-трудно да се организира напояване с фитил.

Виолетово в пластмасова саксия

Саксията трябва да е подходяща за размера на растението. Млад разсад е удобен в контейнер от 5-6 сантиметра.Възрастните цветя имат свои собствени изисквания - саксията трябва да е три пъти по-малка от розетката на цветето. За да изберете всичко правилно, трябва да знаете какъв е размерът:

 • Ултра малък - диаметър на розетката до 7 сантиметра;
 • Миниатюрни - 8-20 сантиметра;
 • Среден - 21-40 сантиметра;
 • Големи - повече от 40 сантиметра.

Местоположение

Задължително е да се предвидят още някои точки, които са изключително важни за тази флора:

 • Саксията с нея трябва да бъде защитена от течения;
 • Виолетовото не е място до печка или радиатор по време на отоплителния сезон;
 • Също така, не трябва да се държи близо до мивка, където може да се пръска с вода.

Освен това тези цветове имат една особеност: те не понасят докосване и честа смяна на местата.

Кога и как цъфтят теменужките

Разликата между тази африканска флора при поддържане на къща е, че много от нейните сортове могат да цъфтят целогодишно. Ако не, тогава латентният й период е доста кратък. Това обаче зависи от сорта.

Цъфтяща виолетова

Някои видове сенполии са готови да пуснат цветни стъбла едно след друго при подходящи условия. Други спират да цъфтят за период от един до три месеца. Други цъфтят веднъж годишно, но обилно. Няма консенсус за това какво да правим с целогодишно цъфтящата узамбарска виолетка. Всички те споделят:

 • Можете да преместите саксията на по-малко осветено място. Това ще накара цветето да напусне самостоятелно за период на покой.
 • Можете да отрежете всички цветни дръжки в рамките на два до три месеца, без да ги оставяте да цъфтят.
 • Не е нужно да правите нищо. Ако сенполията изглежда здрава и работи усилено, за да пусне поне едно цвете, тя може да се наслаждава на условията.

Ако теменужката не цъфти

Случва се и обратната ситуация: когато растението не иска да цъфти. Ако въпросът защо виолетите не цъфтят ви преследва, трябва да проверите дали това е проблемът:

 • Липса на светлина. Растението възприема липсата на слънце като естествен студен период и „заспива“. За нормален цъфтеж се нуждаете от дневна светлина от поне 12 часа на ден.
 • Неправилно торене или липса на торене. Ако захранвате теменужката с азот, тя няма да цъфти - този процес изисква друго хранене. Това се случва и ако цветето изобщо не се храни.

Виолетово не цъфти

 • Лошо поливане. Пресушаването на почвата или поливането със студена вода няма да устои на сенполия.
 • Потът е твърде голям. Флората му ще се опита да заеме цялото, освобождавайки листа. Цветята ще трябва да чакат дълго време.
 • Разрошена почва. Дори и за първи път да е избран правилно, с течение на времето земята се изчерпва, запече.

Как да увеличите броя на цветовете

Много хора обичат цвета на виолетовото. Опитните производители на цветя ще ви посъветват как да се грижите за сенполия да цъфти дълго и обилно. Тя се нуждае:

 • Място, добре осветено от косвени лъчи на слънцето, ако е необходимо - допълнително осветление;
 • Наблизо има капацитет с вода и без батерии;
 • Поливане с умерено утаена топла вода;
 • Навременно торене с калиево-фосфорно торене;
 • Подходящ размер на саксията;
 • Липса на докосване на нежни листа и листенца;
 • Постоянно място, без течение.

Виолетова трансплантация

Производителят на цветя ще забележи, че растението започва да расте и да цъфти слабо с течение на времето. Това е така, защото то остарява. Средно на всеки три години виолетовият храст трябва да бъде „подмладен“, тоест трансплантиран чрез обновяване на корените. Следва инструкция стъпка по стъпка как да го направите правилно:

 1. Растение се изважда от стара саксия, внимателно се отърсва от земята.
 2. Отсечете корена с остър нож, отдръпвайки се от розетката на листата около 3 сантиметра. Разрезът може да се поръси с въглен на прах.
 3. Ако останалото стъбло е твърде твърдо, тогава от него се изрязва плътна кора.
 4. Препоръчително е да извадите долните стари листа от изхода.
 5. Останалите се поставят във вода, но така, че само изрязаният ръб да е в нея, но не и листата. Всичко това е покрито с пластмасова кутия, създавайки оранжерия.

Виолетово подмладяване

 1. Цветът ще отнеме от дни до пет, за да пусне нови свежи корени.
 2. Когато пораснат малко, те могат да бъдат трансплантирани в саксия с прясна оплодена почва.В този случай се изисква азотно торене.

Средно след 2-3 месеца подмладеното растение ще цъфти отново.

Размножаване на теменужки у дома

Много хора засаждат теменужки у дома. Това не е толкова трудно, колкото може да изглежда на пръв поглед.

Използване на семена

Можете да отглеждате сенполия от семена. Това се прави по следния начин:

 1. Семената се поставят в плитък съд с влажна почва. Там се създава оранжерия, която трябва редовно да се проветрява и полива.
 2. Когато семената поникнат, те могат да бъдат гмуркани - засадени в контейнер по-дълбоко. Просто трябва да внимавате - корените на цветето са много нежни и тънки. Когато разсадът стане по-силен, той е готов за трансплантация в саксия.

Чрез резници

Размножаването на теменужки от резник, тоест от лист, е по-често. Отрязва се с остър нож и се вкоренява във вода с таблетка с активен въглен. Контейнерът е покрит с полиетилен (перфориран за отстраняване на конденза). Когато листът пусне корени, той може да бъде трансплантиран директно в саксията. В същото време за първи път той също трябва да организира оранжерия.

Размножаване на листа

Други начини

Можете също така да развъждате узамбарска виолетка по други начини:

 • Деца. Бебето е издънка от виолетова изрезка с корените си. Препоръчително е да изберете само едно, най-голямото бебе, да го отрежете с нож и да го поставите в отделна тенджера.
 • Доведени деца. Доведеният пасинок или дъщерната розетка е процес, който произхожда от пазвите на листата. Той разваля външния вид, така че трябва да бъде премахнат. Отстраненият доведен син може да бъде вкоренен във вода, след което да бъде трансплантиран във вашата саксия.

Проблеми с теменужки в саксии

Както всеки живот на планетата Земя, Сенполии имат свои собствени проблеми. Те могат да се разболеят или да страдат от вредители.

Болести

Проблемите (и техните причини) за това цвете могат да бъдат както следва:

 • Гниене в корените. Появява се поради преовлажняване на земята или увреждане на корените от паразит. Изходът е подмладяване на растенията.
 • Листно петно. Възниква поради слънчево изгаряне или поради проникване на вода върху листата.
 • Брашнеста мана. Гъбично заболяване, което се появява поради нарушения на правилата за грижи. Лекува се със специализирани препарати и временна изолация от други цветя.
 • Късна болест. Гъбички, които се появяват поради прекомерно висока влажност. Лекува се с подмладяване.

Виолетова късна болест

Вредители

Сенполия може да страда от живи същества - паразити:

 • Нематода. Вредител, който се храни с растителен сок. От него няма спасение, цветето трябва да бъде унищожено и саксията трябва да бъде дезинфекцирана.
 • Акара. Най-често срещаният паразит. Листата се заплитат в мрежата му, стават крехки. Отървете се от него със специализиран инструмент.
 • Сциариди. Поради високата влажност, техните ларви започват от корените, мушиците започват да ядат листата. Унищожен от инсектициди.

За растение като теменужка грижите у дома се нуждаят от внимателно внимание. Да не кажа, че тя има нужда от нещо особено трудно. Не е за нищо, че тя е по-често от други цветове, които могат да бъдат намерени в къщи и апартаменти.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина