Ficus Benjamin - домашни грижи

Растение, наречено фикус на Бенджамин, често се използва за украса на офиси, къщи или апартаменти.

Произход и външен вид

Евъргрийнът принадлежи към вида Ficus, семейство Moraceae. Местообитание - страните от Източна Азия, северната част на континенталната част на Австралия.

Фикус Бенджамин

Според древната китайска наука Фън Шуй дървото олицетворява богатството, парите. Той дезинфекцира и почиства добре околния въздух.

Растението има сив кръгъл ствол с единични кафяви щрихи. Поради своята гъвкавост и възможността да расте заедно с други издънки, от него се създават растения с преплетени стволове. Флористи отглеждат бонсай от него.

Младите издънки са изправени, лигнизират бързо с възрастта. Короната е дебела, широка.

Листата са кожести, лъскави, тънки, с овална форма със заострен край, разположени на малки резници. Те растат на клонки в една и съща равнина. Краищата на листа са гладки. Цветът и размерът на листа се определят от вида.

Цветето на фикуса на Бенджамин е незабележимо. Плодовете са сдвоени, кръгли или продълговати, с размер до 2 см, се наричат ​​сикония.

Внимание! Плодовете на Ficus Benjamin са негодни за консумация.

Темпът на растеж на домашните видове е нисък. Ако се грижите добре за едно дърво, то то расте за около метър за 10 години.

У дома фикусът е дърво или храст, висок до 20-25 м. Стайно растение расте до 2-3 м. Ако не извършвате формоване и резитба, то расте до височината на стаята.

Видове и сортове

Ficus Benjamin има много разновидности, които се различават помежду си по форма, размер и цвят на листата и багажника, скорост на растеж.

Фикус Наташа

Сортът Наташа принадлежи към сортовете джудже. Има лъскави, малки зелени листа. При младите издънки листата са по-ярки и светли, при по-старите са тъмнозелени. Възрастно растение расте до 40 см височина.

Сикония

Фикус Кинки

Също така се отнася за фикусите джуджета. Може да нарасне до 35-40 см. Листата достигат дължина 4 см. Имат тъмнозелен цвят с жълто-бежов или салатен кант.

Фикус Али

Този вид се нарича още фикус Бенедикт (Binnendijka) и върба. Кръстен на откривателя Саймън Бенедикт. Кората на възрастно дърво е тъмна на цвят със светли ивици. Има няколко разновидности на Али фикус, които се различават по цвета на листата (едноцветни или пъстри).

Върба бонсай

Листата са дълги (до 30 см) и тесни (5-7 см широки).

Фикус барок или барок

Бароковите листа на Ficus се отличават с оригиналната си форма. Те са усукани в тръба, поничка или спирала. Предната страна на листа е лъскава, има светло зелен цвят. На гърба е по-матов и има по-малко наситен зелен цвят.

Растението се разклонява леко, следователно, за да се създаде красив храст, няколко разсада се засаждат в саксия. Растежът на дървото е доста бавен.

Фикус Бенджамин бял

Това е комбинираното име на няколко сорта, при които преобладаващият цвят на листата е бял. Те включват сортове:

 • Starlight;
 • Де гира;
 • Кърли и сътр.

Фикус де гира

Ficus Benjamin mix

Има няколко разновидности с различен цвят на листата. Подвидът е най-малко взискателен в грижите. Характеризира се с бърз растеж и дълга продължителност на живота. Листата са овални, тънки, дълги до 10 см.

Ficus Binnendijka Amstel Зелено злато

Дърво с тънки, увиснали издънки, има храстовидна форма. Растението е дълголистно, с тънки, лодковидни листа. Дължината на листа достига 25 см, ширината е до 3,5 см. Цветът е светло зелен с тъмнозелени петна.

Фикус Бенджамин пъстър

Листата от този сорт съдържат както генетично нормални клетки, така и мутантни клетки, които не синтезират хлорофил.

Пъстра разновидност

Затова те винаги са цветни.

Присаждане на фикус Бенджамин след закупуване в саксия

Какво е необходимо за кацане

Първо изберете пластмасова или керамична саксия, която е с 3 пръста по-голяма от кореновата топка.

Почвата се закупува в специализиран магазин или можете да я направите сами. За да направите това, смесете добре торф, пясък и изгнил тор, взети на равни части. Към сместа добавете листна пръст, взета 2 пъти повече от торф.

Като дренажни материали могат да се използват разширена глина, камъчета, малък трошен камък, парчета от пяна пластмаса, въглен.

Оптимално местоположение

За растение е препоръчително да изберете място, където да расте, преди да купите. Когато се премести на друго място, дървото е под стрес, може да се разболее и да хвърли листата си. Стресът е една от причините, поради които може да настъпи падане на листа.

За растение с едноцветни листа източният или югоизточният перваз на прозореца ще бъде най-доброто място. Ако листата са пъстри, тогава саксията е инсталирана на югоизточния или южния перваз на прозореца. Във всеки случай короната не трябва да се излага на пряка слънчева светлина, за да не обгори листата.

Пресаждане на младо растение

Признаци на изгаряния - листът започва да пожълтява и изсъхва по краищата, върху него се появява пигментация и листът умира.

Ако няма достатъчно светлина за пъстрия фикус, листата ще загубят пигментация и ще станат едноцветни.

Също така дървото се страхува от течения. Следователно саксията не трябва да се монтира близо до балкони и под климатици.

Процес на засаждане стъпка по стъпка

Ficus се трансплантира в нова саксия след покупката и след това до петгодишна възраст (всяка година през пролетта или лятото). Когато растежът на растенията се забави, трансплантацията може да се извършва веднъж на 2 години.

Важно! Не пресаждайте по време на цъфтежа.

Не се препоръчва да пресаждате дървото веднага след покупката, тъй като трябва да свикне с новото място и да се аклиматизира. През този период листата могат да отпаднат от растението. Това е реакция на промяна на местоживеенето. Адаптацията продължава 1,5 седмици или малко повече.

Трансплантацията се извършва в следната последователност:

 1. Подготовка на саксията с цветя. Първо, дренажът се излива до дъното, а отгоре се изсипва малък слой почва.
 2. Дървото се изважда от транспортния контейнер, изследват се корените му, изгнилите се отстраняват. Местата на разфасовките са на прах с въглен на прах.
 3. Цветето се поставя в саксия. Корените се разпространяват.

Внимание! При пресаждането кореновата шийка не може да бъде заровена.

 1. Останалата почва се запълва, тя се набива малко отгоре.
 2. Ако почвата първоначално е била навлажнена, тогава е необходимо да се полива не по-рано от 2-3 дни след засаждането.

Размножаване на фикус Бенджамин

Растението може да се размножава по следните начини:

 • резници;
 • наслояване на въздуха;
 • семена.

Резници

Това е най-лесният начин за възпроизвеждане. Резниците се отрязват не по-къси от 7-10 см с 3-4 листа от горната част на лигнифицираните издънки. Разстояние от най-малко 2 см остава от първия лист до среза.

Нарязване на резници

Млечен сок се появява на мястото на разреза на резника. Изважда се и дръжката се поставя в чаша вода.След известно време ще се появят корените на отрязаната издънка.

Отглеждане от семена

Преди засаждане семената се накисват във вода със стимулатор на растежа. При засаждане те се заравят в земята на дълбочина 0,5 см с стъпка 1,5 см. За овлажняване на субстрата се използва спрей бутилка. Отгоре контейнерът е покрит с полиетилен или стъкло. Оранжерията се проветрява периодично.

След поникването контейнерът се поставя на добре осветена перваза на прозореца. Светлината трябва да бъде разсеяна. Температурата се поддържа в рамките на + 22-25 ° С. Поливането се извършва, когато почвата изсъхне.

След появата на първите листа се извършва бране и най-силните разсад се трансплантират в отделни саксии.

Грижа на Бенджамин Фикус

Вкъщи грижата за фикуса на Бенджамин е проста. Състои се в правилната организация на напояването, създаването на оптимални температурни условия и осветеност.

Вкоренени резници

Как се полива

Растението обича умерено влажна почва. Ето защо, през лятото за фикуса Бенджамин, трябва да организирате често поливане. Толкова вода е необходима, така че след поливането да отиде в тигана. Ако лятото е сухо, тогава растението се напръсква.

Подхранване

За нормално развитие през вегетационния период дървото се подхранва със сложни минерални торове на всеки 2 седмици.

Формиране и подрязване на короната

За да оформите красива корона на дърво, трябва редовно да режете. Първо, върхът на младо растение се нарязва на 2 пъпки. След това клоните се подрязват периодично на всеки 3 години. Препоръчително е тази операция да се извърши през пролетта.

Образувана корона от фикус

Правила за подрязване:

 • направете разрез под ъгъл;
 • резитбата се извършва над мястото, където се намира бъбрекът;
 • използвайте чист остър инструмент за работа.

Подготовка за зимата

Ficus е вечнозелено растение, следователно, ако през зимата започне да изхвърля листата си, това може да се дължи на липса на осветление. В този случай за дървото е подредено изкуствено осветление. Общата дневна светлина през зимата трябва да бъде около 12-14 часа.

През зимата влажността на въздуха трябва да бъде 60-70%, така че растението допълнително се напръсква с пулверизатор. При липса на влага дървото хвърля листата си.

Ако саксията е разположена на перваза на прозореца, тогава трябва да предпазите растението от докосване на студено стъкло.

Внимание! Изключете поливането на цветето със студена вода.

Ако гърнето е на пода, препоръчително е да го вдигнете. Можете да го инсталирате върху изолиращо парче плат или дърво.

Ако фикус Бенджамин има лепкави листа

Болестите на фикуса могат да бъдат причинени от увреждане на растението от насекоми, микроорганизми, гъбички и плесени.

Поражението на гъбичките може да се определи от петна, които се появяват по листата на кафяви, червени, жълти цветове, които растат доста бързо. След това листът умира.

Понякога появата на гъбични заболявания провокира увреждане на растенията от насекоми. Така например, ако листни въшки или насекоми са се заселили на дърво, тогава листата са покрити с лепкав сладникав цвят. Ако плаката не бъде отстранена навреме, тогава растението в крайна сметка ще бъде засегнато от саждиста гъбичка.

Засегнати листове

В този случай първо трябва да отстраните причинителя, т.е. листни въшки или насекоми. За лечение листата се измиват със сапунена вода. Третирането на растението трябва да се повтори няколко пъти, докато насекомото и плаката бъдат напълно отстранени. Също така, засегнатото дърво се третира с Aktara или други подобни средства.

Как да се реанимира, ако листата са напълно паднали

При неправилни грижи или увреждане на растението, падането на листа може да хвърли листа за няколко дни. Комплекс от причини може да доведе до това. Процесът на реанимация се състои от следните етапи:

 1. Откриване на причината за падането на листата. Може да е причинено от лошо (недостатъчно или прекомерно) поливане. Проверете колко добре е било организирано поливането. За целта те пробиват земята в корена с дървена пръчка и я издърпват. Ако е сухо, тогава трябва да поливате растението.
 2. Ако падането на листа се е случило по вина на паразитите, тогава първо те се отърват от тях.След това растението периодично се напръсква с циркон, епин или подобни препарати, които ще помогнат в борбата със стреса.
 3. Коригирайте условията на задържане.
 4. Ако няма положителни резултати, тогава растението трябва да бъде извадено от саксията и кореновата система трябва да бъде изследвана, изгнилите корени да бъдат отстранени и трансплантирани в нова саксия.
 5. Голо дърво може да се постави в найлонова торбичка и да се създаде мини оранжерия, докато бъде напълно възстановено.

Ficus е много красиво и не много взискателно растение, което идеално ще се впише във вътрешността на всеки дом.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина