Фикус каучуков - домашни грижи

Каучуковият фикус, който също се нарича еластичен или еластичен, е едно от най-популярните декоративни цветя. Още в древни времена фикусът се е смятал за пазител на паричното и семейното благополучие.

Произходът и външният вид на растението

Североизточната част на Индия и Индонезия се считат за родно място на фикусите, на чиито острови Ява и Суматра за първи път е регистриран цъфтежът на това дърво. Височината на растението може да бъде до 30 m.

Млад и здрав фикус

Ficus каучук има такова име поради наличието на дебел сок в стъблата и листата. От този сок се прави каучук.

Красотата и здравината на цветето се проявява в жилавите му и големи листа. В началото на 20-ти век, когато модата беше за претенциозен и буен начин на живот, фикусът не беше толкова популярен. Това е така, защото растението не е имало отличителни външни параметри, поради което е било бързо забравено от производителите на цветя по това време.

Важно!В родината си фикусът се счита за благородно и свещено растение. Местните будисти защитават и почитат цветето. Те вярват, че фикусът има магически и лечебни свойства.

Описание на каучуков фикус

В началото на растежа си прилича на едностеблено дърво с неразвита система за разклоняване. Предпочита да е на място, изпълнено със слънчева светлина.

В краищата на клоните се образуват въздушни корени, които в процеса на развитие прерастват в стволове. Благодарение на този метод на растеж, фикусът получи името "змийско дърво".

На дължина листата достигат 35-37 см. Те имат формата на елипса със заострен край. Цветът на листата е тъмно зелен. Младите листа са алени и кафяви. Отгоре всеки лист е покрит с дебела кожа. Вътрешният сок е вискозен и плътен в консистенция.

Такава култура не е придирчива, не изисква значителна инвестиция на време и пари за грижи.

Интересно е да се знае!Капки млечен сок могат да се появят върху листата на каучуковото дърво. Това вещество има значителни дразнещи свойства. При контакт с кожата или лигавиците на човек може да причини алергии, сърбеж и обриви. Засегнатата област трябва да се изплакне незабавно с много чиста вода.

Видове и сортове

Въпреки че понякога изглежда, че всички сортове фикуси са еднакви в грижите, тази теория е погрешна. Всички сортове са външно различни - формата и цвета на листата, методите на разклоняване и т. Н. Съответно всеки вид има свои собствени характеристики и правила за грижи.

Еластична

Ficus elastica е най-често срещаният вид. Клоните на този сорт се формират постепенно. Когато се отглежда на закрито, не дава цвят. Листата обаче растат големи, пълни със сок.

Каучуковият фикус трябва да се навлажнява само когато е абсолютно необходимо. През зимния сезон рядко се нуждае от поливане.

При активен растеж пръчка може да бъде вързана към ствола на растението. Това ще помогне на фикуса да порасне, а не отстрани, без да счупи самия стълб.

Абиджан

Вид фикус, който лесно може да се отглежда в домашни условия. Името си е получил от един от градовете в Африка.

Има тъмнозелен цвят на листа през цялата година. Самият лист е с кръгла форма с остър връх и гладка повърхност.Той е с дължина 28 см и ширина 20 см. Стъблото на фикуса е масивно и дебело.

Пример за здравословно растение фикус Абиджан

Важно! Междувременно няма нужда да се знае за това. "След като се премести, например, от магазин в апартамент, фикусът може да изхвърли всичките си листа. Не се притеснявайте, това е защитната реакция на цветето на промените в околната среда. В рамките на няколко седмици той ще се възстанови и ще започне отново да хвърля листа.

Струва си да се полива, когато почвата изсъхне, с чиста или по-добре утаена вода.

Абиджан не цъфти в стайна среда. За равномерно разтягане прищипете горните стъбла. Ficus расте до 50 см годишно, така че тази процедура си струва да се прави веднъж на половин година. Трансплантацията се извършва на всеки 3-4 години.

Белиз

Белиз, като вид фикус, е отглеждан в изкуствени условия. Този метод се нарича още пъстър. Поради тази мутация листата на фикуса са пъстри, обикновено зелени, жълти, златни, кафяви, червени. Цветовете плавно преминават от един в друг. Самото цвете е доста едролистно от 23 см дължина и 15 см ширина.

Този фикус обича ярка слънчева светлина, без пряко излагане на лъчи, чист въздух. През лятото Белиз може да бъде поставен пред отворен прозорец или изваден на терасата. Поливайте го при нужда.

За пресаждане те използват закупена почва, предназначена за фикуси. Той е изпълнен с основни минерали, които са необходими за пълното развитие на растението. 

Мелани

Този вид фикус е отгледан сравнително наскоро, в една от оранжериите в Холандия. Произходът му е следствие от мутацията на друг вид фикус - Декор.

Фикусът на Мелани расте в ширина, а не във височина. Такъв растеж дава възможност за независим контрол на размера и формата на короната. Това може да стане чрез прищипване на крайното стъбло.

Перфектно се адаптира към обстановката в стаята.

Важно!При рязко появяване на червени или кафяви петна по листата си струва да намалите количеството вода. Повредените зони сигнализират за прекалено поливане. Впоследствие листата могат да изчезнат напълно.

Робуста

Фикус Робуста е високо дърво. Този вид е единственият от всички, който има толкова активен растеж във височина, благодарение на въздушните корени, които се простират нагоре. В дивата природа фибусът робуста може да се разклонява и да достигне 60 м височина.

Листата на цветето са плътни, имат дебела обвивка, характерен тъмнозелен цвят. Ficus elastica Robusta си струва да се купува само защото е в състояние да прочисти въздуха от замърсяване, прах и токсични изпарения.

Робуста не е придирчив. Той е в състояние да се адаптира към всякакви условия.

Интересно! Когато почиствате къщата, не забравяйте, че прахът се утаява върху всяко растение. Избършете листата с чиста влажна кърпа.

Черен принц

Ficus Black Prince е специален сорт, който е спечелил много цветари със своята необичайна цветова схема: наситено тъмнозелени листа с кафява жилка в средата. Големите листа с дължина 25 см и ширина 17 см, еластични, имат лъскаво покритие.

Черният принц у дома изглежда благороден и скъп

Черният принц цъфти активно в Южна Индонезия, Западна Африка и Азия. За да поддържате растежа и външната красота, можете да използвате следните съвети:

 • Черният принц обича много слънце. Може да се постави на по-тъмно място, но листата няма да имат наситен цвят, растежът ще се забави малко.
 • Поливайте го само когато горният слой на почвата изсъхне с 2 см.
 • Свежият топъл въздух ще е от полза за растението, но не го съхранявайте в течение.
 • Достатъчно е да пресаждате млад фикус веднъж годишно, по-зряло растение веднъж на 3 години.
 • Трябва редовно да избърсвате листата от мръсотия и прах.
 • Тор трябва да се дава през пролетта.

Шривериана

Ficus Sriveriana е един от сортовете, отглеждани в културата в Белгия през 1957 г.

Листата на растението са по-тънки от тези на най-близките роднини. Самият лист е елипсовиден, с мраморен цвят от тъмнозелен, светло зелен, жълт и горчичен цвят. Структурата на листа се изрязва с жилки. Стъблото има жълт оттенък.Стандартният лист е с дължина 24 см и ширина 18 см.

Сортът изисква много топлина, светлина и влага.

Интересно е да се знае!В зависимост от температурата в помещението и осветеността му, рисунката върху листата може да се промени и да мигрира из цялото растение. Цветът през лятото и зимата ще се различава значително.

Тинеке

Ficus Tineke, с подходящи грижи, може да достигне гигантски размери. Има жълта граница на ръба на листа. По своите характеристики той напълно съответства на фикуса от еластичен тип.

Трицветна

По принцип пъстрите фикуси изискват внимателни грижи, но не и трицветни. Листата му съчетават три цвята: кафяво стъбло, зелен център и жълти ръбове. Новите листа имат розов оттенък, но с течение на времето той изчезва.

Трицветният поглъща активно слънчевата светлина, поради което цветът се образува. Без него листата ще загубят своята еластичност.

Ficus трицветен в дивата природа

Декор

Декорът има големи листове с размер 30 см, изрязани с вени. Средата на листа е жълта, понякога кафява или розова, плавно преминава в зелена. Краищата на листа са сгънати надолу. 

Присаждане на каучуков фикус след покупка в саксия

Преди да купите, трябва внимателно да разгледате цветето: почвата трябва да е чиста, без плесен, корените да са млади, листата да са свежи. Можете да засадите и отгледате цвете у дома.

Какво е необходимо за кацане

Пригответе нова саксия, която е поне 3 см по-голяма от старата. Ще ви трябва и почва за фикус, сажди или въглища, експандирана глина.

Избор на най-доброто място

Мястото трябва да е слънчево, топло, без течение. Източната или западната страна са перфектни.

Оптималното място за растеж на всеки вид фикус е слънчевата страна

Процес на засаждане стъпка по стъпка

Трансплантация е възможна след 2-3 седмици адаптация на ново място. Те го правят по следния начин:

 1. Към вече приготвената почвена смес се добавя малко въглища.
 2. Почиства кореновата система от излишък. Повредените участъци се поръсват с въглища от сажди.
 3. Прехвърлете растението в нова саксия, покрийте със земя до началото на кореновата шийка.
 4. На дъното на саксията се поставя разширена глина за укрепване на кореновата система.

Новото растение се полива след 4-6 дни.

След разсаждането листата могат да опаднат - това е нормално. Фикусът няма да се вкорени бързо, ще отнеме време.

Коренна система на фикус

Размножаване на каучуков фикус

Ако не знаете как да вкорените фикус с големи листа, опитайте един от традиционните методи: листа и резници.

Размножаване чрез резници

Когато фикусът е твърде стар, горната част се отрязва. Дори при разрязване е подходящ за размножаване. Изрязването е идеално за засаждане на ново растение. Как да засаждате:

 1. Стъблото (върхът) се измива добре от млечния сок.
 2. Долните листа са прибрани навътре и леко завързани.
 3. Изрезка не се засажда много в земята, на междувъзлие.
 4. Поливайте обилно.

 Интересно е да се знае!Ще отнеме малко усилия и време, всеки вид фикус може да се размножава по този начин.

Отглеждане от лист

За отглеждане ще ви трябва един лист с пъпка. Именно тя служи като точка за растежа на кореновата система.

Отглеждане:

 1. Разширената глина се поставя на дъното на пластмасова чаша и се изрязват дупки за оттичане на излишната вода.
 2. Поръсете с рохкава почва, така че бъбрекът да остане на повърхността.
 3. За поддържане на растението се използва дървена пръчка.
 4. Поливайте почвата.
 5. Отгоре се поставя найлонова торбичка, за да се създаде парников ефект.
 6. Те чакат 4-5 седмици, докато листът образува корен.

Пример за вече разработена коренова система

Важно!Преди засаждане от ръба на листа, трябва да измиете млечния сок, той значително забавя образуването на растението.

И двата метода са ефективни, но кой ще бъде по-бърз зависи от почвата и климата. Повредени или счупени корени не могат да бъдат накарани да растат. Трябва да се грижите и да оформяте растението постоянно, за да не пропуснете момента на трансплантацията. 

Грижа за гумен фикус у дома

Само някои сортове фикуси изискват специални грижи.

Режим на поливане

За нормален растеж си струва да се навлажнява почвата само когато почвата изсъхне на дълбочина 2 см или 2 пръста. В зависимост от сезона:

 • през лятото - 1-2 пъти седмично;
 • през зимата 1 път за 10-14 дни (вижте състоянието).

Листовете трябва да се избърсват веднъж седмично; при отворени прозорци можете да повтаряте процедурата по-често. При обилно поливане листата започват да пожълтяват и падат. Всички повредени листа трябва да бъдат отрязани. 

Подхранване

Подхранването е важен фактор за развитието на цветята. Струва си да торите земята в периода от началото на април до края на септември 2 пъти месечно. За това можете да използвате минерални и органични добавки. Поливайте само почвата, не контактувайте с листата.

 Интересно е да се знае!Болест, паразити, инфекция - причините, поради които е необходимо да се откаже храненето. Лекувайте след консултация с професионалист.

Подготовка за зимата

С настъпването на студения сезон фикусът трябва да бъде преместен възможно най-много на слънчева светлина, без да излагате листата на студен въздух. Не използвайте студена вода.

Ficus е просто, красиво и полезно цвете. Поради своите почистващи свойства, той може да филтрира въздуха в помещенията. Той не натрупва вредни вещества, а ги преработва в захар и аминокиселини.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина