Фикуси - сортове с малки и големи листа, пъстри и джуджета

Фикуси от различни видове, например сортовете Tsiatistipul или домашният фикус Pumila, могат да бъдат намерени в почти всеки апартамент или офис пространство. Тези растения са популярни със своите непретенциозни грижи, отличен външен вид и изобилие от различни видове. Много знаци и истории са свързани с тях, така че много хора вярват, че фикусите, чиито разновидности са описани подробно в този материал, наистина са в състояние да донесат късмет. Как да изберем правилния тип и на какво трябва да обърнете внимание, по-долу в статията.

Видове фикуси с големи листа

Тези растения са класифицирани като вечнозелени или широколистни и са от семейство Черница. На въпроса как изглежда стандартен фикус, мнозина си представят малко саксийно растение. Всъщност в естествената им среда те могат да бъдат намерени в три форми: под формата на храст, дърво и лиана. Има над 1000 вида от това растение, много от които са в състояние да достигнат няколко метра височина. Домашните видове са много по-скромни по размер и са непретенциозни.

Фикус

Важно! Това растение обогатява помещението с кислород и е в състояние да подобри общата атмосфера, както и да нормализира съня. С негова помощ можете да създадете комфорт както у дома, така и на работното място.

Домашните опции на закрито с големи листа, например балсам, Тигър или Принц, също принадлежат към категорията Mulberry, те се отглеждат не само в изкуствени условия, но и в паркови зони. Стволовете на младите растения имат наситено зелен цвят, а старите са тъмнокафяви. Сортовете с големи листа могат не само да осигурят естетичен вид, но и да елиминират в него опасни за здравето вещества, включително амоняк, бензен и формалдехиди.

Списъкът на широколистни сортове включва:

  • каучуков;
  • Тинеке;
  • Бенгалски;
  • Белиз;
  • Робуста;
  • Мелани.

Повече подробности за някои от сортовете.

Лирата

Красиви фикуси като лирата са представени в няколко разновидности. Всеки лист от този сорт е с големи размери и като че ли е издърпан до основния ствол, така че на външен вид растението прилича на лира или цигулка. Дължината на листата е в рамките на 35-50 см, ширината е 22-25 см. Повърхността им е лъскава, трябва да се погрижите за нея: избършете я с влажни кърпички или я напръскайте на всеки 2-3 дни.

Сортът с форма на лира не понася пряка слънчева светлина, затова е по-добре да поставите саксиите на разстояние 1-1,5 м от отворите на прозорците.

Забележка! В рамките на пет дни след покупката, лиратът трябва внимателно да бъде трансплантиран в нов съд с пръст, като се обърне внимание на влагата в почвата.

Мокламе

Ефектният фикус от вида Moklama е един от най-известните, външно изглежда като малък храст с яркозелени листа. Често се купува за апартаменти, но си струва да поставите растението на място, където няма течения и пряка слънчева светлина. Грижата за този вид не създава проблеми, мокламата трябва да се пръска по-често и да се снабдява с вода със стайна температура.

През първите седмици след покупката мокламата може да изхвърли листата си, това е типична реакция, която сигнализира за адаптацията на растението към нови условия.

Каучук

Популярният каучуков фикус (друго име за ластик) може да се намери в почти всяка колекция на любител на домашните растителни видове.Този сорт има големи овални листа с лъскаво покритие, растящи върху резници директно от самия ствол на еластиката. Височината на растението при отглеждане в дома обикновено не е по-висока от 2-2,5 м. Ластиците изискват много светлина.

За ваша информация! След покупката фикус от този тип трябва да бъде поставен под карантина за 15 дни. За този период се поставя на сянка, редовно се полива и изследва за вредители.

Абиджан

Към едролистните видове се отнасят и фикусите, наречени Абиджан, който е подвид на еластика. Това е цвете с големи листа с овална форма, които имат гладко и лъскаво покритие. Лесно е да го отглеждате в апартамент, Абиджан не е податлив на болести.

За отглеждане е по-добре да се даде предпочитание на светло място без пряка слънчева светлина. След придобиването не трябва да бързате с трансплантацията, Абиджан трябва да се адаптира. Можете да го трансплантирате след 2-3 седмици.

Фикус Абиджан

Джудже

Компактният фикус джудже няма да заема твърде много място, сортовете, принадлежащи към този вид, са с миниатюрни размери и не създават проблеми по време на процеса на грижа. Растенията са идеални за отглеждане в саксии или висящи плантатори. Листата на повечето сортове приличат на сърце и са дълги не повече от 2-3 см. Зрелите издънки могат да дадат плодове с диаметър до 3 мм.

За ваша информация! Малките бързо растящи фикуси от джудже могат да украсят всяка стая. Те се отглеждат от 17-ти век и оттогава не губят популярността си.

Всички сортове джуджета обичат внимателното поддържане. Нежелателно е да ги пренареждате, тъй като промяната на местоположението може да провокира загубата на листа. Също така такива фикуси не понасят течения и голямо количество светлина. Джудже растение трябва да се полива по-често, тъй като повечето от тях имат неразвита коренова система. Почвата на тези сортове трябва да е леко влажна, но трябва да се внимава да се избягва излишната вода. Те могат да се отглеждат при слаба светлина, включително изкуствена.

Пумила

Пумила се радва на заслужена популярност както сред начинаещи, така и сред опитни градинари поради пъстрия си цвят и къдрава форма. Сортът Pumila има малки овални листа с дължина до 3 см и ширина до 2 см, които имат твърда млечна граница. Този сорт се използва и за украса на фасадите на къщи и огради, декоративни композиции и фигури. Може да се отглежда в отделна саксия или да се засажда с други растения, например фикусът Бенджамин от сорта Даниел върви добре с него.

Ficus Pumila

Триъгълник

Стандартният триъгълен фикус или триъгълник е малък храст с лъскави, кръгло-триъгълни листа, достигащи 5-6 см дължина. При домашни условия той расте не повече от един метър на дължина, в природата до 30 м. Този вид расте добре в помещения с високо ниво на влажност, листата му трябва да се пръскат по-често от спрей бутилка.

Важно! Не понася пряка слънчева светлина, затова е по-добре да поставите контейнери с триъгълници на сянка.

Пъстра

Много фенове на фикусите обичат пъстри сортове поради оригиналния им вид. Това е вид екзотика в семейството на фикусите, което си струва да имате в домашната си колекция. Те не са твърде капризни в грижите в сравнение с други сортове. Видовете от тази категория не обичат топлината, нито понасят студа. Те се нуждаят от постоянно ярко осветление, особено обичат дневната светлина, а в облачните дни е по-добре да ги отоплявате с изкуствени лампи.

Важно! Разнообразните сортове, със или без цветя, не понасят движение от място на място.

За тези сортове се придобиват специални почвени смеси, те трябва да са хлабави и да позволяват на въздуха да преминава добре. Те се нуждаят от много вода, особено през лятото, и е по-добре да изтриете самите чаршафи с влажни гъби.Размножаването се извършва през топлия сезон, като се използват издънки от горната или страничната страна, поради което ще се получи образуването на нови резници. Простата, но редовна поддръжка ще гарантира, че цветята ви изглеждат перфектно.

Starlight

Красивият фикус Starlight се отличава с големи бели или кремави петна по продълговати листа, чиято дължина не надвишава 5 см. Подходяща е за тези, които не обичат твърде големи екземпляри от бързорастящия тип. Този фикус изисква образуването на корона, която трябва да бъде коригирана чрез резитба, премахване на стари, черни и растящи клони в грешната посока. Starlight се нуждае от питателна и рохкава почва, като пресажда поне два пъти годишно и пръска редовно.

Ficus Starlight

Бенгал

Известният бенгалски фикус, или Banyan, с делтовидни листа се счита за един от най-красивите сортове. Не е толкова трудно да се грижите за него, но е по-добре да го поставите в просторни и добре осветени помещения, тъй като те могат да растат до 3 м височина. Те се нуждаят от подхранване 1-2 пъти месечно, редовно поливане и поддържане на влагата на желаното ниво. Листата трябва да се почистят от прах и клоните да се подрязват, за да се оформи короната в необходимите посоки.

Анастасия

Обикновеният фикус от дребнолистен тип, наречен Анастасия, се разпознава лесно по листата със светлозелен кант около краищата и жилките с подобен нюанс. Листата му са големи и плътни, достигайки 7 см дължина и 3 см ширина. Този сорт изисква много светлина, но сортът не обича пряката слънчева светлина. По-добре е тези растения да се поставят на добре проветриви места с разсеяна светлина, където няма да има течение, а също така да се полива обилно с мека вода със стайна температура.

Де гира

Красивият фикус, наречен De Dumbbell, се различава от другите сортове по почти едноцветни листа със светъл нюанс със зелени пръски. Не изисква внимателна поддръжка с използване на течни торове на всеки две седмици. Листата могат да се избърсват със специални продукти и да се напръскват. По-добре е да използвате трева с примес от рогови стърготини като почва.

Забележка! Ако De Dumbbell стане твърде голям, той се подрязва през пролетта през периода на активен растеж.

Къдрава

Луксозен фикус Къдрава, или фикус, който трябва да се нарече свещен, се отличава с оригинални листа, всеки от тях има своя собствена форма, сянка и ръб. За този сорт е важно да се научите как да оформяте короната, като правите редовна резитба. Растенията от този сорт обичат доброто осветление, не понасят суха почва, на която реагират чрез пускане на листа. Те трябва периодично да се хранят, но не прекалявайте с торовете.

Фикус къдрава

Фикус с малки листа

Дребнолистните миниатюрни фикуси също са много популярни. Най-известните сортове се отличават с интересен цвят и форма на листата, дебелината на короната и нейния вид. За да могат тези сортове да растат и да не създават проблеми, трябва да създадете атмосфера за тях, която е възможно най-близка до естествената среда. Обикновено достигат два метра височина и имат ярки, плътни листа с лъскаво покритие. За тях е по-добре да се избере добро осветление от разсеян тип, да се полива поне 1-2 пъти седмично и да се храни веднъж месечно.

Странно

Сортът Кинки, или къдрав, е храст с малки листа с дължина до 4 см. Основната характеристика на този сорт са неравномерните ивици на жълто-бежов или светъл салатен оттенък по краищата на листата. След закупуване растенията от този сорт трябва незабавно да бъдат трансплантирани в отделни керамични или пластмасови саксии, като допълнително се използва дренажен слой. Това е, за да се предотврати падането на листа от добавки, закупени в магазина. Представителите на този вид изискват много светлина, разсеяното осветление е идеално за тях.

Микрокарпа женшен

Ficus microcarpa Ginseng се счита за един от най-оригиналните видове поради нестандартния си корен, подобен на джинджифил. Това е доста издръжливо и непретенциозно растение, фикусите на простия сорт женшен могат да се отглеждат успешно при почти всякакви условия. Външно изглежда като малко дърво с тъмнозелени големи листа с дължина до 15 см.

Забележка! Фантастичен фикус от типа микрокарпан Женшен расте добре у дома, поставя се до прозорци и се полива умерено или обилно, като се отчита сезонът.

Даниел

Ефектните фикуси като Бенджамин или Даниел са растения с ярки тъмнозелени листа с дължина до 8 см. Те не изискват прекалено внимателна поддръжка, те изискват ярка, но разсеяна светлина, лека сянка през лятото, рохкава и питателна почва. По-добре е да поливате умерено, като избягвате натрупването на излишна влага в саксията.

Лировидна

Вечнозеленият фикус с форма на лира с листа, наподобяващи лира, от която е получил името си, расте добре у дома и в офис помещения. Той се нуждае от подходящи грижи, при наличие на грешки, растението е склонно да изхвърля зеленина, поради което условията за поддържането му трябва да се приближат до естествените. Лировидните фикуси, сортовете на които се различават по формата на листата, е най-добре да не се преместват от място на място.

Непретенциозните и разнообразни фикуси могат да украсят всяко жилищно или офис пространство. Те не създават трудности в процеса на грижи, изглеждат впечатляващи и имат полезни свойства. Поради тази причина те все още са обичани от начинаещите любители на растенията и професионалните градинари.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина