Филодендрон катерещ бръшлян - видове лозя

Филодендрон е едно от най-атрактивните многогодишни и вечнозелени растения, което принадлежи към рода Aroid, което означава „любов“ на латински. Общо този род включва около 900 растения. В природата цветето се среща от Мексико до тропическите САЩ. Повечето сортове предпочитат да растат в тропическите гори, но има и такива, които могат да се видят в блата или край пътищата. Също така много от тях са подходящи за размножаване в европейски ширини в закрити условия и оранжерии.

Катерене на филодендрон - какво е това

Катерещият се филодендрон се нарича най-често срещаният вид по рода си. Той стана популярен сред производителите на цветя поради атрактивния си външен вид:

 • цветето прилича на буйна лиана;
 • у дома стъблото на растението достига дължина 2 м, а в природата може да бъде и повече;
 • тънките издънки с времето стават по-силни и сковани, в природата те се увиват около стволовете на дърветата, поради което и са получили името си;

Как изглежда

 • младата зеленина има привлекателен блясък, с форма на сърце и достига 10 см дължина;
 • корените на филодендрона са въздушни, те се образуват в аксилата на всеки лист и растат до всяка влажна повърхност, осигурявайки си подкрепа и хранене;
 • съцветието е цилиндрично и съдържа цветя от двата пола;
 • изкачването на филодендрон е отровно растение, затова трябва да бъдете много внимателни с него. Ако сокът от цветето попадне върху лигавиците, може да възникне силно дразнене.

За ваша информация! Има много малко хибриди от тези растения, които се размножават по естествен начин. Големите разстояния и различните периоди на цъфтеж са бариера. Освен това различните видове растения се опрашват от определени бръмбари, което се влияе от височината на цветята.

Бръшлян филодендрон

Подобният на бръшлян вид на растението е много подобен на своя катерещ се роднина. Листата им са особено трудни за разграничаване, поради което цветята често се бъркат. Въпреки това, бръшлянният филодендрон има свои уникални ботанически характеристики:

 • твърдото стъбло има меден цвят и изглежда покрито с белези, които са се образували на мястото на падналите листа;
 • корени с възли, те са кафяви и достигат 10 см дължина;
 • катафилите растат до 10 см, те могат да бъдат неребрени и едно- и двуребрени, да имат бледозелен цвят;
 • гладките и твърди дръжки достигат дължина 27 см;
 • листата са с дължина от 11 до 40 см, отгоре са тъмнозелени, по краищата имат жълтеникав кант, а отдолу може да има червено-виолетов оттенък;

Цвете бръшлян

 • едно право или висящо съцветие е разположено в пазвата на листата;
 • мъжката част на ухото е дълга около 10 мм, боядисана е в тъмно кестеняв цвят, а женската част е 6 см и има кремав или розов цвят;
 • яйчник от вложен тип, се състои от 20 или 26 яйцеклетки;
 • плодовете на филодендрона са бяло-зелени плодове. Те узряват във всеки вид от тези растения по различни начини. Процесът продължава от няколко седмици до една година, но обикновено този период не надвишава няколко месеца.

Забележка! Въпреки че цветето е доста устойчиво на различни заболявания, поради излишък на влага, гниенето на корените може да го атакува. Не се притеснявайте да ядете сочните му листа и насекоми, както и трипси, от които ще спестят само специални химически агенти.

Филодендрон: видове, подходящи за отглеждане в домашни условия

Филодендроните имат много разновидности, които наистина се възхищават. Основните включват:

 • Филодендрон Бразилия е непретенциозно растение, което у дома има листа с дължина около 10 см. При отглеждане на цвете в оранжерия те ще бъдат по-големи. Всеки тъмен лист има светло зелена ивица в средата. Ако сортът бразилски филодендрон няма достатъчно светлина или е лошо обгрижван, тогава листата му могат да останат без характерни ивици или дори да пожълтеят. Това растение може да се отглежда ампелно и да се навива около опора, която да го държи добре в изправено положение.
 • Philodendron Skandens Бразилия е много подобен на своя роднина Бразилия. Също така има характерна светла ивица в средата на листа. Родината са тропиците. Бразилското цвете се развива бързо. Културата за катерене се придържа със своите случайни корени към опората и бързо се простира нагоре. Skandens Brazil не цъфти. Височината му в естествени условия може да достигне 5 m.
 • Грациозният филодендрон се различава от останалите видове с уникалните си перисторазчленени листа с дължина около 70 см. В оранжериите достига до 3 м. Стъблото достига 3 см в диаметър. Съцветие със светлозелен воал, който има красива розова граница. Като правило растението на практика не цъфти у дома. Този вид е роден в Колумбия.
 • Philodendron Dekurens принадлежи към редки екземпляри. Той е силно приспособим и чудесен за отглеждане на закрито. Dekurens има дълги листа: те са зелени отгоре и червени отдолу.

Елегантен

 • Philodendron Billitae принадлежи към редки колекционерски сортове. Растението има дълги, но не много широки, зелени листа. Той има надземни и подземни корени, които осигуряват красиво заплитане около опората.
 • Philodendron elegans има лировидни листа, които са разчленени на тесни плочи с ширина около 3 см. Те имат сърцевидна или триъгълна форма и вълнообразен ръб. По принцип на лист има не повече от 8 от тях. Подобно на други видове, това цвете има добре развито стъбло, което се лигнизира с времето. Дължината на миглите му достига 3 см.
 • Philodendron Scandens Micans е най-малкият представител на този вид. Може да се развие дори при неблагоприятни условия, тъй като е напълно непретенциозен. Бушът филодендрон е доста интересно растение. Има красиви лъскави зелени листа, които достигат 30 см дължина.
 • Philodendron Rugosum е многогодишно растение, което също е много рядко в Русия. Неговите млади зелени листа, които се отличават с необичаен блясък, привличат погледа. Тази филодендрон лиана е чудесна за вертикално озеленяване.

Елеганс

Днес има много видове филодендрон, които са адаптирани към домашната среда. Те ще бъдат прекрасна украса за апартамент и оранжерия, ще внесат комфорт и уют в ежедневието. Редки ексклузивни колекционерски предмети ще станат гордост на всеки градинар.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина