Филодендрон Село, с форма на китара, Ксанаду, лобаст

Филодендроните са растения с богата зелена лъскава зеленина. Културата принадлежи към пъстри сортове и е идеална за отглеждане в домашни условия. Най-важното е да осигурите на растенията задълбочени грижи, така че те да растат здрави и да радват с шикозен външен вид.

Ботаническо описание

Филодендроните принадлежат към семейство Ароидни. Вечнозеленото многогодишно катерене е фиксирано към опората благодарение на корените на смукателя. Месестите стъбла са лигнифицирани в основата. Листата е доста плътна, кожеста, характеризираща се с разнообразие от характеристики на размера, форми и цветове. Дължината на филодендрон, растящ у дома, достига 200-240 cm.

Как изглежда едно цвете

Как възниква структурата на издънките, все още е загадка и до днес. Листата от двата вида се развиват на свой ред. На първо място, във филодендрона се извършва развитието на люспеста зелена маса. След това започва процесът на развитие на зелени листа на дълги дръжки. Във вътрешната част на зелената зеленина настъпва образуването на рудиментарни съцветия. Страничните пъпки се развиват в пазвите на люспестите листове.

Забележка! Основните издънки завършват със съцветия. Откъде растат части от стъблата, които носят следните люспести и зелени листа, е неизвестно.

Характеристики на поддържане у дома

За да отгледате здраво растение, принадлежащо към семейство Aroid, трябва да се придържате към препоръките на опитни производители на цветя по отношение на грижите. По-долу са посочени основните характеристики на поддържането на филодендрон у дома.

 • Температурни условия. Растението обича топлината, поради което през лятото температурата в къщата трябва да достигне 25-27 ° C, а през зимата не трябва да пада под 16 ° C. Неприемливо е да държите саксия с цветя на места, където има период на течение.
 • Осветление. Директната слънчева светлина върху зелената маса на декоративно растение допринася за изгарянията на листата. Белезите, които се появяват от изгарянето, не могат да бъдат премахнати с нищо. Най-добре е да намерите добре осветено място в стаята, разположено по-далеч от первазите на прозореца.
 • Режим на поливане. От края на март до октомври поливането на почвата, в която расте Sello philodendron (двойно перален филодендрон), трябва да бъде изобилно. Много е важно земята да остане леко влажна. Трябва обаче да се има предвид, че преовлажняването може да доведе до разпадане на кореновата система. Препоръчително е да се полива растението по-малко през зимните месеци. Почвата трябва да има време да изсъхне между овлажняванията с дълбочина няколко сантиметра. Издънката изисква същото обилно поливане.
 • Ниво на влажност на въздуха. Растение, принадлежащо към семейство Aroid, се нуждае от често пръскане с вода със стайна температура. Листата трябва внимателно да се избърсват с влажна кърпа на всеки три дни. Повърхността на пръчките, действаща като опора, е обвита в сфагнум, добре навлажнен с мъх. През зимата си струва да преместите гърнето с лиана далеч от отоплителните уреди. Сухият въздух влияе отрицателно на външния вид на растението. Листата стават сухи и ръбовете често се чупят. Препоръчително е да поставите контейнери с цветя на палети с мокра експандирана глина.
 • Почвата за засаждане трябва да бъде подготвена от вас сами.За целта смесете малка част от тревната площ, листната почва и пясък. Много е важно да се осигури добър дренаж.
 • Подхранването е важен етап от грижите. По-добре е да се даде предпочитание на течни минерални торове, предназначени за декоративни листни растения. Необходимо е да се прилага подхранване на почвата на всеки 20 дни, започвайки през март и завършвайки в средата на есента.
 • Прехвърляне. Необходимо е да се пресаждат растения в момента, когато кореновата система започне да излиза над повърхността на почвата. Трансплантацията трябва да се извърши през пролетните месеци. Предвид бързия растеж на цветето, експертите препоръчват да го пресаждате в по-голям контейнер ежегодно. Възрастното растение обикновено се нуждае от презасаждане на всеки 3 години. За тъкачна пълзяща по-добре е да вземете висяща сеялка като контейнер.
 • Размножаването става чрез апикални и стъблени резници. Достатъчно е просто да вкорените резника с няколко листа в пясъка, смесен с малко мъх. Контейнерът с дръжката се отвежда в оранжерията, където температурата достига 22-23 ° C. Много е важно да се осигури високо ниво на влажност в оранжерията. Можете да отгледате мексиканската змия филодендрон Sello от семена.

Забележка! Растителният сок е отровен. Подрязването на листата и изрязването на резници трябва да се извършва с ръкавици.

Цветето трябва да се постави на добре осветено място.

Популярни сортове

Видовете и имената на популярните сортове филодендрон са описани по-долу.

Китара Филодендрон

Дължината на филодендрона с форма на китара, когато се отглежда в домашни условия, може да достигне 200-210 см. Отличителна черта на лозата е способността й да се трансформира. С напредването на възрастта листата на растението в сърцевидна форма придобиват трилопатеста форма, наподобяваща външния вид на китара (именно поради тази характеристика те дадоха такова име). Дължина на листата 30 см.

Филодендрон Ксанаду

Лиана се отличава с удължена зеленина, боядисана в яркозелени нюанси. Дължината на листните плочи може да достигне 40 см. Меките листа с времето стават пера. Когато отглеждате филодендрон Xanadu, е важно да осигурите разсеяна ярка светлина в помещението и ниско ниво на влажност. Навременното поливане ще позволи на зелената маса да се образува правилно.

Забележка! Рядко се наблюдава цъфтеж, когато се отглежда в апартамент.

Лобуларен филодендрон: особености на грижите за лозата

Дължината на възрастно растение надвишава 210-220 см. Стъблата, въпреки значителната си дебелина, остават гъвкави. Лобуларният филодендрон има способността на силно тъкане по дължината на опората. Голяма кожена зеленина, разположена по цялата дължина на издънката, е боядисана в изумруден оттенък.

Експертите обръщат внимание на необходимостта от инсталиране на надеждна опора в близост до пълзящото растение. Най-добре е да закупите пластмасова тръба за тази цел, в която има дупки. Такава опора може да се напълни с вода, която ще действа като допълнителен източник на влага. Преди засаждане трябва да подготвите почвата сами, което включва:

 • кора;
 • торф;
 • малка част от едър пясък;
 • листна земя.

В помещението, където се отглежда лобуларният филодендрон, температурата трябва да бъде между 18-26 ° C.

Лобуларен

Филодендрон Миканс

Кадифената зеленина на възрастния филодендрон Миканс е зелена. Растението е идеално за отглеждане в висяща сеялка. Дължината на брилянтния филодендрон не надвишава 10 см. Лияна е непретенциозна. Най-важното е да й осигурите достатъчно поливане и да поставите саксията на добре осветено място.

Важно! Филодендрон брилянтен (Миканс) не понася течения.

Филодендронско копие

Тези бързо растящи лози имат зелена зеленина, покрита с лъскава повърхност. С растежа на растението листата стават вълнообразни и издълбани.

Филодендроните от този сорт се нуждаят от систематично хранене. Най-добре е да използвате сложен тор за тази цел, предназначен за декоративни листни цветя.Специалистите препоръчват наторяване на почвата на всеки 14-15 дни от ранната пролет до средата на есента. Зрелите растения трябва да добавят изгнил компост всяка година. Такава подхранка обаче може да се прилага само веднъж на всеки 12 месеца, за да се предотврати пожълтяването на листата и смъртта на цветето.

Филодендрон брадавичен

Листата на брадавиковия сорт са надарени от природата със сърцевидна и кадифена структура. Дължината на листата, когато се отглежда на закрито, достига 18-20 см. В естествената среда филодендронът е много по-голям. Наличието на дръжки създава впечатлението, че лозата буквално е покрита с четина от брадавици.

Брадавичен сорт

Филодендрон лъчист

Лъчезарният сорт (Philodendron Radiatum) е доста непретенциозен. Дължината на растението достига 300 см. Стъблата са покрити с твърдо разчленени листа. През зимата лозата се нуждае от допълнително осветление. За тази цел можете да използвате флуоресцентни лампи. За да се избегнат изгаряния на зелената маса, трябва да се осигури дифузна светлина. Почвата в саксията винаги трябва да е леко влажна.

Забележка! Когато се отглежда на тъмно място, лозата пребледнява и спира да расте.

Люспест филодендрон

В естествени условия може да се намери сортът, който носи мащаб, като расте на височина. Можете да се възхищавате на невероятната лиана отблизо поради възможността да я отглеждате в апартамент. За засаждане ще трябва да подготвите рохкава почва. Има пет разфасовки на листата на филодендрона. Дължината на листата достига 44-45 см. Дръжките на цветето са боядисани в яркочервени нюанси и са покрити с фини четина.

Забележка! Люспест сорт не цъфти.

Филодендрон Еванс

Ефектното разнообразие от филодендрон се отличава с невероятно красива зеленина, чиято дължина надвишава 70 см, а ширината достига 45-50 см. Листата са естествено надарени с гладка лъскава повърхност. Формата на зелената маса може да бъде триъгълна или сърцевидна. Краищата на листата са вълнообразни. Листата, когато растението узрее, се превръщат от кафяво-зелен оттенък в ярко зелен.

Спазвайки препоръките за грижа за лозата, можете да отглеждате здраво растение, чийто външен вид ще зарадва собственика в продължение на много години. Лиана е в състояние ефективно да украси всеки интериор.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина