Филодендрон домашни грижи и репродукция

Ботаническото име на растението Филодендрон идва от гръцкото „Филео Дендрон“ - „Обичам дърво“. Това вечнозелено многогодишно растение идва от тропическите гори на Австралия, Америка и Тихоокеанските острови. Филодендрон получи името "обичащо дърво" по причина, лозата се нуждае от естествена подкрепа. Във влажните и горещи тропици някои видове достигат гигантски размери, извивайки съседни дървета с прилепващи корени.

Описание на цветето

Стъблото на растението е месесто, покрито със слоеста кора в основата. Листата са кожести, плътна текстура. Формата им е изненадващо разнообразна: има перисто разчленени, пръстовидни, стреловидни, овални, лопасти, сърцевидни.

Филодендрон в тропическата гора

В природата размерът на възрастните лози варира на дължина от два или повече метра. Филодендронът на закрито, регистриран в Книгата на рекордите на Гинес, е израснал във Великобритания, дължината му е била 169 м.

Филодендрон: домашни грижи

За да осигурите на Лиана Филодендрон домашни грижи, е важно да предоставите няколко точки:

 • въз основа на параметрите на възрастно растение от определен вид се избира стая, където цветето ще има достатъчно място за растеж;
 • мястото за контейнера с цветето трябва да е добре осветено, но да е недостъпно за пряка слънчева светлина. За сортове с пъстър цвят е необходимо повече светлина, отколкото равномерно оцветени. Само зачервени и катерещи се видове могат да издържат на лека сянка;
 • оптималната температура в помещението ще бъде 20-25 ° С през лятото и не по-ниска от 15 ° С през зимата;
 • филодендронът не понася течения.

Цъфтящ филодендрон

Поливане и влажност

Най-важното условие за отглеждане на лозя е да се осигури комфортно ниво на влажност в помещението. През горещия период растението може да издържи значително повишаване на температурата, при условие, че листата се напръскват или душ.

Честотата на поливане зависи от стайната температура. Трябва да се съсредоточите върху състоянието на горния слой на почвата в саксията; не трябва да се оставя да изсъхне. Растението се разлива щедро, но след час трябва да се отцеди излишната вода от тигана. За поливане на филодендрона използвайте мека вода без вар. За целта можете да кипнете или да защитите чешмяна вода или да събирате дъждовна вода.

Забележка! Когато използвате нефилтрирана кладенечна вода, на листата могат да се появят ивици.

Възможно е да се увеличи влажността на въздуха, особено по време на отоплителния сезон, с помощта на редовно избърсване и напояване на листата от спрей бутилка. Растителната опора, имитираща ствола на дървото, като правило е покрита с кокосови влакна или синтетичен заместител. Чрез овлажняване на такова покритие можете допълнително да осигурите комфорт на влаголюбивия филодендрон.

Характеристики на кацане и трансплантация

Препоръчително е да засадите придобитото растение веднага. За това:

 1. Избира се пот или контейнер, който е по-голям от кореновата система.
 2. В дъното на контейнера са направени дренажни отвори, поставен е дренажен слой.
 3. Инсталирайте опора, подходяща за размерите на лозите.
 4. Опитвайки се да не унищожите земната бучка, отстранете контейнера за съхранение и прехвърлете растението в подготвен контейнер.
 5. Почвата за засаждане трябва да бъде питателна и лека с ниска киселинност. Напълнете саксията с растението внимателно, добавяйки пръст, като разклащате леко, за да предотвратите празнини около корените.
 6. След като напълните контейнера за засаждане до върха, растението се разлива с утаена вода при стайна температура. Ако почвата се уталожи, тя се добавя и напоява отново.

Филодендрон в гърне

Важно! Сокът от филодендрони е отровен, ако попадне върху лигавицата или кожата, може да причини силно дразнене. Трябва да се грижите за растението с ръкавици, последвано от обработка на инструмента. Ако в къщата има деца и домашни любимци, по-добре е да откажете отглеждането на лозя.

Младите лози се нуждаят от ежегодна трансплантация. Тесната саксия потиска кореновата система, растението започва да изсъхва.

Възрастен филодендрон се трансплантира на всеки 2-3 години, докато расте, премествайки растението в по-просторен контейнер. В някои случаи растението изисква спешна трансплантация:

 • гъста натъпкана почва, покрита с мъх, сигнализира за редовно преовлажняване, кореновата система може да изгние;
 • наличието на бели петна и ивици по повърхността е следствие от засоляването на почвата;
 • корените на растението се виждат от дренажните отвори;
 • забавяне растежа на лозите, нарязване на зеленина;
 • появата на вредители.

В тези случаи растението се пресажда след внимателна обработка на корените. За да направите това, трябва:

 1. Изплакнете корените с подготвена вода със стайна температура.
 2. Огледайте кореновата система, отсечете повредените части.
 3. Третирайте със слаб разтвор на калиев перманганат, базазол или фитоспорин съгласно инструкциите.
 4. В случай на по-нататъшна употреба контейнерът с дренажа се дезинфекцира.
 5. Трябва да засадите растението в нова почва.

Местоположение на завода

Голямо добре поддържано растение ще украси всяка просторна стая, зимна градина, покрита тераса, фоайе. Декоративността на големите филодендрони се използва активно при проектирането на жилищни помещения за ограничаване на пространството.

Компактните видове лиани се чувстват чудесно близо до източните и западните прозорци.

Важно! Филодендрон е едно от малкото растения, които могат да се задоволят с изкуствено осветление.

Грижи за почивка

По време на вегетационния период растенията се наторяват за активен растеж. Минералните торове и органичните вещества се внасят ежемесечно от началото на пролетта до началото на есента. С настъпването на студеното време поливането и подхранването се свеждат до минимум. До края на февруари приключва периодът на почивка за филодендроните. Това време е оптимално за разсаждане на млади лозя.

Възпроизвеждане на филодендрон

За да се запази декоративният му ефект, се препоръчва периодично да се подмладява филодендронът.

Можете да разпространявате любимата си лиана, като използвате:

 • семена;
 • резници;
 • въздушни оформления;
 • върхове;
 • листа
 • фрагменти от багажника.

Вкореняване на въздушни слоеве

Вкореняването на подходящ издънка с въздушно наслояване не е трудно. Трябва да се постави в навлажнена почва, закрепена с тел или фиби. Един месец след поникването новото растение се отделя от майчиния храст.

Размножаване чрез резници и листа

Този метод, как да се размножава филодендрон с помощта на резници, не изисква специални умения. Тук е важно да се спазва температурният режим от 25-30 ° C и да се осигурят бъдещи кълнове с повишена влажност. За да направите това, отрязана пластмасова бутилка се използва като мини оранжерия, тя е инсталирана с капак до върха за проветряване. Апикалният или стъбленият издънка за вкореняване трябва да има 2-3 листа, а листният разрез трябва да има въздушен корен или „пета“.

Резниците се засаждат във влажна лека почва, като предварително се потопи кореновият корен с нарязан прах. След 2-3 седмици, когато се образуват 3-4 см дълги корени, младите лози се засаждат в отделни контейнери.

Отглеждане от семена

Дървесният филодендрон, освен обичайните методи, може да се размножава и със семена. Важно е да се използват качествени семена:

 1. Семената се накисват в преварена или дестилирана вода за 10-12 часа.
 2. Семената се поставят в подготвен контейнер (удобно е да се използва прозрачен пластмасов контейнер) с мокра торфена смес, не е нужно да ги поръсвате и задълбочавате.
 3. Контейнерът се затваря и се поставя на осветено място, като се избягва пряка слънчева светлина.
 4. В рамките на 1,5-2 седмици преди появата на кълновете, семената се проветряват всеки ден, навлажнени с пулверизатор.
 5. С появата на третия лист контейнерът вече не е затворен.
 6. Укрепените разсад се трансплантират на постоянно място за 2,5-3 месеца.

Важно! Кореновата система на размножените растения е много слаба, ако бързате да трансплантирате на постоянно място, растението умира.

Типични грешки на начинаещите производители

Основната причина за грешки при грижата за стайна лоза е неспазването на земеделската технология. Когато избирате конкретен вид растение, трябва да се консултирате с продавача, да намерите информация в интернет. За да разберете защо филодендронът увяхва, трябва да наблюдавате промените по време на грижите. Всеки дискомфорт на лозата се отразява в листата ѝ.

Болести и вредители на филодендрон

Компетентната и отговорна грижа за растенията ви позволява да избегнете много проблеми. И така, бактериалните петна се развиват поради топлина и преовлажняване. Можете да го разпознаете по воднистите петна по чаршафите. В долната част на растението се появява червена граница под формата на кафеникаво-червена граница на листните плочи.

Повредените участъци трябва да бъдат премахнати, участъците трябва да бъдат дезинфекцирани, растението трябва да бъде обработено с фунгициден препарат. В случай на екстензивно заболяване, филодендронът се унищожава.

Сред вредителите на стайните лози са:

 • щит;
 • трипс;
 • паяк акари.

Филодендронът е стайно цвете, така че може да се зарази с вредители от други растения, растящи наблизо. За борба с тях се използват химикали - инсектициди и акарициди.

Популярни сортове

В Русия най-популярни са следните сортове цветя.

Филодендрон Село

Филодендрон се изчервява

Ярък акцент с внимателна грижа ще създаде елегантен руж филодендрон у дома.

Грациозни, крехки издънки достигат височина 1,8 м. Стволът на възрастно растение е покрит с кора. Листата са двуцветни, зелени отвън и зачервени на гърба. Заоблената листна плоча е с копиевиден край, нарастващ до 30 см дължина и ширина 25 см. Листната дръжка в основата е червена.

Филодендрон се изчервява

Катерене на Филодендрон

Гъвкава лиана, която расте до 2 м дължина. Листата са лъскави, с форма на сърце. Те не са големи, дължината и ширината са съответно 15 см и 8 см. Младите листа хвърлят бронз, зрели тъмнозелени. За способността да се катери по опори, този вид се нарича още бръшлян. Може да се използва като ампелно растение във висящи саксии.

Китара Филодендрон

В тропическа гора расте до 6 м, в градска къща - не повече от 2 м. Филодендронът с форма на китара, подобно на много от неговите роднини, представлява особен интерес за неговата изменчивост. Младите листа, първоначално във формата на сърце, с възрастта стават подобни на китара, като растат до 30 см дължина.

Китара Филодендрон

Филодендрон е непретенциозен в грижите, необичайната му красота е спечелила заслужения интерес на животновъдите. Най-популярните сортове могат да се отглеждат дори в малки апартаменти. Lianas Sello (Zello), Xandu tricolor, Imperial са ефектни растения, които са се установили здраво в домовете на любителите на екзотиката.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина