Fittonia - домашни грижи и размножаване

Елегантността и елегантността на закритото растение Fittonia изумява дори и най-изтънчените производители на цветя. Ще отнеме много усилия, за да отгледате разкошно цвете у дома. Екзотичното растение Fittonia, домашната грижа за което има свои собствени характеристики, е в състояние да украси всеки интериор на къщата. В статията можете да се запознаете с особеностите на съдържанието на декоративната култура.

Описание

Fittonia принадлежи към растенията от семейство Acanthus. Родната земя на тревистото многогодишно растение е Перу. Височината на стайното растение може да достигне 10-60 см. В зависимост от сорта, многогодишните стъбла могат да бъдат:

 • изправен;
 • пълзящи по повърхността на земята.

Екзотично растение

Fittonia се отглежда успешно като ампел или почвопокривно растение. Дължината на стъблата достига 8-10 см. Пубертетните стъбла могат да бъдат оцветени както в зелено, така и в кафяво. Яйцевидната зеленина със заострен връх плътно покрива цялата дължина на леторастите. Дължината на листата може да достигне 10 см. Зелената маса се отличава с релефно-гофрирана повърхност, кадифена, нежна и много приятна на допир. На листните плочи най-тънката паяжина, боядисана в:

 • бял;
 • розово;
 • червен;
 • люляк;
 • сребристи тонове.

Листата, в зависимост от сорта, могат да бъдат лилави, сиво-сребърни и синкави.

За ваша информация! Цветята на Fittonia са кръстени на две момичета от сестрите Fitton, на име Сара Мери и Елизабет. Дамите, които живееха във викторианска Англия, създадоха първия класически учебник по ботаника. За тази заслуга в тяхна чест бяха наречени декоративно боядисани трайни насаждения, които през онези години бяха използвани за създаване на солидни зелени килими на територията на зимни градини и оранжерии.

Видове и разновидности на фитония

По-долу са най-популярните видове фитония.

 • Fittonia Mix е представител на многогодишна билка, отличаваща се с разклонени и гъсто опушени стъбла, чиято височина достига 8-10 см. Многогодишното растение има повърхностна коренова система. Издънките му плътно покриват повърхността на почвата. Корените са в състояние да се образуват дори в възловите части. На дръжките се образуват овално-елиптични листа. Дължината на листовите плочи достига 70-90 мм. Матово зелената зеленина има ярки ивици в различни нюанси. Домашната грижа за Fittonia Mix не е особено трудна;
 • Fittonia Josan е многогодишна тревиста култура. На ярките листа на изумруден оттенък се отбелязва наличието на дебели вени от яркорозова палитра;
 • fittonia red - представител на семейство Acanthus, който се отличава с тъмна изумрудена зеленина с наличие на червени вени;
 • Fittonia Skeleton е удивителен сорт, който се отличава със своя особен цвят и листна структура. Издънките във Fittonia Skelleton пълзят. Фината кадифена матова листа е украсена с червеникави жилки, които приличат на плътна мрежа. Листни чинии в маслинени нюанси. Интензивността на цветовата гама дава възможност за постигане на блестящ ефект;

Различни видове екзотични растения

 • Fittonia White Anna е многогодишно растение с шарки върху бялата зеленина. В крайната част на листните плочи има тъмна граница. Сортът с бели ивици се отличава със своята непретенциозност;
 • Fittonia Vershaffelt е култура, характеризираща се с пълзящи издънки, плътно покрити с пух.Сортът може лесно да се размножава чрез наслояване. Зелената зеленина има червени ивици;
 • Бялата фитония е вид фитония, която е подобна на бялата Анна. По краищата на листовите плочи няма граница. Вените на снежнобяла сянка са доста плътни.

Характеристики на грижите

Правилната грижа за тревистото многогодишно растение ще ви позволи да отгледате здраво растение, което ще ви зарадва с шикозен външен вид.

Осветление

Често неопитните производители се чудят как да се грижат за Fittonia. За да отгледате многогодишно растение у дома, трябва да се погрижите за достатъчно количество осветление в стаята, където са разположени саксиите. Трябва обаче да избягвате пряката слънчева светлина върху зелената маса. Опитните цветари препоръчват да се отглежда Fittonia на первази на прозореца от източната или западната страна. Щорите трябва да бъдат окачени на прозорците, за да осигурят дифузна светлина на цветята.

Забележка! Липсата на осветление води до загуба на декоративност на листните плочи на културата. През зимните месеци е препоръчително да се осигури допълнително осветление с флуоресцентни лампи.

Температурен режим

През топлия сезон температурата в помещението, в което се държат саксиите с цветя, трябва да бъде в диапазона 23-25 ​​° C. През зимните месеци температурният режим може да бъде леко намален, но да не пада под 19 ° C. Хладният въздух провокира развитието на различни заболявания, които могат да доведат до смърт на храстите. За да се избегне падането на листата, се препоръчва да се избягват течения в стаята и внезапни промени в температурата на въздуха. Дори през лятото не трябва да изнасяте саксиите с трайни насаждения извън апартамента.

Поливане

Представител на семейство Акантови се нуждае от систематично овлажняване на почвата. Когато почвата изсъхне, растението започва интензивно да отделя листата си. Не наводнявайте цветята обаче, тъй като блатистата земя ще предизвика загниване на корените. Овлажняването се извършва само по време на периоди на изсъхване на горния слой на почвата. За напояване използвайте утаена вода със стайна температура.

Пръскане

В допълнение към поливането, Fittonia се нуждае от систематично пръскане. Ако пренебрегнете тази препоръка, нивото на влага ще намалее, което ще доведе до появата на вредители върху растението.

Препоръчително е да се пръска всеки ден преди изгрев и след залез слънце. Опитните производители препоръчват поставянето на съдове, пълни с вода, в близост до саксиите с растения, което ще увеличи нивото на влажност.

Удивителни цветя

Тор

През цялата година трябва да правите подхранване. Количеството тор не трябва да надвишава дозата, препоръчана от производителя. Прекомерното количество микроелементи в почвата може да причини непоправими щети на храстите. Комплексните минерални торове ще бъдат идеалният вариант за подхранване на Fittonia.

През зимата горната превръзка се прилага веднъж на 5-6 седмици. През летните месеци честотата на хранене достига 1 път за 14 дни.

Важно! Струва си систематично да почиствате почвата от плевели с ръцете си.

Подрязване

За да се подобри разклоняването на растенията, се препоръчва редовно да се прищипват горните части на стъблата. Докато расте, долната част на декоративната култура започва да оголва.

Fittonia е цвете, което постепенно губи своите декоративни качества. За подмладяване на храстите е необходимо да се режат в края на последната седмица на март. Необходимо е да се извършват дейности на два етапа, за да не се навреди на зелените площи и да не се забави скоростта на развитие на младите издънки.

Характеристики на зимните грижи

Грижата за фитония не е лесна. Цветето е трудно да оцелее през зимата, тъй като по това време на годината се включва отоплението в стаите, което силно изсушава въздуха. Но дори прохладата може да повлияе отрицателно на здравето на растението и дори да доведе до смъртта му.Температурата в стаята не трябва да пада под 17 ° C според правилата за грижа, а саксиите трябва да се поставят далеч от батериите. Съдове, пълни с вода, могат да се поставят в близост до контейнери с цветя.

Важно! Правилната грижа за растението ще попречи на Fittonia да цъфти или да започне да изсъхва.

Как се размножава

Растението може да се размножава по време на периода на трансплантация, позволявайки на храстите да се подмладят.

Подходящи резници с 3-5 листа се отрязват от върха на храста. За да се ускори процесът на вкореняване, струва си да изберете издънки, чиято дължина достига 60-70 мм. Резниците се засаждат в пясъка с отрязания връх надолу. Отгоре процесите са покрити със стъклени буркани. След четири седмици на резниците трябва да се появят корени. Важно е да овлажните пясъка своевременно и да извадите консервите за проветряване.

За целите на вкореняването можете да използвате контейнер с вода, който трябва само леко да покрива повърхността на дъното на контейнера. Резниците, разположени в контейнера, са покрити отгоре с филмов материал, който трябва да се отстранява на всеки три дни за проветряване. Резниците се навлажняват систематично чрез пръскане. За да се ускори процесът на вкореняване, температурата в помещението, където са разположени съдовете с вода, трябва да се поддържа в рамките на 28-29 ° C. Веднага след като корените се образуват в процесите, можете да засадите резниците в контейнер, пълен с плодородна почва. Възпроизвеждането на Fittonia не е труден процес.

Фитония в аквариума

Как да трансплантирам

С напредване на възрастта Fittonia губи своя декоративен ефект, поради което опитни производители на цветя препоръчват презасаждането на растението, за да се подмлади храста. Първата стъпка е да вземете широка и ниска саксия, на долната повърхност на която е поставен слой експандирана глина. На всичкото отгоре се изсипва слой пръст въз основа на:

 • торф;
 • пясък;
 • тревна земя;
 • иглолистна почва.

Растението се засажда внимателно в нов контейнер. Почвената смес се излива върху кореновата система.

Fittonia принадлежи към категорията на тропическите растения, които се нуждаят от внимателна грижа. Всички усилия на производителя обаче се компенсират от атрактивния външен вид на екзотично цвете, което ще радва всеки ден и ще дава много приятни емоции от обилния цъфтеж.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина