Формиране на фуксия у дома и резитба

Fuchsia е ярко растение с пищна красива корона, доста непретенциозно. Именно за тези качества тя се влюби в производителите на цветя. Отглежда се както от опитни любители на цветята, така и от начинаещи. Много хора смятат, че фуксията е изключително домашно растение, но това не е така. В региони с по-мек и топъл климат е много популярен като външно растение, чиито храсти достигат 1 м височина.

Образуване на фуксия у дома

Основната характеристика на растението са неговите цветя. Те съчетават няколко нюанса наведнъж и имат много необичайна форма. По време на периода на цъфтеж на всеки клон се образуват няколко по-тънки стъбла, на всеки от тях от своя страна се образуват 3-4 съцветия, поради което фуксията изглежда фантастично през периода на цъфтеж.

Домашна фуксия

Как расте фуксията

Как расте фуксията е въпрос, който си задават много начинаещи производители на цветя. И този момент е наистина много важен, защото зависи от това как да се образува фуксия у дома. Има няколко вида цветя, в зависимост от посоката на растеж на храста:

 • ампелен. Много ефектни растения, подходящи за отглеждане на балкони и летни веранди. Тъй като стъблата им са много дълги и гъвкави, те се огъват надолу под тежестта на листата и цветовете си. За отглеждането им са необходими висящи саксии;
 • полуампелен. Този тип може да се отглежда както като ампелен, така и като стоящ. Всичко зависи от желанието на производителя. За да получите прав храст, просто трябва да завържете основните стъбла на растението към стояща опора;
 • храст. Fuchsia издънки от този тип се простират изключително нагоре, дори без допълнителна опора.

Важно! Независимо от вида, наложително е да се прищипва фуксията, за да й се даде възможност да расте напълно и да се развива.

Ампел домашна фуксия

Трябва ли да щипвам фуксия

Образуването на фуксия у дома е доста завладяващ и интересен процес, тъй като короната на растението може да получи почти всякаква форма. Има само един начин да направите това - чрез прищипване. И този процес е задължителен, тъй като именно благодарение на него се образуват допълнителни странични издънки с разположени върху тях пъпки, които в резултат на това цъфтят. Тази проста процедура помага на растението да се храсти още повече и да придобие по-буйни цъфтящи стъбла.

Ако стана забележимо, че растението е смачкано, върху него не се появяват допълнителни издънки, трябва да се направи прищипване на фуксията. Поради процедурата цветето ще се съживи, ще има по-голям стимул да расте и след кратък период от време на него ще се появят много по-голям брой пъпки, отколкото е било преди.

Важно! Много сортове фуксия не се разклоняват сами и растат като цвете на пръчка. И само прищипването е в състояние да принуди растението да се храсти и да помогне за образуването на нови странични издънки с пъпки.

Как да прищипите фуксия у дома

За провеждане на процедурата обикновено се избира един от двата основни метода. Класическата версия на прищипване на фуксия:

 • с всяка процедура точката на растеж се отстранява от цветето, това допринася за факта, че размерът на растението се удвоява, а с него и броят на цветята;
 • за първи път, за фуксия, чието отглеждане започва от рязане, е необходимо да се извършат три процедури за прищипване. Би било достатъчно;
 • образуването на короната на фуксия може да отнеме време - 2-3 месеца;
 • цъфтежът ще настъпи след установяването на дълъг светъл ден в апартамента, не по-рано от 2 месеца след последната процедура на прищипване.

Вторият вариант за прищипване на фуксия у дома е методът на К. Дейв. Тя се основава на свойството на самото растение да удвоява броя на новите издънки без нови междувъзлия. С негова помощ за относително кратко време се образува буйно растение. Тъй като броят на растящите издънки е достатъчно голям, трябва да се използва внимателно, има риск стъблата да се счупят под тежестта на цветята.

Растението може да бъде прищипено по всяко време на годината, особено важно е да се прави това през зимата, за да се избегне издърпването на стъблата през периода на почивка. Ако разберете как да прищипите фуксията, всичко ще се получи.

Важно! Няма едно правило как да се прищипват растенията. Няма правилен или грешен процес на формиране на короната, всичко зависи от това какъв ефект искате да получите в крайна сметка.

Формиране на корона

За да оформите короната на стандартно дърво, най-лесният начин е да използвате изправени сортове. В първата стъпка се препоръчва да ги завържете на здрава основа, докато издънките са по-устойчиви. Можете също да използвате ампелни сортове, ефектът ще бъде невероятен, но това ще отнеме повече усилия. Основното стъбло трябва да бъде завързано на колчето на няколко места. Веднага след като растението достигне желаната дължина, точката на растеж трябва да се прищипи, за да се образуват странични издънки. Така ще се образува короната. След като завършите този процес, можете да премахнете фиксатора за поддръжка.

Образуването на ампелна фуксия се състои в премахване на точките на растеж за образуване на нови странични издънки. Първоначално трябва да оставите основното стъбло да нарасне до желаната дължина и след това да започнете да прищипвате.

Образувана корона от ампелна фуксия

Подрязване на фуксия

Най-често, вече в средата на есента, поради намаляването на дневните часове, фуксията хвърля не само цветя, но и листа. Това предполага, че тя се нуждае от мир. По това време е най-добре да го изпратите в хладно помещение с температура около 10 ° C. Възможен е и друг вариант - зимуване в светло, влажно помещение с температура около 18 ° C. И след края на периода на покой (края на зимата - началото на пролетта), фуксията се подрязва.

Степента и степента на подстригване зависи от вида на фуксията. Изправените, подредени форми изискват повече време, но след правилна резитба изглеждат по-впечатляващи от ампелните. Ако този етап от развитието на цветята се остави да тече, тогава през лятото формата ще се промени, ще растат дълги, по-тънки и удължени стъбла.

Как да подрязваме фуксия през пролетта

На първо място, трябва внимателно да разгледате растението и да премахнете всички сухи, слаби, удължени, растящи в грешната посока, издънки. След това трябва да отрежете силни клони с около половината от дължината, за да оформите желаната форма на короната. Можете да подрязвате клоните по-силно, оставяйки само 2-3 аксиларни пъпки. И обратно, можете да отрежете само 1/3 от дължината.

Важно! В допълнение към процеса на резитба през пролетта, препоръчително е също да се трансплантира растението в нова саксия с нова почва.

Подрязване на фуксия през пролетта

Каква земя обича фуксията?

Земята за фуксия се нуждае от плодородна, тя трябва да съдържа голямо количество хумус. Освен това трябва да задържа добре водата, тъй като почвата не трябва да се оставя да изсъхне, тя трябва постоянно да се навлажнява.

Каква почва е необходима

Най-лесният вариант е леко кисела почва за цъфтящи растения, която може лесно да бъде закупена във всеки магазин за цветя или градинарство. Ако имате време и желание, тогава можете сами да приготвите смес за засаждане и отглеждане.

Има няколко опции:

 • две части торф, три части широколистна земя, една част пясък;
 • две части парникова земя, три части глинесто-зърнена земя, една част пясък. Малко количество торфена трохичка ще бъде отлично допълнение към тази комбинация;
 • еднаква комбинация от следните компоненти: хумус, торф, пясък, листа и копка земя.

Всички тези опции ще дадат необходимото ниско ниво на киселинност, близко до неутрално, ниво на ронливост. Те няма да позволят на водата да застоява, но също така ще предотвратят липсата й (при правилно поливане).

Засаждане и грижи за фуксия

Първоначално фуксията не е необходимо да се засажда в голяма саксия, оптималният диаметър за засаждане на резник е 10 см. Само след като растението е напълно втвърдено, корените му са напълно заплетени със земна топка, може да се трансплантира в по-голяма гърне. Най-добре е този процес да се извършва едновременно с резитбата през февруари-март. Саксията с фуксия трябва да бъде изцяло напълнена със земя, която в никакъв случай не трябва да се трамбира с ръце. Просто трябва внимателно да следите количеството му.

Кокосова цветна почва

Грижата за фуксията не е трудна, най-важното е да не забравяме за някои от основните фактори:

 • температура. През лятото най-оптималната температура ще бъде не по-висока от 25 ° С, но също така не по-ниска от 18 ° С. Ако растението трябва да излезе извън тази рамка за дълъг период, то бързо ще загуби декоративния си ефект: цветята ще станат по-малки или напълно ще отпаднат;
 • местоположение. Най-добрият вариант би бил източната и западната страна. Благодарение на тази подредба растението няма да бъде засегнато от пряка слънчева светлина;
 • поливане. За растението е много по-важно от торенето. Това трябва да се прави редовно, тъй като горният слой на почвата изсъхва, но не трябва да се източва твърде обилно. Невъзможно е водата да застоява в тигана. През лятото интервалът между поливането трябва да бъде не повече от три дни, през есента - 1-2 пъти седмично, през зимата - веднъж месечно.

Важно! По време на периода на цъфтеж, фуксията не може да бъде разгърната или пренесена от място на място, в противен случай тя може просто да пусне цветя.

Фуксия стреля

Фуксията в къщата е красива. Нищо чудно, че често я наричат ​​балерина и дори цвете на елфи. Той е лесен и лесен за грижи и възпроизвеждане, не изисква никакви специални разходи: нито финансови, нито времеви. Трябва да се спазват няколко прости правила и тя ще благодари на собственика с буен и ярък цъфтеж.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина