Фуксия в саксия на улицата - как да се грижим и в коя саксия да засадим

Фуксията е шикозно и буйно цъфтящо растение. Ярки цветове на поли с различни размери радват окото на собственика през целия летен сезон.

Фуксия в саксия

Фуксиите не обичат, когато около корените им има много свободно пространство. Ето защо фуксията в саксия е по-често срещана, отколкото без нея. Те могат да се отглеждат не само като дърво, но и като буен храст в кошница или като течащ ярък водопад от клонки в висяща сеялка.

Фуксия в саксия на улицата

Фуксията в градината радва много градинари. Факт е, че в Русия това растение се счита за вътрешно, но в чужбина е доста чест гост на улицата. Цветето, роден в Южна Америка, често украсява градини и летни тераси. Намирайки се на леко засенчено място, ще радва окото на собственика през цялото лято. В северната територия това растение се среща рядко.

„Фуксия. Ярко и буйно растение "

Факт е, че в горещ атлантически климат той може да цъфти като огромен храст, образувайки жив плет, но най-малката слана може безмилостно да го унищожи.

"Градинска декорация"

Фуксия във висящи саксии

Деликатните и богати фуксиеви храсти се съчетават с много тревисти трайни насаждения. Ампел фуксия в саксия се вписва идеално в цялостния пейзаж на градината или интериора на апартамента. Трябва да се има предвид, че не се препоръчва незабавно да засадите цвете в окачена сеялка. По-добре е да направите това в момента, когато цветето има плътна и силна коренова система.

Как да се грижим за фуксия в саксия

Fuchsia, цвете в саксия, което се е появило в къщата, изисква изучаване на препоръките относно съдържанието. Това ще ви помогне да отгледате здраво, красиво и буйно растение.

Засаждане на фуксия в саксия

Когато засаждате млада резница от ампелен сорт в саксия, тя се накланя леко, като я поставя по-близо до ръба на саксията. Това ще даде на бъдещия храст каскадна форма и ще ви позволи по-късно да преместите фуксията в висяща сеялка. За да получите дърво от фуксия, то трябва да бъде засадено директно. Пластмасовата чаша може да действа като първата саксия. В този случай внимателно следете състоянието на корените. Те могат да започнат да гният или да изгарят на слънце в жегата. При последващите трансплантации е необходимо да се гарантира, че корените не са изложени. Fuchsia реагира много остро на този фактор.

Важно! За да се избегне смъртта на цветето след процедурата за пресаждане, препоръчително е да спуснете саксията в съд с вода за 4-5 часа или да я поливате редовно в продължение на 2-3 дни. Земята ще се прилепва плътно към корените и трансплантацията, използвайки метода на претоварване, ще бъде по-лесна за извършване.

"Малко цвете - малка саксия"

Фуксия почва

Необходимо е да напълните плътно избрания контейнер със земя. Не трябва да образува кухини между кореновата система и стените. Не можете да удряте земята с ръце. По-добре да почукате малко по стените.

Към избора на почва трябва да се подхожда възможно най-отговорно. Трябва да е неутрален по киселинност. Днес можете да си купите готова смес в магазин за цветя, но много производители на цветя любители подготвят почвата сами. За това листната земя, трева, хумус, торф, а също и груб речен пясък се смесват в равни пропорции.

Забележка! Много хора смесват бакпулвера в сместа.Това може да бъде перлит, вермикулит, кокосов субстрат и други добавки. Те ще осигурят добра аерация на почвата, което е важно за корените.

Растението реагира положително на храненето. По време на периода на цъфтеж се препоръчва да се произвеждат седмично. Като алтернатива, седмичната доза може да бъде разделена на 7 равни части и цветето може да се храни ежедневно. Бавно разтварящите се торове набират популярност. Те пречат на приготвената смес за присаждане по време на периода на разсаждане и действат постепенно. Това значително улеснява грижите и ви освобождава от необходимостта да проследявате времето на следващото хранене.

Какъв вид саксия е необходима за фуксия

Когато засаждате цвете в саксия, първо се препоръчва да поставите дръжката в малък съд. На дъното на саксията трябва да има експандирана глина или някакъв друг дренажен материал. Дебелината на слоя е 2-3 см. Спазването на това правило ще спаси кореновата система от гниене. За 1 стрък е по-добре да приготвите саксия с обем около 2,5-3 литра.

"Правилно пълнене на тенджерата"

Увеличаването на размера му трябва да се извършва постепенно, а именно, тъй като целият обем на земята се запълва с корени. По-добре е да вземете саксии с диаметър 3-4 см по-голям от предишния.

Изберете керамична саксия, така че да предпазва корените на растението от високи температури и прегряване през летните жеги.

Важно! Препоръчително е да се избягва използването на саксии с тъмни нюанси, както и тези, изработени от метал. Те ще бъдат много горещи на слънце, което ще доведе до изгаряне на цялата коренова система.

Колко растения трябва да бъдат засадени в една саксия

Много е често сред любителите на цветята да засаждат няколко резници от фуксия в една саксия. В този случай обемът на саксията трябва да се изчисли от следните пропорции: 2 литра на 1 стрък. Засаждането на няколко вида в един и същ контейнер ще помогне да се създаде необичайно красива композиция. Ако засаждате няколко високи сорта, тогава те могат да бъдат оформени със стъбло, тъкане в плитка. Когато се достигне височина 30-40 см, растенията могат да се прищипят и да им се даде възможност да образуват буйна и дебела капачка, която по време на периода на цъфтеж ще искри с ярки пъпки с различни цветове като скъп скъпоценен камък.

„Формиране на дърво от фуксия“

Можете да засадите няколко резници от ампелна фуксия в една саксия. Растенията от един и същи цвят или обединение от 2 сорта изглеждат най-изгодни в този случай. В никакъв случай не трябва да комбинирате високи и джудже сортове, в противен случай едно от цветята може да умре. Факт е, че по време на растеж и развитие тяхната коренова система може да бъде плътно преплетена помежду си. В същото време развитието не винаги протича еднообразно. Освен това протича процесът на потискане на кореновата система на едно от растенията. За да не предизвикат потисничество, някои производители използват специални прегради.

Избор на местоположение и режим на поливане

Фуксията е цвете, което не понася чести промени в местоположението си. По-добре е веднага да определите мястото и да не го безпокоите още веднъж. Стаята трябва да е светла, но в същото време е необходимо да се избягва пряка слънчева светлина върху листата. В противен случай те могат да изгорят. Ако вашият фикус изхвърля листа от себе си, това може да означава недостатъчно осветление. В същото време междувъзлията се удължават, скоростта на растеж на растението намалява. През зимата се препоръчва да се осигури на цветето допълнително осветление. За това се използват флуоресцентни, металхалогенни, живачни или натриеви лампи. Помещението, в което живее фуксията, трябва често да се проветрява.

Важно! Избягвайте течения.

Съответствието с температурния режим също е важно. Оптималната температура е 23-26 градуса, докато през зимата е позволено да падне до 16-20 градуса. Ако през лятото фуксията е живяла в саксия на улицата, тогава за зимата тя трябва да бъде преместена в топли и сухи условия на живот. В този случай е важно да се спазва правилото: колкото по-висока е температурата, толкова повече светлина трябва да падне върху цветето.Избягвайте резки и значителни скокове на температурата.

Всяко растение се нуждае от редовна влага в почвата. Честотата се влияе от няколко основни фактора:

  • възраст;
  • фаза на развитие;
  • държава;
  • сезон;
  • качество на почвата;
  • характеристики на пота;
  • осветление;
  • температура.

"Полива фуксия"

Някои фактори могат да се променят периодично (като осветление и температура), така че не се придържайте към строг график за поливане. По-добре е периодично да проверявате състоянието на почвата - това е най-надеждният показател. Почвата трябва да изсъхне напълно между поливанията. Ако пръст, спуснат в земята с 2-3 см, остане сух и земята се разпада, тогава е време да се навлажни почвата. Ако земята се залепи за пръста ви, тогава си струва да отложите малко процедурата.

През лятото цветето консумира повече влага. Пресушаването е опасно в жегата, тъй като цветето може да изсъхне. През зимата, напротив, излишната влага е опасна за цвете. Излишъкът е особено остър, ако цветето се намира в студена стая. За ампелни видове се препоръчва често поливане. Кореновата им система е разположена на повърхността. Горните слоеве изсъхват много по-бързо.

Забележка! За типа бутилки е необходимо редовно сушене. Това позволява образуването на удебелено стъбло.

Поливайте цветето отгоре. Напълнете цялата повърхност на почвата с вода и я оставете да се отцеди в тигана. Повторете процедурата три пъти и след това източете цялата вода от картера.

След като прочетете препоръките за това как правилно да се грижите за фуксия в саксия, всеки може да очаква да види красив храст или ярко дърво през лятото.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина