Отглеждане и грижи за фуксия у дома

Дори начинаещ цветар може да отглежда фуксия у дома. С подходящо лечение, грижи и любов, цветето ще расте много ярко, красиво и ще радва окото в продължение на много години.

Описание

Цветето фуксия е член на семейство Fireweed. Това е много голям род растения с около 100 различни вида. Растението е кръстено на германеца L. Fuchs. Все още можете да срещнете дива фуксия в САЩ.

Цвете на фуксия

Условия

Животновъдите откриват нови видове всяка година, въпреки че ампелната фуксия се счита за най-често срещаната. Основната му характеристика е растежът на страничните издънки. Фуксията се отглежда в саксии.

Осветление

Фуксията не е много капризна при напускане, но не понася добре жегата, по-добре е да не я държите дълго на слънце през лятото и да я поставяте на сянка за кратък период. Най-добрият вариант е да поставите цветето близо до прозорец, обърнат към западната или източната страна.

Цветето прави много бързо ясно, че му липсва светлина. С липсата на слънце, фуксията ще стане по-малко представима: летаргична, с жълти листа.

Важно! Саксията не трябва да се мести след началото на периода на цъфтеж. Растението вече е свикнало с осветлението и всякакви промени могат значително да навредят на процеса.

Полу-двойно разнообразие

Температура

За да определите оптималната температура, трябва да разберете дали периодът на цъфтеж е започнал. Когато се появят първите пъпки, растението предпочита по-малко топли места с температура 10-14 ° C. В останалите периоди на цъфтеж фуксията може да се чувства спокойна при температури от 21-26 ° C.

За ваша информация! При висока температура 32-35 ° C, тя ще започне да отделя листата си.

Влажност на въздуха

Влажността се определя от сезона. Въпреки че в това отношение растението не е придирчиво, за него е достатъчно просто пръскане: през лятото отнема 2-3 пъти седмично, през пролетта и есента 2 пъти, а през зимата е достатъчно едно. По време на цъфтежа можете да увеличите пръскането, но трябва да наблюдавате състоянието на листата и издънките.

Забележка! Пръскайте цветето само с мека вода. Влагата трябва да попада върху венчелистчетата и да не докосва пъпките, особено тези, които вече са започнали да цъфтят.

Засаждане на фуксия

Цялата фуксия (или нейната дръжка) не може да се засажда в голяма саксия. Размерът му трябва да се увеличава с времето. Като начало саксията трябва да е с диаметър малко над 9 см. Тъй като корените растат, е необходимо да се трансплантира растението, можете да подготвите саксия малко повече от 12 см. На дъното се полага слой от експандирана глина. За засаждане са ви необходими само почва и храст.

Поливане

Фуксията не изисква често поливане, но по време на цъфтежа или топло време трябва да поливате повече от обикновено. Всичко това, за да се предотврати увяхването на цветето. Има определени изисквания - да се използва само мека вода. През зимата си струва да намалите количеството вода до 1 път седмично. От средата на октомври до декември той ще има достатъчно 1 път на месец.

Поливане

Какво обича фуксията

Растението много обича ярка разсеяна светлина. Не много обичам обръщанията на гърнето Ако правилата за грижи бъдат нарушени, тя започва да отпада пъпки и цветя.

Фуксията обича чист въздух, но не толерира течение. Трябва правилно да проветрите стаята.

Фуксия: отглеждане и грижи у дома

Образуването на цветя се случва в краищата на издънката. Това е просто - повече издънки, по-обилен цъфтеж.За образуване на храст е необходимо прищипване, без него няма да е възможно да се засили растежа на страничните издънки. Прищипването формира разклоняването на цветето.

Много видове фуксия не са в състояние да разтворят издънките отстрани. Прищипването принуждава да освободи нови.

Има няколко вида прищипване:

 • класически;
 • Методът на Д. Кларк.

Фуксия стреля

В първия случай, с всяка нова резитба, растението има място за растеж на цветя, размерът и броят на цветоносите се увеличава.

Вторият метод - Clarke - осигурява по-бързо формоване в сравнение с класическото прищипване. Удвоява броя на издънките.

Забележка! Само опитните градинари могат да използват последния метод. В противен случай растението може да умре.

Кое е най-доброто време за прищипване? Няма точно такъв, може да бъде както през лятото, така и през зимата, най-важното е, че рязането е вкоренено.

Грундиране

Цветето на фуксия много добре възприема питателна, както и лека почва с леко кисела реакция и добър дренаж.

На теория всеки, който продава в градинските магазини, може да го направи. Но на практика качеството му е много лошо поради факта, че са възможни доставки с ниско качество. Ако имате късмет, това ще бъде максималният торф, който започва да се свива, докато изсъхва и не може да задържа хранителни вещества. Също така се случва да попадне много боклук, в който може дори да има спори от гъби.

Кокосова цветна почва

Има няколко подходящи вида почва за фуксия:

 • Пясък. Използва се за подобряване на почвата, добавя тежест, за да запази корените в средата, а не около периметъра. Не се препоръчва да се използва с кариерен пясък, тъй като той има лоши свойства, например, когато се намокри, той започва да се руши на много твърди бучки. Най-добрият вариант би бил речният едър пясък или той може да бъде заменен с фино смлени глинени парчета.
 • Торф. Това е рохкава скала, която се добива от натрупването на остатъци от мъх, които не са имали време да се разложат при много висока влажност и малко количество кислород (главно в блата). Абсорбира водата много добре. По-добре е да накисвате сух торф един ден преди употреба. Най-добрият избор е гранулиран. Придава структура и лекота. Трябва да се овлажнява добре преди употреба.
 • Тревна площ. Това е част от най-горния почвен слой (приблизително 11-13 см), събран от пасищата, който се разлага напълно за 6-8 месеца. Всичко това се дължи на остатъците от фибри и различни билки. Содът задържа добре водата и не се мачка.
 • Листен хумус. Това са листа, които са изгнили през годината. Може да се замени с друга почва от изгнили дървета или торф. Той има малко хранителни вещества, но подобрява качеството на почвата. Размножаването на тази почва е най-доброто.
 • Кокосова почва. Това е нов продукт, специално проектиран за градинари. Състои се от кората на кокосовия орех, продава се в суха форма, смачква се и се разпределя в брикети, след попадането на вода започва да набъбва силно. Има високо съдържание на влага, разлагането отнема много време. Почти няма начин тази пръст да се запълни с вода, което е много добре за ампелна фуксия. В идеалния случай използвайте 50% кокосова почва, покрийте останалото с обикновена почва. Много подходящ за отглеждане в градината.

Фуксия: отглеждане и грижа за зимата у дома

Забележка! След като цветето навлезе във фаза на покой, е необходимо правилно да се подготви растението и да се осигури добро зимуване и успешно пробуждане през пролетта.

Грижата за фуксия обича следното:

 • Извадете растението от саксията и извършете визуална проверка за различни заболявания или паразити. Цветето ще трябва внимателно да се извади от саксията, за да не навреди. По-добре е да се отървете от старата земя, защото тя може да съдържа паразити или ларви, а също така може да бъде заразена с болести.
 • Направете пълно почистване в присъствието на паразити и отрежете болните области на растението.Достатъчно лесно е да разберете кои корени да отрежете, тъй като те са сиво-черни. Изрязването трябва да се извърши с улавяне на до 50 мм от здравата част на растението.
 • Изплакнете добре вътрешността на саксията, дезинфекцирайте стените. Поставете нов дренаж и покрийте с прясна почва. Поставете храста на мястото му.
 • След всички действия трябва да поставите растението на уединено място, където има малко светлина и повече влага. Необходимо е да се предотврати изсушаването на почвата и корените; периодично се полива с мека вода.

Как да отглеждаме фуксия през пролетта

През пролетта, след зимуването, трябва да пресадите цветето в нова саксия или да го почистите и да го засадите в плодородна почва. Отрежете излишните и сухи клонки. Извадете растението от мазето и го поставете на перваза на прозореца в стая, където има слънце, и изчакайте нови издънки.

На сух въздух храстът трябва да се напръска с мека, топла вода. Това е много добре да помогне на растението да се събуди и да събуди пъпките.

Важно! За хранене разтворете 1 g магнезиев сулфат в 1 литър вода.

Фуксията трябва да се съхранява правилно на слънце и да се осигурят подходящи грижи. Това е необходимо, за да могат леторастите да се развиват равномерно.

След като издънките растат на няколко реда, се изисква щипка за разкоша на короната.

Подрязване

Когато времето е топло, цветето може да бъде изнесено навън. Първо, за един ден, а след това постепенно увеличавайте времето, прекарано на улицата.

Как да се храним през пролетта

През пролетта фуксията трябва да се подхранва с торове с високо съдържание на азот за растежа на зелената маса. Примамката трябва да се прилага умерено. Прехранването може да доведе до изгаряне на корени или намалени цветя и загуба на представителен външен вид. Цветето трябва да се опложда правилно веднъж на 7-10 дни.

Защита от вредители и болести

Предимно вредителите започват да се появяват през пролетта, така че трябва да се грижите добре за растението, като провеждате редовни щателни проверки. Най-сериозните врагове са белокрилките и листните въшки. Когато се появят, растението трябва да се третира със специални инсектициди. Трябва да се пръска под корена и отгоре (понякога, за пълна защита, покрийте с торба).

Много ярки, многоцветни фуксии на закрито са любимите цветя на много градинари. Те не са твърде взискателни в грижите, въпреки че има някои нюанси. Основното нещо е да изберете правилния сорт, да прищипвате редовно и да наблюдавате появата на паразити.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина