Домашно цвете гербера на закрито - домашни грижи

Това удивително красиво растение пристигна в Европа от бреговете на Южна Африка. Културата е непретенциозна, но грижите за гербера на закрито у дома ще оценят и възнаградят собственика с буен, дълъг цъфтеж.

Как изглежда гербера на закрито?

В естествената си среда цветето достига внушителни размери. Големите съцветия на гербера изглеждат като градинска лайка, но само с ярки венчелистчета от топли нюанси. Сорт с двойни цветя от разстояние може да бъде объркан с астра.

Вътрешни гербери

Културата принадлежи към многогодишни композити. За отглеждане на закрито животновъдите отглеждат закрита гербера - компактен храст с височина не повече от 0,3 м.

Цветята, отглеждани за домашна употреба, се различават по формата на съцветията и нюансите на венчелистчетата. Но основната структура на всички представители на този вид астрови е еднаква.

Външни признаци на гербери

СпецификацииОписание
СтъблоЕдиничен, съкратен, здрав дръжка, средната височина на която е 20-25 cm
ЛистаГолям, удължен, мъх, светло зелен. Събира се в корен изход. Циро-дисектираните плочи имат назъбени вълнообразни ръбове
ЦветяГолям, с диаметър до 5 см, под формата на ярка цветна кошница. Почти всички цветове на дъгата (с изключение на синьото) присъстват в нюансите. По отношение на броя и разположението на венчелистчетата съцветията на герберите са прости, двойни и полу-двойни. Някои сортове имат светла сърцевина (обикновено жълта), други имат тъмна сърцевина.
КоренищеМощен, състоящ се от голям брой нишковидни корени

След цъфтежа растението дава семе-плод, за 1 година от който може да има от 300 до 500 малки зърна. Те могат да се събират за последващо размножаване на нови храсти.

Домашни сортове

Холандският ботаник Реман донесе герберата на Джеймсън в Европа. Именно тя стана прародител на съвременните сортове саксийни цветя. Общо в природата има повече от 80 вида гербери. У дома се отглеждат хибридни сортове, отглеждани от животновъди. За да ги получи, първоначално Джеймсън е бил кръстосан с друг сорт - зеленолистната гербера.

Гербера Джеймсън

Предците на домашните гербери

ИзгледКак изглежда
ДжемсънСъкратеното стъбло на тревисто растение трудно може да се види зад плътна розетка от перисто разчленени листа. Кошниците от лайка от различни нюанси могат да бъдат малки - 4 см в диаметър или големи - около 15 см
ЗеленолистенЛистата е малко като глухарче - плочите са също толкова дълги, назъбени. Повърхността им е грапава и твърда. Голите, пубертетни стъбла могат да достигнат височина 1 м. На короната се образува голямо съцветие с нежни розови тесни венчелистчета

Alcor и Aldebaran, които се отличават с тесни листа и малки цветя; Благодарение на кръстосването на видове, производителите имат възможност да се насладят на разнообразие от сортове домашни гербери. Най-популярните са:

 • Вега, Мегар и Юпитер също имат тесни плочи, но съцветията са средни по размер;
 • фестивалът се характеризира с къси стъбла с големи съцветия с различни нюанси;
 • изпъква и гербера Дурора (друг правопис - Дюрер), представена от ярък многоцветен цвят на къси стъбла.

Сред разновидностите на смесите можете да намерите нюанси за всеки вкус: яркочервено и червено, люляк и сметана, сьомга и жълто, нежно бяло. Формата на венчелистчетата също е разнообразна: иглена, заоблена, с навити върхове.

Каква е популярността

Въпросът „защо герберата в саксия е толкова популярна“ дори не си струва да се търси отговор - всичко вече е очевидно:

 • няма трудности при грижата за гербера - това е най-непретенциозното растение;
 • за лятото домашните храсти могат безопасно да бъдат трансплантирани в градински лехи - те лесно се адаптират към новите условия;
 • растението е ярко, декоративно, способно да цъфти дълго време.

Забележка! Дори компактни стъбла могат да се използват за изрязване на букет. Ще стои дълго във ваза, без да губи свежестта си.

Грижа за стайна гербера

Отглеждането на това стайно растение е удоволствие. Но въпреки поносимостта на културата към неудобства, по-добре е да се създадат удобни условия за герберата. Собственикът ще се възползва само от това, след като е получил ярък буен цветен храст.

Къде да поставите в къщата

Любимите места на герберата в апартамента са добре осветени первази. Въпреки че пряката слънчева светлина може да навреди на растението. Най-добрият избор са прозорците, гледащи на изток или запад. Ако трябва да го държите на южния перваз, тогава по обяд прозорецът трябва да бъде засенчен.

Растението обича чистия въздух и не се страхува от течение. Следователно през лятото саксии с гербера могат да се прехвърлят в двора. Ако нямате собствена собственост върху земята, тогава балконът е идеален.

Забележка! На затворена лоджия гербера, дори през зимата, ще се чувства комфортно в покой, ако температурата се поддържа поне + 12 °.

Избор на саксия за засаждане

Хибридните сортове се доставят в магазините за цветя в транспортни контейнери. Те не са подходящи за постоянно отглеждане. Следователно, след като сте придобили ново растение у дома, то трябва незабавно да бъде трансплантирано в подходяща саксия.

Контейнерът трябва да е просторен, така че коренището да не се изцежда по време на растеж и да не излиза извън саксията. Но не трябва да вземате твърде голям контейнер.

Под лъчите на слънцето

За стимулиране на активен цъфтеж се препоръчва да се пресаждат гербери всяка година. В този случай следващата саксия се взема с диаметър повече от предишната само с 2-3 см. Що се отнася до дълбочината, оптималният параметър е 30 см.

Температура

Родом от Африка, тя обича топлината, но не понася силна жега. Пролетната и лятната температура в помещението се поддържат в рамките на 22-24 ° С, през есента тя се понижава до + 14 ° С, през зимата - до + 12 ° С.

Важно! По време на периода на цъфтеж не трябва да се допускат резки промени в температурните показатели за деня и нощта.

Осветление

Герберите са растения с къси светлинни часове - не повече от 12 часа. Следователно през лятото, когато слънцето изгрява рано и залязва късно, храстите практически не цъфтят, а увеличават зелената си маса.

През зимата, напротив, герберата изисква допълнително осветление, което ще бъде осигурено от флуоресцентни лампи, насочени към перваза на прозореца. Същите осветителни тела ще бъдат подходящи по всяко време на годината, ако цветето е разположено на северния прозорец.

Поливане

Тропическото растение не обича сушата, така че трябва да има много вода. Но в такова количество, че влагата да се абсорбира напълно в почвата и да не застоява на повърхността, в противен случай долните листа ще започнат да гният и храстът ще се разболее.

Студената вода също може да подкопае имунитета на растението. Следователно те приемат само топла течност (+ 20 ° C), мек състав, филтриран или утаен.

Как внимателно да поливате растение

През горещия сезон поливането се извършва ежедневно, през зимата - според нуждите. Ако е трудно да се определи количеството влага, необходимо на растението, се препоръчва да се излее вода в тигана, след 15-20 минути, като се отстрани излишъкът.

Влажност и пръскане

Ако в къщата расте гербера, грижите предполагат повишена влажност в стаята. Водата не трябва да попада върху листата, поради което пръскането от спрей бутилката е изключено.

Ако не е възможно да закупите овлажнител, можете да поставите широк съд с вода близо до перваза на прозореца или да държите влажни камъчета в тигана.

Грундиране

За екзотика най-подходящата почва е с ниво на рН 5-6 единици. От закупените субстрати е подходяща почва за рози. Можете също така да направите домашна смес от листа, торфена пръст и пясък (в същата пропорция). Препоръчва се на земята да се добави малко накълцана борова кора.

Подхранване

Грижата за домашни растения гербера има за цел да поддържа жизнеността на храста. Неговият период на цъфтеж е дълъг, така че е препоръчително да се прилага цялостен набор от торове през целия сезон:

 • от април до края на август - на всеки 2-3 седмици;
 • през периода на почивка, подхранване веднъж месечно.

Минерален комплекс за гербери

Веднага след като герберата цъфти, предпочитание се дава на торове с високо съдържание на калий. През зимата в състава трябва да преобладава азотът.

Не трябва да се използват органични торове, за да не изгорят корените на растението. От минералите най-подходящи са Biosad, Forte и др.

Гербера цъфтят

Как изглеждат цветята на тропическо растение е описано по-горе. Особено внимание трябва да се обърне на самия процес на уханието на храста. Биологичните цикли на герберите зависят от продължителността на светлинните часове:

 • ако е твърде кратко, растението навлиза в латентно състояние (през зимните месеци);
 • с продължителност повече от 12 часа, храстът се занимава с растежа на зеленината (от пролетта до края на лятото);
 • пъпките се появяват през август и герберата цъфти обилно до края на ноември.

Неопитните градинари се опитват да поддържат цъфтежа през зимата. Но при такива условия храстът ще продължи не повече от 2 години. Без сън той ще се изтощи и ще умре.

Важно! Увяхналото цвете се разчупва, като напълно премахва стъблото от гнездото. Това ще предотврати загниването на растението и ще осигури развитието на нови пъпки.

Защо не цъфти идва

Дори при добри грижи у дома, гербера в саксия ще зарадва с цветя само първите 3-4 години от живота. Тогава интензивността на пъпките пада или е напълно изчерпана (това е характеристика на растението).

Забележка! Ако храстът не се подмлади, разделяйки го на части, той спира да цъфти. След това ще трябва да замените растението с по-свежо.

Има и друга причина за липсата на цвят - храстът насочи всичките си сили към изграждане на зеленина в неподходящо време. Това може да бъде провокирано от високо съдържание на азот в почвата или твърде просторна саксия.

Как се размножава гербера на закрито

Дори да знаете как правилно да се грижите за гербера в саксия, трябва да се настроите на факта, че храстът в крайна сметка ще умре. Следователно трябва да се погрижите как да размножите любимото си растение своевременно.

Покълващи семена

Засяването на гербера се извършва през март, като се използват контейнери или кутии за разсад (под филмово покритие). Веднага щом на разсад се появят 2-3 листа, растенията се гмуркат. Когато се формира 5-тият лист, разсадът се настанява в отделни саксии. Земята веднага се напоява обилно, ще е необходимо да се хранят разсадът след един месец.

Забележка! Размножаването със семена на гербера няма да гарантира запазването на майчините характеристики на сорта.

Вкореняване на резници

Рязането е по-трудоемко и по-малко надеждно. За да може един храст да се размножава по този начин, той трябва да има здрави корени. Ще трябва да отрежем парче коренище със стъбло от майчиното растение.

Дръжката се отрязва, оставяйки 1-2 листа. Необходимо е да се съкрати с 1/3 и плочите. Те се засаждат веднага в отделна саксия и се покриват със стъклен буркан. Дръжката се проветрява ежедневно и се проверява влажността на почвата. Ако е суха, добавете вода в тигана.

Размножаване на гербери

Когато на стъблото се появят нови листа, герберът трябва да бъде напълно отворен.

Ръководство за саксии

Ако е дошла нуждата от подмладяване на растението, то се изважда от саксията и храстът се разделя на части. Тази процедура се прави най-добре след цъфтежа, преди лягане. Планираното годишно засаждане в по-голям контейнер се извършва през пролетта. В същото време те се придържат към алгоритъм стъпка по стъпка:

 • в нова саксия се поставя слой експандирана глина, счупена тухла или смлени камъни;
 • растението се отстранява внимателно от стария контейнер по метода на претоварване и се премества заедно със земна бучка;

Важно! В процеса на трансплантация е важно да не се повредят корените, в противен случай герберата ще се разболее или изобщо няма да бъде приета в нова саксия.

 • пространството между земната бучка и стените е запълнено със свеж субстрат.

В процеса на трансплантация

Остава да се полива растението и да се постави на постоянното му място. Първите дни след трансплантацията храстът изисква специално внимание.

Възможни нарастващи проблеми

Дори непретенциозната гербера може да се разболее. Растението сигнализира за здравословното си състояние с външни признаци.

Нарастващи проблеми

ИмеПричините
Листата пожълтяват, изсъхват
Растението изхвърля пъпки
· Излишък или липса на влага;
Поражение от гъбични заболявания
Листната плоча пребледняваПоради изобилието от слънчева светлина, зеленото губи своята яркост
Храстът е твърде опънатНа растението липсва дневна светлина

Гербера е болна

Всяко нарушение на режимите ще доведе до заболяване. Непретенциозната гербера може да страда от:

 • брашнеста мана и гнила сива плака (причината е лоша вентилация и преовлажняване);
 • фузариум и късна болест, провокирани от нарушение на температурните и светлинни условия;
 • инвазии на листни въшки, белокрилки и паякови акари, които се появяват с повишена сухота.

Лечението се извършва с фунгициди. Вредителите се справят с инсектициди.

След като изучихте темата как да се грижите за гербера, ще бъде лесно да я отглеждате. За да направите храста истинска вътрешна декорация, препоръчително е да засадите растението в саксии със същия нюанс като съцветията по стъблата.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина