Зюмбюл в саксия: домашни грижи

Зюмбюлът е род растения, който принадлежи към семейство Аспержи. Преди това той е бил включен в едноименната категория, зюмбюли, и също е бил отличен като род от семейство Liliaceae. Културата е луковично растение, което се отличава с буен, но краткотраен цъфтеж. Най-често зюмбюлът се купува под формата на форсиращи луковици или като възрастно цъфтящо растение. Статията ще обсъди как се отглежда зюмбюл в саксия, домашни грижи, размножаване, засаждане, лечение на болести.

Колко време зюмбюлът живее в саксия

Продължителността на живота на стайното цвете, независимо че е многогодишно, е един сезон. Факт е, че при принуждаването растението харчи много хранителни вещества, следователно в края на периода на цъфтеж се нуждае от дълга почивка. Веднага след като зюмбюлът избледнее, луковицата трябва да бъде извадена от почвата и прехвърлена на открито. Следващата година културата отново ще зарадва със своя ярък цъфтеж, но вече не в саксия, а в естествени условия на отглеждане.

Зюмбюл Китай Розов

Интересно. Цъфтежът на зюмбюла изглежда много впечатляващо. Например, сорт от Китай като China Pink радва окото с буйните си розови пъпки.

Методи за размножаване

Зюмбюлите могат да се размножават по няколко начина:

 • Бебешки крушки;
 • Семена;
 • Нарязване или изрязване на дъното;
 • Луковични везни;
 • Листни резници.

От гореизложеното най-голямата трудност е въпросът как да се отглежда зюмбюл от семена. Факт е, че този метод се използва от специалисти в областта на развъдната работа. Това е най-трудният и отнемащ време метод, поради което рядко се използва в обикновеното цветарство.

През периода на активен растеж и развитие луковицата на майката е обрасла с деца. След цъфтежа те обикновено се отделят лесно, след което могат да бъдат засадени отделно. Ако се държат здраво, тогава е по-добре да отглеждате луковицата на майката заедно с децата. През следващата година ще бъде много по-лесно да ги разделите.

Зюмбюлът може да се отглежда изкуствено чрез отрязване на дъното. В резултат на подобни манипулации луковицата дава от 8 до 15 бебета и вече не се възстановява. За процедурата ще ви е необходим материал, преминал етапа на почивка и натрупал голямо количество хранителни вещества. Крушката трябва да е достатъчно голяма и да не е повредена. Материалът се измива, изсушава, люспите се отделят от него, след което се обработват с дезинфектант. След това със стерилен инструмент се правят 4 или 2 (в зависимост от размера на крушката) кръстообразни разрези с дълбочина до 0,6 см. След това луковиците се поръсват с въглен, отново се сушат при температура 20-22 градуса по време на ден. Отворените разрези се поръсват с натрошени въглища и се засаждат в почвата, на тъмно място със същата температура. Новите луковици се появяват след около 3 месеца, след което се отделят и отглеждат в продължение на 2-3 години.

Размножаване чрез нарязване на дъното

За размножаване на зюмбюл в индустриален мащаб използвайте метода за изрязване на дъното. Това ще ви позволи да вземете до 40 деца от единица посадъчен материал. Тази процедура се извършва в края на фазата на покой.Тук е много важно да отрежете дъното възможно най-внимателно, за да не повредите крушката. За това е най-добре да използвате чаена лъжичка с остър ръб. След операцията се проверява дали основата е отстранена от всички везни и дали центърът на крушката не е повреден. Освен това местата на разфасовките се обработват с фунгицид, след което материалът се поставя в кутиите с нарязания. Запазването на крушките също е разрешено върху телената мрежа. За най-бързо заздравяване на тъканите материалът трябва да се съхранява при температура 20-22 градуса. След няколко месеца на везните ще се появят нови крушки. Родителската луковица се поставя в саксия по такъв начин, че "младата" да е плитка под земята. Бъдещите зюмбюли се държат в студена оранжерия, с настъпването на пролетната жега те ще растат, ще се появят млади листа. Луковиците се изкопават след края на вегетационния период и се засаждат за отглеждане. Цъфтежът се наблюдава след няколко години.

Размножаване чрез изрязване на дъното

Друг пример за това как зюмбюлите се размножават е с помощта на луковични люспи. За да направите това, вземете лук с диаметър около 5 см и го разделете на 4-6 части. След това везните се отделят от дъното и се поставят в найлонов плик с речен пясък или въглен (вместо това можете да използвате перлит). Опаковката се съхранява обвързана: шест месеца - при температура 20-25 градуса, шест месеца - при температура 17-20 градуса. Осветлението трябва да бъде разсеяно. В резултат на това в основата на везните се образуват 1-3 крушки.

Размножаването чрез листни резници трябва да бъде по време на появата на пъпки. От всяко копие се вземат 2 листа, отрязани в основата. След третиране със стимулатор на растежа, те се поставят в контейнер с пясък, задълбочавайки се с 3 см. Кутията се покрива с полиетилен и се съхранява при следните условия:

 • Разсеяно осветление;
 • Температура на въздуха - от 10 до 15 градуса;
 • Влажност - 90%.

Луковиците ще се образуват след месец или малко повече, след още няколко месеца ще се появят първите корени и листна плоча. От този момент нататък „младите“ могат да бъдат преместени в градинското легло. Една дръжка дава от 8 до 10 деца.

Как да подготвим луковици за засаждане

Първият етап в отглеждането на зюмбюл е правилният подбор и подготовка на посадъчен материал. Крушките трябва да бъдат:

 • Здравословни;
 • Чисто;
 • Зашеметен;
 • Плътен;
 • Достатъчно голям (поне 5 см в диаметър);
 • Без механични или други повреди;
 • Без гниене.

Интересно. Зюмбюлите имат кълбовидни луковици, състоящи се от плътни сочни люспи, разположени вътре, и изсушени външни люспи. Тяхната сянка зависи от цвета на цветята на зюмбюла (например при лилави, сини и сини сортове повърхността на луковиците е лилава, при белите сортове люспите са светлосиви).

Можете сами да приготвите луковиците. Това изисква:

 1. След смъртта на дръжката и листата материалът се изкопава, суши се 2 седмици при температура 25-30 градуса, оставя се още 2 седмици, поддържайки температурата около 25 градуса, след което се съхранява на хладно място с добри вентилация за 2-4 месеца.
 2. Определете приблизителната начална дата на цъфтежа и пребройте 3-4 седмици от него. Това време е необходимо за растежа и развитието на надземната част на цветето. След това по това време добавете още 2,5-3 месеца (4-4,5 при късните сортове), за да охладите крушката.
 3. Преди да поставите материала в почвата, той се накисва в слаб разтвор на калиев перманганат.
 4. След засаждането кутията с луковиците се премества на хладно място (8-10 градуса).
 5. Почвата се систематично навлажнява.

На бележка. Луковиците, предназначени за пресаждане от открит терен в саксия, се изкопават през юни.

Дестилация у дома

Това е специална агротехническа процедура с цел умишлено отстраняване на луковиците от покой и постигане на желаното време за цъфтеж. Такива манипулации с растението се извършват от опитни цветари.Във всеки случай никой не забранява да се опитва да изгони културата у дома.

Интересно. Процедурата ви позволява да контролирате цъфтежа на зюмбюла, да зададете желаната дата (например за празник). Ако за Нова година е необходимо цъфтеж, луковиците се засаждат до средата на септември. През октомври те се засаждат, така че зюмбюлът да има време да цъфти до 8 март.

Принуждаването може да се извърши по два начина:

 • Под капака;
 • Във вода.

В първия случай инструкциите за принуждаване включват следните стъпки:

 1. Засадете луковиците в земята. Това трябва да се направи 2 месеца преди очакваната дата. Всеки лук се поставя в отделен малък контейнер или няколко парчета наведнъж в един контейнер близо един до друг. Напълнете съдовете със земна смес и набийте. Разстелете луковиците по повърхността.
 2. Покрийте контейнера с посадъчния материал с хартиена капачка и го прехвърлете на хладно (4-6 градуса) място (балкон, веранда). Съхранявайте в тази форма 1 месец. Когато се появи кълновете, температурата се повишава със 7-9 градуса. Веднага след като пъпките се образуват, индикаторите трябва да се повишат до 20-22 градуса.
 3. Внесете саксията в стаята. Това се прави, когато младите растения достигнат 1-2 см височина. Цветето не трябва да се поставя близо до батерията. Той е защитен от пряка слънчева светлина с тъмна капачка. С течение на времето зюмбюлът ще свикне с новите условия и ще започне да расте активно. След това може да се премести на постоянно, достатъчно осветено и добре проветриво място.

На бележка. Често засадената луковица се затъмнява с дървени стърготини.

Принуждаването във вода е още по-лесно. За да направите това, вземете стъклен или друг стъклен съд, изсипете камъни в него, изсипете вода отгоре. Крушката е настроена по такъв начин, че тя само леко влиза в контакт с течността (само корените трябва да са във водата). Контейнерът е покрит с тъмна капачка и се следи нивото на водата, като при необходимост се добавя прясна вода към чашата. Когато се появят първите издънки, зюмбюлът се трансплантира в саксия, добавя се минерален тор и растението се прехвърля на топло и светло място.

Дати на кацане

Средно 2,5-3 месеца преминават от засаждането до цъфтежа. Моментът на слизане зависи от вида на форсирането, които са 3:

 • Рано. Луковиците се засаждат през октомври и цъфтят в края на декември.
 • Средно аритметично. Засаждането се случва през ноември, цъфтежът започва в края на януари.
 • Късно. Луковиците се поставят в земята през декември-януари, цветята се появяват през март-април.

Дълбочина на копаене на луковиците

Луковиците се поставят плитко, тоест така, че 2/3 от посадъчния материал се намира над земята.

Грижа за зюмбюл

Растението е доста непретенциозно, но това не означава, че можете да се грижите за него на случаен принцип. Цветето принадлежи към градинските култури, поради което при отглеждане у дома е необходимо да се създадат условия за зюмбюла възможно най-близо до естествените.

Поливане и пръскане

Зюмбюлът предпочита добре навлажнена почва, но цветето не понася излишната вода. За поливане се препоръчва да използвате лейка с тънък удължен чучур, който ще ви позволи да контролирате процеса, така че влагата да не попадне върху крушката. Течността се излива около краищата на саксията, без да се докосват аксилите на листата. Водата трябва да е чиста (отделена, филтрирана, дъждовна или разтопена) и със стайна температура. Честотата на поливане зависи от скоростта на изсъхване на земята, която винаги трябва да е умерено влажна.

Важно! Зюмбюл не трябва да се пръска.

Подхранване за буен цъфтеж

За това се използват минерални торове за луковични култури. Подхранването се прилага на всеки 2 седмици от началото на растежа, докато листата отмират след цъфтежа. Можете да направите своя собствена формула. Това ще изисква:

 • Содена земя;
 • Листна земя;
 • Компост;
 • Пясък;
 • Торф.

Компонентите се вземат в съотношение 2: 1: 2: 1: 1 и се смесват добре (големите фрагменти се отстраняват).

Подрязване на дръжките

След цъфтежа зюмбюлът започва да увяхва.Първо цветоносът отмира, след това листата. Първият трябва да бъде отстранен преди появата на яйчника, в противен случай луковицата ще изразходва енергия за образуването на семена, което изобщо не е необходимо в момента. Подрязването се извършва веднага след като цветът се изкопае от земята. Процедурата е необходима, за да се премахне излишната тъкан. Върху тях могат да останат различни вредители или паразити, което няма да позволи на луковицата да се запази през периода на покой. Стъблото се изрязва напълно, оставяйки само малък пън.

Подрязване на зюмбюл

Температурен режим

Растението се чувства комфортно при температура 20-22 градуса.

Съвети. По-добре е да поставите зюмбюл на достатъчно разстояние от отоплителните уреди, в противен случай листата могат да изсъхнат.

Осветление и допълнително осветление

При лоша светлина зюмбюлът не може да цъфти. У дома трябва да осигурите на растението 12-часови светлинни часове. През зимата е по-добре да използвате допълнителен източник на светлина.

Новозасадените луковици се държат на тъмно място в продължение на 6-8 седмици, за да насърчат по-доброто развитие на корените. Когато кълновете достигнат височина 2-2,5 см, зюмбюлът се прехвърля на полузасенчено място. Когато се появят пъпки, цветето се поставя в ярко осветено пространство (пряката слънчева светлина трябва да пада върху него само сутрин и вечер). В края на цъфтежа саксията се прехвърля на място, където не попада пряка слънчева светлина. След като листата изсъхнат, осветеността няма значение, крушките се отстраняват на тъмно място.

Важно! Тъй като цветето винаги посяга към източника на светлина, зюмбюлът трябва редовно да се отвива. В противен случай дръжката ще надделее на една страна и ще падне. Ако не искате постоянно да въртите саксията, можете да инсталирате специална опора за стъблото.

По време на формиране на пъпки

През първата половина на пролетта, когато зюмбюлът активно расте и тече подготовка за цъфтеж, трябва да бъдат изпълнени следните условия:

 1. Веднага след засаждането - пълен мрак в продължение на 4-6 седмици. Когато кълновете се простират до 3-5 см, полусянка.
 2. Висока влажност.
 3. Температура на въздуха - 5 градуса (не повече) за 1-1,5 месеца.

През втората половина на пролетта и през периода на цъфтеж:

 1. Когато дръжката с пъпки току-що се появи, осветлението трябва да бъде интензивно и продължително, но без достъп до пряка слънчева светлина.
 2. Когато пъпките се образуват, трябва да преминете към умерено поливане.
 3. Температурата на въздуха е около 12 градуса (по време на растежа на леторастите), 20-22 градуса (през периода на цъфтеж). Не трябва да се допускат резки промени в температурата. Зюмбюлът трябва да бъде защитен от течение.

През лятото, когато цветето натрупва сила:

 1. Осветлението трябва да бъде разсеяно;
 2. Поливането е умерено;
 3. Температурата на въздуха варира от 18 до 20 градуса.

През периода на почивка

През есента се прави подготовка за зимата. Грижата за цветята трябва да отговаря на следните изисквания:

 1. Когато листата изсъхнат естествено, луковиците се изкопават, обелват и изсушават;
 2. Влажността е умерена;
 3. Температурата е в рамките на 15-20 градуса.

По време на зимуването осветлението не е важно, тъй като крушките се съхраняват на открито в тъмна стая. Влажността трябва да е умерена; температурите варират от 15 до 20 градуса.

На бележка. Листата не трябва да се събират преди време, тъй като те участват в процеса на фотосинтеза и насищат луковицата с хранителни вещества. За да ускорите процеса на изсъхване, можете да намалите броя на поливанията.

Често нарастващи проблеми

При отглеждането на зюмбюл могат да възникнат следните проблеми:

 1. Твърде бавен растеж на цветоноса, разкриването на цветя в листна розетка;
 2. Пожълтяване на листата;
 3. Пъпките падат преди да могат да се отворят;
 4. Цветята не се образуват;
 5. Цветята са деформирани;
 6. Листата са удължени, увиснали;
 7. Гниене на крушката;
 8. Когато се засаждат заедно, луковиците цъфтят по различно време;
 9. Листата и стъблата падат от луковицата.

Болести и вредители

Сред често срещаните заболявания и паразити, които представляват опасност за зюмбюла, са следните:

 1. Fusarium (гъбично заболяване). Проявява се във факта, че стъблата и листата започват да увяхват. Характерна особеност е наличието на слуз на повърхността на крушката. Невъзможно е да се излекува пренебрегвана болест. С незначителни повреди всички засегнати части на растението се отстраняват, местата на среза и крушката се обработват със сяра или активен въглен. Растението трябва да се държи отделно от другите домашни цветя.
 2. Бактериално гниене. Симптомите са появата на черни петна по листата и лигавична плака по крушката. Болестта не се повлиява от лечението. Засегнатият зюмбюл се унищожава, саксията се третира с дезинфектант и почвата се изхвърля. Преди да засадите отново, луковиците се препоръчват да бъдат обработени с фосфорсъдържащо вещество.
 3. Листни въшки. Характеризира се с пожълтяване на листата. В тъканите на цветето могат да се видят колонии от паразити. За да изчистите растението от вредители, трябва да го третирате с инсектициди, например Aktellik.
 4. Стволови нематоди.

Признаци:

 • Промяна във формата на листа и дръжки;
 • Появата на удебеляване;
 • Засегнатите области пребледняват, след това кафяви;
 • Болните участъци отмират.

Болният зюмбюл се унищожава (изгаря). Луковиците могат да бъдат оставени, но преди да презасадите зюмбюла, те трябва да бъдат потопени в гореща (45 градуса) вода за 15 минути, след това изплакнати и изсушени.

Корен акар. Паразитът яде лука, в резултат на което той се разпада, оставяйки вътре само прах. Лечението е с инсектицид (напр. Apollo). Профилактика - не позволявайте крушката да се намокри.

Грешки в грижите, тяхното отстраняване

Най-честите грешки при отглеждането на зюмбюл са:

 1. Неправилно поливане;
 2. Липса на поливане;
 3. Кратък период на почивка. В резултат на това дръжката практически не расте и цветята се появяват в листна розетка;
 4. Наличието на течения;
 5. Неправилно поливане. Причинява листата да пожълтяват.
 6. Лошо поливане, при което водата попада върху пъпките. Последица - пъпките не се отварят и бързо избледняват;
 7. Засаждане на малки луковици;
 8. Кратък период на почивка;
 9. Зимуването се проведе при високи температури;
 10. Липса на влага;
 11. Луковици с различни размери.
 12. Неравномерно осветление. Резултатът е, че крушките в един и същ контейнер цъфтят по различно време.
 13. Пресъхнала почва.
 14. Преовлажняване. Последица - цветята и цветоносите са отделени от луковицата.

Тези фактори обясняват защо зюмбюлът не цъфти:

 • Неправилното зимуване (неспазване на температурни и светлинни условия) е причина за деформация на цветята.
 • Липса на светлина, което води до разтягане на листата.
 • Излишната влага води до загниване на луковиците.

Зюмбюлът е много красиво и не твърде взискателно растение по отношение на грижите. Въпреки факта, че културата е предназначена предимно за отглеждане в градини, зюмбюлът също се отглежда доста успешно у дома.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина