Hymenokallis - домашни грижи

Любителите на екзотиката на первазите на прозорците със сигурност ще бъдат привлечени от необичайно цъфтящо растение - хименокалис. Тази луковична култура е интересна със своя цъфтеж. Цвете на дълъг дръжка, подобно на бял паяк, напоследък е популярно сред цветарите в различни страни.

Хименокалис. Ботаническо описание

Растението е представител на рода Hymenokallis от семейство Амарилисови. Родината на растежа е Латинска Америка и Карибите. В някои източници цветето се нарича hymenokallis festalis, но това не е вярно. Hymenocallis festalis е цвете от рода Ismene, семейство Амарилис.

Хименокалисът в разцвета си прилича на бял паяк

Цветето хименокалис има крушовидна крушка с ярки сухи люспи. С напредването на възрастта луковицата може да достигне диаметър от 12 см. Острите листа във формата на меч, дълги до 1 м, са яркозелени на цвят.

Цветята на културата приличат на лилия или звезда, но на някои приличат на паяк. Пъпките са разположени на дълга куха тръба, отворена в тесни чашелистчета. Цветът е бял със зелена основа, диаметър 12-17 см. В чадъчните съцветия се образуват 6-8 цветя с приятен аромат.

Цветята на културата напомнят на някого за лилия или звезда

Интересно! Хименокалисът има полезни лечебни свойства. В медицината препаратите на растителна основа се използват за лечение на белодробни и бъбречни заболявания и премахват отока.

Сортове хименокалис

По целия свят има почти 50 разновидности на хименокалис "лилия". Най-често срещаните сортове са:

 • Хименокалис Карибите. Един от представителите на флората на Ямайка и Карибите. Многогодишно растение, което цъфти през студения сезон. Листата и дръжката достигат половин метър. Обилен цъфтеж, до 10 съцветия.
 • Хименокалис е прекрасен или приятен. Обитател на сухите карибски гори. Расте до 45 см дължина, през сезона изгражда 8 ланцетни листни плочи. Цвете за чадър с удължени чашелистчета.
 • Ранен хименокалис. Родом от планините на Мексико. Единственият от семейството се отглежда на открито. Цветовете са бели, със спираловидно усукани венчелистчета. Тичинките растат заедно, за да образуват корона.
 • Хименокалис крайбрежен. Обилен цъфтеж, големи пъпки. У дома се проявява пъстротата на листата.
 • Нарцис. Различава се от останалите по жълтия или лилавия цвят на венчелистчетата. Цъфтежът продължава повече от три поредни месеца.

Narcissus hymenokallis се различава от другите по жълтия цвят на цветето

Домашни грижи

Въпреки факта, че хименокалисът толерира добре домашните грижи, е необходимо да се придържате към няколко прости правила на селскостопанската технология. Неспазването им може да доведе до смъртта на културата.

Контрол на температурата и осветление

Растението не обича топлината, поради което по време на вегетацията е препоръчително да се придържате към температурен режим в рамките на 18-22 ° C от топлината. Обича дифузната светлина. Чувства се добре на югоизточните прозорци. През топлия сезон можете да го изнесете навън или на балкона.

Забележка!През зимата, с кратки светлинни часове, растението трябва да бъде снабдено с допълнително осветление с помощта на специални лампи. По този начин хименокалите ще хибернират без период на покой.

Ако това не е възможно, тогава трябва да организирате почивка за цветето, като намалите температурата до 15 ° C.За да направите това, можете да го преместите по-близо до стъклото на прозореца или да инсталирате пяна бариера между перваза на прозореца и радиаторите, така че към него да тече по-малко горещ въздух.

Поливане и влажност

Тропическият обитател обича влагата. Следователно той трябва да създаде подобни условия в къщата. Това е един от нюансите при отглеждането на лилии от хименокалис. Много е важно да се регулира поливането, при което влагата няма да застоява в саксията, но почвата не трябва да се оставя да изсъхне. Водата трябва да се утаи (поне 2 дни) и да не е студена.

Пръскането се извършва рядко: 2 пъти седмично през лятото е достатъчно. В същото време те се опитват да не попадат влага на дръжката и крушката. През зимата хименокалисът не се нуждае от пръскане. Прахът от листата се отстранява с влажна гъба.

Почва и контейнер за цвете

Младото растение се нуждае от честа трансплантация, до 2 пъти годишно. Луковица, която е навършила четиригодишна възраст, може да се трансплантира веднъж на 3 години. Това обикновено се прави през периода на покой на хименокалиса.

Почвената смес трябва да е влагопропусклива и питателна. В специализирани магазини продават готова универсална почва, но можете да я приготвите и сами. Това ще изисква:

 • една част от торф, пясък и хумус;
 • две части смес от глина и копка;
 • едно парче листна почва;

Има по-лесен начин за приготвяне на смес за заливане. Взема се готов почвен субстрат за луковични растения и към него се добавя натрошен въглен като елемент за профилактика на заболяванията.

За да не застоява влагата и да не провокира гниене на крушката, на дъното на контейнера трябва да се постави дренаж. Може да бъде експандирана глина, полистирол, счупена тухла.

По-добре е да изберете саксии за засаждане на хименокали с 2-3 см по-големи от крушката. По този начин кореновата система ще се нуждае от малко време, за да развие капацитета, което ще доведе до по-бързо настъпване на периода на цъфтеж.

Забележка! В големи саксии хименокалисът може да не цъфти.

Контейнерът за хименокалис трябва да е с 2-3 см по-голям от крушката

Подхранване

За подхранване на растението се използват течни торове за луковични култури. Универсалните също са подходящи, но в течна форма. По-добре е да не се увличате с азотсъдържащи препарати. Те стимулират добре изобилната зеленина, като по този начин забавят времето за цъфтеж.

Торовете се внасят в мокра почва 2 пъти месечно. С настъпването на студеното време храненето трябва да бъде спряно напълно до пролетта.

Важно! Сокът от листа на Hymenokallis е отровен. Препоръчително е всички манипулации с растението да се извършват с ръкавици. Струва си да се защити достъпът до него за деца и животни!

Периоди на цъфтеж и латентност

Стайното растение хименокалис няма ясно изразен период на покой: не отделя листата си през зимата. Но въпреки това това състояние се проявява при него в неявна форма. Често неопитните градинари се интересуват защо културата не цъфти. И всичко това, защото не беше доволен от период на почивка.

За да видите цъфтежа, лукът трябва да се остави да си почине. За да направите това, в края на есента поливането се намалява, температурата на въздуха се понижава до 15-18 ° C и торенето се спира. С настъпването на пролетта те започват да се овлажняват и да се хранят по-често. Времето на цъфтежа зависи от вида на растението, но най-често до края на пролетта или началото на лятото вече ще бъде възможно да се възхищавате на красивите и ароматни цветя.

Размножаване на хименокалис

Възпроизвеждането на хименокалис става по три начина:

 • Семена. Методът е трудоемък и неоправдан. Семената се засяват във влажна пясъчна торфена почва. Първите кълнове се излюпват в края на третата седмица и могат да седят в земята до три месеца. По-нататъшната грижа за разсада се състои в правилното редовно поливане и защита от пряка слънчева светлина.
 • Дъщерни крушки. По време на трансплантацията бебетата с лук се отделят от майчиното растение и се засаждат в отделен съд с пясък и торф. Бере се на засенчено място преди поникване.След това, чрез прехвърляне, те се трансплантират в подготвената почвена смес и се грижат за възрастно растение.
 • Чрез разделяне на крушката. Понякога се случва културата да не отглежда дъщерни луковици или да е стара. Тогава методът за разделяне на луковицата е подходящ за размножаване. За целта се нарязва на 2 или 4 части с остър стерилен нож. На всяка част трябва да остане парче от дъното и шията. Резените се поръсват с пепел, канела или натрошени въглища и се оставят да изсъхнат за 3 часа. След това за около две седмици те покълват в мокър пясък или дървени стърготини, докато се образуват корени. Това е последвано от трансплантация и стандартни грижи.

Размножаването на хименокалис чрез дъщерни луковици е най-лесният начин

Болести и вредители

Неправилната грижа или липсата на такава провокира развитието на заболявания във всяко растение, включително хименокалис. За да не се случи това, цветето трябва да се гледа правилно. Ако заболяването все пак се появи, е необходимо да се преборите с него. Сред сериозните проблеми, които могат да бъдат изправени, са следните:

 • Антракноза. Това се случва поради излишната влага в почвата. Характеризира се с пожълтяване на върховете на листата, след което те стават тъмнокафяви. По вътрешната страна на листа се появяват черни петна. За борба с антракноза се използват фунгициди, повреденото листо се отрязва. За целите на профилактиката е необходимо да се осигури правилно поливане и редовно проветряване.
 • Mealybug. Проявява се като бели бучки по листата. Освен това настъпва деформация на листовата плоча и нейното отмиране. Болестта на мелибуг възниква от пресъхнала почва и въздух. Като лечение, те установяват поливане, разливат земята с "Aktara" 3 пъти със седмичен интервал.
 • Щит. По листата и дръжката се появяват кафяви люспи. Листът започва да пожълтява, изсъхва и изсъхва. За да се борите с ножницата, трябва да премахнете всички подутини и люспи с памучен тампон, като предварително сте го навлажнили в сапунена вода или слаб алкохолен разтвор. Освен това фунгицидите се използват за напояване и пръскане.
 • Червено изгаряне. Гъбично заболяване, предавано от спори от болно растение. На крушката от нея се появяват вдлъбнати червени петна. Лечението започва с факта, че крушката се изважда и всички повредени участъци се изрязват. След това се накисва във Fundazole, след това се суши в продължение на няколко дни и се трансплантира в чиста почва.
 • Муха на нарцис. Този паразит инхибира растежа на растенията. Той прави дупки в луковицата и полага ларвите там. За да се предотврати смъртта на растението, то се изважда от саксията и се поставя под горещ душ с температура на водата 45 ° C. След това лукът се изсушава, поръсва се с дървесна пепел и се засажда. Почвата се разлива с "Aktara", "Fastak" или други фунгициди.

С подходящи грижи хименокалисът ще възнагради собственика си с необичаен цъфтеж.

Hymenokallis е многогодишна луковична култура, която се отглежда не само в къщата, но и в градината. С добри грижи той ще радва собственика си повече от една година. Не е трудно да се грижите за него, а понякога дори е приятно, защото градинарят ще бъде възнаграден с шикозни, ароматни, необичайни цветя.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина