Цвете Ginura - грижи, цъфтящи ракита, лилави и пъстри

Името на тропическото цвете, отглеждано в градини и первази на прозореца, ginura, се превежда като „жена с опашка“. Всичко е свързано с интересната форма на листата: тя много напомня на шлейфа на луксозна вечерна рокля. Второто често срещано име е синята птица. Дава се за лилав или син оттенък на вените. Децата понякога го наричат ​​крокодил заради назъбената форма на листата.

Ginura е цвете от Азия и Африка, принадлежи към многобройното семейство Asteraceae (Asteraceae). Младите му стъбла растат право нагоре и след това увисват под собственото си тегло. Лесно им се придава желаната форма, която се използва при създаването на артистични градински композиции - арки, перголи и др. Четириъгълните стъбла се простират на дължина до 1 m. Опушването на листата може да бъде лилаво, люляково, както и лилаво и виолетово.

Гинура

С течение на времето клоните придобиват странични процеси, благодарение на които храстът придобива пищен, елегантен вид. Овални или триъгълни листа растат на къси дръжки един след друг. В корените най-голямата зеленина (с дължина до 20 см) и много по-малка в краищата на леторастите. Ръбовете на плочата са назъбени, а повърхността е кадифена. Вътрешността обикновено е червеникава.

Ginura: домашни грижи

В апартаментите не е позволено да цъфтят гинури. Неговите съцветия имат изключително неприятен аромат, така че те са оставени да цъфтят изключително на чист въздух. Периодът на цъфтеж е от май до декември. Ако има достатъчно храна, тогава процесът може да продължи през цялата година.

Съцветието на скутела расте по върховете на клонките или от пазвите на листата. Цъфти са жълти, лилави, оранжеви, зелени и червени. Отнема много хранителни вещества от храста, което води до загуба на красотата му. Опрашените цветя образуват капсули, пълни с дълги кафяви семена.

Важно! Цветето е отровно, което трябва да се има предвид при работа с него, носенето на ръкавици. Не можете да поставяте саксии с него в детските стаи.

Ако няма достатъчно светлина, тогава цветът става бледо. Пряката слънчева светлина може да причини изгаряния. Най-добрите первази на прозореца за поставяне на саксии са западни, източни. На южните прозорци ще трябва да залепите фолио върху стъклото. През зимата ще е необходимо допълнително осветление, за да се запази красотата на храста.

За ваша информация! Най-светлолюбивите са сортовете за тъкане и катерене.

Идеалната температура е в диапазона 20-25 ° C. През зимните месеци растението се нуждае от почивка, така че температурата се понижава до 12-15 ° C. Не понася течения, но се нуждае от ежедневен приток на чист въздух.

Болестта рядко засяга гинура. Бял цъфтеж по листата, както и буйни или черни петна, са признаци на неправилна грижа - нарушаване на температурния режим, поливане. Обикновено се избира и се вкоренява издънка без тревожни признаци и болното растение се отстранява.

Поливане и влажност на въздуха

Нормалната влажност в апартамент от около 50-60% е напълно достатъчна за ginure, не е необходимо пръскане на листа. Поливането се извършва с преварена вода със стайна температура. През лятото е необходимо най-обилното поливане, а през останалите месеци е много по-умерено. Те практикуват овлажняване на почвата през палета. Ако водни капки попаднат върху листата, те могат да оставят грозни кафяви петна по тях.

Прищипване, резитба

Сортовете Ampel трябва да завържат издънки. Ако това не бъде направено, тогава растението спира да расте и да се развива. Само с помощта на резитбата е възможно да се получи симетрична красива корона, която при липса на необходимия дизайн нараства твърде много и подредена. Прищипването на краищата на най-дългите издънки стимулира образуването на странични издънки. Отрязаните клонки могат да се използват за вкореняване.

Размножаване и трансплантация

Най-лесният начин да се получи младо цвете е да се вкорени стъблото. Най-добре е да се реже през пролетта или лятото, но септември също е добре. Вземете върха на издънката с няколко листа. Стъблото се потапя в чаша вода, където след седмица се образуват много корени. Те се засаждат веднага в постоянна саксия.

Земята е универсална за цъфтящи стайни растения. Ако приготвяте почвената смес сами, тогава смесете копнената земя с листната почва в равни пропорции, добавете хумус и измит речен пясък. Трябва да получите хлабава и дишаща смес. На дъното на саксиите трябва да се постави дренажен слой от груби камъчета или експандирана глина.

Забележка! Трансплантацията се извършва, когато корените напълно запълват целия контейнер, обикновено след една година. Достатъчно е да прехвърлите бучка пръст с корени в нова саксия с малко по-голям диаметър и да запълните липсващата почва. Растението се полива предварително обилно, за да се улесни изваждането му от контейнера и след пресаждането се поставя за няколко дни на полусянка, оставяйки го без поливане за успешна аклиматизация.

Оформяне на гинура около арката

Дълги гъвкави издънки могат лесно да бъдат увити около всяка опора. Те не са твърде крехки, така че можете дори да се справите без специални устройства за закрепване на клони, но обикновено те използват макара от здрава нишка. Подпората може да бъде с всякаква форма, но най-красивата е сводестата. Най-впечатляващият резултат се получава в градината, но на перваза на прозореца може да се отглежда и миниатюрна арка.

Плетене с издънки на арки от гинура

Забележка! Специално устройство е лесно да се намери в специализиран магазин, но можете да го направите и сами от подходящи пластмасови или дървени пръти.

Често срещани проблеми при отглеждане на гинура

Доста непретенциозно цвете може да загуби красотата си, ако не се грижи правилно. Като правило причините са следните:

  • бледността се причинява от недостатъчно осветяване;
  • удължени издънки с големи пролуки между листата показват липса на светлина;
  • падналите листа показват твърде суха почва в саксията, поради липса на влага, те бързо започват да изсъхват;
  • твърде малка листа расте на сянка и с липса на хранителни вещества.

Като се има предвид колко лесно се умножава гинурата, те предпочитат да я актуализират винаги, когато храстът загуби декоративния си вид. Но ако има желание да се удължи живота на цветето, тогава торенето със сложен минерален тор се използва за цъфтящи стайни растения в земеделието.

Ginura цъфтят

Пъпките цъфтят през лятото. За това цветето изисква засилено хранене и достатъчно количество слънчева светлина. Цветята обикновено имат контрастен цвят в сравнение с листата, което с тяхната неописаност придава на храста доста декоративен вид. Следователно те са оставени в градините. Но у дома производителите на цветя предпочитат да отчупят пъпките, така че растението да не губи енергия за сметка на красотата на листата и никой да не харесва неприятната миризма. Следователно не всеки е виждал как гинура цъфти на перваза на прозореца. Рядка гледка.

Популярни сортове

В Русия следните сортове са най-популярни.

Ракита Ginura

Полухраст с увиснали мигли. Отглежда се в висящи саксии като ампелно декоративно листно цвете. На височина такова растение може да достигне 60 cm.Листата е доста малка, но дълга - до 7 см дължина. В грижите той не се различава от другите сортове. Цветовете са жълти.

Gynura sarmentosa

Гинура лилаво

Този сорт се отличава от останалите сортове с подчертано лилав цвят на вените, долната страна на листата и пубертета му. В комбинация със зелени декоративни широколистни стайни растения изглежда най-впечатляващо. Листата продълговати до 10 см дължина леко се навиват. Младият храст се простира нагоре, но постепенно дългите издънки се навеждат под собственото си тегло.

Gynura лилаво

Ginura портокал

Дългите му стъбла достигат 1 м. Листата са зелени на цвят, а краищата са назъбени. Опушването обикновено е люляково или виолетово. Според описанието цветята на гинура аурантика са най-подобни на глухарчетата и имат абсолютно същия наситен жълто-оранжев цвят, но миришат много неприятно.

Gynura aurantica

Гинура проснат

Този сорт наскоро се е установил на руските первази. Отличава се от всички останали със своята ядливост. Бледозелените листа могат да се използват по същия начин като всяка друга пикантна зеленина, например, за приготвяне на салати. Издънките растат с дължина до 1 м. Те имат ценни лечебни свойства.

Gynura procubens

Ginura връх

Нарича се още псевдо-женшен. Многогодишно лечебно растение с произход от Китай има дълги, изкачващи се зелени издънки. Цветята растат на дълги крака във формата на сферичен зелен чадър с диаметър до 4,5 см. Няма да работи за отглеждането му на перваза на прозореца, тъй като е доста трудно да се купят семена, но най-важното е, че условията в обикновен апартамент не са подходящи за него.

Gynura фиксирана

Гинура лилаво

Някои сортове плетени или оранжеви гинури чрез селекция са придобили лилав цвят на пубертета и вените. Семена от тези сортове могат да бъдат намерени в търговската мрежа под различни търговски наименования, като Purple Passion Vine. В грижите те нямат основни разлики.

Gynura Purple Passion Vine

Гинура пъстра

Този се различава от всички останали сортове по цвета на листата. Младите листа по върховете на леторастите имат деликатен светлорозов цвят, който с напредване на възрастта придобива тъмнозелени петна. Листата в корените стават почти напълно тъмнозелени с розова граница.

Gynura пъстра

Трудно е да се намери по-грациозно и непретенциозно растение за декорация на дома. Неговите кадифени листа с лилав или лилав пух неизменно привличат възхитени погледи, превръщайки се в най-добрата награда за цветар. Ако желаете, винаги можете да откъснете снимката и да споделите среза с приятелите си. Освен това, грижата за цвете гинур у дома няма да бъде караница.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина