Hypocyrta glabra: методи за разплод и домашни грижи

Това привлекателно цвете дойде в Русия от тропическите гори на Бразилия. У дома се среща като храст, храст, тревисто растение и дори под формата на епифитно растение, което живее на друго растение, но не се храни с него. Расте в природата до 70 см височина, в закрити условия е компактен храст не по-висок от 25 см с изправени или леко увиснали стъбла.

Glabra hypocyrta, или гола, принадлежи към семейство Gesneriaceae. Името "Hypocyrtos" идва от гръцките думи: "hypo" - "дъно" и "cyrcos" - "извито", което се обяснява с формата на цветето. Прилича на двойна: от първата с отворени венчелистчета, втората расте - тръбна със слети венчелистчета.

Glabra hypocyrt цъфти

Растението изглежда много декоративно в интериора на офиса, украсява балкона през лятото, създава атмосфера на комфорт в градски апартамент и частна къща.

Кратко описание

Гост от Латинска Америка, покорил любителите на цъфтящите стайни растения, е цветето глабра хипоцирт. Вниманието е насочено към тъмнозелените му, сякаш покрити с восък, лъскави плътни овални листа, от долната страна на които едва забележими петна от люлякови тонове. И оригиналната форма на ярко оранжево цвете под формата на удължени гъби порази сходството със златна рибка. Цветята, чийто аромат е едва доловим, са разположени на къси дръжки в пазвите на листата с съцветия до 3 парчета. На мястото на изсъхналите цветя се образуват малки кубчета, в които узряват малки семена.

Растението има силно разклонена тънка коренова система, която се разпространява плитко от повърхността на земята.

Интериорна декорация - ампелно разнообразие

Има изправени и ампелни сортове на цветето.

Домашни грижи

Хипоциртно растение, чиято домашна грижа няма да бъде обременяващо и отнема много време, не е твърде взискателно.

Като всяко цвете се нуждае от внимание и грижи.

Грижата за него включва:

 • Правилно избрано местообитание за сезона;
 • Достатъчно поливане;
 • Пълна превръзка;
 • Честа пролетна трансплантация;
 • Съответствие с условията на периода на почивка;
 • Навременна резитба на стъблата.

След приключване на цъфтежа е лесно да се погрижите. Стъблата се подрязват, като се премахват половината от тях, което стимулира появата на нови издънки и увеличаване на броя на цветята - образуването на пъпки се случва само на стъблата от първата година от живота.

Забележка! Пропускането на резитбата може да доведе до липса на цъфтеж.

Правилно организираният период на почивка е ключът към обилния цъфтеж.

Понякога хипоциртата на глабра е атакувана от вредители:

 • Бяла муха;
 • Паяк акари;
 • Ножница.

Те се борят с инсектициди: Карбофос, Акарицид.

Появата на бял цвят по листата сигнализира за растителна инфекция с брашнеста мана. Възстановяването на хипоциртите е премахване на заразени зони, прекратяване на напояването и третиране с фунгицид.

Осветление

Ярката, но разсеяна светлина е основното изискване за осветяване на цветето. Пряката слънчева светлина ще му навреди, поставянето му на сянка ще предотврати цъфтежа. За него ще са подходящи первази на прозорци, ориентирани на югоизток и югозапад. За ампелни сортове са подходящи вътрешни стени, където навлиза достатъчно светлина.

През лятото glabra hypocyrt ще се чувства чудесно на сянка на чист въздух.През зимата се инсталира у дома на добре осветено място. В началото на зимата, когато има много кратък светъл ден, се полагат цветни пъпки. Цветето се нуждае от 12-14 часа дневна светлина, така че се удължава с помощта на изкуствено допълнително осветление.

Допълнителна информация. Ако осветлението е недостатъчно, стъблата стават дълги и тънки, такова растение ще цъфти слабо. Продължителното излагане на пряка слънчева светлина ще доведе до пожълтяване и увяхване на листата.

Поливане

Hypocyrta, чиято грижа включва поливане, изисква изобилието си от пролетни и летни горещини. Когато дойде есента, постепенно се намалява. През зимата (периодът на покой на растението) продължава леко и внимателно поливане, така че земната кома да не изсъхне напълно.

За напояване използвайте само мека, утаена вода със стайна температура.

Важно! При поливане се уверете, че водата не застоява в корените.

Излишната влага в почвата или застоялата течност ще доведе до появата на кафяви или сиви петна по листата, което показва появата на гъбични заболявания. Третирането на проблема с фунгициди, премахването на засегнатите части и поставянето на растението на по-сухо и по-светло място ще реши проблема. Цветето ще реагира на прекомерно поливане, като пусне листа. Отпадането на пъпките също говори за прекалено поливане.

Използването на твърде студена вода и нередовното поливане ще доведе до появата на кафяви петна по листата.

Допълнителна информация. Растението понася по-лесно недостатъчно поливане, преливането на вода ще доведе до сериозни проблеми.

Влажност

Влажните тропически гори са родното място на хипоциртите на глабра, така че къщите създават условия, близки до естествените (с висока влажност). Това се постига чрез поставяне на близки фонтани, палети с мокра експандирана глина, мъх или съдове с вода. Цветето може да служи като декорация за кухня; светлата баня, където присъстват всички необходими компоненти: влажност, светлина, топлина, ще се превърне в подходящо местообитание.

Отглеждане на нови екземпляри от вкоренени резници

Не трябва да прибягвате до пръскане твърде често. При ниска влажност се наблюдава лош цъфтеж и пожълтяване на листата. Прекомерното пръскане на листата може да причини гъбични инфекции.

Температура

През лятото подходяща температура за поддържане на цвете е 20-25 ° C. През зимата температурата се поддържа на 12-14 ° C; тя не трябва да пада под 12 ° C.

Важно! Основното условие е да се изключат течения и внезапни промени в температурата.

Допълнителна информация. Избягвайте да поставяте цветето в стая с климатик или вентилатор.

Хипоциртата ще пусне пъпки или ще цъфти слабо, когато стаята е твърде студена.

Ако периодът на покой се е състоял на топло и тъмно място, цъфтежът също ще бъде оскъден, освен това на растението ще се появят листни въшки.

Теченията и внезапните спадове на температурата ще доведат до отпадане на листата и ще доведат до болести.

Подхранване и почва

От април до септември, по време на интензивен растеж, торенето се извършва веднъж на всеки 10 дни, като се използва разтвор на универсални минерални торове за стайни цъфтящи растения.

Пренасищането на почвата с торове ще доведе до пожълтяване, загуба на цвета на листата.

През пролетта хипоциртата се трансплантира, почвата за това е избрана да бъде влагопропусклива, лека и рохкава, обогатена с хранителни вещества.

Пригответе смес, състояща се от торф, листна почва, едър речен пясък, взета в съотношение 1: 3: 0,5. Препоръчително е да добавите корени от папрат или нарязана кора и въглен.

Съвети. Закупената почва за Saintpaulias е подходяща за тази цел.

Функции за трансплантация

Веднъж на 2-3 години, винаги през пролетта, се присажда бавно растящо цвете. Саксията се избира с дупки отдолу, плоска и широка - корените на растението са разположени близо до повърхността.

На дъното трябва да се положи обемен дренажен слой, за да се избегне застояла вода. Попълнете почвата, закупена в магазина, или самостоятелно приготвена почвена смес. Чрез прехвърляне те се трансплантират в нова саксия. Поливайте и леко уплътнявайте почвата.

Методи за размножаване

Ново копие се получава по два начина:

 • От резници;
 • Семена.

По-лесно и бързо е да отгледате цвете от резник. Методът със семена е много по-труден и отнема много време.

Резници

Вегетативното размножаване е по-удобно и по-просто. Резниците за тази цел се събират от възрастно растение през пролетта или началото на лятото, когато има активен растеж, като се отрязва горната част на млад, нецъфтящ израстък с 4-5 междувъзлия и се отстраняват 2 долни листа.

Привлича вниманието с оригиналната форма на цветето на хипоцирта

Можете да вкорените резника, като го поставите във вода, докато се образуват корените, или директно да го засадите във влажна почва от смес от торф и пясък. Дръжката се задълбочава до първия лист и се покрива с филм или буркан. Грижите са нормални, както при всяко вкореняване на резници: създаване на оранжерия, проветряване, поддържане на температурата 22-24ᵒС.

След появата на дълги корени, вкорененият резник внимателно се трансплантира в отделен контейнер. За да оформите буен храст, прищипете горната част на издънката, по-късно понякога се отрязват горните 1 или 2 междувъзлия.

Семена

За размножаване се използват семена, закупени в магазин или събрани от собствените им ръце.

Забележка! Семената запазват своята кълняемост само шест месеца.

За засаждане вземете лек торфен субстрат. Семената се поставят в плитки канали, поръсват се с пръст малко, напръскват се с вода от спрей бутилка, покрита с фолио. Инсталирайте на светло, топло място. Очаква се разсадът да се появи след 2-3 седмици. Когато разсадът достигне височина 2-3 см, те се разреждат и редовно се проветряват, привиквайки ги на чист въздух. След месец след покълването разсадът се трансплантира на постоянно място.

Атрактивно растение с оригинални цветя - хипоцирта глабра, домашната грижа за която е изключително проста, а отглеждането не е трудно, представлява интерес за опитни професионални производители на цветя и любители на стайни растения. Лъскавата повърхност на сочните тъмнозелени листа задава яркостта на жълто-оранжевите цветя на любимата „Тропикана“.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина