Хипоестес (Hypoestes Phyllostachya) - домашни грижи

Hypoestes е ярък представител на тропическите цветя, произхождащи от Южна Америка и остров Мадагаскар, често отглеждани в домашни условия.

Накратко за историята

Няма надеждна информация за това кой първо е измислил идеята да се опита да осигури хипестезия с домашни грижи за храста. Цветярите са привлечени от яркостта на цветовете и лекотата на грижи, ландшафтните дизайнери - от възможността да създават най-странните комбинации при засаждане на хипостезия в цветна леха.

общо описание

Семейството, към което принадлежи растението, е Acanthus. В дивата природа цветето на хипоестите образува гигантски многометрови непробиваеми храстови гъсталаци. През вегетационния период той дава голям брой издънки, поради което се отличава със силно разклонение. Стъблото е много гъсто покрито с листа. Листът е подобен по форма на пилешко яйце. Краищата му са най-често гладки, но при някои видове могат да бъдат назъбени.

Хипоестът е прекрасно растение, произхождащо от тропиците

Листата изглеждат много красиви и необичайни. По повърхността им са разпръснати в произволен ред петънца с различни размери, които могат да бъдат бургундски, бели, розови или шоколадови нюанси. В същото време самата зеленина има или наситено зелено, или лилаво, превръщайки се в люляк оттенък.

Цветята на растението имат много интересна форма. Околоцветникът образува оригинална клапа, която съдържа от 1 до 3 малки цветя. Като цяло цветята изглеждат доста скромно, поради което се губят на фона на ярки листа, а процесът на цъфтеж често остава незабелязан.

Често срещани сортове

Hypoestes има достатъчен брой видове. Повечето от тях не са подходящи за отглеждане в домашни условия. Следните сортове най-често се засаждат на первазите на прозорците в саксия.

Phylostach Hypoestes (решетка за листа)

Хипоестесът на Филостах (hypoestes phyllostachya) се чувства чудесно, когато е засаден в къщата. Този вид е известен още като листна хипестезия. Хората наричат ​​цветето „луничаво лице“ заради големия брой петна по листата. Виолетово-червеният цвят на фона на листата, който изглежда много необичайно, придава на растението специален декоративен ефект.

Хипоестите могат да се отглеждат както у дома, така и на открито

Интересно. Листните колоски хипоестеси могат да се отглеждат с еднакъв успех на перваза на прозореца и в градината (при относително меки климатични условия).

Hypoestes Mix

Hypoestes Mix се нарича още „Конфети“. Той включва голям брой под-сортове, включително:

 • Червен пурпурен;
 • Бял;
 • Пурпурен;
 • Червено вино.

От името на сорта става ясно, че цветовете могат да бъдат много различни. Полусмесени сочни стъбла и листа с добре проследени жилки са типични за Mixes. Дължината на листата, в зависимост от подвида и условията на отглеждане, може да варира от 8 до 10 cm.

Хипоест розов

Хипостезия розово има и друго име - Розов воал.Този сорт се счита за бързо растящ и често се размножава от семена у дома. Листата на този сорт се характеризира с наличието на голям брой бледорозови петна на ярко зелен фон. Тъй като розовата хипестезия е компактна и рядко нараства над 20 см, тя често се засажда в апартаменти.

Характеристики на грижите

Както всяка друга култура, хипестезията се нуждае от известни грижи.

Температура

През лятото хипестезията, както в градината, така и в апартамента, се чувства най-добре в температурен диапазон от +20 до +25 градуса. Ако климатичните условия позволяват, е позволено да се отглеждат храсти на хипестезия на открито.

Дори неопитен градинар може да отглежда хипоестес

Ако не е възможно да се осигури цветето с + 18-20 градуса през зимата, по-добре е да го преместите в къщата през студения сезон.

Осветление

Хипостезията се нуждае от добро осветление, когато расте. Ще се чувства добре както при разсеяна светлина, така и при краткотрайно излагане на пряка слънчева светлина. При наличието на последното състояние цветът на листата ще стане още по-ярък.

Поливане

Грижата за цветето означава да го поливате своевременно. В случай на хипестезия, това трябва да се направи, когато почвата изсъхне. През есента количеството поливане може да бъде намалено.

Важно! При никакви обстоятелства не трябва да се допуска пресушаване на почвата. За растението е характерно интересно свойство - с минимален дефицит на влага храстът започва да изхвърля листата си.

Пръскане

Експертите препоръчват ежедневно пръскане с утаена (или дестилирана вода).

Влажност

Оптималната влажност на въздуха за хипестезия е 65-80%. Посоченият индикатор се поддържа чрез редовно пръскане на храста.

Грундиране

Засаждането на растение у дома трябва да се извършва в специално приготвена почвена смес, която включва речен пясък, торф, листна почва и компост в равни пропорции. Също толкова важно е образуването на цветето да се случи без проблеми, за да се организира дренаж.

Подхранване

Необходимо е да се подхранва декоративен храст през цялата година. През лятото се препоръчва процедурата да се повтаря два пъти месечно, през зимата - веднъж е достатъчно. Торовете могат да се използват от универсален тип.

Важно! Препоръчва се да се избягват смеси, съдържащи големи количества азот. От излишъка на това полезно вещество в почвата листата започват да избледняват.

През зимата

Растението не се нуждае от специални грижи през периода на покой. Просто трябва да намалите броя на поливането, да предпазите цветето от течение и внезапни промени в температурата и да не го поставяте в непосредствена близост до отоплителни устройства, като се уверите, че температурата в помещението не надвишава +20 градуса.

Кога и как цъфти

Хипоестите започват да цъфтят от началото на лятото и продължават почти до началото на зимата. Самият цъфтеж е доста обилен. Тъй като цъфтежът на хипестезия не е най-мистичният и омагьосващ процес, опитни производители на цветя предпочитат да прищипят пъпките. Факт е, че обилното образуване на цветя отнема много сила от растението и то може да умре.

Развъдни характеристики

Възпроизвеждането на хипестезия е възможно по два начина:

 • Покълване на семена;
 • Вкореняване на резници.

Покълване от семена

Много често се практикува покълваща хипестезия от семена у дома. Разсадът покълва добре и не изисква специални грижи. Процедурата е следната:

 1. Подгответе контейнера и почвата.
 2. Навлажнете почвената смес.
 3. Посейте семената.
 4. Поръсете семената със земя малко.
 5. Контейнерът се покрива с фолио и се оставя за няколко дни, докато се появят издънки.
 6. След появата на кълновете филмът се отстранява.
 7. Докато растат, разсадът се трансплантира в отделни саксии.
 8. Когато младо растение достигне растеж от 15 см, прищипете горната част, за да стимулирате растежа на страничните издънки.

Вкореняване на резници

Рязането е друг популярен метод за размножаване на цветна култура.

Важно! Когато използвате тази техника, трябва да вземете предвид някои нюанси. Например фактът, че резникът ще се вкоренява по-бързо във вода, отколкото в почвата.

Самият процес на присаждане изглежда така:

 1. През пролетта резниците се изрязват под ъгъл от 45 градуса.
 2. Дръжката трябва да е дълга от 7 до 10 см.
 3. Поставете резниците в съд с вода.
 4. На следващия ден резниците се пренареждат в непрозрачен съд и се покриват с фолио.
 5. Контейнерът се поставя на топло и светло място, като се избягва пряка слънчева светлина.
 6. След появата на корените разсадът се трансплантира в саксии.
 7. Отгоре се отрязва.

Прехвърляне

Препоръчва се трансплантация през пролетта. Не е нужно да правите това твърде често. Растението трябва да се заменя на всеки три години с младо, тъй като с възрастта цветето губи своята красота, започвайки да става голо и силно да се простира на дължина.

Засаждането на цвете не е най-трудната процедура.

Саксията трябва да бъде избрана не много дълбока, но широка.

Как да щипнете правилно

Необходимо е периодично да се прищипват издънките през цялата година. Това трябва да се направи по такъв начин, че общата височина на цветето да не се издига над 40 сантиметра. След прищипване храстът започва да се разклонява енергично и се получава красиво и буйно растение.

Нарастващи проблеми

В процеса на отглеждане на декоративен храст могат да възникнат определени трудности. Най-често говорим за следните точки.

Проливане на листа

Културата започва активно да отделя листата си с липса на влага, твърде ниска температура или течение. Правенето на подходящи корекции в грижите за растението лесно ще реши проблема.

Бланширане на листа

Бланширането на листата най-често се свързва с излишък на азот в почвата. Постоянното излагане на пряка слънчева светлина също може да създаде проблем. Листата отново ще станат ярки, ако цветето се трансплантира в нова подходяща почва или се пренареди на място с разсеяна светлина.

Изсушаване на върховете на листата

Обикновено листата започват да изсъхват поради недостатъчно поливане или твърде ниска влажност на въздуха. Увеличаването на честотата на поливане и ежедневното пръскане ще реши проблема.

Падане на долните листа

Падането на долните листа в повечето случаи е свързано с възрастта на реколтата. Може би е време да се подмлади хипостезията.

Вредители

Най-често храстът страда от нападение от паяк или акари. Периодичната употреба на инсектициди (включително за профилактични цели) ще ви позволи да забравите за вредните насекоми.

Хипоест и Колеус: разлики

Някои хора бъркат хипестезия с колеус. Всъщност това са напълно различни растения, които дори принадлежат към различни семейства (Acanthus срещу Sponge (Lamiaceae).

Hypoestes е прекрасна декорация за вашия дом или офис

Единственото общо между тези две растения е пъстрата зеленина. Формата на листата на колеуса не е яйцевидна, а наподобяваща коприва. Контрастният цвят на листата му никога не се образува под формата на прости петна, какъвто е случаят с хипестезия. Като правило това са граници, вени, ивици, райета и др. По този начин има толкова много разлики между хипоестес и колеус, че няма смисъл дори да се сравняват тези две цветя.

Хипоести и Фитония: разлики

Разликите между хипестезия и фитония не са толкова значителни. Не твърде опитни производители по принцип не правят разлика между тези два храста. Разликата обаче е. Така че, при хипестезия, листата са по-големи и по-меки на допир. Освен това хипестезията е изправено растение, докато Fittonia започва да пълзи без периодично подрязване. Често се използва като почвопокривна култура.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина