Hippeastrum цвете червено, бяло, гранд дива и други

Благодарение на селекцията са отгледани голям брой сортове хиппеаструм, тревисто луковично многогодишно растение. Може да се намери в почти всеки дом. Растението е непретенциозно в грижите и, при пълно състояние на покой на сухо, тъмно и хладно място, дава много красива голяма пъпка. Има много видове хипеаструм, всички те се различават по цвета на венчелистчетата, височината на дръжката.

Читателите ще се интересуват да знаят описанията на това как изглежда цветето на хипеаструм от различни сортове, как да се грижат за тях.

Велика дива

Това е красиво растение с големи червени или винени цветя. Това е хибриден сорт. Червената дива хипеаструм достига височина 50 см. Цъфти през целия март - май. Понякога се срещат сортове хипеаструм от Garden Orange Grand Diva. Сортовете Fairy Tail и Ferrari са подобни на него, както и Charisma.

Клас Grand Diva

Луковиците на растението трябва да се засаждат в просторни саксии, така че да гледат на повърхността. Почвата трябва да се смесва с пясък.

Важно! По-добре е растението да се подпълни, отколкото да се прелее. Трябва да направите добър дренаж в саксията, така че крушката да не изгние.

Засаждането на Hippeastrum Grand Diva е най-добре през септември-ноември, след това ще цъфти през зимата.

Hippeastrum cybister

Родината на растението хиби струм кибистър е Боливия и Аржентина. В хода на дългосрочния подбор беше възможно да се постигне екзотична форма на венчелистчета и двоен цвят.

Сибистър цъфти през пролетта и лятото. Той се отличава с двуцветни усукани червени венчелистчета, които образуват едно много голямо цвете. Вътрешните венчелистчета са с красив слънчев цвят.

Hippeastrum Sibister

Hippeastrum cybister е чудесен за домашно отглеждане. Периодът на почивка на Cybister продължава най-малко 3 месеца. Началото на вегетационния период съвпада с времето, когато луковицата пусна стрелката.

Гервазе

Gervase е холандски животновъд. Този хипеаструм е бял, но венчелистчетата имат червени ивици и докосвания на розови и черешови цветове. Отделните венчелистчета могат да бъдат напълно червени, което не е дефект. Тичинките са червени.

Луковицата на Gervase hippeastrum произвежда до три стрели, всяка с до 5 големи цветя. Дръжката расте до 45 см дължина.

Хипеаструм Гервазе

Hippeastrum Gerweis е подходящ за отглеждане на закрито и на открито през лятото.

Копнеж

Отгледан в Холандия през 2010 г. Този хибриден хипеаструм се отличава със своите големи, бяло-зелени цветя с пурпурни и лилави жилки. Долните венчелистчета са по-леки, горните са донякъде усукани в гърлото. Сортът Elvas изглежда така.

Диаметърът на цветето на Tosca hippeastrum е до 23 см. На стрела с височина до 60 см растат до 4 цвята. Стрелката е много дебела.

Хипеаструм Тоска

Растението не изисква специални условия за грижи. У дома може да цъфти през зимата. Разрешено е пръскането на растението, ако стаята е много суха.

Хипеаструм Пикоти

Белият сорт Пикоти е регистриран от холандски животновъди през 50-те години на миналия век. На дръжка около 45 см растат красиви бели цветя с червен кант и светло зелено гърло. Красиви тичинки с нежен бял цвят. Луковиците са малки, дават 2 дръжки. Грациозният кант може да се види още на етапа на прорастване. Листата растат след цъфтежа.

Забележка! Този сорт расте бавно. Разсадът от сорта Pikoti hippeastrum се нуждае от оплодена почва.

За по-буен цъфтеж растението трябва да се постави на слънчев прозорец. Необходимо е да се обърне внимание на спазването на почивка, поливане по време на развитието на дръжката.

Хипеаструм Пикоти

Хипеаструм не обича прекомерното поливане. В саксията трябва да има дренаж, за да се отцеди излишната вода. На практика няма лечение за луковицата.

Ябълков цвят

Сортът е отгледан в Холандия в средата на 50-те години на миналия век. Това луковично растение има красиви, ефектни цветя в пастелни цветове. За разлика от Cherry, цветът им е кремаво бял, с розови петна. Гърлото контрастира с жълто-зелен оттенък. Венчелистчетата са много широки, с овална форма. Те се събират в съцветия, всяко с по 2 до 6 цвята.

Интересно. Цветовете от ябълков цвят хипеаструм излъчват много приятен парфюмерен аромат. Размерът им е поразителен - до 18 см в диаметър.

Дръжката на това растение е много здрава и дебела, висока до 50 см. Луковицата е удължена, месеста, от нея растат един, рядко два дръжки. Цъфти през зимата или пролетта, около 2 месеца след засаждането.

Растението прилича на разкошен букет. Ако спазвате правилата за грижи, се осигурява дългосрочен цъфтеж. Растението се чувства най-добре в закрити условия. Почвената смес трябва да е плодородна, питателна, да съдържа торф и хумусна почва.

Hippeastrum Apple Blossom

След засаждането растението трябва да се полива обилно. Останалото продължава 2 месеца. Не е нужно да покривате лука със земя твърде много.

Барбадос

Този едроцветен сорт се отличава с големите си бордови цветя с вкусен аромат. В центъра на венчелистчетата бледо белите лъчи контрастират. Хиппеаструмът от червения хавлиев сорт Барбадос червен отглежда до 6 големи цветя на стъблото.

Тичинките са бели, червеникави на цвят. По-близо до гърлото на цветето цветът им се променя на червен. Дръжката е мощна, дълга. Листа с красив тъмнозелен оттенък. Растението цъфти през зимата, около 2 месеца след засаждането.

Луковиците на хипеаструм Барбадос трябва да се засаждат в смес от хумус, копка и листни почви, пясък (компонентите се вземат в равни пропорции). Растението обича светлината, така че саксията трябва да бъде поставена на южните или югозападните прозорци. Периодът на покой започва след края на вегетационния период и продължава до 3 месеца.

Барбадос

Растението се чувства чудесно в саксия. Идеален и за рязане.

Розов хипеаструм

Отгледан през ХХ век от холандски животновъди. Сортът се отличава с цвете с плътни розови венчелистчета и лек лилав оттенък. От външната им страна се забелязва вена с кремав цвят. Върховете на венчелистчетата са украсени със светла точка. Сортовете на хипеаструм бенити, Павлина, Рилон са подобни на него.

В едно съцветие се образуват 4 пъпки. С подходящи грижи диаметърът на цъфтящия розов цвят на хипеаструма е поразителен, достигайки 25 см. Като цяло, по време на цъфтежа, силна луковица дава до 3 големи дръжки с височина до 55 см.

Важно! По време на периода на цъфтеж, големите съцветия могат да обърнат саксията. За да предотвратите това, трябва да го поставите в саксии.

Розов хипеаструм

Времето за цъфтеж на хипеаструма е 5 седмици през зимата. През лятото се увеличава с няколко седмици. Сортът е идеален за отглеждане на закрито и в градината.

Експожур

Сортът се отличава с изящни розови цветя с тъмни вени, снежнобяли лъчи. Основата на цветето е красива варова сянка. Една луковица дава до 3 силни дръжки, на които са разположени 4 големи цветя. При правилна грижа диаметърът им достига 20 см, понякога и повече.

Растението расте до 60 см височина. Луковицата е с нормален размер - около 7-8 см. Листата са линейни, с красив наситен зелен цвят.

Експожур

За hippeastrum Expozhur трябва да изберете лека почва, която е добре дренирана. Сортът е чудесен за домашно отглеждане и за рязане.

Папилио

Друго име на вида е хипеаструм пеперуда.Въведено в класификацията през 1967 г. Родната земя на вида е югоизточната част на Бразилия.

Растението расте до 60 см височина. Диаметърът на крушката достига 10 см, има дълга шийка. Листата са наситено зелени, подобни на колани. Дръжката е дълга, има 2, по-рядко 3 цвята, подобни на орхидея, ябълково-зелени, с кафяви или черешови ивици. Няколко вътрешни венчелистчета с форма на орхидея са извити надолу.

Hippeastrum Papilio може да расте от семена. Почивка 1 месец през лятото и същото през зимата. Може да цъфти по всяко време на годината.

Внимание! Сортовете Papilio hippeastrum са взискателни към температурата - те се нуждаят от постоянна топлина. Цветята ще бъдат по-големи и по-красиви, ако се държат на слънце.

Хипеаструм Папилио

Подходящ за отглеждане на закрито и на открито.

Royal Velvet

Това е един от най-красивите сортове хипеаструм. Обръща се внимание на големите цветя с диаметър 22 см. Цветът на венчелистчетата е тъмно бордо с кадифена перлена рамка. Те се издигат високо над дръжките и привличат възхитени погледи към себе си.

Ако луковицата достигне размер 10 см, цветята на хиппеаструма Роял кадифено кралско или черно са особено великолепни. От него последователно растат 4 големи дръжки, на всеки от тях цъфтят съцветия от 4-6 пъпки. Много е приятно да наблюдавам този грациозен феномен. Кралското кадифе заслужава много отлични сравнения.

Royal Velvet

Този Hippeastrum Magnum цъфти приблизително 80 дни след засаждането. При условие, че луковицата редовно почива, тя може да цъфти 2 пъти годишно. През зимата ще даде положителни емоции и ще украси всяка стая. Растението е идеално за дома, офиса и е престижен подарък.

Всеки вид хипеаструм е в състояние да украси стая. Това е страхотен подарък, който ще зарадва окото през зимните вечери или през лятото в градината.

гост
1 Коментирайте
Ирина

Днес Гервас цъфна с мен. Много подобно на това, което купих. Но сега гледам харизмата и разбирам, че имам харизма. Гервас няма червен ръб около ръба на цветето, но моят има. И как да открия истината?

Стайни растения

Градина