Цвете Хиппеаструм - грижа за дома и на открито

Хипеаструм е преобладаващо бразилско цвете, което привлича със своите съцветия. Той спечели сърцата на много градинари и любители на закрити растения. Неговите дълги сдвоени листа, излъчвани от луковицата, обграждат 50-сантиметрово стъбло с чадъровидни съцветия, изненадващи с разнообразие от цветове. Има няколкостотин разновидности на растението, различаващи се по формата и цвета на венчелистчетата.

Правила за грижа за хипеаструм

Цветът на хиппеаструма може да се отглежда както в саксия на перваза на прозореца, така и на открито. Основното е климатът да отговаря на нуждите на растението.

Цъфтящ хипеаструм

Когато се съхранява в стайни условия, не е необходимо да се трансплантира често - достатъчно е веднъж на 3 години. Честите трансплантации увреждат крушката.

Подхранване и торове

Режимът на хранене директно зависи от вегетационния период на цветето. След края на периода на покой в ​​почвата се внасят минерални торове, допринасящи за бързото и правилно образуване на листата. След появата на четвъртия лист започва периодът на формиране и цъфтеж на носител на цветя, за който са подходящи универсални торове, които са отбелязани на опаковката „за цъфтящи растения“. Когато крушката изстреля стрела, е време да се промени храненето в полза на калийни и фосфорни формулировки.

Важно! Предупрежденията върху опакованите концентрати и препоръчителната доза не могат да бъдат пренебрегнати, в противен случай растението ще умре от химически изгаряния.

Режим на поливане

Качеството на почвената влага също зависи от периода на развитие на растението: докато то не цъфти, рядко се полива на малки порции. Грижата за хипеаструма започва след период на покой, когато растението пусна първата листна стрелка. Обикновено пробуждането настъпва през януари.

Важно! Поливането на хипеаструма е невъзможно да се позволи на влагата да попадне върху крушката, в противен случай растението ще умре. По-безопасно е да налеете вода в тавата, върху която стои саксията, но този метод е подходящ за възрастни растения, чиито корени са израснали до дъното на саксията.

Когато първият дръжка се появи след третия лист, трябва да поливате по-обилно, през целия цъфтеж.

Вода, без да пада върху крушката

През август, когато растението завърши своите цикли на цъфтеж, то преминава в хибернация и вече не се нуждае от поливане.

Отглеждане на почва

Хипеаструмът е луковично растение; за здравословното му развитие е необходима питателна почва, която не се мачка, има рохкав състав. Освен това крушката е взискателна към киселинността - тя трябва да бъде неутрална или алкална. Идеалният вариант за отглеждане ще бъде готова саксийна почвена смес за луковични растения. Съдържа всички необходими хранителни вещества, освен това е доста лек и насипен. Невъзможно е да се засади растение в глинеста почва - луковицата ще изгние.

Допълнителна информация. Ако почвата, в която е решено да засадите цветето, с времето стане по-тежка и загуби своята ронливост, към състава й могат да се добавят кокосови люспи.

Саксия за хипеаструм

При избора на саксия е важно да се обърне внимание на дълбочината на палета - тя трябва да е подходяща за поливане отдолу, а дъното на саксията трябва да има достатъчен брой отвори, през които влагата ще попадне в земята. Не се препоръчва засаждането на растението в саксия с плитка тава.

Саксия с палет

Самата саксия не трябва да е твърде широка и дълбока, в противен случай корените, развиващи се от луковицата, няма да могат да достигнат мокрото дъно на саксията. Приоритетът е да има продукти, изработени от естествени материали като глина или керамика, тъй като те имат способността да дишат. Ако растението вече е засадено в пластмасов контейнер, почвата около луковицата трябва да се разхлабва често, за да може въздухът да тече към корените.

Температура и влажност у дома

За Hippeastrum от всякакъв вид домашните грижи не означават специални показатели за влажност на въздуха. Те са близо до средния апартамент, така че няма нужда да се притеснявате за допълнително пръскане или какъвто и да е друг вид овлажняване. Комфортната среда за хората е отлична за отглеждане на растение.

Как да регулираме времето за цъфтеж

Често има екземпляри от хипеаструм, които не цъфтят. Това не означава, че цветарът има болен екземпляр. Hippeastrum няма нецъфтящи сортове, те са били отглеждани от животновъди не от любов към зелен лист, а за да създадат разнообразни цветове на пъпки и венчелистчета.

Когато хипеаструмът расте на открито, за него зимуващият период започва в естествената му среда. Охлаждането идва, няма поливане. Луковицата хвърля листата си и заспива, набира сила за следващия сезон. С пристигането на пролетта се връща комфортна температура на въздуха и достатъчно осветление. Растението се събужда, появяват се първите листа и дръжка.

Важно! Растението не е създало подходящите условия за зимен сън, поради което хипеаструмът не цъфти.

Домашните грижи за Hippeastrum, които не осигуряват промяна в температурния режим, не са в състояние да разберат последователността на сезоните и следователно е невъзможно да се предвиди периодът на цъфтежа му, а понякога дори да го изчакате. Ето защо, през август, когато растението завърши последния си цикъл на цъфтеж и изхвърли листата си, луковицата трябва да се постави на студено и тъмно място. Отличен вариант би била затворена кутия на неотопляема лоджия. Там растението трябва да спи от два до три месеца.

След като се върне на топлия перваз, крушката ще започне да се събужда и със сигурност ще зарадва със своите съцветия. Това е всичко, което трябва да знаете за хипеаструма как да се грижите той да цъфти. При такава промяна в температурата растението може да живее няколко цикъла - до четири. Това означава, че ще цъфти няколко пъти, като радва със своите грамофони по две седмици за всеки цикъл.

По време и след цъфтежа

Необходимо е да запомните как правилно да се грижите за хипеаструма по време на периода му на цъфтеж, за да не съкратите времето за възхищение. Събуждайки се от сън, растението е в благоприятни условия, където температурата на въздуха е близо до 22˚C. Не трябва да се прехвърля на по-хладно място, важно е да се запази постоянството на околната среда.

Пробуждане на крушка

Тъй като температурата на въздуха извън прозореца често е много по-ниска от тази, която преобладава в стаята, не си струва да поставите пробуденото цвете на перваза на прозореца, чийто прозорец е отворен за проветряване на стаята, тъй като студените въздушни потоци ще се забавят надолу по вегетационните процеси, след което може да не е възможно да го накарате да цъфти ...

Около събудената крушка не трябва да има много други по-големи растения, блокиращи светлината, в противен случай стрелката ще започне да се разтяга, изразходвайки енергия за растеж, което ще доведе до лош и краткотраен цъфтеж.

Внимание! Трябва да има достатъчно светлина за растението, за да не губи енергия в борба за осветление.

След около две седмици грамофоните зарадваха с цвета си, цъфтежът приключва. Крушката е значително намалена и изтънена. Ако все още е далеч от периода на сън, трябва внимателно да се подава през дъното за поливане. Способен е да цъфти няколко пъти годишно, с достатъчно хранителни вещества в почвата.

Възможни затруднения в грижите

Подобно на много стайни луковични растения, хипеаструмът е податлив на увреждане от вредители.

Увреждане на луковици с гъбички с червено изгаряне

Болести

Растението може да навреди от елементарна липса на светлина, поради което дългите му еластични листа пожълтяват, хранителните вещества от луковицата не се консумират, което води до разпадане на цялата коренова система.

Вредители

Сред опасните и популярни вредители са:

  • гъбички с червено изгаряне;
  • брашнеста мана;
  • ножница.

Ако се спазва режимът на напояване и растението се държи свободно на достатъчно разстояние от съседите, е възможно да се избегне запознаване с каквито и да било вредители.

Внимание! При първите прояви на увреждане на листната плоча от паразити е достатъчно обилно еднократно пръскане с алкохолен разтвор, за да се осигури бързо третиране на цветето.

Инструкции за развъждане

Размножаването е възможно по няколко начина, в зависимост от това колко нови растения трябва да получите.

електрически крушки

След като хипеаструмът е цъфнал, всичко, което трябва да направите, е да трансплантирате бебешки лук от растение за възрастни. Тя ще се превърне в независимо цвете, ще може да цъфти още на 3 годишна възраст.

Семена

Не е лесно да се получат сортови растения от семена, тъй като повечето представители са смеси. За да се получи желаният сорт чрез покълване на семена, е необходимо да се опрашват пъпките с памучен тампон по време на периода на цъфтеж. Когато сортовите семена са вързани, те ще могат да цъфтят в същите нюанси като родителското растение.

Засаждането на всякакъв вид хипеаструм на перваза на прозореца или в градината е желанието на много производители на цветя. Той ще цъфти повече от веднъж на сезон, ако му осигурите подходящи грижи. Растението попада в хибернация самостоятелно и се събужда с пристигането на топлина. Цветни чадъри със сигурност ще украсят дома ви, без да изискват отблизо внимание.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина