Как изглежда хавлиената глоксиния - видове цветя

Стайно растение с капачка от необичайно елегантни цветя е махровата глоксиния. Повече от два века този латиноамериканец украсява интериора на европейците. Има много разновидности на растенията, всяко от тях не отстъпва на другото по красота.

Относно произхода на вида

В дивата природа това растение от семейство Геснериеви съществува отдавна, криейки се в скалистите пукнатини на Бразилия и други страни от южния континент. В края на 18-ти век учен от Германия Бенджамин Петер Глоксин се натъкнал на малко растение с ярки, красиви цветя в петънце. Той представи нов вид в Европа, давайки името на цветето.

Красавици от глоксиния

Глоксиния се засели на первазите на къщите, започнаха да я отглеждат в оранжерии. За да се създадат сортове, само 2 вида бяха подходящи за животновъди: кралска глоксиния и красива. Но те също така успяха да дадат великолепно флорално разнообразие, приятно за окото.

Няколко десетилетия след като латиноамериканското растение дойде в Европа, друг учен, Вилхелм Цинин, откри непознато за него цвете в своята оранжерия. Занимавайки се с отглеждането му, ботаникът даде на растението името "sinningia", без да подозира, че културата вече е наречена глоксиния.

Компактна синингия

Описание на вида

В Южна Америка това растение се среща навсякъде: по скалите на Мексико, в горите на Перу, по склоновете на Андите. Посетител от тропиците също се чувства комфортно на первазите на Евразия. Растението е непретенциозно за грижи и е лесно за размножаване.

Разнообразието от видове се отличава с цвета на съцветията, тяхната форма (камбани или обувки), броя и разположението на венчелистчетата и размера на листата.

Забележка! Цветята с венчелистчета, подредени в няколко реда, са особено привлекателни. Това прави двойните цветя да изглеждат като роза.

Ако разгледаме видовете глоксиния като цяло, можем да различим общи характеристики, характерни за всички растения.

Характеристики на глоксиния

ЗнакОписание
БушНисък - обикновено малко над 10 см (въпреки че в дивата природа може да достигне 1,5 м).
КоренВ истинската глоксиния изглежда като морков. Дори при домашните растения той е в състояние да достигне 0,4 м. В синнигията това е месеста грудка.
ЛистаДебел, зелен, седнал на мощна дръжка. Те могат да бъдат рошави и гладки, овални и продълговати, с косми или кадифен пух. При някои сортове диаметърът е малък - до 1 см, при други достига 0,2 m.

Те растат на групи от 3-4 бр. или противоположно разположени. Оформете нисък изход на нивото на земята.
ЦветяНай-често срещаната форма е удължен грамофон * на дръжка с дължина от 1 до 15 см. Вътре има 5 тичинки, всяка с по 4 прашника. Между тях се издига прав пръстеновиден плодник (при хибридите той може да липсва).
ПлодМалка кутия с форма на конус (до 1 см). Вътре съдържа семена - кафяви елипсоиди с дължина 1 mm.

* Някои вярват, че името глоксиния идва от формата на съцветието. В крайна сметка думата "камбана" на немски звучи като glocke.

Синниен клубен

Храстите се предлагат в различни размери. Зависи от диаметъра на листните розетки:

 • по-малко от 20 см - миниатюрни;
 • 20-30 см - полуминиатюрен;
 • над 30 см - стандартно.

Всички сортове глоксиния са светлолюбиви растения, но те могат да получат изгаряния от пряка слънчева светлина.

Забележка! Обща черта на културата е сезонността. Дори у дома глоксинията спи през зимата.Следователно, не трябва да се страхувате, че наземната част ще отмре до ноември. Клубените остават жизнеспособни и при подходящи грижи ще поникнат през пролетта.

Често срещани сортове

Знаейки как изглежда глоксиния, е по-лесно да изберете стайно растение, за да украсите интериора на дома си. Тук понякога можете да се объркате - такова разнообразие от подвидове и сортове в хавлиени екземпляри.

Подвид Gloxinia

ИмеХарактеристики на
Gloxinia perennisПревежда се като „целогодишно“, защото има малък период на почивка. Можете да разпознаете сорта по листните плочи - те са червеникави отдолу. Месестите издънки са петнисти. Аксиларните цветя се събират на един дръжка. Храстът достига височина 0,5-0,7 m.
КралскиГлоксиния наистина е достойна за кралици поради своята красота. Откроява се с кадифената текстура на тъмнозелени овални листа, разположени на 4-6 двойки върху дебело стъбло с височина до 10 см.

Леко увисналите големи камбани с диаметър 7 см са боядисани в тъмно лилав оттенък. Те са увенчани с дълъг дръжка (около 20 см).
Прекрасна глоксинияНа пръв поглед изглежда като кралски, но различен:

· Разнообразие от цветови нюанси (лилаво, розово, синьо, бяло, виолетово);

· Формата на цветята;

· По-светъл цвят на плочата.

Листата са широко овални, с плътен къс пух, разположени на дълги резници. Ако се вгледате внимателно, можете да видите оригиналния релефен модел на вени.
МъничъкИзпъква с малки крачета, всеки от които съдържа 1 цвете. При венците завесата е къса, двуцветна - отгоре лилава, отдолу бяла.

Напълно оправдава името си - храстът едва достига 2,5 см. Малки и кадифени листа с овална форма на растението с дължина до 1 см.

Глоксиния кралска

Въз основа на подвид животновъдите създават нови красиви сортове. Най-популярните сред тях:

 • Yesenia е деликатна „роза“ с богат цвекло;
 • Зимна череша - бургундските й венчелистчета са изпъстрени с бели петънца;
 • Южна нощ - с малки съцветия с черен и бордо оттенък;
 • Микс Tigrina - сортът получи името си поради необичайния модел върху люляк, малина, люляк или бели венчелистчета;
 • Tiger Empress - големи винено-червени камбани имат вълнообразни ръбове;
 • Blue Gloxinia Avanti - венчелистчета, боядисани във всички нюанси на синьото, имат бяла граница по ръба;
 • Синьо и бяло - отличава се с оригинална комбинация от цветове: белият кант от ръба плавно се превръща в син оттенък, който от своя страна се превръща в лилав;
 • Клеопатра е прекрасен представител на chintz оцветяването. Изглежда, че белите камбани са прашени с люляк и розов грах;
 • Blanche de Meroux се характеризира с голяма кадифена розетка, от която надничат пурпурно отворени грамофони с бяла сърцевина;
 • Русата Жизел е самата грация. На пубертетното стъбло цъфтят големи камбани, осеяни с лилави или розови петънца, във вратовете има люляков оттенък;

 

Сортът на лейди Джейн

 • Мадам Маргарет - пурпурните листенца имат вълнообразни ръбове, оградени от бяла тясна граница;
 • Kaiser Friedrich се характеризира с яркочервен цвят на венчелистчетата, обрамчен от вълнообразна бяла граница; кремообразната шия е осеяна с малки петънца;
 • Глоксиния бяла - може да се разпознае по големи снежнобели венчелистчета със зеленикаво-лилаво гърло;
 • gloxinia Courage има големи бели грамофони, разредени с розови петънца;
 • Мерлин - трудно е да се види истинският бял нюанс на венчелистчетата зад наситеното тъмно люляково петно;
 • Лейди Джейн - гъсти малки грахчета са разпръснати върху белите цветя;
 • Prins Albert - при сорта плавният преход от синьо-виолетов оттенък към наситено черен визуално превръща венчелистчетата в кралска мантия;
 • розова глоксиния Приказката в средата е оцветена в пурпурен цвят, по-светлото гърло е осеяно с тъмни петна;
 • под името Fusion Gloxinia те означават хибридни сортове, които се открояват в най-различни форми и цветове.

Решаващият цвят е за глоксиния.Именно ярките нюанси привличат преди всичко любителите на необичайни стайни растения. Въз основа на тази характеристика е възможно да се направи класификация въз основа на оттенъка.

Сортове глоксиния по цвят

СенкиИмена на сортове
Глоксиния махрова бялаМадона, Article De Luxe, Снежната кралица, Приказен венец, High Light, Minx, Stephanie, Frosty Haze
Червена глоксинияBrocada, Estasi, Bohemia, Parisienne, Catarinka, Scarlett, Rua de Rouge, Etoile de Few, Queen of May
Глоксиния виолетоваШагане, Звездна нощ, Елиза, Шахиня, Мадам Бътерфлай, Нептун, Светловиолетов Авант
Бургундска глоксинияКайзер Вилхелм (с широка бяла граница), Мечта за любов, надежда, парер
Черна глоксиния

Принц, Пантера, Черен Холивуд, Пълнолуние, Черно момиче, Mr. Виолетка, Тамерлан, Виола


РозовOrlans, Masquerade, Pinik Flamingo, Rokoko Pink, Peach Rose, Dolce Vita, Triumph Tender

Има и блус, блус, люляк и други студени цветове. Има едноцветни цветя и разредени с различни цветове. Що се отнася до жълтата глоксиния, производителите на цветя все още познават една разновидност на minisinningia - Conspicua, създадена изкуствено.

Sinningia Conspicua

Кога и как цъфти глоксинията

За да отглеждате тропическо цвете в руския климат с комфорт, трябва да знаете някои от характеристиките на растението. В зависимост от сортовете глоксинията се отличава с външни признаци. Културата също има общо биологично развитие.

Периоди на цъфтеж

Gloxinia изхвърля първите пъпки през март и може да радва с красиви цветя до късна есен. Има сортове, при които първият цвят трае 3 месеца. След това след кратка почивка се появяват нови пъпки.

Цъфтяща глоксиния

Важно! За да може едно тропическо растение да даде цвят, е необходимо да се поддържа оптимална температура в помещението от 20-22 градуса.

От края на септември храстите избледняват и се приготвят за зимна почивка. Този момент трябва да се вземе предвид при грижата за глоксиния. Поливането постепенно се свежда до нищо. Саксията се изнася в хладно помещение, където се поддържа на +10 градуса.

Появата на цветя

Таблицата по-горе предоставя кратко описание на пъпките. Към това можем да добавим, че цветята, в зависимост от сорта, се класифицират според следните характеристики:

 • камбановидна - тръбна, кубична, фуниевидна;
 • по посока на растежа - гледане нагоре или надолу;
 • по броя на венчелистчетата (най-малко 5) - махрови, полу-двойни и прости (с 1-ви ред);
 • по ръба - с прави или огънати венчелистчета;
 • ресни, кримпвани или не.

Глоксиния цвете има богата палитра. Те са едноцветни, двуцветни и многоцветни. Тигрин се характеризира с контрастираща едноцветна граница по ръба на венчелистчето. Той може да се различава по силата на сянката от основния цвят или да е в контраст с него. Цветята, обсипани с петънца, се наричат ​​chintz.

Калико Глоксиния

На един храст едновременно се образуват от 8 до 30 пъпки. Диаметърът им варира от 8-12 см. Броят на грамофоните зависи от броя на изходите, излъчващи 1 мек дръжка, която може да бъде къса (2 см) или дълга (25 см).

Забележка! В последната версия цветята са подходящи за нарязване на куп, който ще остане свеж няколко дни.

Глоксиния не е просто красиво декоративно цвете. Приписват му положителна енергия, която действа успокояващо на нервната система и повдига настроението. Растението абсорбира вредните примеси от въздуха, допринасяйки за пречистването на атмосферата. Поставянето на глоксиния в детска стая ще даде на вашето бебе спокоен сън.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина