Глоксиния цветя - домашни грижи

Глоксиния цвете е тропическо грудково растение с кадифен цвят под формата на бяла, лилава или розова камбана. Стъблата са къси, разминават се в зонтични съцветия на отделни дръжки. Растението изглежда ярко и впечатляващо, ще бъде отличен декор за интериорен и ландшафтен дизайн.

Глоксиния (глоксиния) е тревисто многогодишно растение с безстеблени или късостеблени месести издънки с височина до 25 см, дължина 20 см. Листата са големи, наситенозелени на цвят, хавлиени на допир, формата им е правилна овална. Цветовете са големи (8-12 см в диаметър), куполни, кадифени. Краищата на венчелистчетата са гофрирани, надолу.

Как да се грижим за глоксиния у дома

Избор на почва и саксия

Културата е взискателна към почвата. За глоксиния са подходящи торфени почвени смеси: "Виолетово", "Бегония", "Сенполия". Прието е да се отглеждат цветя от семена в торфени таблетки. За самоподготовка на почвата е подходящ листен хумус (2 части), смесен с ливаден чернозем (2 части), една част от торф и сив пясък. Киселинността на получената смес е в диапазона от 6-7 pH.

Богата палитра от нюанси на глоксиния

Важно! Преди да се грижи за глоксиния, земята за засаждане трябва да бъде стерилизирана, унищожавайки бактерии и микроорганизми, които провокират болести по растенията. Дезинфекцията на почвата се извършва чрез замразяване, калциниране, пара на водна баня, обработка с калиев перманганат. Процедурата отнема 2 часа.

Ефективно решение би било подготовката на почвата с хидрогел - малки гранули под формата на сух концентрат, работещи като гъба. Желеобразните елементи се накисват предварително, след което се смесват с почвата в съотношение 1 към 2. Сместа се наторява с хумус или изгнил оборски тор - 50 g на 1 литър субстрат.

Изборът на саксията се определя от размера на клубените: пластмасовите чаши са подходящи за малки издънки, средно големи корени ще се поберат в съдове с диаметър 7-10 см, засаждането на възрастни се извършва във вази с диаметър 10-15 см. Контейнерите трябва да са широки и дълбоки. Опциите от глина и пластмаса ще свършат работа.

Правила за избор на саксия за глоксиния

Поливане и торене

Преди да поливате битовата глоксиния е важно да се запасите с разтопена, утаена или филтрирана вода. По-добре е да се навлажни почвата от палет или внимателно по ръба на саксията, с изключение на падането на капки върху листата и в центъра на клубена. Водата за напояване трябва да е топла, с 2-3 градуса над температурата на въздуха. След 20-30 минути след овлажняване на почвата е необходимо да се отцеди останалата вода от тигана. Почвата трябва да изсъхне между поливанията. При дъжд, облачно и студено време е препоръчително да се намали притока на влага към корените. Луковиците на глоксиния често гният в горната част.

Важно! Не се препоръчва пръскане на глоксиния; излишната влага върху листата ще провокира появата на кафяви сухи петна.

Оптималната влажност на въздуха за цвете е 70 ... 80%, когато прагът е под 50%, има слабо развитие на закрито цвете, деформация на листата. В желание да повиши влажността на въздуха, цветето се поставя върху палети с мокра експандирана глина, мъх, вода.

Температура и осветеност

Цветовете на глоксиния са фотофилни, но се страхуват от преките слънчеви лъчи, особено във фазата на цъфтеж, кадифените камбани бързо избледняват, периодът на цъфтеж се съкращава. През пролетта слънцето не е много жарко, за предпочитане е да поставите глоксиния на южния прозорец, през юни - да я пренаредите на източния или западния прозорец или на сянка от пряка слънчева светлина.

Ще бъде възможно да се отглежда цвете с дълъг светъл ден у дома с 12-14 часа осветеност при 5000 lx. Липсата на светлина заплашва да разтегне растението, да намали броя на пъпките. След корена на грудката и появата на листа, осветлението трябва да бъде възможно най-ярко, наситеността на цвета на цъфтежа ще се окаже по-висока, при недостатъчна светлина, цветът е забележимо по-блед.

Комфортната температура на етапа на покълване на грудките е +25 градуса. По време на вегетационния период температурният диапазон е + 18-22 градуса. По-хладните условия ще забавят растежа и развитието на културата.

Правила и препоръки за трансплантация

Глоксиния се трансплантира в няколко случая:

 • след дълъг покой се образува малко кълно, но листата не се развиват;
 • при закупуване на грудки в малък резервоар или незасадени в почвата;
 • в случаи на инфекция с гъбични заболявания и вредители.

Ако растението се нуждае от спешна помощ, трансплантацията се извършва по всяко време на годината. Здравите култури се преместват на ново място след покой, през февруари-март.

Отглеждане на глоксиния на перваза на прозореца

Чести проблеми и решения

Листата се свиват надолу

За растението глоксиния домашните грижи предполагат липса на течение, внезапни температурни промени, прекалено сух въздух и липса на светлина. Ако решението на горните недостатъци не е коригирало ситуацията, има само една възможност - вредители или паразити. На помощ ще дойдат мощни инсектициди: "Antimite" и "Tiovir". Според инструкциите културата се третира три пъти дневно.

По листата има кафяви петна

Постоянните гъбични заболявания на глоксиния се предават чрез замърсена почва, вода и градински запаси. Не са редки случаите, когато растението е заразено с бактерии на етапа на придобиване. Характерните симптоми на заболяването са кафяви петна, тъмни ивици по стъблата и издънките. При обилна влажност листата изгниват, със сух въздух - те започват да изсъхват и да се свиват.

Фитоспоринът ще помогне за преодоляване на болестта, но причинителят на късната болест ще остане жизнеспособен до 8 години. Важно е да се осигури превенция на гъбички, като се пръска ежеседмично културата с фунгициди.

Листата са сухи

Най-честият проблем при отглеждане на глоксиния е изсъхването на листата поради неправилно поливане. Растението реагира бурно на излишната влага, корените изгниват, земната част става суха.

Ако цветето се е появило наскоро в къщата, изсъхналите листа са знак за аклиматизация след скорошни трансплантации. Собственикът на растението трябва да създаде най-удобните условия, да осигури правилно поливане и хранене.

Паразитната причина, поради която листата на глоксиния се извиват и изсъхват, е паякът. Засегнатите участъци от цветето се отстраняват, кълновете се обработват със сапунена вода и специални препарати, процедурите се повтарят съгласно инструкциите. По време на периода на лечение на глоксиния от гъбични заболявания, поливането и храненето са сведени до минимум. Препоръчително е да се трансплантира растението.

Петна по листата на глоксиния

Растението е изтеглено

Издънките на глоксиния се разтягат силно след зимуване в условия на комфортна температура и недостатъчно осветление. Чрез добавяне на светлина и намаляване на температурния режим, трябва периодично да пръскате въздуха, да извършвате мокро почистване. Често нарушенията в развитието на растенията през зимата са причинени от предозиране на азотни торове. Експертите препоръчват временно премахване на добавките.

Някои сортове глоксиния са склонни да изваждат издънки. Препоръчително е да отрежете удължени издънки. Клубените ще дадат нови издънки. Вкоренете подрязаните части на цветето, те също ще имат време да цъфтят. В покой издънките, които са имали време да се простират, падат и пускат корени, хранят се с основната грудка и нови подземни издънки. На клубена расте по-слаб издънка, която никога няма да цъфти. Грудката ще отслабне и ще умре през зимата.

Болести и вредители

Основните заболявания на глоксинията се причиняват от гъбични заболявания:

 1. Късна болест се появява с повишена влага и температурни спадове от 9-20 градуса. Засегнатото растение изсъхва, покрива се с кафяви петна и от вътрешната страна на листа се появява бял цвят. Растението изисква спешна трансплантация и лечение с Kuprozan, Tseneb (40 g на кофа вода).
 2. Брашнестата мана се образува на фона на наситени влажност и температурни промени. Характерна особеност в описанието на болестта е белезникавата паяжина. Инфекцията се разпространява чрез почва или инвентар. За лечение и профилактика експертите препоръчват храненето на културата с фунгициди:
 • "Триадимефон";
 • "Но";
 • "Квадрис";
 • "Raek";
 • „Скорост“;
 • Наклон.
 1. Антракнозата е придружена от малки кафяви петна. Болестта се разпространява доста бързо, по-лесно е да се предотврати гъбичката с меден хлорид, купроксат, оксихом.
 2. Аскохитът е заболяване, проявяващо се със зачервяване на листове с кафяв кант. Симптомите се проявяват при влажни условия. За профилактика и лечение се използват витриол, "Vectra", "Adiga-връх". Култура, засегната от аскохит, се препоръчва да се трансплантира.
 3. Септория е резултат от липса на светлина и продължителен контакт с вода. По листата се образуват ръждясали петна, растението започва бързо да изсъхва. Предотвратяват отрицателното действие на гъбичките фунгициди: "Maneb", "Benomil".

Филостиктоза върху глоксиния

 1. Филостиктозата е лесно разпознаваема по кръглите си петна, тъмни по краищата, кафяви в средата. На етапа на развитие към петната се добавят почивки. Когато се открият първите признаци, растението се изсушава и се напръсква с разтвор на Бордо, "Оксихлорид", меден сулфат.
 2. Фузариум. Болестта е неизбежна при неправилно напояване и замърсяване на почвата. Листата започват да изсъхват и се къдрят, кафяви. По издънките се виждат пукнатини и тъмни ивици. Задачата на производителите е да заменят почвата, да изплакнат корените с разтвор на калиев перманганат (5 g калиев перманганат на 1 литър вода), да трансплантират растението в лек и хранителен субстрат.

Как да се справим с други заболявания

Преди да се грижите за глоксиния у дома, културата трябва да бъде снабдена с профилактика срещу вируси и бактериоза. Вирусите се пренасят от вредители или гъбични спори. Листата и цветята са покрити с петна, ивици и тирета. Независимо от вируса, заразена глоксиния, болестта не може да бъде лекувана. Растението ще трябва да бъде изгорено.

Бактериозата, внесена от недезинфекцирани инструменти, саксия или почва, засяга клубени, пъпки, листа, стъбла. Предотвратяването на щети се извършва от "Циркон" и "Епин".

Най-добрите условия за размножаване на паякови акари са дефицитът на влага. Храни се със сока на цветето, оставяйки светли петна по листата. Наземната част е защитена от паяк "Fitoverm", "Intovir", земята - "Aldikabrom", "Temik".

Бяла муха - бели вредители, често се хранят със сок от листа и стъбла, оставят отпадъчни продукти, които влияят негативно на фотосинтезата. Листата започват да гният, пъпките не са вързани. Ефективни средства за убиване на белокрилка у дома са Vertimek KE, Aktellik KE, Admiral, Kinmiks, Oberon.

Правилната грижа и профилактика на болестите по растенията ще избегне възможни нарушения.

Бяла муха на листата Gloxinia

Как да се грижим по време на цъфтежа

Цъфтежът на глоксиния започва в началото на пролетта и продължава до края на лятото; с подходящи грижи растението мирише сладко през октомври. Навременното и правилно торене на почвата позволява образуването на двадесет или повече цветя. Ярката светлина също е важен фактор за жизнеността на цветето.

Съвети. Пъпките на глоксиния са цъфнали, листата са умрели, какво да правя по-нататък? Само грудки останаха живи. Саксията се отстранява от светлината, периодично се полива, за да се поддържат жизнените функции на грудката. Появата на нови пъпки показва, че индивидът се е събудил, набрал сила и е готов за нов сезон на цъфтеж.

Начини за отглеждане на глоксиния у дома

Има различни методи за размножаване: чрез семена, чрез разделяне на грудката и чрез листни резници.

Домакинствата рядко сеят семена. Методът за разплод е изпълнен с трудности. В началото на есента се приготвя почвена смес на базата на торф, листна почва и пясък (1: 1: 1). Земята е разпръсната в ниски кутии. През ноември се засяват семена, редовно се поливат с топла вода. Кълновете се появяват след 2-3 седмици, когато се появят 2 листа, те се гмуркат, засаждайки на интервали от 2 см. Втората бране се извършва, когато се образува третата двойка листа - 5 см. Разстоянието между отглежданите разсад допълнително се увеличава до 10 cm.

За размножаване на културата чрез резници се препоръчва незабавно да се трансплантират подходящи листа с 1 см дръжка в почвена смес от пясък и торф (1: 0,5). Издънката ще трябва да бъде навлажнена и затворена с буркан, осигурявайки ежедневно проветряване на растението, отстранявайки буркана за 15 минути. След 2,5-3 седмици се образуват грудки на отрязаните краища, поставени в земята. Издънките се засаждат в малки саксии, наслаждавайки се на обилен цъфтеж няколко месеца след засаждането.

Размножаването на грудки се счита за най-опасния метод. Рискът се постига от наличието на гниене в корените, опитни производители внимателно отстраняват засегнатите области преди засаждането. При появата на 2-сантиметрови издънки клубените се разделят с остър нож, обработвайки разфасовките с активен въглен. Отделни парчета се засаждат в подходящи саксии, поливат се 3 дни след засаждането.

Размножаване чрез резници

С подходящи грижи глоксинията живее до 10 години, радвайки окото с пъстър цъфтеж. С възрастта на тропическото растение се появяват повече цветя. Понякога броят на камбаните достига 50 броя.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина