Цвете Gloriosa: примери за домашни грижи и засаждане

Нереално красиво растение, което наистина заслужава да бъде наречено царица сред цъфтящи лози. Цялата глориоза е красива: цветето няма аналози по форма, листата са богати на цвят, а също и интересни по своята структура. Леко отклонените листенца на пъпката създават изкуствен пламък върху леторастите от самото цвете.

Сортове

Глориоза Ротшилд (Gloriosa rothschildiana)

Смята се, че това растение лиана е родом от Африка. Бързо развиващите се издънки, усукващи се около решетка, образуват интересно цвете под формата на кошница.

Глориоза

Gloriosa Rothschild има необичаен цвят на цветята - жълтеникави с червеникави удари. Този представител на семейството не поставя никакви специални изисквания за грижи, единственият нюанс е неговата непоносимост към пряка слънчева светлина.

Gloriosa simplex

Този представител на цъфтящите лози се различава от своите роднини в семейството с дебел издънка, която се разклонява много силно. В някои случаи простата глориоза нараства повече от 3 метра. Листата са яркозелени, ланцетни, в глориоза, цветята, според описанието, се състоят от шест венчелистчета, в сърцето има около същия брой тичинки. Всяко венчелистче има своя уникална леко вълнообразна форма.

Gloriosa Daisy

Видът gloriosa Daisy не прилича много на други представители на цъфтящи лози.

Растението е едногодишно, цветята са по-скоро като пъпки от лайка, само цветът на венчелистчетата отразява цветовете на глориаза. Височината на растението не надвишава 1 метър.

Gloriosa superba

Сред другите членове на семейството този вид е най-декоративен. Предпочита да расте на глинести почви. Растението може да достигне височина 2-2,5 метра. Има лъскави листа.

Подготовка за зимуване

Пъпките на великолепна глориоза се появяват от синусите, венчелистчетата имат яркочервен оттенък, те са с вълнообразна форма. Нарича се още луксозна глориоза.

Gloriosa Citrine

Сортът е отгледан на базата на вида Rothschild gloriosa. Растението се различава от предшественика си по по-обемни цветя с лимонов цвят, в основата им има различни червеникави ивици.

Домашни грижи

Цветът има подчертан период на покой, следователно, когато планирате да растете у дома, това трябва да се вземе предвид, тъй като е важно за развитието на растението. Буквално няколко дни след края на цъфтежа, растението започва да се подготвя за зимуване.

Надземната част постепенно започва да избледнява, след което отмира. Когато естествените процеси на приготвяне на цветя приключат, клубените трябва да се извадят от почвата и да се поставят на хладно място. Препоръчително е да ги поставите в кутия с дървени стърготини. Тази характеристика на растението ви позволява да го отглеждате не само в стаята, но и на открито.

Важно! Ако растението остане в латентно състояние в саксии с пръст, то няма да почине и ще започне да расте отново. Това ще причини цветето да е слабо и да не цъфти, а също така ще повлияе на състоянието на листата.

Когато съхранявате грудки, е необходимо да контролирате температурния режим (той не трябва да е по-висок от 10 градуса, но не по-нисък от 7) и влажността (трябва да е средна) в помещението.

Като се вземат предвид нюансите на грижите, растението ще зарадва с интересния си цъфтеж дълго време.

Осветление

Това цвете растение се нуждае от добро осветление. Цъфти само през лятото, така че трябва да внимавате, когато го поставяте на прозореца - пряката слънчева светлина може да повреди пъпките и листата. По обяд си струва да засенчите лозата.

Температурен режим

За нормалното развитие на лозите е необходимо да се поддържа оптимална температура в помещението: от 20 до 26 градуса. Също така, растението не толерира течения, струва си да помислите за това, когато засаждате на открито или поставяте саксия на балкон.

Влажност

Всеки ден е необходимо да се напръсква помещението, където расте глориозата.Засаждането и грижите за дома включват поддържане на оптимална влага за растението. Лозовите листа могат да се пръскат, но не бива да се допуска попадане на вода върху цветята - глориозата реагира зле на това.

Поливане

Поливането на растението през периода на активен растеж е необходимо на всеки няколко дни; по време на периода на цъфтеж може да се наложи по-често поливане. Цъфтящите лози се поливат с утаена чешмяна вода, но е по-добре да се използва дъждовна вода.

Важно! По-близо до периода на покой честотата на поливане намалява; през зимния период растенията изобщо не се поливат.

Подпора за цветя

Изисква подкрепа за Rothschild gloriosa. Засаждането и грижите за растението включват жартиера по време на размножаване и активен растеж, когато растението започне да се навива.

Трансплантация на растения

Периодът на покой за растението приключва в последните дни на февруари - началото на март. По това време е необходимо да се изследват грудките по-внимателно. С първите признаци на пробуждане на пъпките растенията се трансплантират в нов контейнер.

Полезно. По време на активния растеж глориазисът консумира големи количества хранителни вещества от почвата, така че те трябва редовно да се попълват, за да може растението да се чувства комфортно.

За трансплантация си струва да изберете контейнери, които не са много дълбоки, но продълговати. Желателно е диаметърът да е между 14 и 18 сантиметра. Приготвеният субстрат се изсипва в контейнера, грудката на растението се засажда на дълбочина 3 cm.

Трансплантация на глориоза

В дъното на контейнера трябва да има дренаж. След пълна трансплантация е необходимо да завържете растението, така че да се възстанови по-бързо и да започне да расте.

Методи за размножаване

За размножаване се използват два метода за размножаване: семена и грудки.

Семена

Можете да отглеждате глориоза от семена у дома. Този метод е доста бавен метод за размножаване, но е доста ефективен дори за производствени цели.

Последователност:

 • Първо, ще трябва да опрашвате ръчно цветята на растението;
 • Узрелите семена се засяват в питателна почва (съставът е описан по-горе);
 • Културите се напръскват с вода;
 • След това контейнерите с култури се покриват с фолио и се поставят в топла стая. Температурата там трябва да се поддържа от 22 до 25 градуса по Целзий;
 • След появата на разсад, полиетиленът се отстранява;
 • След още една седмица растенията се гмуркат, всеки бъдещ храст се засажда отделно.

  Размножаване със семена

Клубени

Големите клубени на глориозата се разделят на няколко части, след което се трансплантират в нови контейнери с прясна почва. Преди засаждането местата на среза се обработват с пепел (натрошен въглен).

Последователност:

 1. Избира се здрава грудка. Надземната част се отстранява.
 2. Посадъчният материал е разделен на малки парчета от 2-3 cm.
 3. Фрагменти от грудка се засаждат в подготвен контейнер със субстрат, поникват нагоре.

Важно! За размножаване се подготвя специална почва. Смесва се от трева (1 част), хумус (2 части), пясък (0,5 части) и листна земя (2 части).

 1. След това е необходимо да поръсите посадъчния материал и субстрата с вода.
 2. Подготвените насаждения за покълване се покриват с полиетилен и се поставят в помещение, където топлинният режим се поддържа на 20 градуса.

Размножаване на клубени

Периодично се изисква да се проверява външният вид на корени и разсад, ако е необходимо, пръскайте млади растения и субстрат. Разсадът през първия месец е много крехък, така че ще трябва да ги завържете.

Ако се грижите за глориозата според всички препоръки, като отчитате всеки нюанс, растението лесно ще се адаптира към местообитанието си и ще радва с цъфтеж и нови издънки в продължение на много години.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина