Защо хортензия paniculata, дървовидна, едролистна не расте

Хортензията е красив и доста разпространен градински храст. Може да расте не само в градината, но и в саксия. В същото време както аматьорите, така и професионалистите често се сблъскват с факта, че хортензията расте слабо, какво да направя, ако нейното развитие спре, цветето не пуска нови издънки?

За да разрешите този проблем, трябва да знаете защо хортензията не расте и как да решите такива проблеми.

Често срещани причини за проблема

Може да има много проблеми с развитието на цвете, като основният е състоянието на почвата или околната среда:

 • студена зима, измръзване на върховете на клонки, пъпки;
 • ранно отваряне на хортензия през пролетта и неочаквани студове;
 • сорт, който не е в състояние да расте в района на засаждане поради неподходящия климат;
 • ниска киселинност на земята;
 • недостатъчно течност, лошо и слабо поливане;
 • тежка земя, лоша въздухопропускливост;
 • растението не е оплодено, липса на хранителни вещества, некачествена почва;
 • появата на вредители или болести, които възпрепятстват растежа на растението;
 • резитбата беше извършена без да се вземат предвид правилата и пъпките на храста бяха изрязани;
 • корените на хортензия са повредени по различни причини.

Градинска хортензия

През пролетта можете да видите състоянието на храста. Ако растението се събуди трудно, не пуска нови млади клонки, пъпките не цъфтят добре, съцветията не се образуват или има малко от тях, малки цветчета, това показва проблем, който трябва спешно да бъде решен.

Лош растеж поради лошо състояние на корените

Корените на растението носят основната информация за растението: ако са повредени, тогава надземната част ще се почувства зле. Основните причини за увреждане на корените са:

 • студове;
 • вредители;
 • заболявания (гъбични или инфекциозни).

С цвете, което расте у дома, всичко е просто: просто го извадете от контейнера заедно с бучка пръст и проверете състоянието на корените. Най-добре почистете почвата, внимателно отстранете повредените и възпалени части, изплакнете с чиста вода. Поливането със слаб разтвор на калиев перманганат ще има добър ефект върху кореновата система на стайно цвете. В специализирани магазини можете да си купите укрепващо средство за корени, което ще помогне на растението.

Хортензията не се събуди след зимуване

Такава проверка е придружена от по-нататъшна трансплантация в нова земя, няколко седмици след тази процедура трябва да се извърши подхранване.

Важно! Когато пресаждате, трябва да бъдете максимално внимателни с корените на растението и да не увреждате здрави здрави корени, процедурата трябва да се извършва с минимални загуби.

Защо хортензията расте бавно в градината също е вълнуващ въпрос. В този случай състоянието на корените се проверява малко по-различно. Необходимо е да се премахне горният слой на почвата и да се провери видимата част на кореновата система. Ако всичко е наред, болести, вредители и други щети не са открити, тогава трябва да покриете всичко с прясна пръст отгоре, да я подхранвате с тор.

Ако се открият проблеми, тогава растението трябва спешно да се третира, за да не умре окончателно. Най-лесният начин е да изкопаете храста и да го засадите на ново място в прясна почва.

Слаб растеж поради неспазване на правилата за резитба

Хортензията образува издънки върху миналогодишните издънки, което означава, че когато режете, трябва да знаете точно кои клони могат да се режат и кои не. Ако неопитен градинар направи грешна резитба, може да не видите цветята в продължение на няколко години.

Правила за подрязване на различни сортове хортензия

Освен това, когато покривате растението през зимата, трябва да се обърне специално внимание на горните части на леторастите. За да не замръзнат, те се огъват по-близо до земята, където топлината се задържа по-добре. Също така е важно да закупите сортове хортензия, които са адаптирани към района на отглеждане. Растението трябва да има време да образува пъпки, в северните райони лятото не е достатъчно дълго, за да се случи това.

Лош растеж поради болест

Ами ако хортензията не расте? Тук причината могат да бъдат не само болести, но и вредители. Лечението ще варира в зависимост от случая. Най-често причината може да бъде открита с невъоръжено око, достатъчно е да погледнете внимателно храста: бледи листа, вяло състояние, наличие на вредители и т.н.

Хлорозата е заболяване, което засяга предимно размера на листата и съцветията (те стават малки), а също така зелените стават бледи. Това често се дължи на дългосрочен растеж на едно и също място. Полезно е периодично да се използват Феровит, Антихлороза или Агрикола. Всички продукти имат инструкции върху опаковката, които трябва стриктно да се спазват.

Сивото гниене е гъбичка, която уврежда хортензията при прекалено напояване или по време на обилни валежи. Лечението с Fundazol ще помогне, също така е необходимо да се отрежат всички области, които болестта е повредила, и да ги изгорят.

Болно растение

Брашнестата мана може да унищожи храста, в който се появяват характерни жълтеникави или зелени петна. Такъв храст ще умре достатъчно бързо, ако не му помогнете да се справи с болестта. В този случай се използват Skor, Topaz или Fitosporin-B.

Случва се, че високата температура се комбинира с висока влажност, тогава има риск от пероноспороза. Лечението с воден разтвор на меден сулфат с течен сапун в съотношение съответно 10 l * 20 g * 150 g.

Храст се третира с меден сулфат, ако е болен от септория. Можете да определите болестта по кафявите петна, които се появяват върху листата. Пръстеновидното петно ​​е най-опасното заболяване, растението вече не може да бъде спасено, най-добре е да го изкорените и премахнете от сайта. В същото време премахнете бучката земя, в която расте хортензията.

В допълнение към различни болести, вредителите могат значително да развалят външния вид на храста, сред които листни въшки, паякови акари, охлюви и охлюви, както и нематоди, особено често нападат.

Лесно се забелязват първите признаци: листата изсъхват, падат и придобиват жълтеникав оттенък. Най-простият народен метод е пръскането с воден разтвор на чесън и течен сапун. За целта разтворете 50 г сапун в 10 литра вода и добавете 250 г накълцани скилидки чесън. В продължение на два дни тази смес се влива, след което можете да напръскате хортензията. При охлювите Confidor или Calypso помагат много.

Причините за липсата на цъфтеж при някои видове и сортове

В допълнение към факта, че хортензията може просто да спре да расте, някои градинари са изправени пред факта, че на храста няма цветя. Това може да означава, че растението е с ниско съдържание на хранителни вещества, много слънце или пъпките са измръзнали през зимата. Освен това неправилната трансплантация също може да доведе до тъжни последици.

Адаптиране след слизане

Ако разсад е бил засаден през пролетта, тогава през първата година той може да не украси градината с цъфтежа си. Това се дължи на факта, че растението отнема известно време, за да се адаптира. Дори ако всички дейности се извършват правилно, всички корени се запазват, поливането се извършва по всички правила, храстът се опложда според нормите, това не означава, че цветята непременно ще се появят през първата година от живота .Трябва да изчакате малко до следващата година и хортензията със сигурност ще ви зарадва със своите необичайни и красиви цветя.

Неуспешно място за засаждане на разсад

Хортензията наистина не обича пряката слънчева светлина, което означава, че трябва да се засажда на полусянка или дори на сянка. Най-хубавото е, че когато храстът е осветен от слънцето рано сутрин, останалата част от деня е на сенчесто място, тогава той ще расте по-активно. В краен случай можете да направите навес, който да хвърля сянка в най-горещото време. Тогава няма да има съмнение защо хортензията расте бавно. Ако храстът е през цялото време на сянка, това също може да причини липсата на цветя, поради което мястото за растението трябва да бъде избрано особено внимателно.

Важно! Съставът на почвата е много важен за образуването на съцветия. Ако киселинността е под 6%, храстът няма да цъфти.

За да може киселинността да отговори на изискванията на хортензията, достатъчно е да добавите 500 г течност от Бордо към 10 литра вода и да напоите храста.

Измръзване на бъбреците през зимата

В зависимост от вида на хортензия, то понася по-добре или по-лошо замръзване. Например, паникулата се счита за най-устойчива на замръзване, поради което най-често може да се види на лични парцели. Дървесните и едролистните не са толкова добре устойчиви на замръзване и ще изискват по-добро подслон.

Внимание! Независимо от сорта, по-добре е да се мулчира кръгът на багажника за зимата с хумус или торф.

Ако пъпките са повредени от измръзване, тогава хортензията може да не цъфти през пролетта, следователно към изолацията трябва да се подхожда по-внимателно, особено при отглеждане на деликатни сортове на растението. Донякъде е по-трудно да се установи причината, поради която сортът метличена хортензия не расте.

Липса или излишък на влага

Ако не го поливате правилно, хортензията също може да не успее да цъфти. Силното изсъхване на почвата ще доведе до несформирани съцветия, излишна влага - до болести по растенията и липса на цветя.

Резултатът от неправилна грижа

В този случай водата трябва да е дъждовна или утаена. С високата си твърдост можете също да срещнете проблеми с растежа и цъфтежа на хортензиите. Течността не трябва да съдържа излишна вар, по-добре е тези суспензии да се утаят на дъното на съда преди поливане. За целта напълнете голям съд с вода и изчакайте няколко дни. След това можете да поливате.

С подходящи грижи и контрол на болестите, растението ще радва всяка година с буйния си цъфтеж и необичайни цветя. Достатъчно е редовно да се инспектира и да се вземат мерки, ако е необходимо, тогава ще бъде възможно да се отглежда красив и голям храст.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина