Почва за орхидеи: изисквания към почвата и възможности у дома

Тези, които за първи път се сблъскват с растящи орхидеи у дома, не могат да разберат как растат без пръст, като често правят грешката да купуват обикновена почвена смес за засаждане. Но кореновата система на цветето трябва да има свободен достъп до въздуха, в противен случай бързо ще умре. В резултат на това, преди да купите тази кралица на тропиците, трябва да проучите подробно нейните „вкусови предпочитания“ и да определите какъв вид почва е необходима за орхидея.

Изисквания към състава на почвата

Много производители на цветя любители се интересуват от това дали обикновената земя може да се използва за отглеждане на красиви орхидеи. Почвата за такива растения е различна от всички други смеси за саксии, с които градинарите са свикнали. Епифитите не се препоръчват да се засаждат в обикновена почва, взета от цветна леха или от зеленчукова градина. Те ще трябва да създадат субстрат, който е идеален за техния необичаен метод на отглеждане. Основните компоненти на почвената смес за орхидея са описани по-долу, както и тяхната подготовка преди засаждане на растение в саксия.

Субстрат от орхидея

Можете да закупите отделните компоненти на почвата от магазина или да ги съберете сами. Всъщност не е трудно да съберете основата със собствените си ръце, основното е желанието и спазването на елементарни правила.

Кора

Орхидеите се засаждат в субстрат, който включва кората на всяко дърво или дори храст. Повечето дървесни видове обаче имат относително тънка и твърда черупка, което не е много подходящо за орхидея. За почвата на фаленопсис е най-добре да се използва пореста, но дебела кора. Именно този може добре да абсорбира и задържа повече въздух и влага, необходими за дишането и подхранването на корените на орхидеята и подобряването на нейния цвят.

Забележка! Най-добре е за това да се използва боровата кора на зрели дървета, които са на повече от 50 години; те имат черупка с дебелина 8-12 мм в долната част на ствола.

Местата, където можете да събирате кора за орхидея, са абсолютно достъпни за всички. Това е борова гора, парк или площад, където са засадени тези дървета. Ако наблизо има дъскорезница, там може да се вземе кора.

Забележка! Категорично е забранено да се откъсва кора от живи дървета. Механичните повреди могат да бъдат основната причина вредителите да навлязат в отворената „рана“ на дървото. Освен това пресната кора съдържа много смолисти вещества, които са вредни за орхидеята.

Когато събирате кора, не забравяйте да отрежете дървото.

Земя за орхидеи

Кокосови влакна

Кокосовата основа е направена от черупката и външната обвивка на кокос. Компонентът на субстрата работи добре за отглеждане на орхидеи по следните причини:

 • счита се за абсолютно органичен, без чужди вредни включвания, което го прави и екологичен;
 • лесен за използване и относително евтин;
 • може да се използва като независима основа, както и като компонент за приготвяне на субстрат;
 • кокосовите влакна се характеризират с добро задържане на влага и аерация - основни съставки за растежа на орхидеите.

Важно! Киселинността на почвата на базата на такова влакно е неутрална, тоест създава се напълно комфортна среда за пълното развитие на корените.

В чист вид могат да се използват кокосови люспи, но това ще бъде по-оправдано за големи орхидеи. Малките цветя изискват субстрат от малки фракции кокосови черупки

дървени въглища

В допълнение към изразения си дренажен ефект, въгленът несъмнено ще помогне за балансиране на киселинността на почвата за орхидеята. Но, както всеки друг адсорбент, въглищата след известно време ще натрупат много соли. След това той няма да донесе нищо полезно на растението. Следователно от време на време ще трябва да бъде заменен с нов.

Може да се излива в малко количество и само в субстрат за онези цветя, които не се нуждаят от постоянно торене. Ако добавите много въглища в саксия с орхидеи, съществува риск от дисбаланс на солта.

За ваша информация! Можете да използвате стандартен въглен от изгорял огън. Не забравяйте да го изплакнете добре, да го изсушите и смилате. Трябва да получите парчета с размер 4-5 мм (не повече от 1 см).

Минерали

Тези компоненти се въвеждат в субстрата заедно с храненето с хранителни вещества, което дава възможност да се компенсира липсата на хранителни вещества в основните микро- и макроелементи на почвената смес. Минералите също така предотвратяват натрупването на различни соли в почвата, а също така спомагат за поддържането на определена киселинност на целия субстрат. Храната за орхидеи включва азот, калий, фосфор, бор и магнезий, желязо и сяра. В минималната доза орхидеята се нуждае от подправка, която съдържа цинк, хлор, силиций, сяра, манган и други минерали.

Компоненти на субстрата от орхидея

Освен това можете да използвате следните компоненти за субстрата: корени от папрат, стъкло от пяна, мъх от сфагнум. Много производители добавят парчета стиропор, но най-добре е да не го правите.

Ако трябва да добавите корени от папрат, можете сами да ги изкопаете. Трябва да се използват само големи части от кореновата система. Струва си да се помни, че колкото по-голяма е земната част на растението, толкова по-широка е кореновата система, което е необходимо. Препоръчва се корените да се изплакнат добре с топла вода, да се изсушат, да се накълцат на парчета, не по-дълги от 2 cm.

Забележка! Ако искате да добавите мъх сфагнум в саксия с орхидея, тогава можете да го съберете през пролетта, след като снегът се стопи в низините. Този компонент се характеризира с бактерицидни свойства и отлично съхранение на вода. Използва се само суха и прясна.

Пяна от стъкло е разпенена основа, която има отличен капацитет за задържане на влага. Необичайната, гъбеста структура на субстрата дава възможност да се натрупва вода в микропорите на почвата и да се изпарява през макропорите. Това позволява на кислорода да проникне в кореновата система на растението, като ги подхранва старателно.

Опции за състава на почвата за орхидеи

Разбира се, можете да си купите готови почвени смеси за орхидеи в магазините за цветя, но те могат да съдържат много камъни. Ето защо, за да запазите растението, най-добре е да направите субстрат за орхидеята със собствените си ръце. Фаленопсисът се развива доста добре в почвата от компонентите в следното съотношение:

 • две парчета чакъл и борова кора;
 • една част от въглен и експандирана глина.

Можете също да използвате тази почва за орхидеи:

 • три части дъбова или борова кора;
 • една част от експандирана глина, корени от папрат и въглища.

Съставът на почвата за орхидеи със собствените си ръце може да бъде избран независимо. Най-важното е всички компоненти да бъдат обработени и добре изсушени. Това ще премахне всички патогенни гъбички.

Изисквания за подготовка на почвата у дома

За да направите субстрат за орхидеи със собствените си ръце, трябва внимателно да подготвите всеки компонент. Кората на дърветата, сфагновият мъх и корените на папрат изискват максимално внимание. Ниша стъпка по стъпка план за подготовка на компонентите на субстрата.

 1. Съберете кора от изсушени дървета и я варете половин час. След това го подсушете добре.
 2. След това залейте мъха с вряла вода за 2-3 часа и отстранете мъртвите насекоми от него. След това изсушете добре мъха.
 3. Най-добре е да изкопаете корените на папрат в гората.Не забравяйте да ги изплакнете, смилате и подсушавате на сянка.
 4. Всички съставки на почвата за орхидея у дома се съхраняват във вентилиран контейнер и се смесват непосредствено преди употреба.
 5. След това почвата за орхидеите се пълни с гореща вода за няколко часа.

Забележка! Готовата саксийна смес също трябва да бъде подготвена за засаждане на стайно растение. Първоначално е добре пресято за отстраняване на прах и малки частици. Те само ще попречат на растението да се развива нормално, запушвайки свободното пространство.

Ако почвата за орхидеята има нестандартна миризма на гъби, е забранено да се използва без дезинфекция, тъй като патогенните микроорганизми вече активно растат в нея. Замърсената почва трябва да се излее с вряща вода за 2-3 часа или да се вари (за 1-1,5 часа). След това трябва да се третира със специално противогъбично средство.

Подготовка на почвата

Влажност на въздуха

За добър растеж и цъфтеж почти всички сортове орхидеи трябва да поддържат оптимални нива на влага на правилното ниво:

 • за фаленопсис 60-80%;
 • за епидендрума 50-75%;
 • за скотлия 60-70%;
 • за булбофилум 40-50%.

Забележка! Стойностите на влагата за интрагенеричните сортове и хибриди могат да варират значително. Следователно, условията за отглеждане на всеки конкретен екземпляр трябва да бъдат изяснени, преди да купите орхидея.

Признаци, че растението не се справя добре поради изключително сух въздух:

 • краищата на листовете пожълтяват и изсъхват;
 • пъпките падат, леко цъфтят;
 • дълга пауза между фазите на цъфтеж;
 • еластичността на листата намалява;
 • растението изсъхва.

Повечето от сортовете и хибридите на орхидеите, отглеждани в домашното цветарство, се адаптират много добре към стайните условия и се чувстват добре с влажност от 40 до 60%. Проблемът е, че през зимата, по време на отоплителния сезон, тази цифра може да спадне под 20%. Има няколко начина за увеличаване на влажността в помещението:

 • купете овлажнител или парогенератор;
 • отглеждайте орхидея във флорариум;
 • поставете аквариум или малък декоративен фонтан до цветето;
 • постоянно напоявайте пространството близо до цветето с пулверизатор;
 • поставете мокри, чисти кърпи на батерии;
 • инсталирайте саксията в палет с мокър пълнител (мъх, експандирана глина, камъчета).

Почвата

Когато определяте какъв вид земя е необходима за орхидеите, струва си да запомните, че субстратът трябва да е такъв, че корените на растението да могат да се развиват нормално и правилно да се закотвят в саксията. Традиционно почвата за орхидеи съдържа определено количество съставки не само от естествен, но и от изкуствен произход. Те се подбират и смесват така, че да не се допуска гниене на кореновата система, да не се ограничава притока на въздух и светлина. Киселинността на почвата за закрито цвете трябва да бъде средна, pH5,5-6,5.

Orchiat, който се състои от кората на новозеландския бор, се счита за един от най-добрите търговски композиции. Много производители на цветя съветват да засаждат млади растения в такъв състав, който бързо може да се превърне в корени за елементите на субстрата. Orchiat запазва в своя състав всички полезни хранителни вещества и микроорганизми.

Забележка! Тази пореста саксийна почва отлично абсорбира, задържа и отделя влага.

Избор на саксия за орхидея

Саксията с орхидея не е просто средство за подчертаване на красотата на стайното цвете. Добре подбраната саксия трябва да е с малки размери и със странични отвори. Вътрешността на саксията трябва да е гладка.

Избор на пот

Глина

В магазините можете да намерите голямо разнообразие от глинени саксии с орхидеи с много дупки отстрани.

Грапавостта на глината вътре в саксията може да доведе до врастване на корените в стените на саксията и до бързо изсъхване на почвената смес и корените.За да избегнете това, трябва да изберете остъклени глинени саксии, повърхността им е леко гладка.

Глината ви позволява да поддържате желаната температура за дълго време. Преди да засадите орхидея в такава саксия, струва си да я спуснете във вода за няколко часа. Това ще позволи на саксията да бъде наситена с вода, която след това дава на корените на цветето. Ако искате да дезинфекцирате глинен съд, тогава е необходимо да го поставите във фурната за 2 часа при температура 200 ° C преди накисване.

Важно! Вазите от глина и керамика трябва да се избират в светли нюанси. Това ще изключи прегряване на системата на кората на орхидеята, когато е изложена на пряка слънчева светлина. В такава саксия трябва да има много дупки, а не само една, през която цялата излишна вода да не може да излезе.

Пластмасов

Буквално всички орхидеи, с изключение на сухоземните видове, се продават в магазините в прозрачни пластмасови саксии. Предимствата на такива саксии:

 • пластмасовите саксии се считат за евтини и удобни. Чрез прозрачните стени е лесно да се разбере дали е необходимо да се полива цветето;
 • корените на орхидеите почти не се придържат към пластмасата и ако е необходимо, орхидеята може лесно да бъде извадена от саксията за пресаждане в друга саксия или с цел разделяне;
 • трето, корените на много орхидеи фотосинтезират в същата степен като листата и те се нуждаят от достъп до слънчева светлина за нормалното си образуване.

Ако сте купили цъфтяща орхидея в стандартна прозрачна пластмасова саксия, не бързайте да я пресаждате. В такива контейнери цветето може да расте успешно и да цъфти добре дълго време. Ако въпреки това е решено да се трансплантира растението, не се препоръчва да се взема твърде голяма саксия, където има много свободно пространство. В противен случай орхидеята ще изразходва енергия не за цъфтеж, а така, че кореновата система по-рано да запълни кухините на саксията и да бъде здраво закрепена в нея.

Е, какъв вид почва да изберете за засаждане е описано по-горе. Струва си да слушате съветите, така че придобитото екзотично цвете да не умре след трансплантация.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина