Гузмания: трансплантация на растения и домашни грижи

Цветарите продължават да изумяват с желанието си да адаптират все повече и повече растения от тропическите зони към руските условия на отглеждане. Едно от тях е стайно цвете с червени листа в горната част на главата, наречено гузмания (по-рядко е произношението на „гузмания“).

Това е прекрасно растение с интересни продълговати листа. Те се събират в "сноп" в основата на корена. В центъра на такава розетка има конусовидно съцветие.

Сортове

Поради голямото разнообразие от видове, производителите на цветя и обикновените любители на цветята ще могат да изберат точно своя вариант:

Гузмания

 1. Guzmania lingulata (Guzmania lingulata). Тя е тази, която най-често може да бъде намерена в апартаменти. Особеност на вида е моментът, когато цветето се подготви за цъфтежа, листата му променят сянката си, те се насищат в тон. По това време в синусите на листата започват да се образуват малки цветчета. Когато се отворят напълно, те увеличават размера си, прицветниците стават яркочервени, самите пъпки пожълтяват. Декоративността на цветния храст може да продължи от 12 до 20 седмици.
 2. Гузмания Остара. Видът е отгледан благодарение на упорития труд на животновъдите. Интересна пъпка, наподобяваща течаща чешма, разположена в централната част на розетка от листа. Лъскавата листа на листа има ярко зелен оттенък. Декоративността на растението може да продължи 6 месеца.
 3. Кървавочервена гузмания (Guzmania sanguinea). Интересен представител сред видовете Гузмания. Характеристика на това растение е цветът на прицветниците: от лилаво до розово, както и от зелено до пъстро червено. Тази гузмания започва да цъфти през април, завършва с настъпването на есента.
 4. Мозайка Гузмания (Guzmania musaica). Този вид има плътни листа (при други представители те са по-тънки), върху които ясно се виждат ивици. В горната част на дръжката се отваря 1 пъпка. Височината на дръжката може да бъде от 80 до 100 см. Можете да засадите това цвете във всякаква почва, най-важното е да не преливате растението при напускане.

  Тръстика Гузмания

 5. Guzmania conifera (Guzmania conifera). Конусовидна пъпка с яркочервен или оранжев оттенък в основата, придобиваща жълтеникав тон към върха. Konifera е един от онези сортове, които се отглеждат в домове на руската географска ширина.
 6. Guzmania Nicaraguensis. Един от ниските видове гузмания. Стайно цвете, което има компактна листна розетка. В центъра е нисък дръжка с яркочервено съцветие.

Сред всички видове е широко разпространена езичестата гузмания. Флористи предпочитат да засаждат хибридни сортове от този сорт у дома. Най-популярните днес са:

 • Смес - пъпките могат да имат разнообразен тон (от алено до розово и жълто);
 • Минор - има наситено червени пъпки;
 • Tempo е хибрид, подобен на Minor по цвят, но цветята са много по-големи.

Домашни грижи

Гузмания не е особено взискателна, но трябва да се вземат предвид някои особености на растежа, особено ако се планира размножаването на растението.

Оптимална температура за развитие

Помещението, където расте цветето, винаги трябва да е топло. Най-добре се чувства при температури от 22 до 28 градуса.Малко по-лошо, но температурен спад до 18 градуса е приемлив за растението.

Деца от Гузмания

Гузмания реагира по-остро на повишаване на оптималния температурен режим и започва да сигнализира за дискомфорт по всякакъв възможен начин.

Осветление

Помещението, където расте гузманията, трябва да е светло. Може да се постави на прозорец или на място, където е много леко, но няма интензивни слънчеви лъчи. Яркото слънце може да навреди на цветята и листата на растението. Също така, изгарящото слънце може да доведе до сериозни изгаряния, които растението много трудно понася. Гузмания се възстановява след такива увреждания за дълго време.

Торове и подхранване

В магазините можете да си купите готови хранителни смеси и добавки за Bromeliads. Ако няма такива, струва си да изберете тези, които не съдържат бор и мед - те имат лош ефект върху състоянието на растението. Когато хранете цвете, струва си да намалите дозата от препоръчаната на опаковката наполовина.

Гузмания стреля

Това се дължи на факта, че гузманията реагира активно на храната, ако добавите твърде много от нея, тя може да спре да образува бебета, а това също може да доведе до изхвърляне на съцветия и увяхване на листата.

Почва и почвени смеси

Почвата за гузмания трябва да е рохкава и да позволява на въздуха да преминава добре. Той трябва да се подновява всяка година чрез добавяне на най-горния слой. Има много опции за състава на почвената смес в мрежата, но следните са оптимални за растение:

 • корени сфагнум (смачкани) с добавка на папрат (съотношение 1 към 3);
 • сфагнум, иглолистна кора, пясък, листна почва (съотношение 1: 2: 1: 2);
 • копаещи въглища, торф, пясък, пръст (желателно е да се използва глинеста копка), (съотношение: 2: 2: 1: 1);
 • торф, хумус, пясък, копка земя (съотношение 4: 2: 1: 2).

Полезно. Можете да си купите готова смес за засаждане на орхидеи в магазина, да мелите и да добавите малко количество папрат към нея. В такава почва цветето се чувства добре.

Правила за поливане

Поливането на растението се изисква само с топла вода, докато то трябва да се филтрира (без вар). Най-добре се използва дестилирана вода. Честотата на поливане се задава в зависимост от избора на субстрат. Ако смесите се правят на основата на торф, дървени стърготини или стърготини, поливането трябва да се извършва 2-3 пъти седмично. Ако земята за гузмания е направена върху земно-пясъчна основа, множеството може да се увеличи. Колкото е възможно по-често, можете да поливате гузманията - веднъж на ден.

Правила за трансплантация на растения

След покупка се изисква задължителна трансплантация. Необходимо е да замените субстрата у дома, както и саксията.

Полезно. Някои новодошли в цветарството правят голяма грешка, като не пресаждат бебета в нова саксия след смъртта на майчиния храст. Това може да доведе до болести по растенията. Това може да е и една от причините гузманията да не цъфти.

Когато пресаждате, е необходимо да изпълните стъпките стъпка по стъпка, така че впоследствие да няма проблеми в грижите:

 1. Дренажът е поставен на дъното на саксията.
 2. Върху него се изсипва част от субстрата.
 3. Растението се поставя в саксия.
 4. Поръсва се с останалата почва и се уплътнява.
 5. Разля се с топла вода.
 6. Саксията се поставя на постоянно място.

При отглеждането на цвете могат да възникнат някои трудности - болести. Това обикновено се случва, защото неопитните производители не знаят как правилно да трансплантират гузмания у дома. Препоръките за поливане не се вземат предвид, което води до стагнация на влагата и загниване на корените.

Трансплантация на Гузмания

Поради тази причина растението спира да цъфти, цветът на листната плоча се променя и също не се размножава. В резултат на това, ако не предприемете действия, цветето умира. За да възстановите растението гузмания, пресаждането в нова саксия и нова почва е най-доброто решение на проблема.

Всяка трансплантация е най-добре да се направи през пролетта, можете да направите това през друг сезон, ако е много необходимо.

Цъфтящо тропическо цвете

В зависимост от вида и сорта, гузманията за първи път започва да слага пъпки 3-6 години след засаждането. Цъфтежът продължава от един до няколко месеца.

Полезно. Растението цъфти само ако за него са избрани удобни условия, както и правилната почва за гузмания (коя е подходяща, описана по-горе).

За да ускорите появата на първите пъпки, можете да прибегнете до някои трикове. Поставете резен ябълка в почвата, където расте цветето, след това покрийте с фолио. След известно време растението ще започне да образува цветни стъбла и пъпки. Наложително е да проверите резенчето ябълка и полиетилен, така че върху тях да не се образува плесен.

Общи методи за разплод

По принцип растението се размножава чрез разделяне, но също така е възможно да се размножава цветето чрез семена. Как се засажда гузмания е описано в раздела "Размножаване чрез издънки".

Кореново гниене на Гузмания

Семена

Не всеки успява сам да събира семена, следователно, когато решавате въпроса: как да размножавате гузмания с помощта на семена, ще трябва да търсите семена в магазините.

Семената се засяват в кутии в торфена почва. Повърхността на основата се напръсква с топла вода.

Размножаване на гузмания

За появата на разсад е необходимо да поставите контейнер със семена в помещение със средна температура от 18 до 24 градуса.

Чрез издънки

Преди цъфтежа, издънките се отделят от възрастно растение, те трябва да са най-малко 15 см. След известно време те ще станат млади растения, ако не бъдат засадени своевременно, тяхното образуване може да се наблюдава върху майчиното цвете.

Простите правила за грижи ще ви позволят да отглеждате красиво растение, както и да наблюдавате декоративния ефект на цветето, докато има време да цъфти. Подробна информация за това как се възпроизвежда гузмания ще ви позволи да развъждате растението у дома без никакви проблеми.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина