Guzmania - домашни грижи, трансплантация и размножаване

Цветето гузмания идва от тропическите гори и се отличава с дълги, тъмнозелени листа, които образуват розетка, поради което няма стъбло. Ярки прицветници, идващи от центъра, също привличат вниманието. Те радват окото до пет месеца, което придава на цветето специален чар. Guzmania е често срещана версия за озеленяване на офиси, апартаменти поради атрактивния си външен вид и непретенциозност.

Гузмания (гузмания): домашни грижи

Тропическите цветя на закрито, поради своята термофилност, изискват отглеждане при температура 17-20 ° C. Гузмания не толерира течение, открита слънчева светлина, като предпочита съдържание в разсеяна светлина. За да поддържате оптимални условия, трябва също така да осигурите правилно поливане и нива на влага. Можете да си купите готова саксия или да засадите издънка от майчиното растение.

Външен вид на Гузмания

Грижа за цъфтежа

Растението цъфти в продължение на 15-17 седмици, така че този етап е особено важен. В природата цветето живее върху кората на други дървета, като се храни от тях. Той принадлежи към епифитите, тоест получава влага от въздуха. Периодът на цъфтеж започва в растението 3-4 години след началото на растежа.

Температура и влажност

Guzmania, домашни грижи през активния период, за които се различава в изискванията за висока температура и влажност, ще зарадва в крайна сметка с цъфтежа си. Когато първите пъпки цъфтят, първият параметър не трябва да бъде по-нисък от 25 ° C. Директно по време на активния период температурата може да бъде намалена до 20 ° C.

Влагата се осигурява чрез ежедневно напояване с топла филтрирана или дестилирана вода. Прицветниците трябва да се избягват, за да се избегне съкращаването на периода на цъфтеж. В близост до саксията се поставя съд с вода, за да се подхранват въздушните корени.

Важно! Колкото по-висока е температурата в помещението, толкова повече трябва да е влажността.

Как се полива стайни цветя гузмания

Водата не трябва да е студена, затова трябва да се защитава предварително. През топлия период почвата също трябва да е влажна, но водата не трябва да застоява в картера. През лятото е най-добре да храните и напоявате гусманията в центъра на изхода. По правило поливането веднъж седмично е достатъчно.

Стайните растения като гузмания са чувствителни към вар и хлор във водата, така че трябва да се почистват. Тъй като субстратът абсорбира течността, той се излива. 2 пъти месечно водата от изхода се източва напълно и се заменя с нова.

Подхранване

Достатъчно е да се храни гусмания веднъж на 3-4 седмици. За хранене трябва да изберете опции, предназначени за семейство Bromeliad, с намалено съдържание на азот, без фосфати и нитрати. Разтваряйки тор, трябва да приложите доза 2 пъти по-малка от посочената в инструкциите.

Колко често цъфти гузмания

Растението цъфти веднъж в живота, след което умира. Размножаването на гузмания става чрез пресаждане на дъщерни издънки. Те се отделят и трансплантират, след определения период от време, с подходящи грижи, те цъфтят. Обикновено отнема 3-4 години от началото на растежа.

Гузмания цъфти веднъж на 3-4 години от засаждането

Грижи за почивка

Как да се грижим за декоративната гузмания зависи от сезона. Няма ясно изразен период на почивка, той се създава от собственика принудително, тъй като дневните часове намаляват. По време на него растението не се нуждае от активни грижи и интензивно поливане.

Режим на поливане

По време на принудителния период на покой, продължаващ от октомври до февруари, поливането се намалява до 1 път за 2 седмици. Водата все още трябва да се утаи, но саксията не се отстранява от светло място. При необходимост културата се осигурява с изкуствено осветление за 7-8 ч. Пръскане и хранене не се използват.

Температурен режим

В студено време температурата може да бъде намалена до 18-20 ° C. За кратко време гусманията може да издържи до 13 ° C, но при такива условия е много вероятно тя да откаже да цъфти или да пусне вегетативни издънки.

Трансплантация на Гузмания у дома

По правило растението се купува вече цъфтящо, така че не е необходимо да се трансплантира веднага. След това, в края на активния период по време на трансплантацията, те се прехвърлят в широк, плитък контейнер (подходящ диаметър около 15 cm). Почвата трябва да се състои от няколко компонента:

 • торф;
 • хумус;
 • едър пясък;
 • чимове;
 • глинеста почва.

За да не се занимавате с избора на състав на почвата, най-добре е да купите готови за бромелии, алтернативен вариант е почва за орхидеи. На дъното на контейнера се поставя дренажен слой за ¼ от обема (2-4 см). Като него се използват парчета от глинен съд, порести камъни. Благодарение на това корените се проветряват, не гният и не задържат излишната влага.

Ако растението влезе в апартамента преди цъфтежа, то може да бъде трансплантирано преди вегетативния период по време на появата на съда и дори ако транспортната саксия е твърде малка. Трябва да сменяте почвата, където цветето расте на всеки 2-3 години, или ако почвата е кисела.

Пресаждане на растение чрез разделяне на майчиния храст

Ако трябва да трансплантирате съществуващо растение в голям контейнер, те го изваждат от старата саксия, отърсват земята от корените и я поръсват със земя в нова саксия.

Размножаване на гузмания

Отглеждането на цвете включва няколко начина за получаване на потомство:

 • чрез разделяне на възрастен храст;
 • от семена;
 • при проливането на деца.

В пазвите на листата постепенно се появяват издънки. Когато достигнат височина от няколко сантиметра, трябва да отблъснете околната тъкан, за да изложите "бебето". Отделянето на летораста става с остър нож. Мястото, където е станало разделянето, се обработва с градински лак. Кълновете могат да се потопят в чаша топла вода, в която се разтваря активен въглен. След 5-7 дни се вкоренява. Когато се появят няколко от тях, можете да пуснете корена в земята.

С нарастването си дъщерята се обраства с индивидуална коренова система. Когато дължината на всеки процес достигне 2 см, те могат да бъдат разделени.

Издънките трябва да бъдат трансплантирани в субстрат, състоящ се от смес от пясък, борова кора и листна почва. Изисква висока температура (26-28 ° C) и качулка, която засенчва пространството.

Трансплантацията на кълнове е по-популярен метод за размножаване от семената. Вторият начин е дълъг и трудоемък процес. Включва вкореняване в почва, състояща се от смес от торф и пясък. В навечерието на засаждането семената се накисват в слаб разтвор на калиев перманганат. След това се изсушават, поставят се върху почвата, без да се притискат надолу. Благодарение на това семената могат постоянно да получават слънчева светлина.

Покълването изисква температура 22-24 ° C, пръскане и вентилация. Трябва да минат поне 20 дни преди появата на кълнове. Издънките изискват гмуркане след 2 месеца, те трябва да бъдат засадени след шест месеца.

Важно! Такъв храст започва да произвежда цветя след 5 години.

Болести на Гузмания

Ако следвате всички препоръки за грижа за гузмания, тогава тя ще расте във времето, ще избледнее и ще зарадва с нови издънки. Но в някои случаи растението започва да изсъхва, поради което има няколко причини:

 • прекомерно поливане;
 • разпространението на гъбичките;
 • Слънчево изгаряне;
 • грешен избор на вода за напояване;
 • липса на хранителни вещества.

Първото се доказва от факта, че в центъра листата се набръчкват, появяват се тъмни петна, водата остава в тигана, субстратът е забележимо влажен.

Болести на гузмания, външни прояви

Ако гъбата е преминала над растението, тогава листата са покрити със сив цвят. Причините за разпространението на микроорганизма са твърде високата температура и влажност в помещението.

Ако на повърхността има кафяви петна, това означава, че цветето стои на слънчево място и изгаря. Върховете на листата изсъхват, ако растението се полива с твърда или студена вода, без да се утаява.

Ако гузманията получава по-малко хранителни вещества, тя спира да освобождава дъщерни издънки. Ако листата са меки, тогава липсва топлина. Някои от тези проблеми се елиминират с използването на специални лекарствени форми, други като неблагоприятни фактори се елиминират. Друга дилема, пред която са изправени производителите, са вредителите. Има няколко вида насекоми, които заразяват епифитите.

Забележка! След цъфтежа издънката на майката умира. Това е естествен процес, който не зависи от компетентността на грижите.

Можете да подозирате заразяване с вредители по няколко признака:

 • листът се покрива с жълти петна и след това напълно пожълтява и пада;
 • ако на кълновете се появят изпъкнали кафяви плаки;
 • на повърхността се образува белезникав пух.

Това са най-често срещаните следи от растителни вредители. В първия случай говорим за паяк. Можете да се отървете от него, като третирате кълновете с разтвор на сапун за пране.

Появата на кафяви плаки показва лезия с бромелиева скала. Събира се на ръка и след това се третира с разтвор на инсектицид, подходящ за закрити видове.

Ако на повърхността на листа се вижда бял пух, това са симптоми на размножаването на брашнестата червеи. Цветята трябва да се третират с разтвор на actara, actellik, bankola.

Guzmanii Mix, Minor, Tempo: как да се грижим у дома

Не са много растителните видове, които са успели да пуснат корени у дома. Кой сорт да изберете зависи от индивидуалните предпочитания на производителя. Най-често в магазина можете да намерите такива като Guzmania Mix, Minor, Tempo. Първият сорт е създаден от животновъди, поради което съчетава характеристиките на няколко растителни вида. Guzmania Mix няма характеристики на домашните грижи. Дръжката на растението е червена, жълта или бордо. Размножава се само със семена, на цена малко по-висока от другите видове, тя е 500-2000 рубли *.

Външен вид на Guzmania Mix

Гузмания от малкия сорт е кръстосан продукт от видове тръстика. Отличава се с ниския си растеж до 25 см, умалени цветя. Върхът е яркочервен, вътре в който има бял център, извисяващ се над розетката.

Guzmania Tempo е подобен на Minor, но има голям дръжка, дълги листа от светло зелен цвят с бели пръски. Общите препоръки за грижи са подходящи за тези сортове.

Гузмания Остара и Амарето

Вторият сорт се отличава с издънки с дължина 30-50 см. Листата са тесни, средно големи. Резервоарът е висок, ярък на цвят. Това е хибрид, получен от два други вида.

Сортът Amaretto се размножава само чрез покълване на семена. Принадлежи към видове тръстика. Дължината на растението достига 45 см. Цветята могат да бъдат розови или червени. Цъфтежът започва по-късно от другите сортове - през февруари или март.

Общо са известни около 130 вида гузмания, от които селективно се отглеждат закрити видове, които цъфтят до пет месеца, след което майката умира, оставяйки няколко издънки. При високи оптимални условия, той не изисква специални грижи, въпреки че е причудлив за качеството на водата. Той привлича с външния си вид благодарение на епифизата, която има цвят от жълт до бордо.

* Цените са за юли 2019г

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина