Hamelacium - домашни грижи и цъфтеж

Хамелаций е растение от семейство Миртови. Негови близки роднини са чаеното дърво, фейхоа и карамфиловото дърво. Растението изглежда ярко и впечатляващо, широко се използва във флористиката, подходящо за домашно развъждане.

Произход и външен вид

Хамелациевата восъчна мирта (chamelaucium uncinatum) е растение, родено в Австралия. Това е вечнозелено дърво или храст. Височината на различните видове варира от 30 см до 3 м. Листата са тънки и дълги, тъмнозелени на цвят, подобни на иглите. Те са покрити с тънък восъчен филм, за който растението е получило второто си име, восъчна мирта.

Снежинка Hamelacyum

Извън периода на цъфтеж, бял хамелациев храст може да бъде объркан с малко коледно дърво. Но когато цъфти, клоните са покрити с много малки, но ароматни цветя, най-често бели, червени, розови или лилави.

Интересно! Доказано е, че етеричните масла от восъчна мирта пречистват въздуха и убиват болестотворните бактерии. С домашното отглеждане восъчната мирта започва да цъфти през февруари и при подходящи грижи може да радва със своите цветя до лятото.

Хамелацият се използва широко във флористиката. Всяка булка ще бъде зарадвана с букет, украсен с тези нежни цветя. Нарязан клон от мирта е в състояние да поддържа свежест и да радва окото до 10 дни.

Хамелаций в булчински букет

Цветята и листата на восъчната мирта съдържат голямо количество етерични масла. Листата и плодовете на това растение се събират чрез изрязване и изсушаване. След това в народната медицина се използват отвари и инфузии за лечение на настинки. Етеричното масло се използва в ароматерапията, за инхалация, като успокоително.

Общо има 14 основни вида и няколко хибрида. Някои от тях са изброени по-долу:

 • Снежинка е къс храст с бели или розови цветя;
 • Бяло - листата на този вид са малко по-дълги от тези на техните колеги, а белите цветя приличат на камбана;
 • Hooky е обемно бързорастящо растение. В дивата природа височината на този храст може да надвишава два метра и половина. Този вид понякога се нарича и хералдон. Цветето дължи това име на града, откъдето е възникнало;
 • Хамелациум ягода;
 • Hamelacy Sarah Delight;
 • Hamelaceum от вида Ophir.

Прехвърляне след покупка

Трябва да се внимава при избора на растение. Бушът трябва да изглежда здрав. Листата не трябва да имат петна или налепи, а пъпките не трябва да се набръчкват. След покупката трябва да изберете място в къщата за нов домашен любимец, да подготвите подходяща саксия и почва за него.

На бележка! Изборът на правилното място е от най-голямо значение. Восъчната мирта идва от горещи, слънчеви и сухи земи. Той се нуждае от обилна светлина, не се страхува от прякото слънце. Идеалното място би било прозорец или балкон от южната страна.

Мястото, където ще стои това цвете, трябва да бъде добре проветрено, за да се предотврати прегряване на короната, но трябва да се избягват силни течения. Hamelacium не се страхува от сух въздух, той може безопасно да бъде поставен в помещения с централно отопление. Напротив, излишната влага допринася за развитието на заболявания на издънките.

Хамелациумът обича обилна светлина

Почвата е съставена така, че да е лека, рохкава, пропусклива за въздух и влага. Оптималната смес съдържа следните компоненти:

 • торф;
 • едър пясък;
 • земята е дива и листна;
 • хумус;
 • сфагнум.

Изборът на правилния пот е важен

Обикновено се препоръчва да се избере съд, който е с около 3 см по-голям от предишния.Уверете се, че на дъното има дренажни отвори.

В деня преди трансплантацията хамелацият се поставя в найлонов плик и се пренарежда на хладно място с добро осветление. Трансплантацията започва с екстракция на земна кома. За да направите това, саксията се поставя върху равна твърда повърхност, като леко почуква по стените, като държи нож по вътрешния ръб, за да се отлепи от земята. Ако е необходимо, старата саксия може да бъде разбита внимателно.

На дъното на новата саксия се изсипва слой дренаж и малко нова почва. Земната бучка на растението се почиства от стария залепен дренаж, горният слой на почвата се отстранява внимателно и бучката се поставя в нова саксия. Пропуските между земната бучка и стените на саксията са покрити с нова пръст. След пресаждането хамелацият се оставя в оранжерия за още 3-4 дни, като постепенно се отваря опаковката.

Размножаване

В повечето случаи хамелаций се размножава вегетативно. Резниците не се вкореняват много добре, затова е по-добре да ги приготвите с марж. Често заготовката се комбинира с резитбата на растението. Резниците могат да се вкореняват както във вода, така и веднага в почвата. Разсадът се поставя в светло, топло помещение. Препоръчителна температура 22-25 ° C. Вкореняването обикновено отнема от 3 седмици до 2 месеца.

На бележка! Резниците ще пуснат корени и ще се вкоренят по-бързо, ако се третират със специални стимулатори на растежа.

Хамелаций може да се размножава с помощта на неговите семена, но е трудно да се постигне добър резултат с този метод. Семената на растението имат ниска кълняемост, появилите се кълнове не се вкореняват добре и свойствата на хибридите може изобщо да не се предадат на потомците. Поради тези причини размножаването на хамелаций със семена не е популярно.

Грижа

Ако сте начинаещ в развъждането на растения и сте закупили хамелаций, грижите за него у дома могат да бъдат трудни. Това растение е капризно, чувствително към промени, при грешни условия, хвърля зеленина или отказва да цъфти. Ще е необходим известен опит в цветарството, за да се постигне добър растеж и обилен цъфтеж от восъчната мирта.

Цъфтящ хамелациев храст

Поливане

Поливането на хамелация трябва да се обърне специално внимание. През топлия сезон водата трябва да е в изобилие, но в никакъв случай течността не трябва да застоява. Излишната влага може да доведе до гнилостни болести на корените. Цветето е по-устойчиво на суша, но тежкото изсъхване също може да увреди кореновата му система.

През зимата поливането се намалява. Добре е да знаете: можете леко да подкиселите водата за напояване на хамелаций, като добавите малко оцет или лимонов сок. Това ще има благоприятен ефект върху състоянието на растението.

Подхранване

В дивата природа хамелациумът расте в райони с бедна, неплодородна почва, което означава, че у дома също не изисква обилно хранене. И обратно, прекалено плодородната почва и торовете, съдържащи фосфор, могат да повлияят неблагоприятно на здравето на растенията. Достатъчно е да подхранвате храста веднъж месечно по време на периода на цъфтеж, като използвате универсални торове, разредени 2-3 пъти по-силно от препоръчаното.

На бележка! Ако е възможно, през лятото се препоръчва да изнесете саксията с растение на открит балкон или градина, за да му дадете възможно най-много слънчева светлина и чист въздух. Това е особено важно, когато миртата цъфти.

Подрязване

След цъфтежа, храстът се препоръчва да се отреже, за да се поддържа красивата форма на растението и плътността на короната му. Старите пъпки се отстраняват, клоните се изрязват на около една трета от дължината. Хамелаций може да има стандартен външен вид, т.е. изглеждат като малко дърво.

За да се стимулира появата на нови издънки и да се направи по-храстови, се използват и резитба и прищипване на издънките. Хамелаций понася добре резитбата и бързо възстановява първоначалния си обем.

Печат хамелаций

Подготовка за зимата

През есента растението се прехвърля в по-хладно помещение с температура около 15 ° C. Растението навлиза в период на покой, за да набере сила и да цъфти през следващата година: поливането трябва да стане по-рядко и по-малко обилно, вече не се изисква подхранване.

На бележка! Дори през зимата растението се нуждае от добро осветление. Дневните часове за хамелаций през зимата трябва да са 12-14 часа. Ако е необходимо, растението трябва да бъде допълнено с изкуствени източници на светлина.

Хамелаций е деликатно растение, което изисква внимателна и внимателна грижа от опитен производител. Ако обаче се грижите правилно за него, той ще зарадва собствениците си с великолепен външен вид, красив дълъг цъфтеж и незабравим аромат.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина