Haworthia на райета и други видове: домашни грижи

Хавортия (лат. Haworthia) е род сукуленти, миниатюрни тревисти цветя. Напоследък Haworthia стана популярна и се използва не само в градинския дизайн, но и за създаване на мини-градини в оранжерии, при декориране на дом.

В природата сортът се среща по скалистите и пясъчни склонове на Южна Америка и Африка. Местните го наричат ​​„жив камък“. Тъй като бяга от горещото слънце, кактусът Haworthia се скрива в пясъка, излагайки на повърхността само върховете на листата.

Структурата на листа може да бъде гладка, прозрачна, покрита с най-фина дантела, обсипана с перли, поръсена с бели точки-снежинки.

Haworthia: видове и сортове

Haworthia е многогодишен сукулент. От корена израства стъбло с дължина около 8 см, от което се отбиват месести листа с остри краища, събиращи се в гнездо. Месестите тъмнозелени листа са воднисти, което позволява на растението да се справя без вода дълго време.

Красива Хавортия

Често срещани сортове

Семейство Асфодел е представено от голямо разнообразие от сукуленти с твърдо издълбани листа. Около 150 сукулента принадлежат към семейство Haworthia, включително Haworthia на Reinwardt.

Допълнителна информация! Цветарите обичат да отглеждат необичайни екземпляри, стремейки се да създават обширни колекции от миниатюрни сукуленти. Има както малки сортове, така и доста големи. Например Haworthia retuza има дължина на листа 5 cm.

Отличителните черти по степени са показани в таблицата.

Изглед към HaworthiaПопулярни сортовеОтличителни черти на листата
Твърдолист (изливане твърдо, триъгълно, цвят - богато зелено с петна)Haworthia на райетазаострени листа със зелен цвят, остри, месести, от долната страна -

напречни сребристи ребра
Перла Haworthiaотличава се с овални листа, чиято ширина може да достигне 20 см, върхът е извит; ръбовете на листата са сребристи, бодливи
Haworthia limifolia (лимоненолистна)листа плътно прилепват един към друг; основата е широка, горната част е остра, покрита със сребристи ивици, наподобяващи вълни
Криволичене на Хавортиямалки листа са изпъкнали, покрити с пъпки, подредени в кръг; цветът им е тъмно зелен
Прозорец (навлиза дълбоко в земята, по върховете на листата на "прозореца", през който навлиза светлина)Haworthia retuza (притъпена)триъгълна листовка, лепкава,

горната част е извита; по цвят - зелен, различни нюанси на червено; пъстър
Haworthia navicularцветът на листата е сиво-зелен, ширината им е 1; без натрупвания, гладки, прозрачни прозорци проникват по повърхността на листа
Хавортия Купърмесести листа с грапави ръбове, покрити с фини косми-реснички
Тревисти (листата са сочни, розетка направо от корена)Паяжина Haworthiaтънък лист, сребърни нишки от паяжина се простират по него, цветът е жълто-зелен,
Haworthia мрежасветло жълто-зелените листа са покрити с мрежа от тъмни жилки; листата са твърди, извити
Шах Haworthiaлистовите плочи са триъгълни, ръбовете са назъбени, горната част е покрита с бяла мрежа, долната част е покрита с туберкули

Раираната от Haworthia може да бъде объркана със спинозно алое. Опитните градинари предполагат, че алоето има „влакчета“ по върховете на листата си, които се откъсват с остаряването на растението.Haworthia няма такива "антени" с райета.

Допълнителна информация!Флористите различават сочните сортове по шарки на повърхността на листата.

Името на необичайната перла е дадено от английския ботаник Харди Хауърт, който е посветил живота си на изследването на сукулентите. Хауортия беше сред тях. Наблюденията на Харди Хауърт доведоха до работата му върху сукулентите. Именно този факт подтиква последователите му да назоват един от родовете сукуленти с името на натуралист.

Разнообразие от сукуленти

Цвете Haworthia: домашни грижи

Растението е непретенциозно, но домашните грижи имат свои тънкости. Ако не ги счупите, тогава необичайно цвете може да се превърне в дълъг черен дроб. Например, Haworthia retuza може да живее около 30 години, като расте с един или два сантиметра годишно.

Основните компоненти на грижите са изброени по-долу.

Температурни условия, осветление

Сукулентната Haworthia е легендарна: тя може да издържи на температури до -7 ° C. Ако термометърът падне отдолу, тогава растението се простира през пролетта и розетките променят формата си.

През лятото саксията трябва да бъде изнесена на улицата. Когато вали, не забравяйте за вашия домашен любимец: трябва да го покриете с някакъв съд. Развитието на сорта не се влияе от топлината на деня, но горещите нощи ще бъдат пагубни. Листата на розетката ще потъмнеят и ще започнат да гният.

Haworthia, както всички сукуленти, е привлечена от светлината. Ако осветлението е недостатъчно, цветето ще започне да се разтяга. Изгарящите слънчеви лъчи се понасят добре само от твърдолистни видове, а пъстрите сортове губят цвета си.

Влажност, поливане, хранене

Кактусът Haworthia в природата често расте в сух климат, така че природата го предпазва от такива условия. Това качество се е запазило и в екземпляри на закрито. Следователно производителите на цветя, преди да поемат лейката, трябва да проверят състоянието на почвата. Ако е мокро, тогава растението не трябва да се полива. През зимата продължителността между поливанията се увеличава, тъй като излишната влага може да причини гниене на корените.

Внимание! С домашни грижи Haworthia се полива изключително с утаена вода!

Храненето на сукуленти се комбинира с поливане, тъй като торовете се усвояват по-добре, ако се разтворят във вода. Можете да вземете средства за кактуси, но концентрацията на разтвора трябва да бъде намалена. Подхранването се извършва периодично през пролетта и лятото. За някои растения честотата може да е по-висока. Например домашните грижи за райета хавортия включват хранене всеки месец.

Необходима почва, саксия за засаждане

Haworthia е непретенциозна. При естествени условия може да расте на каменисти почви. Ето защо, когато засаждате образец, трябва да смесите твърди компоненти - чакъл, едър пясък, натрошена черупка, глина.

Такава почва е добра за пропускливостта на въздуха, Haworthia се чувства чудесно и може да се справя без пресаждане в продължение на много години. За скалисто растение е по-добре да вземете плитки керамични саксии, чиито стени отблъскват влагата. Формата на саксията не трябва да е кръгла, корените на растението са разпределени равномерно във всички посоки.

Допълнителна информация! В кръгли съдове корените започват да се огъват, което ги кара да гният.

Цъфтяща Хавортия

Начинаещите любители на цветя се интересуват от това как каменната хавортия цъфти у дома? Сукулентът цъфти рядко, така че те не разчитат на него. Но много производители отглеждат непретенциозни екземпляри единствено заради красотата на листата.

Внимание! Микс от хавортия е интересно решение в дизайна на стая. Интериорната декорация на стаята ще стане много ефективна.

Ако все още искате да видите цветето Haworthia, тогава трябва да създадете условия за това. В началото на пролетта се появява издънка и след това върху нея се отварят обикновени цветя. Haworthia limifolia има бледорозови цветя на грозд.Hawortia fasciata произвежда дълъг дръжка, която е покрита с тръбести бели цветя. Върху метров дръжка на перлата хавортия, се кичат гроздовидни съцветия от малки светлозелени венчета.

Важно! Hawortia харчи много енергия за цъфтежа, следователно, веднага щом дръжката изсъхне, растението трябва да бъде трансплантирано, в противен случай ще умре. Много производители, знаейки за тази характеристика, отрязват дръжката веднага щом се появи.

Как се размножава хавортията

Можете да отглеждате нов екземпляр по различни начини, но във всеки случай е по-добре да възпроизвеждате хавортия през пролетта:

  • резници

Тези, които отглеждат Hawortia от години, твърдят, че понякога листата му падат и растат отново, пускайки корени. Това свойство може да се използва и с настъпването на пролетта се приготвят резници.

За това се изрязва лист под наклонен ъгъл в основата на растението. Разрезът се третира с фунгицид, суши се на въздух в продължение на няколко дни и се засажда в контейнер с влажна пясъчна почва.

Не е нужно да покривате резниците, те могат да изгният. Почвата трябва да е влажна, но не мокра. В рамките на един месец изрезката трябва да пусне корени. Когато кореновите процеси са добре разклонени, резникът може да бъде засаден на ново място.

  • семена

Флористите, които събират необичайни сортове, често се опитват да го отглеждат сами. Този метод е трудоемък и не винаги е ефективен. Особено обидно е, че сортовите характеристики на разсада може да не бъдат запазени.

Необходимо е да се подготви плитък контейнер, да се напълни с почвена смес от листна трева и пясък. Семената, закупени от цветарския магазин, се разпределят равномерно по повърхността на контейнера и се притискат в земята.

Невидима красота

За покълване те се нуждаят от две условия: доста висока температура - до + 25 ° C и добро осветление. Необходими са също вентилация и редовно овлажняване със спрей бутилка.

С появата на разсад, филмът трябва да бъде изваден от контейнера. Грижата за разсад е много старателна. Ще минат още няколко месеца, преди разсадът да може да бъде засаден в саксии.

  • размножаване чрез розетки

Най-простият начин е вегетативното размножаване. На издънките на възрастен cymbiformis ежегодно се появяват малки розетки, които в крайна сметка се вкореняват до майчиното растение.

Този изход трябва да бъде внимателно отсечен. Поръсете мястото на среза с въглен и поставете изрязаната част в отделна саксия.

Допълнителна информация! Каменното цвете расте бавно - не можете да го трансплантирате 2-3 години, но ако искате да оформите голяма розетка, ще трябва да отделяте новоизрастналите розети всяка година.

Как да трансплантирате Hawortia

По-добре е да развъждате и трансплантирате каменен гост в началото на пролетта, защото по това време растенията започват да растат активно. Обикновено сукулентите трябва да бъдат трансплантирани, ако растението расте и саксията стане малка. Малки листа на млади розетки предполагат това.

Изберете широк, но плитък съд с ниски ръбове. В дълбоките саксии каменният гост ще бъде твърде просторен и ще започне да расте надолу.

Най-добрата почва е смес от трева, пясък, глина, твърди елементи (чакъл, счупена тухла, черупка). Почвата не трябва да е неутрална, в противен случай растението ще изсъхне.

Инструкции за трансплантация на сукулент:

  1. Необходимо е да извадите растението от старата саксия.
  2. Внимателно изследвайте кореновата система, уверете се, че в корените няма вредители.
  3. Отстранете старата почва от корените, отрежете сухите части.
  4. Подгответе дренаж, почва.
  5. Върху излетия дренаж се поставя растение и малък слой пръст, земята се изсипва в кръг със свободна ръка и леко се уплътнява.

Възпроизвеждане на каменно чудо

Необходимо е растението да се полива и да се постави на засенчено място.След като върховете на листата станат ярки, което показва, че екземплярът е пораснал, саксията може да бъде поставена на постоянно място и не забравяйте да се грижите за нея.

Проблеми с Haworthia

Haworthia почти не е засегната от вредители, но ако нарушите правилата за грижи у дома, инстанцията ще загуби своята привлекателност:

Проблем с растениятаВъзможна причина
листата са разтегнати, цветът им е станал скучен, върховете са огънативисока зимна температура
краищата на листата са сухина растението липсва влага, то е горещо
долните листа падатизлишната влага в почвата
гнездата се изтеглятняма достатъчно светлина
листата стават червенипочвата е твърде наситена с минерални торове
листата са почернели, изгнилистайната температура е ниска

Внимателен цветар забелязва всички най-малки промени в състоянието на растението и се опитва да намери причини да върне привлекателността на сукулента.

Атрактивен екземпляр

Екзотичният вид на Haworthia кара човек да се замисли за трудността на напускането. Оказва се обаче, че екземплярите са неизискващи към условията на отглеждане. Те се открояват сред другите растения със своята уникалност - листа с необичаен цвят и форма. Според популярните вярвания чудото от камък е много полезно и дава положителна енергия на околните. Това е един от стимулите за производителите на цветя да попълват колекциите си с нови видове сукуленти.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина