Растение мухоловка Венера - как и с какво да се храни

Светът на растенията е толкова разнообразен, че освен обичайните плодни, цъфтящи представители на флората, има и истински хищници. Говорим за хищна цветна мухоловка, която може да се превърне в истинска гръмотевична буря от неприятни насекоми. Можете да отглеждате това невероятно растение у дома, тъй като е доста непретенциозно.

Кратко описание на цветето

Пълното име на цветето е Venus flytrap, на латински се нарича Dionaea Muscipula. Въпреки малкия си размер, растението е широко известно в научните среди. По едно време Чарлз Дарвин ласкаво го определи като „най-красивото растение в света“. Но не е известно с това. Отглеждайки на бедни на азот почви, мухоловката е разработила уникален механизъм за адаптация: той е способен да улавя живи насекоми с листата си и да ги използва, за да запълни дефицита на елемента.

Хищното растение ще се превърне в истинска украса на домашната цветна градина

Това не означава, че мухоловката е растение, което се храни с насекоми. Тя не ги усвоява, но попълва собствената си липса на хранителни вещества поради хитиновия слой на "жертвите".

Обща информация за цветето

Следните характеристики на удивителното растение dionea могат да бъдат разграничени:

 • Диаметърът на храста е не повече от 15 см. Височината е до 10 см.
 • Листата се събират в коренова розетка, броят им е от 3 до 7.
 • Противоположните листа с тръни представляват капан.
 • Малки звездовидни цветя са концентрирани в края на стъблото.
 • Периодът на цъфтеж настъпва в края на май - началото на юни.
 • Семената са черни, малки.
 • Средната продължителност на живота е около 7 години.

Забележка! Мухоловката е разположена близо до повърхността на земята, така че е много лесно за насекомите да попаднат в смъртоносните й листа.

Особеността на структурата на капана: благодарение на подреждането на специални свръхчувствителни антени-вили, растението улавя движение и незабавно реагира на него, затваряйки листата. Времето за реакция е само 1/10 от секундата. Тази умна система ви позволява да избегнете удрянето на капана от порива на вятъра или дъждовните капки. Учените все още не са успели да разберат точно характеристиките на използването на такъв необичаен механизъм за адаптация.

След като улови плячка, растението отделя специални храносмилателни ензими. Те помагат за пълно разтваряне на жертвата за 14 дни. След това хищникът на растителния свят е готов отново да ловува.

Можете дори да отгледате удивителен хищник у дома

Тъй като старата земя на мухоловката е бедните почви на саваната, не е изненадващо, че постепенно тя е разработила уникален механизъм, който да помогне за нейното оцеляване.

Можете също така да отглеждате месоядно растение у дома, но е важно да вземете предвид спецификата му и да предложите подходяща храна. Това могат да бъдат паяци, мухи, пчели - те трябва да са живи, само в този случай ще настъпи освобождаването на храносмилателни ензими.

Основният вид мухоловка

Благодарение на труда на животновъдите се появиха няколко необичайни сорта растения, които са много по-добри от оригинала, подходящи за отглеждане в домашни условия.

Akai Ryu

Тази дионея се отличава с богати бордо листа; зелена ивица се простира по външната страна на плочите. Интересен външен вид е причината за популярността на сорта.

Крокодил

Листата са разположени хоризонтално, зелени отвън и светло розови отвътре. С определено количество въображение те много приличат на челюстите на крокодил, което им е дало такова име.

Дракула

Зелените листа и алените капани са отличителните белези на този сорт. Вътре можете да видите малки "зъби", поради което растението получи своето плашещо име.

Мухоловката с кървавочервени капани може да изплаши дори човек

Тритон и други

Triton се различава от всички останали по своята нестандартна форма на капани - те са разширени нагоре и частично свързани.

Още няколко интересни разновидности:

 • Дантейл Капан. Капанните листа са зелени отвън и ярко алени отвътре.
 • Bohemian Granet е собственик на широки чинии със сочно зелен цвят. Голям брой капани са разположени хоризонтално.
 • Капан за фуния. Той има две разновидности на капани, които от зелено в млада възраст постепенно стават дълбоко червени по време на зрялост.

Освен това има разнообразие от хибриди, които са силно декоративни и се отглеждат специално за отглеждане в домашни условия. Такива сортове не са отровни и са напълно безопасни за хората.

Как да засадим мухоловка на Венера от семена

Dionea Flycatcher е растение, което може да се отглежда от семена. Но тъй като е почти невъзможно да го намерите в дивата природа, ще трябва да купите семена на мухоловка. Важно е семената да са пресни, без гниене, плесени и неприятни миризми.

Преди сеитба семената се стратифицират - поставят се в сгъната в няколко слоя марля и се накисват в слаб разтвор на калиев перманганат. Важно е да се поддържа влага. Веднага след като марлята започне да изсъхва, тя внимателно се навлажнява или напръсква. Не трябва да се допуска пълно изсъхване.

Важно! Продължителността на процеса е 2 месеца.

Поетапен процес на засаждане на готови семена:

 1. Изсипете плодородна почва в малки кутии, поставете семена върху нея, поръсете със слой мъх отгоре.
 2. Покрийте контейнера с найлоново фолио, за да създадете парников ефект (правилната температура и влажност).
 3. Създайте продължителността на светлинните часове за покълване на семената - от 15 часа.
 4. Проверявайте оранжерията всеки ден и навлажнявайте почвата, докато изсъхва.

След около 2-3 седмици ще се появят първите издънки.

Размножаване на мухоловка със семена

Организация на грижите

Много начинаещи се интересуват от това как да се грижат за мухоловка, така че тя да радва окото със своите червено-зелени капани за дълго време. Процесът не може да се нарече сложен, но трябва да се включите в него.

Осветеност и температурни условия

Основни правила за държане на мухоловка:

 1. Директната слънчева светлина трябва да удря листата му всеки ден в продължение на 5 часа, така че е по-добре да поставите саксии с Dionea от южната страна.
 2. За допълнително осветление се използват изкуствени устройства.
 3. Температурата през лятото е + 22 ... +25 градуса, през зимата - не по-ниска от +10 градуса.

Как да следим влажността

За да изглежда атрактивно цветето, влажността трябва да бъде 30-75%. Освен това растението трябва да осигури свеж въздушен поток и да го предпази от течение. За напояване е подходяща само дестилирана вода, тъй като луковиците са много чувствителни към хлора, съдържащ се в чешмяната вода. Използвайте метода на долния тиган.

Изисквания към почвата и торенето

Можете да направите своя собствена мухоловка от смес от торф и перлит. Специфичността на растението и способността му да получава хранителни вещества от уловените насекоми правят торенето ненужно. Растението се храни, както следва:

 • Те използват средно големи живи насекоми, които са 2 или повече пъти по-малки от капана.
 • Невъзможно е да се даде човешка храна - съдържащият се в нея протеин ще причини смъртта на хищника.
 • Примамките за риболов също не са подходящи - в тях има много течност, което ще доведе до гниене.
 • Режимът на хранене е веднъж на 2 седмици, след пълно усвояване на миналата храна.

Сред сортовете мухоловки има много много красиви

Трансплантация

Пресаждането на растението е разрешено само през периода на покой, който се пада в първите дни на лятото. За целта изберете саксия, която е достатъчно дълбока, за да държи корените. Процедура:

 1. Внимателно извадете цветето от саксията, внимателно извадете почвата от луковицата.
 2. Поставете растението в нов съд, поръсете със земя и натъпчете.
 3. Излейте разсад с вода с добавка на Epin.

Забележка! Важно е да презасаждате растението всяка година, в противен случай то няма да расте и да цъфти.

Месоядно растение може да бъде засадено в саксия и гледано

Особености на цъфтежа и грижите през този период

Виждането на цъфтежа на мухоловката на Венера е мечтата на много производители на цветя, решили да отглеждат такова необичайно растение у дома. Пада в началото на пролетта. От гнездото „изстрелва“ удължен дръжка, в края на която е разположено съцветие, състоящо се от голям брой малки звезди.

Мухоловните цветя не са особено привлекателни, следователно, ако няма нужда да се получават семена, дръжката се отрязва. Това ще помогне на растението да запази жизнеността си. В противен случай цъфтежът може да продължи повече от 2 месеца.

Цъфтяща дионея

Основните методи за отглеждане

Обичайно е да се разграничават три начина за размножаване на Венерината мухоловка. Опцията за семена се счита за най-дългата и трудоемка, но се практикува от някои опитни производители. Има два начина за получаване на семена:

 • покупка;
 • след цъфтежа вземете от собственото си растение (направете го в началото на март), което преди това е било опрашено на ръка.

Преди засаждането на семената на мухите на Венера, те се третират с дестилирана вода, слаб разтвор на калиев перманганат. Вместо това можете да ги поставите в цип във влажна марля за 1,5 месеца и да ги приберете в хладилника.

Вторият вариант за размножаване е луковиците. Те се отрязват от майчиното растение и се трансплантират в отделна саксия.

Важно! За да се избегне разлагането на луковиците на мухоловката, мястото на среза трябва да се обработи с въглен.

Друг вариант за отглеждане на цвете е чрез резници. Те се получават от възрастно растение, вкореняват се и след това се поставят в субстрат.

Мухоловката с плячката си е необичайна гледка

Нарастващи проблеми, болести и вредители

Като цяло цветето мухоловка е непретенциозно, но някои болести и вредители могат да го нарушат. Работата на собственика е да предотвратява проблемите или да ги отстранява.

Цветни вредители:

 • Паяк - Предпочита същото местообитание като мухоловката - топъл, сух климат. За да се отървете от него, растението се напръсква с лекарства Karbofos, Vertimek, Anti-tick.
 • Листна въшка - пие сокове от листата, поради което животът на растението се съкращава. За борбата се използват специални спрейове срещу листни въшки.

Основните заболявания на хищника:

 • Саждива гъбичка. Причината за появата е прекомерна влага в почвата. Ако по листата се появят черни петна, това е сигурен признак за увреждане. Фунгицидите се използват за лечение, важно е да се стабилизира режимът на напояване.
 • Бактериални увреждания. Случва се така, че засегнатият капан не може да усвои насекомото, поради което то започва процеса на гниене. Лечение - отстраняване на болни листа.
 • Сиво гниене. Отличителна черта е появата на сива плесен върху листната плоча. Инфектираните цветни фрагменти се отстраняват, растението се третира с фунгицид.

С подходящи грижи растението ще зарадва собственика си дълго време.

Грижата за растението мухоловка у дома е съвсем проста, но специфична - не всеки производител харесва необходимостта да работи с живи насекоми. Но ако подходите по този въпрос отговорно и компетентно, резултатът няма да закъснее. Необичайно растение и дишащо екзотично, ще се превърне в достойна декорация на домашна цветна градина.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина