Nepentes - грижи и поддръжка на цвете у дома

Nepentes е цвете за тези, които се интересуват от необичайни растения. Той носи името Каничка и Мухоловки и те са идеални за него. Насекомоядността се отличава от характеристиките.

Непентес - какво е това хищническо цвете

Непентес е член на семейство Непентес. Това е хищно растение. Това са храстови, понякога полу храстови лози. На растението има два вида листа: големи и с форма на кана, благодарение на които то се нарича „стомна“. С помощта на кана той получава своя храна - насекоми.

Непентес е необичайно растение

Растението изглежда необичайно - има ярки големи листа, достигащи 30 см височина. В допълнение към тях има "храносмилателни органи" - върхът на листа се трансформира в малка тетивка. С помощта на антени към листа е прикрепена кана, чрез която растението лови насекоми.

Сортове на непентес

Цветето на непентес има много видове. Всички те са включени в Червената книга или застрашени. В момента родът включва следните видове: крилати непентес или Алата, непентес Раджа, непентес Хукериана, непентес кана и непентес сангвинея.

Крилати непентеси

Nepentes Alata или крилатият непентес е един от неизискващите видове. Той е непретенциозен при напускане, често се използва като декор. У дома максималната дължина е 2 м, в естествената среда - 4. Каните могат да бъдат ярко светлозелени, листата са тъмнозелени, върху тях са възможни червени петна. Размерът на каните варира от 20-25 cm.

Непентес стомна

Растението живее в блатист климат. Каните са гнезда, подредени на групи. Над каните има малък капак. Храни се с малки насекоми, главно комари и мухи. Съдържанието е непретенциозно.

Непентес Раджа

Nepentes Raja е най-големият вид цветя. Неговите издънки могат да достигнат 6 м, а каните са с дължина повече от 50 см. Те са кафеникави, понякога бордо и могат да побират повече от два литра течност. Диаметър - около 20 см. Взискателен към условията на отглеждане, така че е трудно да го държите у дома.

Допълнителна информация! Nepentes Raja може да пусне плячка. Най-често комарите се превръщат в него, тъй като помагат на растението да се размножава.

Непентес Хукериана

Непентес Хукериана предпочита влажен климат. У дома цветето се отглежда главно в терариуми. Каните имат зеленикав цвят, има различни видове петънца. В началните етапи на развитие той е уязвим, поради което изисква висока влажност и температура.

Как да се грижим за непентес у дома

Растението непентес може да се отглежда у дома, но за това трябва внимателно да проучите характеристиките. Някои видове са непретенциозни и подходящи за домашно отглеждане, а някои са способни да се развиват само в естествената си среда.

Отглеждане в домашни условия

Осветеност и температурни условия

Изисква се ярка слънчева светлина.Разсеяното осветление е подходящо за 12 часа на ден. Наличието на ултравиолетова радиация е важно - 4 часа на ден са достатъчни за нормалното развитие.

Допълнителна информация! За алпийските растения ще бъде трудно да се разберат в жегата и обратно. Необходимо е да се поддържа среден температурен режим. През деня тя трябва да бъде от +15 до +23 ℃, през нощта - не по-ниска от +13 ℃.

Правила за поливане и влажност

Повечето цветя растат и се развиват правилно при средна влажност от 50-60%. Но някои видове изискват по-висока влажност - от 80%. Необходимо е да се използват всички методи за повишаване на влажността: закупете овлажнители за въздух, поставете цветето в открит аквариум, поставете контейнери с вода около саксията.

За напояване използвайте вода със стайна температура или дъждовна вода, която се е утаила през деня. Излишната вода трябва да се изхвърли. През лятото го поливат 2 пъти седмично, през зимата и есента - 1 път.

С какво да храним растението

Nepentes е насекомоядно растение. За хранене се хвърля едно живо насекомо за един месец. Това могат да бъдат различни малки насекоми: мухи, скакалци, паяци. Само половината от каните се хранят, тъй като те могат да асимилират не повече от две насекоми на месец. Водата се излива в празните.

Важно! Биологична храна, като парчета месо или риба, не трябва да се подава към растението. Има голяма вероятност стомните да изгният от прехранване с азот.

Трансплантация и размер на контейнера за цветя

Растението се трансплантира само когато е необходимо. Това може да се дължи на гниещи корени, мухъл или неподходящ размер на саксията. За да разберат дали растението се нуждае от трансплантация, те го вадят от саксията и изследват корените. Ако се забележи гниене, корените се отрязват, а здравите се третират с фунгициди.

Ако с корените всичко е наред, но растението се нуждае от саксия с голям обем, растението се трансплантира в контейнер, който е с 15 см по-голям от предишния. След пресаждането цветето не се подхранва един месец и спазват се условията за грижи.

Подходящ контейнер за растението

Подрязване на цветя и зимен покой

Грижата за растението е лесна. Препоръчително е да прищипите издънките на растението, тогава непентесът изглежда по-спретнат и привлекателен. Подрязването помага на храстите да се подмладят. По-добре е да го отрежете през пролетта и е необходимо да го прищипите за първи път, след като шестият лист порасне.

През зимата и есента те организират принудителен "период на зимна почивка" за непентесите. Полива се по-малко и не се храни. По време на зимен покой непентесите могат да загубят листа - това е естествен процес. През пролетта листата се подрязват и нормалният режим на грижи се възобновява. Тогава цветето ще продължи да расте и да се развива.

Как се размножава nepentes

Растението се размножава по няколко начина.

Размножаване със семена

Домашните индивиди не се размножават толкова често със семена, защото е проблематично да се изпълнят всички необходими условия. За да размножите растение по този начин, се нуждаете от пресни семена, които е трудно да се получат дори в специален магазин.

Допълнителна информация! Пресни семена е трудно да се намерят в специализирани магазини. Дори да им бъде предложено да закупят такива, е невъзможно да се уверите в тяхната свежест. Доставчиците често продават стари семена като пресни семена.

Възможно е да получите семена сами. За да направите това, вземете мъжки и женски растения. Оплодете ги с мухи и мошки за образуване на плод. Тъй като домашните екземпляри рядко цъфтят, размножаването по този начин не е най-бързият вариант.

Пресните семена се засаждат в малки контейнери. Те растат при висока влажност до 100% и на светло място. Ако всичко е направено правилно, първите резултати се виждат след няколко месеца.

Апикални резници

Изрежете резниците през пролетта, като използвате горната част. В началото резникът се поставя в специален разтвор за половин час. Засаждането се извършва във влажен мъх от сфагнум. Това е дълъг процес и изисква специални грижи. Резниците са защитени от пряка светлина. След две седмици те се напръскват с циркон.Ако дръжката загуби цвят, процесът е бил неуспешен, а ако не е загубил, е бил успешен.

Забележка! Корените се появяват в рамките на няколко месеца. След още няколко месеца дръжката се трансплантира и следващата трансплантация се случва поне година по-късно.

Размножаване на непентес чрез резници

Въздушно наслояване

Отстранява се парче кора от издънки и част от лозата се притиска към субстрата. След няколко месеца ще се появят корени. Резниците се поставят в индивидуална саксия.

Корени слоеве

Методът се използва при пресаждане на възрастно цвете. Растението хищник непентес се премества в съд с вода и корените се почистват. С помощта на инструменти се отделя част от растението с корена и се засажда непентес, както е описано.

Продължителност на живота

Растението може да живее не повече от една година и половина (според справочниците). На практика при подходящи грижи цветето може да живее до три години.

Цъфтящи непентеси, колко често се случва

Това растение рядко цъфти в домашната среда. Ако това се случи, се образуват малки цветя, които се събират в съцветия. Причината е, че насекомите не опрашват растението в такива количества, както в естествената им среда.

Проблеми с отглеждането на хищници, болести и вредители

Нарастващите проблеми възникват само от неправилна грижа. Това растение има малко вредители, тъй като непентес е месоядно растение. Разграничават се заболявания:

  • Гъбични. Може да се появи от грешки при поливане и висока влажност. По листата могат да се появят петна. Фунгицидите помагат при лечението.
  • Недостатъчното осветление води до заболявания на листата.
  • Сухите листа са признак на недостатъчна влажност в помещението.
  • Ако листата се зачервят, те са изложени на пряка слънчева светлина и това е признак на слънчево изгаряне.
  • Жълтите листа са признак за недохранване.

Важно! Болестите са резултат от неправилна грижа за растенията. Важно е да се следи състоянието му и най-малките промени по листата и цветовете.

Болестите са основната причина за смъртта на растенията

Nepentes ще бъде прекрасно домашно растение за любителите на необичайни цветя. Домашните грижи за Nepentes не са най-лесните, но ако го направите правилно, няма да има проблеми с отглеждането и растението ще зарадва собственика с уникален външен вид.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина