Растителни хищници непентес - домашни грижи

Хищните растения все още се считат за екзотични от местните производители на цветя. Един от тях обаче постепенно започва да печели сърцата на любителите на всичко необичайно. Това цвете с красивото име "непентес" е лесно да се грижи, но редовно изисква жива храна - насекоми.

За някои това предизвиква отвращение и отвращение, но в повечето случаи случайно купено екзотично цвете ще се засели в къщата завинаги. Изглежда красиво и се вписва във всеки интериор.

Това цвете е истинска екзотика

Не всеки знае какво са непентесите. Можете да откриете невероятно цвете от следното описание:

 • Удължени, удължени листа с тънки финиши в краищата;
 • Височина на стъблото - до 1 метър;
 • Цветя с капаци като малки кана;
 • Тънко стъбло, което с времето се втвърдява.

Nepentes се храни с малки насекоми. Светлите капани му помагат да лови малки бръмбари и скакалци.

Произходът на растението

Удивителното цвете се смята за едно от най-старите растения на земята. Дълго време живее в страните от Азия, Австралия, Мадагаскар. Непентес обича влажен и топъл климат. Учените твърдят, че това растение е започнало да се храни с насекоми поради факта, че му липсват хранителни вещества, растат в бедни почви; в хода на еволюцията съцветията са се трансформирали в капани за насекоми.

Интересно. Руското наименование на хищника е "стомна", за характерната форма на цветята. Получи официалното си ботаническо наименование в чест на митичното растение Непентус (така наречената билка на забравата в митовете на Древна Гърция).

Описание на естественото местообитание

Някои разновидности на стомната растат в блатисти райони, други в планините. Цветето много обича слънчевата светлина, така че някои видове плетат около дърветата под формата на лозя, опитвайки се да се изкачат възможно най-високо.

Основни сортове

Има няколко разновидности на екзотични цветя. Най-често срещаните са:

 • Сангвинея;
 • Алата;
 • Раджа;
 • Кървавата Мери.

Непентес привлича вниманието на насекомите с яркия цвят на каните

Характеристиките на отглеждането у дома за всички видове са приблизително еднакви: непентес обича топлината, слънчевата светлина и обилното поливане.

Сангвинея

Ако nepentes Sanguinea расте у дома, домашните грижи не отнемат много време, този вид е доста непретенциозен. Sanguinea nepentes изглежда впечатляващо и живее дълго време у дома. Листата са овални и светлозелени на цвят.

Вентрат

Това е един от най-капризните видове непентес, който се нуждае от често торене с минерални торове. Възрастното растение има тънко тревисто стъбло с височина 60-70 см. Съцветията са големи, оранжево-червени.

Атънбъро

Nepentes Attenborough (Attenboroughii) е един от най-красивите видове. Обемът на каните е 1,7 литра.

Непентес Атънбъроу

Известно е, че този хищник може да смила малки мишки или плъхове. Съцветията имат зеленикав оттенък с кафеникави точки.

Алата

Alata nepentes е с малки размери и компактна форма. У дома расте като лоза. Родината на този вид е Филипините. Цъфти рядко, но се отличава с яркия цвят на капаните.

Раджа

Nepenthe rajah е най-големият вид хищник. В естествени условия той дори яде гущери. Понякога се нарича още индийски непентес.

Непентес Раджа

Често е засегнат от гъбички, поради което изисква редовно разрохкване на почвата. Капаните са ярко жълти, леко удължени.

Кървавата Мери

Този вид, подобно на непентес Венрата, е доста придирчив към състава на почвата. Кървавата Мери Непентес получи името си заради ярките си бордови капани. Ако не е възможно хищникът да се храни с насекоми, той ще вземе хранителни вещества от почвата, както подобава на цветята.

Правила за грижи на Nepentes

Основните мерки за грижа ще помогнат за удължаване на живота на растението и подобряване на развитието му. Грижи за Nepentes:

 • Редовно поливане, последвано от разхлабване;
 • Подхранване със сложни торове;
 • Трансплантирайте при необходимост;
 • Профилактика на болести и вредители.

С подходящи грижи растението ще ви радва с красотата си дълго време.

Също така, не забравяйте за редовното хранене с хищник с животинска храна. Домашните грижи на Nepentes са постоянна грижа за храненето с протеини, за да се поддържа жизнеността на месоядното растение.

Вредители, болести и възможни проблеми

Каната за непентес често страда от болести и вредители, така че трябва много внимателно да се грижите за нея. Когато листните въшки са повредени, можете да събирате вредителите само на ръка, без използването на промишлени инсектициди. Пръскането с фунгицидни разтвори ще помогне при гъбички. Ако листата или капаните започнат да изсъхват, поливането трябва да се засили.

Режим на поливане

Непентес е растение, чувствително към дефицит на влага. Всички видове месоядни растителни непентеси се нуждаят от интензивно поливане, особено през горещото лято. Оптималната честота на поливане през топлия сезон е два пъти на ден, сутрин и вечер. През зимата, когато растението хибернира, поливането веднъж или два пъти седмично е достатъчно.

Поливането трябва да е често

Преди да налеете чешмяна вода в тенджерата, тя трябва да се държи в бутилката в продължение на 24 часа, така че агресивните химикали, съдържащи се в чешмяната вода, да се утаят. Оптималната температура на течността е стайна температура.

Прехвърляне

Размножаването и трансплантацията на непентес са важни аспекти на грижите за цветята. Трансплантацията се извършва рядко, тъй като тази процедура е голям стрес за цветето. Корените, засегнати от гъбичките, се отрязват внимателно.

Важно! В рамките на месец след трансплантацията е забранено всяко торене с минерални торове и подхранване с животинска храна. Препоръчителният метод за размножаване е с коренови резници.

Почва и правилните торове

Растението стомна е насекомоядно растение, което се нуждае от редовно хранене. За цвете непентес е по-добре да изберете леко кисела или неутрална почва. Оптималната честота на хранене през топлия сезон е веднъж на всеки три седмици. Всеки сложен тор за орхидеи е перфектен, тъй като непентес е далечен "роднина" на това цвете.

Освен това можете да добавите костно брашно или натрошени яйчени черупки към почвата, за да компенсирате недостига на калций. Добри резултати се получават от използването на препарати, богати на мед и желязо.

Хранене на насекоми

Истинският хищник на растителното царство е непентес. Именно това го прави различен от всички останали цветя на закрито. Диетата на кръвожадно цвете е доста разнообразна. Най-удобно е да се хранят хищниците със следните видове насекоми:

 • Мухи;
 • Скакалци;
 • Скакалци;
 • Комари;
 • Паяци.

Цветето улавя насекоми като хищнически паяк

Ако не можете да намерите нищо "годно за консумация" у дома, можете да отидете до всеки магазин за риболов и да си купите малки червеи от червея. Те са богати на протеини и са привлекателни за непентесите. За да нахраните цвете, трябва внимателно да спуснете насекомото в капана му. Това трябва да се прави поне веднъж месечно.

Някои любители, които са нови за биологията, слагат парчета сурово месо и риба в капани. В никакъв случай това не трябва да се прави.Растението ще смила тази храна, но може да бъде сериозно засегнато от претоварването с хранителни вещества.

Такова хранене е много стресиращо за непентесите, тъй като той трябва да изразходва цялата си енергия, смилайки тежка, необичайна храна.

Интересно. Учените са установили, че течността вътре в капана за насекоми е подобна по състав и киселинност на стомашния сок на човека. Попадайки в кисела среда, насекомите бързо се разлагат и смилат. Освен това цветето се храни с минерали, съдържащи се в почвата.

За да може непентесът да се развива добре, той редовно се нуждае от жива храна. Ако не е възможно да се разпредели свободно време за хранене на хищника, по-добре е да имате друго растение у дома. Без протеинова храна цветето бързо ще изсъхне от липсата на хранителни вещества. Напротив, редовните грижи и хранене ще помогнат да се отгледа истински красив мъж на перваза на прозореца.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина