Месоядни растения - месоядни цветя у дома

Хищните растения се считат за уникални представители на флората, които се хранят с насекоми. Въпреки агресивното си поведение към мушици, комари и мухи, те се считат не само за много полезни, но и доста декоративни.

Интересно е да се наблюдават такива оригинални цветя, освен това хищните стайни растения имат необичайна красота и невероятен аромат.

Хищни растения у дома

Хищните растения са призовани да действат като санитари и да освободят пространството от твърде много различни насекоми. Тези растения имат специален механизъм, който им помага да привличат и улавят плячката си.

Месоядното цвете, върху което седеше осата

В допълнение към полезните функции, хищните цветя могат да украсят всеки интериор, тъй като изглеждат много красиви.

Основните предимства на отглеждането на хищни растения включват факта, че те не се нуждаят от специални грижи, а напротив, тези цветя са доста непретенциозни, доста лесно е да ги държите на закрито. Също така, тези странни представители на флората ще могат да зарадват собственика си с възхитителни цветя, което също е важно при избора на стайно растение.

Хищните цветя се различават от обикновените стайни растения по това, че са способни да улавят и смилат насекоми. Тази способност при месоядните цветя се появява в резултат на еволюцията, когато те растат в бедна почва и не могат да получат необходимите минерали от земята през корените. Поради тази причина цветята бяха принудени да мутират и започнаха да получават храна не от земята, а от въздуха.

Насекомоядно цвете с кани

Хищни домашни растения, не се хранят с минерални торове, трябва да се полива само с дестилирана вода. Това, което е много важно - такива цветя са абсолютно безопасни за хората, тъй като са хищни растения, а не отровни.

Популярни месоядни растения за дома

От цялото разнообразие от месоядни растения само няколко вида са подходящи за отглеждане в домашни условия.

Пемфигус

Пемфигусът е хищно растение, което използва капани за мехурчета, които приличат на малки торбички по стъблата. Повечето видове пемфигуси имат малки капани, в които могат да уловят много малка плячка, като протозои.

Размерът на капана е 0,2 мм - 1,2 см, по-големите капани попадат в плячката много по-големи, като водна бълха или попова лъжичка. Мехурчетата са под отрицателно налягане спрямо заобикалящата ги среда. Капанът се отваря, засмуква насекомото и заобикалящата го вода и затваря клапата. Всичко това се случва за хилядни от секундата.

Пемфигус с малки везикули

Цветето на хищника е идеално за отглеждане у дома, ако имате аквариум или палидариум. Като стайно растение е много лесно да се поддържа, тъй като не изисква специално внимание и грижи, а също така расте добре на слънце.

Жирянка

Цветето Жирянка е месоядно растение, което използва лепкави жлезисти венчелистчета, за да примами и впоследствие смила различни насекоми.Хранителните вещества, получени от насекоми, обогатяват почвата, в която липсват минерали.

Това месоядно цвете е много красиво, когато цъфти, тогава пъпките му приличат на теменужка. Листата на жирянката са кръгли, много сочни, и двете са яркозелени и розови, събрани са в малка базална розетка. Повърхността на листата е покрита с лепкаво вещество, което, отделяйки миризмата на мазнина, привлича жертвата към себе си.

Жирянка с розови листенца

Когато насекомото се спусне върху лист от мастна тъкан, то веднага се оказва залепено. Всички опити на насекомото да се освободи привеждат цветното листо в активно действие - то много бавно започва да се навива навътре и обвива насекомото със себе си.

След като растението хване плячката си, то започва да отделя ензими, необходими за храносмилането. Поради наличието на азот в телата на насекомите, секрецията на течност, необходима за храносмилането, се стимулира в цветето, което донякъде прилича на мазнините.

Когато процесът на храносмилане приключи, венчелистчето се разгръща обратно и е готово за друго хранене.

Интересно! Смята се, че Жирянка е най-простото месоядно растение, лесно е да се държи на закрито. Това цвете ще се чувства чудесно дори на северните прозорци, през зимните месеци, когато има много малко слънце, то не се нуждае от допълнително осветление.

Сарацения лилава

Сараценията е името на многогодишно, коренище, тревисто растение. Принадлежи към най-големите месоядни растения. Листата отдолу са люспести.

Листата с кратък връх са доста големи, събрани в розетка. Те са разположени над самото цвете и по форма наподобяват донякъде урна с много широк отвор в горната част или тръбна кана.

Цветята от този сорт сарацения имат лилави или зелено-лилави нюанси. Сарацения лилаво цъфти през пролетта и излъчва удивително приятен виолетов аромат.

Растението привлича потенциални жертви с много силен аромат на нектар, който се образува в нектароносната жлеза. Производството на нектар се извършва в много големи количества.

Сарацения лилава, кани

Когато насекомото се озове върху уловения лист, то започва да се плъзга дълбоко в урната по сладкия път на нектара. Вътре урните са покрити със специални косми, които позволяват на насекомите да се движат само надолу.

Когато жертвата попадне в капана за съхранение, тя по никакъв начин не може да се измъкне, растението постепенно го разтваря в храносмилателните сокове.

Домашната грижа за сарацения осигурява своевременно поливане, важно е да се гарантира, че почвата в саксията не изсъхва. През лятото можете да поставите саксия с цветя на палет с експандирана глина, която периодично ще трябва да се навлажнява.

Важно! Не можете да използвате никакви торове за това растение, в противен случай то ще умре. Храненето на насекоми ще му бъде повече от достатъчно.

Сарацения Дракула

Sarracenia Dracula е много красив и необичаен хибрид на Sarracenia purpurea. Има много необичайни листа, които са изправени и достигат 30 сантиметра височина. Зелените капаци на капаните също са вертикални и имат дълги червени ивици.

Колкото повече слънчева светлина получават капаните, толкова по-червеникави стават. Капачките не променят първоначалния си цвят, те остават със същия зелен цвят с тъмночервени вени.

Сарацения Дракула

Това разнообразие от сарацения може да бъде засадено в градина на цветно легло, както и да се отглежда на перваза на прозореца в апартамент. Основното нещо е да осигурите на растението достатъчно светлина.

Сарацения Фиона

Сарацения Фиона е насекомоядно растение, което обича много светлина и топлина, затова е по-добре да го поставите на перваза на прозореца на юг или запад. Описание на цветето - капаните растат до 8-10 сантиметра височина и до 10-12 сантиметра в диаметър.

Броят на капаните на едно цвете е от порядъка на 10-15 парчета. Цветът на каните за кани от този сорт сарацения е розово-зелен или червено-зелен.

Забележка! Пръскането на сарацения не си струва, тъй като по листата ще останат грозни петна.

Дарлингтън, Калифорния

Растението хищник, което може да се нарече и лилия на кобрата, има дълго стъбло, листата са подобни на качулката на кобра и са едновременно жълти и оранжево-червени. На върха на цветето има голяма кана (до 0,6 м в диаметър), цветът й е светло зелен.

Сарацения Фиона

Това цвете е страхотна мухоловка. Отличителна черта на цветето - калифорнийската Дарлингтония излъчва много неприятен гнил аромат, който се появява в резултат на процеса на смилане на храната.

Растението не използва задържащите си листа като капан - използва друг капан, който прилича на нокът на раци, вътре в който има много фини косми, растящи навътре. Насекомото следва тези косми в дълбочината на храносмилателния орган на цветето.

Дарлингтън, Калифорния

Когато попадне в този капан, не може да излезе, растението започва процеса на храносмилане с помощта на собствените си храносмилателни сокове.

Препоръки за грижа за хищни цветя

Поддържането на месоядни растения у дома е много лесно, ако стриктно спазвате всички правила за грижи.

Температура на съдържанието

За месоядните растения най-оптималната температура за целия вегетационен период е + 28-30 ° C. През зимния сезон хищниците имат период на покой, трябва да осигурят по-хладно съдържание, като понижат температурата до + 10-16 градуса.

Влага на почвата, поливане

Почвата за хищни растения трябва да е много оскъдна, подходящ е мъх или вермикулит. Хищните растения се поливат при нужда, веднага щом горният слой на почвата изсъхне.

Струва си да се помисли! Поливането се извършва само с дестилирана вода, в противен случай цветето може да умре. Можете да поставите саксията с растение върху палет с влажна експандирана глина или мъх. Растенията се поливат на всеки 2-3 дни, по-добре е да се излива вода директно в тигана, на височина около 0,5 cm.

Осветление, избор на място за цвете

Месоядните цветя трябва да осигуряват голямо количество дневна светлина, просто вземете предвид, че те понасят много зле пряката слънчева светлина (тъй като силната слънчева светлина може да причини изгаряния по листата).

Тъй като за хищните растения улавящият орган е едновременно стомахът, не е възможно да се допуснат изгаряния по листата, в противен случай растението ще умре.

По време на кратък светъл ден или облачно време си струва да се използва допълнително осветление с помощта на фитолампи. За предпочитане е да поставите саксиите с растението на слънчев перваз, западната или източната част на апартамента ще свършат работа.

Ако прозорецът е обърнат на юг, тогава растението трябва да бъде засенчено от пряка слънчева светлина. През зимата го запалете.

Как да храним хищно цвете

За да се предотврати смъртта на хищния екзотичен домашен любимец, той ще трябва да се храни периодично, но е много важно да се придържате към определени правила:

  1. За хранене трябва да се използват само живи насекоми. Най-добрата храна биха били плодови мухи, паяци, мухи и оси. Движещите се насекоми служат като сигнал за действие и спомагат за започване на храносмилателния процес.
  2. Много е важно растението да не се прехранва. За някои са достатъчни 3-4 насекоми за целия вегетационен период. Сараценията е лакомо растение, но не е необходимо да й се дават повече от десет насекоми през периода на активен растеж.
  3. Трябва да нахраните един от капаните за цветя, наведнъж е невъзможно, тъй като поради продължителния процес на храносмилане може да се появи неприятна миризма. Освен това растението може да умре от преяждане.

Допълнителна информация. Веднага след придобиването на месоядно цвете, не трябва да го храните веднага, това може да стане само след като вече е пуснал 3-4 нови листа у дома.

Къде да вземете насекоми

Ако растенията растат в градината, тогава няма да има проблеми с храненето, но ако цветята са на закрито и там не се намират насекоми, ще трябва сами да потърсите подходяща храна за тях.

Като храна можете да използвате плодови мухи, които се размножават добре върху изгнили зеленчуци и плодове, или да отглеждате свои собствени мухи от личинки (те могат да бъдат закупени в магазините за риболов). Можете също да си купите хлебарки, брашнести червеи, щурци, клечки насекоми, мравки и богомолки от специализиран магазин.

Насекоми за месоядни цветя

През летния сезон хищниците могат да бъдат изнесени на балкон или тераса, самата миризма на нектар ще привлече храна.

Как да се подготвим за зимата

През зимата повечето хищници са в латентно състояние; не трябва да ги храните. Има такива видове месоядни растения, които не са против да се освежат през зимния сезон. В този случай ферма за мравки ще ви бъде полезна, така че растението винаги ще има жива храна. Можете също да отглеждате комари от червеи (продават се в магазин за риболов). Пресните кръвни червеи могат да се съхраняват в хладилника дълго време (3-4 месеца).

Доскоро никой не се замисляше за отглеждане на хищни растения у дома. Сега стана много популярен. Хищни цветя се отглеждат в домове, апартаменти и офиси. Ако в къщата има такова цвете, винаги ще бъде приятно да го гледате и да се насладите на екзотичната му красота, както и да се насладите на прекрасния му аромат.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина