Капка роса е хищно растение, грижа за дома

Флората е многостранна и разнообразна. Има красиви цветя със ужасна миризма и грозни растения, които излъчват прекрасни аромати. В магическото царство на дърветата, храстите и цветята има много индивиди, които изумяват въображението със своя растеж, способността да се адаптират към условията на външната среда, способността да оцеляват както в джунглата, така и в пустинята.

По земното кълбо има група растения, които принадлежат към различни семейства, но те имат обща черта - те са месоядни. Те могат да се срещнат във всяка климатична зона и на всички континенти, с изключение на Арктика. Едно такова растение е росицата.

Месоядна растителна росичка

В групата на хищните растения има мистериозно цвете. Росицата е насекомоядно растение, което има 164 вида. Въпреки че могат да бъдат намерени във всяка част на света, повечето от тях растат в Нова Зеландия и Австралия. Членовете на Sundew, растящи на север, са много по-малки от техните тропически колеги. Например, стъблото на австралийската гигантска роса може да достигне 60-100 cm.

Капката роса е очарователен хищник

Южноафриканската кралска росичка може да яде не само насекоми, но дори охлюви, мишки, жаби и жаби. В европейските страни с умерен климат можете да намерите, освен обичайните кръглолистни (drosera rotundifolia), още няколко вида росички. В Северното полукълбо представител на това семейство с продълговати листа (drosera anglica) расте в блата. Те растат върху мъхове, в тяхно отсъствие - точно на скалите.

Структура

Капка роса е растение хищник, в естественото си местообитание може да има различни размери и структури. Колкото по-на юг расте слънчевата роса, толкова по-висок и по-дебел е нейният дръжка. В Австралия и на нос Добра надежда има индивиди, растящи в храсти, някои от тях достигат гигантски размери (до 1,5 -3 м височина). В северните ширини с умерен климат това растение отстъпва по размер и външно се различава от жителите на тропиците.

Как изглежда росичката? Структурният принцип е един и същ за всички членове на семейство Droseraceae. Листата на растението се събират в коренова розетка. При някои видове те имат заоблена форма, при други са продълговати. Cilia може да бъде зелен, червен или жълтеникавокафяв на цвят.

Розовите, белите или пурпурните цветя на росата са доста високи, благодарение на дългите дръжки. Природата разумно се разпорежда, давайки й такава структура.

Особената структура на месоядното растение - росицата

Пъпките на растението се отварят само за един ден. За да го опрашат насекомите и да не попаднат в капан в лепкави листа, цветето трябва да порасне по-високо. След опрашването се образуват капсули с малки семена. Корените на росата са слаби. Тяхната задача е да поддържат цветето на земята и да му дават вода от почвата. Той ще получи необходимите протеини и минерали благодарение на своите жертви.

Например ролката джудже, която е престанала да произвежда необходимите ензими за извличане на соли от почвата. Не всички сортове от това семейство са напълно загубили способността да получават храна от корените.

Хранителен метод

И така, какво е роса? Защо тя внушава страх на всеки, който я е видял да ходи на лов? Растението получи името „росичка“ за сходството на лъскави капчици от лепкава маса върху вилините на листата с роса.Растение с червен или зелен цвят има листа, покрити с 25 реснички отстрани и в горната част на листната плоча.

Накрая вилите имат удебеляване с жлеза, която отделя лепкава слуз с деликатен сладникав аромат. Привлечени от блясъка на капчиците и приятната миризма, насекомите без страх седят на листа и се забиват в лепкавата повърхност. Месоядното растение веднага реагира на допир.

Интересно. Ако един неодушевен предмет (суха трева, отломки или дъждовна капка) падне върху росово листо, тогава той просто не му обръща внимание и не се сгъва. Това най-вероятно се дължи на факта, че следващата "жертва" не се движи и не се съпротивлява, в нея все още няма протеин, от който цветето се нуждае за хранене.

Сгъва листа, опитвайки се да обхване жертвата с всичките си реснички. Колкото повече се съпротивлява насекомото, толкова по-плътно го притискат ресничките.

В капчиците на вискозна течност, където плячката е напълно потопена, в допълнение към храносмилателните ензими, някои росички съдържат парализиращи вещества. Попаднал в такъв капан, жертвата се превръща в храна на сто процента. Процесът на храносмилане при някои видове дрозери се случва за броени минути, докато при други продължава няколко дни.

След като храната е усвоена, листът ще се разгъне, на повърхността му можете да видите само останките от насекомо или животно. Ензимите, участващи в храносмилането, са способни да разтварят дори малките животински хрущяли. От насекомите остава само хитиновата им мембрана. Листната пластина остава известно време суха. Но когато дрозерът огладнее, на миглите отново ще се появят „сълзи“. Растението роса ще "излезе" да ловува отново.

Росянка "вечеря"

Дори ако мушици и комари дълго време не летят върху цветето, растението няма да умре. Източникът на протеинова храна за нея, както и за всяко растение, ще служи като въглероден диоксид и почва, богата на минерали.

Роля в природата

В дивата природа слънчевите роси служат като вид балансьор, който поддържа баланс между флората и фауната. Никой и нищо не съществува на този свят просто така. Всяко живо същество и нежив обект има своя собствена роля. Такъв е случаят с растението дрозера.

Ако „подредените“ дървета в гората, ядещи вредни насекоми в кората, се считат за кълвач, то росичката унищожава насекомите на блатисти места. Южните роднини на цветето ядат и по-големи представители на фауната. Всичко зависи от късмета: краставата жаба е попаднала в капана - росицата има късмет. Хищниците също се нуждаят от храна, за да оцелеят.

Структурата на това цвете е необичайна, образувайки вертикални розетки, чиято дължина варира от 1 см до 1-3 м. Въпреки слабата коренова система и крехкия външен вид, тези трайни насаждения понякога живеят до 50 години. Росите, живеещи в северните ширини с умерен климат, спят през зимата.

Интересно! Техните колеги от Австралия, Аржентина или Африка са активни през цялата година. За да оцелеят през сухия сезон, те използват корен от грудка, който им помага да се хранят от почвата.

Видове росичка

От месоядните растения росите са най-многобройни и широко разпространени. След като са заселили блатата на Северното полукълбо в Америка, Европа и Азия, росите са се адаптирали изключително добре, благодарение на изобилието от насекоми, във влажен микроклимат. Липсата на фосфор, калий и азотни соли, получени от недоразвити корени от заблатени почви, „принуди“ растението да насочи вниманието си към нов начин на хранене: ядене на мухи, комари, водни кончета, от които има много блата.

Благодарение на модифицираните листа с вили, снабдени с жлези, росите са се научили да улавят плячката си и да я усвояват с помощта на ензими и органични киселини от ресничките.

Росичка сред природата

Дросера живее не само в северното полукълбо. Нито един континент, с изключение на Арктика, не е лишен от вниманието си от росицата.Може да се намери в австралийските пустини и пясъци на Африка, в мексиканските прерии и в планинските склонове на Кавказ. От древни времена поети и писатели, музиканти и художници са посвещавали своите произведения на този „очарователен убиец“, дарявайки я с безпрецедентни фантастични качества.

Англичаните поетично наричат ​​кръглолистната роса "слънчева роса"; сред хората тя се нарича мухоловка. Името "Drosera" ("Роса") е дадено за първи път на растението от шведския натуралист Карл Линей. Всъщност блясъкът на лепкавите капчици от това растение от разстояние може да бъде объркан с капки роса. Гледката е толкова красива и очарователна, колкото и опасна.

Английска росичка

Английската роса (Drosera anglica) е донесена от Хавай. Тя намери нов дом в Кавказ, в Русия, Беларус и Украйна, в Сибир и страните от Централна Азия. Често този тип дрозер може да се намери в Канада, САЩ, Далечния изток, Европа и Япония.

Английска дълголистна роса

Той се установява доста често до кръглолистната и междинната роса. Любими места на Drosera anglica са сфагнови блата с песъчлива влажна почва. В някои местообитания растението е застрашено, така че е включено в Червената книга на редките растения на Русия.

В описанието на английската роса може да се отбележи фактът, че тя расте от 9 до 24 см, има доста дълги листа (9-11 см) и бели цветя. Семената се образуват в капсула и се разпръскват, когато са напълно узрели.

Важно! Въпреки факта, че английската роса е хищно и отровно растение, тя се използва широко във фармакологията и народната медицина като противовъзпалително, успокоително, антипиретично, диуретично и отхрачващо средство. Единственото условие за използване е използването на здравословни цветове. Почернените растения са силно токсични.

Роса на нос

Нос Росянка (Drosera capensis) е един от най-красивите представители на семейство Росянкови. Отглеждани у дома. Росата на нос има малко стъбло и дълги листа. Растението е непретенциозно, с добри стайни условия за размножаване, може да цъфти с бели цветя през цялата година. Въпреки малкия си ръст, само 13 см, той има отлична сръчност.

Росът на нос е един от най-красивите видове

Улавяйки насекомо, заклещено в лепкави червено-бели реснички, дългият лист бързо се навива.

Кръглолистна роса

Това растение е най-разпространеното от всички месоядни животни в света. Кръглолистната роса (drosera rotundifolia) расте на почти всички континенти. Най-често може да се види на торфени блата. Заоблените листа с пипала на вили са разположени почти в самите корени. Цъфтежът настъпва през юли.

Кръглолистната роса е най-често срещаният вид от семейство Росянокови на земното кълбо.

Белите цветя се появяват на 19-сантиметрови стъбла; след узряване в края на лятото семената се образуват на капсули. Странно, но това хищно растение има толкова много гальовни имена: „Бог“ или „Слънчева роса“, „Росичка“, „Цареви очи“.

Капка роса на Алисия

Южна Африка е дом на росицата на Алисия. Структурата на цветните листа наподобява мини плочи, само с изобилие от лепкави реснички. Цветята на розови нюанси в росата на Алисия растат под формата на гроздовидни съцветия. Интересен начин за лов на растения за насекоми.

Росичката на Алисия е от Африка

Веднага щом жертвата удари ресничките, те незабавно преместват плячката в центъра на листа. Свивайки се на руло, той започва да смила храната. След приключване на храненето листът се разгъва и след известно време отново се покрива с ароматни лепкави пипала.

Капка роса Binata двусрична

Местообитанието на росата бината (Drosera binata) е крайбрежната и островната зона на Австралия. Известно е с това, че е най-голямото растение хищник, което расте до 60 см височина. Двусрично цвете се нарича за раздвоени тесни издънки с реснички, което е нехарактерно за росите рода Lopastny.

Блатна росичка

Къде расте блатната роса, можете да разберете от нейното име. В природата има няколко разновидности на блатни обитатели. Най-често срещаните са кръглолистната, английската и междинната роса. Те се установяват на блатисти почви, в които липсват азот, фосфор, калий, калций и магнезий.

Двусричната роса на Бината е най-големият вид Росянкови

Ловувайки насекоми и ядейки ги, те компенсират недостига на минерали, перфектно понасят мразовитата зима. Техните пъпки могат да се съхраняват във формирани торбички с мъх сфагнум до пет месеца. С появата на първите слънчеви лъчи пробиват първите издънки.

Хранене на росичка

Като местни жители на субтропиците, много разновидности на росички се вкореняват добре и се размножават в плен, тоест у дома. Грижата за тези растения изисква специални. Най-интересното в тази ситуация е въпросът за храненето. Droser не може да се храни, надявайки се да попълни необходимите продукти от почвата. Но тогава ще расте по-бавно. Следователно на росицата на седмица трябва да се дават по 2-3 мухи, но не много големи.

Отглеждане от семена у дома

Ако искате да отглеждате росичка или мухоловка у дома, първо трябва да се запознаете с този вид растения. След като получите информацията, можете да закупите семена в специален магазин, разсадник или да ги поръчате онлайн. Следните действия ще бъдат както следва:

  1. поставете мъх сфагнум или смес от 70% торф, 30% пясък или експандирана глина в саксия с височина 10 см, навлажнете добре;
  2. направете вдлъбнатини в земята и поставете семена в тях (колкото повече, толкова по-добре);
  3. по-добре е да поливате семената в тава;
  4. изчакайте издънки и наблюдавайте растежа ежедневно.

Хранене на росичка

След месец семената на росичката ще поникнат и ще растат.

Грижа за растенията у дома

Домашната роса не изисква много време и внимание. Това е много светлолюбиво растение, въпреки че живее добре на сянка. На слънце листата му са оцветени в ярко жълто или червено, на сянка остават зелени.

Поливането и храненето трябва да се извършват въз основа на естеството на цветето. Ако това са австралийски сортове, които образуват грудки, тогава те могат да се справят без вода дълго време. Повечето сортове предпочитат влажна почва. Първият признак за липса на влага е липсата на капчици по миглите. В този случай трябва да потопите саксията с цветя в широк съд с вода.

Забележка! Растението не се нуждае от допълнително торене на почвата. Получаването на точното количество храна за животни ще запълни хранителните нужди на цветето. Росицата може да се трансплантира само в екстремни случаи, когато почвата е заилена или почвата е засегната от болест.

Отглеждането на растение хигрофит и след това грижата за него е много интересна дейност. Двойно очарователно, ако това растение е и хищник. Грижата за росичка у дома не е много трудна, въпреки че всяко растение изисква внимание и грижи. Затова всяка работа трябва да се извършва с интерес, любов и душа.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина