Сарацения лилава - как да се грижим за растение

Сарацения лилаво има уникален външен вид. Цветето не само е приятно за окото, но и се бори с насекомите. При отглеждането му няма особени трудности. Осигурете условия, подобни на тези, на които цветето е свикнало в дивата природа. Може да се отглежда в апартамент и на парцел. Подхранване не се изисква.

Сарацения - какво е това цвете

Сараценията е цвете, което се храни с останките от насекоми. Смята се за едно от най-активните месоядни растения. Принадлежи към трайните насаждения от семейство Сарацениеви.

Сарацения - оригиналното растение

Кратко описание на това как изглежда

Листата растат на дъното на растението. Те имат люспест вид. Ловните листа се събират в гнездото. Разпространява се на атлантическото крайбрежие на Северна Америка. Може да се намери и в Централна Ирландия. Цветята са големи, околоцветникът е двоен. Дръжката няма листа. На едно растение може да има от едно до три.

Каната с растение действа като средство за лов

Сортове на месоядно растение

Растението включва десет вида. Всеки от тях има свои собствени характеристики. Най-често срещаните заслужават да бъдат разгледани.

Sarracenia purpurea

Сортът ще варира най-широко. Sarracenia purpurea расте добре в европейския климат. Не само отглеждани от градинари, но също така се чувства уверен в дивата природа. Известни са пет подвида. Най-популярна е лилавата сарацения. Има листа с червеникав цвят, които се насищат под слънчевите лъчи. През зимата хибернира. Листата са дълги 15 см, а дръжките растат до 30 см. Цветовете са зеленикаво-лилави или червени на цвят. Риболовните стомни са в хоризонтално положение.

Забележка! Този вид включва хибрид на Сарацения Дракула.

Сарацения жълта (Sarracenia flava)

Цветовете са жълти. Каната има характерна тръбна структура. Сарацения жълта расте в блатисти райони под формата на обширни гъсталаци. Капаните са разположени вертикално. Височината им може да достигне 80 см. Трябва да се грижите и да се храните по същия начин като другите видове.

Сарацения на папагал (Sarracenia psittacina)

Единственият вид сарацения, чието поведение спрямо насекомите може да се нарече агресивно. Цветята на хищника са широко отворени и приличат на нокът. Над тях има малък навес. Агресивността се проявява във факта, че насекомите, привлечени от аромата на нектар, не се плъзгат надолу, а се придържат към растението.

Листата на папагала сарацения имат бургундски цвят. Има екземпляри с черни листа. В естествената си среда тези цветя растат във влажни почви или в плитки води близо до бреговете.

Sarracenia farhamii

Листата са зелени. Понякога върху тях се виждат червеникави ивици. Цветята могат да бъдат жълти, червени или бордо. В редки случаи цветът е бял или кремав.

Сарацения Веноза червена

Venose расте в югоизточната част на САЩ. Това е рядък вид. Характеризира се с наличието на дълги листа, достигащи 50 см. С помощта на наситени червени цветя растението привлича насекоми и се храни с тях. Има отделни екземпляри, при които цветът на цветята е алено или кестеняво.

Допълнителна информация! Подвидът му е популярен - Сарацения, Алабама. Листата са с тъмно оранжев цвят, а цветята са кафяви.

Отглеждане на сарацения у дома

Принципът на улавяне на насекоми, как се храни

Цветето на сарацения наподобява водна лилия. По краищата му се отделя сладък сок, който е привлекателен за насекомите. Когато дойдат да се хранят, те падат върху вътрешната повърхност, покрита с косми, които се наклоняват надолу. Невъзможно е да останете на тази повърхност.

Насекомите падат надолу, попадайки в специална течност, която съдържа много бактерии. Те разграждат останките от насекоми. Останалите части се хранят с ларвите. Отпадъчните продукти са хранителни вещества, които се усвояват от растението.

Лов на насекоми

Грижа за сараценството у дома

Домашните грижи за сарацения трябва да бъдат съобразени със спецификата на дивата природа. Когато се отглеждат, те осигуряват изобилие от влага и осветление.

Осветеност и температурни условия

Sarracenia purpurea изисква добро осветление. Дневната норма е в рамките на 8-10 часа. Когато отглеждате в апартамент, се препоръчва да поставите сараценията Fiona на южния или западния прозорец. Ако не е възможно да се осигури необходимото осветление, те се осветяват с фитолампи или флуоресцентни лампи.

Правила за поливане и влажност

Ако мухоловката на сарацения расте на открито, тогава тя не се нуждае от допълнителна влага. Той самостоятелно получава необходимото количество течност от почвата. Когато се отглежда в контейнер, поливането е от съществено значение. Растението е снабдено с влага, близка до естествените условия.

Сарацения в процес на лов

Подхранване и качество на почвата

Сараценията расте в дивата природа в блата или по бреговете на водни тела. Препоръчва се използването на следния състав за почвената смес: 2 части перлит, 4 - торф, 1 - пясък.

Забележка! Не се препоръчва да се въвежда подхранване. Растението може да бъде повредено, ако това правило бъде нарушено. Уверете се, че киселинността е на ниво 5-6 pH.

Функции за трансплантация, как да изберем подходящ съд

Сарацения Warframe расте бързо. При внимателна грижа корените растат добре. Преди цветето да стане тясно, то трябва да бъде трансплантирано. Най-доброто време за това е веднага след края на периода на почивка.

Саксията е взета от пластмаса или стъкло. В долната част са направени дренажни отвори. Осигурете му добре дренирана почва. За това на дъното преди засаждане се изсипва експандирана глина или фин чакъл.

На бележка! Саксиите не трябва да са порести - те не са подходящи за отглеждане на сарацения поради факта, че перфектно пропускат течността.

Период на цъфтеж и латентност

Цъфтежът настъпва в самия край на зимата и продължава до август. Когато дойде времето на интензивен растеж, уверете се, че долната част на саксията е във водата на дълбочина 2-2,5 см. През периода на почивка, когато се грижите за сараценията, поливането се намалява. По това време жизнената дейност на сараценията се забавя.

Как се възпроизвежда мухоловката

За размножаване често се използват семена или коренно разделяне. Някои сортове са хибридни, затова е важно да се има предвид, че за отглеждането им се използват само закупените в специализирани магазини.

Семена

Растението може да се размножава с помощта на семена. За това се използват торфени саксии. След появата на кълновете те се гмуркат, поставяйки ги в отделни саксии. Стратификацията се извършва преди слизането. За това семената се държат на студено 1-2 месеца.

Чрез разделяне на коренището

Растението сарацения се разпространява през кореновата система. За да направите това, част с кълнове се отделя от корените и се трансплантира на ново място. Това не трябва да се прави твърде често. В противен случай корените стават плитки.

Отглеждане в сайта

Нарастващи проблеми, болести и вредители

Най-опасните вредители за Сумрачната сарацения на Warframe са паякови акари и листни въшки. За да се предотврати инфекция, растението редовно се изследва. Ако се открият насекоми, те се измиват с топла вода. Повредените части на растението се отделят и унищожават. След това се извършва пръскане със специализирани препарати.

Здрачът на Сарацения, поради своите декоративни свойства, служи като отлична декорация за апартамент или лятна вила. Способността да се убиват насекоми е многогодишен актив.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина