Венерина мухоловка - описание и грижи за къщата

Венерината мухоловка (dionea) може да се счита за най-екзотичното растение, което производителите отглеждат у дома. Това месоядно растение е оригинално и донякъде ужасяващо на перваза на прозореца, предвид малкия си размер. Мухоловката ще се хареса на тези, които обичат да наблюдават растения, тъй като Dionea има специфичен процес за получаване на храна и усвояване.

Как изглежда едно цвете, към кое семейство принадлежи

Венерин мухолов (Dionea muscipula) принадлежи към многогодишни тревисти насекомоядни растения. Това е единственият представител по рода си от семейство Росянкови (Droseraceae). Латинското наименование „muscipula“ в превод на руски означава „капан за мишки“, вероятно ботаникът, който е дал конкретното име на цветето, е искал да напише „muscicipula“ (капан за мухи) и е сгрешил.

Страшният външен вид на растението

История на появата

Този растителен хищник първоначално е кръстен на Венера, богинята на растенията и любовта в древен Рим, а в гръцката митология Диона е майка на Афродита.

Естественото местообитание на мухоловката са торфените блата в Северна и Южна Каролина, САЩ. В природата броят на растенията от този вид бързо намалява поради човешката дейност, но Венерината мухоловка е широко разпространена и търсена сред производителите на цветя по целия свят.

Насекомоядно растение в дивата природа

Листата на Дионея се събират в розетки, растящи от късо луковично стъбло под земята. Всяко растение има 4-7 продълговати листа, в края на които се образуват капани. Такива специфични листа се състоят от два клапана и са в състояние да се затварят заедно поради дълги тънки четина, разположени по краищата. Сгъвайки, клапите държат уловената плячка вътре и не й позволяват да избяга.

Насекомо, уловено от мухоловка, няма да може да излезе от капана

Характерният цвят на цветето е зелен. Капаните са сходни по цвят, но могат да изглеждат червеникави отвътре при добри условия на осветление.

Често срещани сортове

В допълнение към характерната форма на растението, животновъдите са отгледали много различни сортове, различни по цвят и размер. Например:

 • Данте Капан. Бушът е оцветен в зелено, с червена ивица, минаваща по предната страна на клапаните. Листата и капаните са почти вертикални.
 • Гигант. Особеността на този сорт е, че размерът на капаните е повече от 5 см, при ярка светлина те стават лилави.
 • Akai Riu. В този сорт не само капани, но и листа са боядисани в червен тон.
 • Рагула. Зелените листа на храста се разреждат с капани от червени и лилави нюанси.
 • Бохемски гранат. Тъмно зелен храст с широки листа, които покриват целия субстрат, капаните също са вертикални.
 • Капан за фуния. Младият храст е оцветен в зелено и когато растението остарее, листата на растението придобиват червен оттенък.
 • Кроцедил. Листата на мухоловката са разположени хоризонтално. Младите капани имат бледорозов оттенък, след известно време стават червени.
 • Тритон. Сортът се отличава с необичайната форма на капаните. Те са удължени и зъбите им често се слепват.
 • Дракула. Зеленият храст има капани с червена кухина, зъбите са къси.

Лечебни свойства

Dionea не е лекарствен. Противопоказанията за употребата му не са проучени в медицината.

Забележка! Не се препоръчва използването на мухоловка, не само вътрешно, но и външно.

Характеристики на грижите за растение у дома

Дори начинаещите производители ще могат да отглеждат растението мухоловка Венера: грижата за цвете у дома изобщо не е трудна. Храстите растат добре на бедни, кисели почви с добра водопропускливост. Освен в закрити условия, цвете може да живее в лятна вила.

Околна температура и влажност

През лятото Dionea се нуждае от температури, вариращи от 20 до 30 ° C. През зимния сезон се препоръчва растението да се държи при температура не по-висока от 10 ° C. Този период трябва да продължи 3-4 месеца. Ако температурният фон не се наблюдава, растението може да умре, поради което най-често се засажда във флорариуми или стъклени оранжерии. Благодарение на такива условия е възможно да се поддържа необходимата влажност на въздуха, която трябва да бъде доста висока.

Забележка!Бушът реагира изключително негативно на застоялия въздух, така че помещението, където расте мухоловката, трябва периодично да се проветрява, като се избягват течения.

Осветление

За нормалното развитие на цветето трябва да създаде условия, максимално близки до естествените. Специфично месоядно растение обича да прави слънчеви бани по 4-5 часа на ден. Ако естествената светлина не е достатъчна, тя може да бъде допълнена с изкуствено осветление. Експертите препоръчват поставянето на храста от западната или източната страна на къщата.

Съвет! Бушът толерира добре слънчевата светлина сутрин и вечер. Растението трябва да бъде засенчено от преките слънчеви лъчи.

Поливане

Поради морфологичните особености на кореновата система, растението не може да обработва минерални соли от почвата, поради което е необходимо да се полива цветето с дъжд или дестилирана вода.

Важно! По-добре е да съхранявате дъждовна вода в пластмасови контейнери, отколкото метални.

Почвата в саксията винаги трябва да остане влажна; ако почвата изсъхне, капаните могат да умрат. По-добре е да държите контейнера с дионея в тиган с вода, така че дупките на дъното на саксията да са потопени в него. Така растението ще може да получава вода, когато е необходимо. Няколко пъти седмично можете да пръскате храста с пулверизатор.

По-добре е да поставите саксия с храст от дионея в тиган с вода

Грундиране

Най-добрата почва за мухоловка на Венера е мъх сфагнум, перлит и кокосов субстрат. Подходяща е и смес от 2 до 1 торф с висок тор и кварцов пясък.Ако придобитото растение е в друг субстрат, по-добре е веднага да го трансплантирате.

Важно! Използването на всякакъв друг пясък, с изключение на кварца, може да доведе до смъртта на растението.

Необходимо е растението да се държи в саксия с дълбочина най-малко 10-12 см, то не трябва да е твърде широко, но не и тясно. Не е необходимо да пресаждате цвете ежегодно, това може да се прави на всеки 2-3 години, но много внимателно, за да не се провокират капани.

Подхранване

Насекомоядната Dionea не се нуждае от торове, тъй като получава всичко необходимо от насекомите, които яде. Поради това не е необходимо да се прилага подхранване на почвата. Съдържанието на какъвто и да е тор в субстрата за растението отравя реколтата.

Какво не можете да храните Венерина мухоловка:

 • бръмбари с твърда хитинова черупка;
 • земни червеи;
 • гризащи насекоми;
 • наденица или месо.

За целия вегетационен период за растението са достатъчни 2-3 средни паяка, мухи или комари. В края на септември храненето спира до пролетта.

Интересно е да наблюдавате процеса на хранене, но не забравяйте някои правила, за да не навредите на растението:

 • Дионея приема храна само когато е гладна (усеща липса на азот). Понякога комарите и мухите не представляват интерес за нея.
 • Не можете да дразните растението за забавление. Процесът на улавяне и смилане на храната е много енергоемък, освен това всеки капан умира след определен брой шлемове.
 • Не можете да храните Dionea от обща маса. Цветето реагира само на жива храна, капанът се затваря и започва да отделя храносмилателни сокове, само ако жертвата се движи и докосва специални косми (спусъци). Следователно растението няма да реагира на неживата храна.
 • Размерът на храната е важен. Твърде големи „парчета“ храна Дионея няма да може да смила. Остатъците ще започнат да се разлагат и да гният.

Важно! Остатъците от храна, която мухоловката не е яла, трябва да бъдат внимателно отстранени, за да се предотврати гниене. В противен случай растението може да умре.

Хранене на месоядно растение

При всяка стресова ситуация растението отказва храна. Мухоловката изпитва стрес по време на трансплантация, по време на заболяване, с липса на светлина или просто рязка промяна в обстановката.

Храстите, които растат на открито, могат да се хранят сами, а тези екземпляри, които се държат на прозореца, не могат да се хранят сами и изискват грижи.

Характеристики на зимните грижи

Подготовката за зимата в Дионея започва през есента. Листата изсъхват, почерняват и падат, а самото растение се свива. Неопитните производители могат да приемат това състояние на растението за болест и да се опитат да го съживят. Но за мухоловката това е нормално състояние по време на почивка.

За периода на зимуване саксията с растението хищник трябва да се постави на хладно място:

 • перваза на прозореца, на който температурата е под стайната;
 • долен рафт на хладилника;
 • изба.

„Спи“ и спечелете сила през зимата е просто задължително за Dionea. В това състояние растението се оставя до средата на февруари. През този период практически няма нужда да се грижите за растението, достатъчно е от време на време да проверявате състоянието на субстрата - той трябва да бъде леко навлажнен.

Цветето започва бавно да се събужда в края на февруари. И в края на пролетта, с настъпването на лятото, мухоловката започва да расте активно.

Подготовка на растението за зимния период

Кога и как цъфти

Месоядната мухоловка започва да цъфти през май или юни. На храста се появяват дълги дръжки с щитовидни съцветия от малки цветя, подобни на звезди. Цветята с размер около 1 см, бели, имат сладникава миризма. Цъфтежът продължава няколко седмици.

Важно! Ако няма нужда от семена, тогава е по-добре да отрежете всички пъпки, преди да се отворят, тъй като през този период растението харчи много енергия и растежът на капаните се забавя.

Няма промени в грижите за цъфтящ храст.

Размножаване

Развъждането на мухоловки може да се извърши по няколко начина:

 • деца;
 • резници;
 • дръжка;
 • семена.

Деца

Най-лесният начин, по който Дионея може да се възпроизведе, е да отдели бебетата от майчиния храст. По време на трансплантацията бебето се отделя внимателно от майката, опитвайки се да не нарани нежните корени на растението. Разделянето се извършва най-добре с остър нож, а след това участъците трябва да се обработят с натрошен активен въглен или фунгициди.

Важно! Мухоловката предпочита да расте като семейство, заедно с деца. С честото им отделяне растението забележимо отслабва. Следователно, този метод на развъждане не се препоръчва да се извършва по-често от веднъж на всеки три години.

Разделяне на бебетата от майчиния храст

Резници

Листата се отрязват от растение за възрастни. След обработка с "Kornevin", изрезката може веднага да бъде засадена в субстрат от торф и пясък. Важно е да засадите листа под лек ъгъл и да го покриете с оранжерия. Оставя се на добре осветено място за около 3 месеца, като периодично се проветрява и полива.

Важно! Не всички листа ще могат да дават корени, тъй като често са обект на гъбични заболявания.

Размножаване с помощта на резници

Дръжка

Размножаването на Dionea чрез дръжка трябва да се извършва през пролетта, когато порасне с 4-5 см. Трябва да се отреже и да се задълбочи в субстрата с торф с около 1 см и да се покрие с капачка. Младите издънки ще се появят след един и половина - два месеца чакане.По това време е необходимо да се проветри вкоренения дръжка и да се поддържа почвата влажна. С течение на времето той може да изсъхне и да придобие безжизнен вид, но това не означава, че възпроизвеждането по този начин не е било възможно, трябва да изчакате още няколко месеца преди появата на нови екзотични растения.

Семена

Размножаването със семена е много сложен и специфичен процес, с който могат да се справят само опитни производители. Приблизителна схема за засаждане на мухоловка от семена включва:

 1. Получаване на семена чрез изкуствено опрашване с помощта на памучен тампон. След успешна процедура кутиите със семена се появяват след 30 дни.
 2. След получаване на семената, те трябва да бъдат засети в рамките на 3 месеца, в противен случай ще загубят кълняемостта си. Първите разсад се появяват в рамките на 15-20 дни след засяването.
 3. След още 20 дни разсадът може да се потопи в отделни саксии.

През цялото време на отглеждане на Dionea от семена, посевите трябва да са в оранжерията при разсеяна, ярка светлина, а почвената смес винаги да е влажна.

Когато отглеждате цвете от семена, важно е да запомните, че то ще стане възрастен след около 5 години.

Отгледани разсад

Прехвърляне

Не е необходимо растението да се пресажда ежегодно, тъй като това причинява стресово състояние в мухоловката. Трябва да се направи трансплантация, за да се поднови субстратът, който се деоксидира с течение на времето, или ако трябва да засадите децата. Това се прави най-добре след изтичане на периода на почивка.

Нарастващи проблеми и болести

Месоядното растение понякога се атакува от насекоми вредители. Най-често срещаните паразити на Dionea са листни въшки, паякови акари и брашнести червеи. Ако храстът е засегнат от тези насекоми, трябва да се извърши дезинфектант с инсектициди с помощта на аерозол.

Съвет! Появата на паразити по храстите на мухоловката може да доведе до смъртта на цветето, затова е препоръчително да се санира с инсектициди през цялата година.

Ако не се грижи правилно, растението може да развие и някои гъбични или бактериални заболявания, като сива плесен или гъби от черни сажди. Най-често те се появяват със силна субстратна влага и липса на слънчева светлина. Листата на болно растение почерняват.

Ако храстът е повреден от гъби, той се третира с фунгициди, субстратът трябва да бъде заменен и заразените части на храста да бъдат отстранени.

Понякога, когато мухоловката не може напълно да усвои насекомото, започва бактериално разпадане на капана. Това може да доведе до смъртта на целия храст, ако остатъците от храна или вече засегнатите участъци от храста не бъдат отстранени навреме.

Проблемите, проявяващи се под формата на отпадащи пъпки или листа, са свързани с факта, че растението няма достатъчно сила за пълен растеж и развитие. Може би хищникът отделя много енергия за често, неправилно хранене.

При недостатъчно осветление и ниски температури листата на мухоловката започват да избледняват.

Ако обърнете недостатъчно внимание на съдържанието на влага в почвата, листата на насекомоядния храст започват да изсъхват, краищата им изсъхват.

Съвет! Ако растението е започнало да изхвърля листата си преди време, храстът изглежда летаргичен и безжизнен, може би поради неправилни грижи за Дионея, то е започнало да се подготвя за периода на покой. В този случай е необходимо да се създадат по-удобни условия за вегетационния сезон на мухоловката.

Екзотичното растение Dionea расте добре не само в дивата природа, но и у дома. Достатъчно е да се придържате към няколко правила за грижа за цвете и ще бъде възможно да наблюдавате оригиналното поведение на мухоловка в продължение на много години.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина