Venus flytrap - домашни грижи

Венерината мухоловка е месоядно растение от рода Dionea. Научно се нарича dionaea muscipula. Растението е получило такова име по погрешка на ботаник, защото е преведено от латински като капан за мишки. Родното място на цветето е блатото на Каролина, САЩ. Той е застрашен. Сега мухоловката се отглежда у дома, популярна е сред производителите на цветя.

Нарастващ

За да може една здрава Dionea да се хареса у дома, домашните грижи трябва да започнат с избора на оптималното място за отглеждане.

Венерина мухоловка

Избор на седалка

Мухоловката на Dionea се нуждае от ярка светлина, тя трябва да бъде разсеяна. Също така, през деня, растението трябва да прави слънчеви бани в продължение на 4-5 часа. Ето защо, най-доброто място за цвете е перваза на прозореца в източната или западната част на апартамента. От северната страна може да бъде удобно само с допълнително осветление със специални лампи.

Поливане и влажност

Поливането се препоръчва през тава, в която има саксия с грабителско цвете мухоловка. Дупките, направени в дъното на саксията, трябва да бъдат потопени във вода. Това е необходимо, за да може растението да се насити с влага, когато има нужда от него.

Забележка! По-добре е да използвате дестилирана вода за поливане. Някои производители предлагат да се използват валежи. Дренажът трябва да бъде поставен на дъното на саксията. Най-лесният начин е да закупите експандирана глина.

Тъй като растението първоначално е растело сред блата, то се нуждае от висока влажност на въздуха. В противен случай цветето ще започне да избледнява. За създаване на комфортни условия се използва аквариум, на дъното на който се поставя контейнер с мухоловка.

Температура и осветление

През пролетта и лятото Dionea се чувства комфортно при температури до 30 градуса. В същото време се препоръчва минималната стойност да се поддържа около 20. През зимата растението е в покой, така че се прехвърля на хладно място с температура около 10 градуса.

Важно! Необходимо е да осветите цветето от едната страна, то възприема негативно промяна в позицията. Следователно няма нужда да го премествате на друго място или да го обръщате.

Почва за хищническо цвете

За жител на блатисти райони се подготвя специална почва, състояща се от:

 • торф;
 • пясък;
 • перлит.

Съставките трябва да се приемат в съотношение 4: 2: 1. Перлитът е вулканична скала. Има неутрална киселинност, абсорбира влагата и запазва формата и свойствата си дълго време. В растениевъдството се заменя с полистирол, пясък, счупена тухла или малка експандирана глина. Често почвата се поръсва с мъх, за да се създаде допълнителна влага.

Растителна почва

Растението мухоловка предпочита изчерпана с азот почва, която лесно абсорбира влагата. Следователно, за да засадите цвете, можете да закупите почва, предназначена за кактуси, да добавите перлит или негов заместител.

Торене и подхранване

Растението не изисква торене при наличие на протеинови храни. Като подхранване обикновено се използват мухи, комари, паяци. Торовете се използват не повече от 2 пъти на сезон; в излишък те могат да навредят на корените на растението.

Вредители и болести

Някои насекоми могат да убият растението, обикновено паякови акари и листни въшки. С подходящи грижи и навременно лечение можете бързо да се отървете от вредители. Кърлежът е много малък, почти невидим за хората. Той е почти прозрачен и може да има червеникав или оранжев оттенък.Започва, ако растението не осигурява достатъчно влага. Трябва да се справите с него чрез пръскане на репелент срещу кърлежи.

Забележка! Листната въшка изпива сока на растението, което му вреди, деформирайки капаните. Има специални препарати, които предотвратяват разпространението на насекоми.

Преовлажняването също е опасно за растението. Това може да доведе до появата на саждиста гъбичка, която се появява като тъмни петна по листата на цветето. На растението често се виждат сиви пухчета, наподобяващи памучна вата. Това показва разпространението на друга гъба - сиво гниене. Във всеки случай трябва да се отървете от засегнатите области на цветето и да проведете курс на лечение.

С подходящи грижи, създавайки оптимална температура и необходимата влажност, отглеждането на растение само ще донесе удоволствие, вредителите и болестите няма да се притесняват.

Съдържание по време на покой

През есента мухоловката започва да се подготвя за зимуване. Необходимо е да се намали количеството поливане и да не се оставя вода под саксията. След това прехвърлете цветето на хладно място и го дръжте до март при температура около 10 градуса.

Почернена мухоловка

По това време растението не изисква:

 • ярка светлина, цветето съществува удобно на полусянка;
 • постоянно поливане;
 • подхранване и торене.

Понякога е необходимо да се навлажни почвата. Не е необходимо да премахвате изсъхналите части на растението, само ако те започнат да гният. Капаните, оцелели през зимата, се изрязват в края на хибернацията.

С настъпването на пролетта растението се изпраща да живее на обикновено осветено място и започва да полива. Постепенно се върнете към режима за грижи за мухоловка Венера у дома.

Хранене на насекоми

Цветето на мухоловката е хищник, така че периодично трябва да се храни с насекоми. Не се препоръчва да се увличате с това, в противен случай растението може да умре, както и без липсата на допълнителна храна.

Подходящи насекоми

За хранене трябва да използвате малки насекоми:

 • мухи;
 • паяци;
 • комари.

Трябва да са живи, само тогава капана ще заработи и ще се затвори. Ако насекомите са големи, цветето няма да може да ги „дъвче“. Част от жертвата ще остане извън капана, което ще доведе до нейната смърт. След известно време ще изсъхне и ще почернее.

Забележка! Смята се, че липсата на основни вещества може да се запълни с парчета месо. Но капанът може да реагира само на жива храна. Основната цел на нейното хранене е набавянето на азот. Следователно, ако тя не се нуждае от него, тогава тя може да откаже предлаганата храна.

Как да храним насекоми

Само напълно здраво растение може да яде насекоми. Не е необходимо да правите това след пресаждането, по време на зимуване. Те също отказват насекоми, ако цветето дълго време е в условия на висока влажност и слаба светлина.

Обикновено се хранят веднъж на 2 седмици, на насекомите се дава един или два капана. Те умират след всяко седмо храносмилане на насекоми, вероятно по-често. По-добре е незабавно да отстраните отслабеното растение от храста, така че да се появят нови листа и всички сили са насочени към растежа им.

Интересни факти за цветето

Повърхността на всеки улов за растения е оцветена с червени пигменти. Именно това прави цветето привлекателно за насекомите. Те са необходими на растението, за да получи вещества, които липсват в почвата. И така, блатистите райони, в които мухоловците са свикнали да живеят, са изчерпани с азот, неговото цвете го получава, дъвче храна.

Капан в насекомо

Описанието на процеса на работа на капана се състои от няколко етапа:

 1. Жертвата е заклещена и хваната на хлъзгава повърхност. Това е вид протеин, секретиран от растението. Насекомите пълзят по него, облизвайки веществото и докосват космите на спусъка. Благодарение на това, Венерината мухоловка получава сигнал за удар.Когато насекомо докосне няколко косми наведнъж или докосне едно и също многократно, капанът се затваря незабавно. Бързостта е характерна за здраво растение. Учените са открили интересен факт, че колапсът възниква в резултат на изтласкването на растението от водата в листата след преместване на космите. Следователно, винаги е необходимо цветето да бъде свободно достъпно под саксията;
 2. След удряне жертвата започва да изстисква. Прекалено малкото насекомо може да избяга, като се плъзне между космите. Тогава следващият етап не се провежда. Също така няма да се случи, ако например човек пъхне пръста си между клапите. За известно време цветето ще се отвори отново;
 3. Успешното компресиране е последвано от запечатване. Лобовете на мухоловката се затварят плътно, зъбите спират да се преплитат и се придвижват напред. Храносмилането започва. Продължителността зависи от възрастта на капана и състоянието на околната среда. Скоростта на освобождаване на ензимите, необходими за смилане на насекомите, се увеличава с повишаване на температурата. Капанът обикновено се затваря за 1-2 седмици;

  Дионея цъфти

 4. След като цветето получи необходимите вещества, става разкритие. От насекомото е останал само скелетът. В естествената си среда той служи като стръв за нова жертва.

Размножаване на растения у дома

Венерината мухоловка може да възпроизвежда:

 • разделяне на храста;
 • семена.

Първият метод е по-опростен и изисква по-малко време и усилия.

Разделяне на храста

На възрастни Dionea могат да бъдат намерени няколко точки на растеж. На мястото, където корените са пораснали, те се изрязват, за да бъдат трансплантирани в нови саксии или контейнери. Преди разделяне цветето се изважда от саксията, за да се отстрани излишната почва и да не се повреди растението. След трансплантацията те започват да се грижат за възрастен мухолов.

Семена

През пролетта или началото на лятото Дионея започва да цъфти, едва след това се появяват капани. Можете да опрашвате растението ръчно, след което можете да получите семената, необходими за размножаване. Оформянето на малки кутии ще отнеме около месец.

Забележка! За да не изчерпвате растението с продължителен цъфтеж, можете да отрежете пъпките. Тогава хищникът ще има повече сила да формира капани.

Мухоловките са малки, бели и наподобяват звезди по форма.

Три месеца след опрашването семена мухоловки могат да бъдат засадени в подготвена почва. Състои се от 70 процента мъх сфагнум, към него се добавя пясък. Когато се държат в оранжерия, характеризираща се с висока влажност, разсадът се появява след 2-3 седмици.

Основното нещо е постоянно да навлажнявате почвата, така че да не изсъхне. Когато разсадът порасне, той се трансплантира в контейнери, така че растенията да се чувстват по-свободни. Отглеждането на възрастен мухолов ще отнеме 2-3 години.

Венерината мухоловка е хищно растение, което избира мочурливи почви за цял живот. Сега го отглеждат у дома, създавайки необходимия за цвете микроклимат. Мухоловката предпочита слънцето и влагата, но не може да издържи на замръзване. Въпреки че в родината си, в естествената си среда, той преживява снеговалежи. За да може едно цвете да се чувства комфортно, е необходимо да му осигурите насекоми, които компенсират липсата на вещества, необходими за растежа и развитието.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина