Chlorophytum - домашни грижи и размножаване

У дома хлорофитумът обикновено се отглежда като ампелно стайно растение в контейнери, които се окачват, или саксии с цвете се поставят върху специални декоративни конструкции.

Как изглежда хлорофитумът?

Растението хлорофитум принадлежи към семейство Аспержи. В зависимост от сорта, той може да достигне височина от 25 до 55 см. Дългите сводести листа на растението са с плътен зелен цвят, както и с по-светли ивици по цялата повърхност на листната плоча. Съвременното отглеждане обаче развива всички нови сортове с различни форми и цветове на листата.

Как изглежда цветът хлорофитум, който се отглежда като ампелно растение

Накратко за историята на появата

Родното място на хлорофитум са низините на реките в тропиците на американския континент. Най-често в естествената си среда растението се среща в Южна Африка.

Често срещани сортове

Най-известният сорт на декоративно растение е гребенестият хлорофитум. Стъблото му е скъсено, а листата са със светло зелен цвят. Друг широко разпространен сорт в цветарството е нос Chlorophytum. Листата са ланцетни, към края се стесняват. Chlorophytum крилат има широки тъмнозелени овални ланцетни листни плочи. Дръжките на растението са с оранжев цвят.

Забележка!Кой от сортовете да изберете за домашно отглеждане, зависи от всеки. Правилата за грижи за всички сортове са еднакви.

Може ли хлорофитум да бъде засаден на улицата

Цветето може да се засажда на открито през пролетта и есента. Хлорофитумът расте по-добре на открито през лятото, влияят пространството за растежа на кореновата система, естествената светлина, постоянната вентилация и хранителните вещества в земята. Въпреки това, преди настъпването на слана, градинарите отново трансплантират цветето в саксия и го носят у дома.

Хлорофитум: домашни грижи

Некапризен хлорофитум може да се отглежда дори от начинаещ цветар-любител. Това обаче не означава, че цветето изобщо не се нуждае от надзор. Трябва да се погрижите за цветето, ако спазвате няколко правила, хлорофитумът няма да създаде проблеми.

Само правилната грижа ще облекчи цветето от болести.

Температура

За растежа растението изисква стайна температура от 15 ° C до 25 ° C. Умира при температури под 10 ° C. Хлорофитум не понася студени течение, поради което е необходимо да се предпази от неблагоприятни климатични условия.

Осветление

Хлорофитум расте добре дори при минимално осветление на помещението. Основното нещо е да не се лиши напълно цветето от слънчева светлина, в противен случай, както всяко растение, растежът му ще се забави и листата ще бъдат малки. Причината е нарушение на фотосинтезата в растителните тъкани, което не функционира без светлина.

Забележка! Цветето не може да понася силна светлина, затова трябва да се отглежда на первази на прозорците от източната или северната част на къщата. Изсъхналите ръбове на листовите плочи са първият признак на прекомерно осветяване на помещението.

Поливане

Тропическото растение обича влагата, така че при напускането му е необходимо редовно поливане. През горещите летни периоди поливането е необходимо обилно, а през хладните зимни месеци процедурата се извършва само когато горният слой на почвата в саксия изсъхне.

След поливане почвата трябва да се разхлаби, за да се избегне застояла влага. Само това се прави много внимателно, в противен случай има голяма вероятност от увреждане на кореновата система.

Важно! Поливането не трябва да се извършва с твърда студена течаща вода. Водата трябва да се утаи за известно време и да се затопли до стайна температура. Ако е възможно, за напояване е по-добре да използвате дъждовна или речна вода.

Пръскане

Нуждае се от пръскане на земната част на храста. Това се прави с помощта на спрей бутилка с вода. Трябва да напръскате растението старателно, но не със силен натиск, в противен случай листата и цветята ще бъдат повредени. Особено внимание трябва да се обърне на малка кухина в средата на листовата плоча, където се натрупва най-голямо количество прах.

Пръскането помага да се отървете от натрупаните върху листата мръсотия и прах, а също така увеличава влажността във въздуха.

Влажност

Цветето се нуждае от висока влажност в стаята. През зимата отоплението води до изсъхване на въздуха в помещението, така че е необходимо да се увеличи влажността. За целта редовно напръсквайте цветето с вода, закачете влажен парцал върху отоплителната тръба или поставете съд с вода до саксията.

Каква саксия и почва са необходими за хлорофитум

Хлорофитумът има много дебели и дълги корени, така че за отглеждането му е необходим просторен контейнер. През първите години на растеж е необходимо пресаждане и смяна на саксията.

Ако растението расте, е необходимо да смените саксията.

Субстратът за засаждане трябва да се състои от смес от изгнили листа, трева, пясък и хумусна земя. По време на отглеждането почвата в саксията винаги трябва да е рохкава и влажна.

Подхранване

За здравословен растеж торенето е наложително. През пролетта, в началото на активния растеж, те започват да хранят цветето с органични и минерални торове. Най-добре е да използвате специален комплекс за декоративно-широколистни растения. Те вече съдържат необходимото количество минерали и хранителни вещества.

Кога и как цъфти хлорофитум

Цъфтежът на стайното декоративно цвете хлорофитум обикновено се случва през лятото. Но в зависимост от сорта и грижите растението може да отваря пъпки по всяко друго време на годината.

Видове цветя

Цветята от всички сортове имат еднакъв цвят и форма. Съцветията на растението не представляват интерес за цветарството поради малкия си размер, рядкост и незабележителен външен вид.

Цветът има перлено бял цвят

Цветни форми

Малките перлени цветчета са оформени като малки метли. Всяко съцветие има пет или шест цветя, които са разположени на дълъг дръжка. В средата има дълги тичинки, чиято основа е бяла, а върховете са оранжеви. Някои сортове също имат бели краища.

Период на цъфтеж

С подходящи грижи хлорофитумът започва да цъфти 2 или 3 седмици след пролетната трансплантация. Обикновено цъфти 1,5-2 месеца.

Как се умножава хлорофитумът

Изобщо не е трудно да се размножава стайното декоративно растение хлорофитум. Всички методи не изискват много усилия и време. У дома цветето се размножава най-често чрез разделяне на храста и използване на дъщерни розетки. Рядко могат да се размножават чрез семена.

Възпроизвеждане чрез дъщерни гнезда

Розетките размножават сортове, които нямат антени. Необходимият брой розетки се отделя от основния храст. След това гнездата се поставят в отделни контейнери.

Засаждане на изходи в отделни саксии

Размножаване чрез разделяне на храста

Разделянето на храст е най-често срещаният начин за възпроизвеждане на хлорофитум. Обикновено се извършва при пресаждане в нова почва и контейнер.Растението расте бързо и изисква често презасаждане, по време на което цветето може да се размножава. Бушът се изважда внимателно от саксията и се разделя на няколко разсада с чист остър нож. Когато се засаждат в саксии, местата на среза трябва да се третират с натрошени таблетки с активен въглен.

Трансплантация на хлорофитум

Chlorophytum има мощна коренова система, а самото цвете расте бързо, така че е необходима трансплантация всяка година. Процедурата се извършва в началото на пролетта. Преди да присадите растение, е необходимо предварително да подготвите посадъчни материали и оборудване. Растението е тествано за болести и вредители. Градинските инструменти се дезинфекцират.

Почвата за засаждане трябва да включва хумус, почва от компост и пясък. За да се избегне стагнация на влагата, на дъното на саксията се поставя слой от експандирана глина за отводняване. Отгоре се добавя малко почва, отгоре се поставя храст и се покрива със земя около него. Трябва да засадите цвете внимателно, често когато почвата е утъпкана, растението е повредено. След това се нуждаете от обилно поливане с мека вода. След това растението ще остане само периодично да се грижи. Как правилно да се грижим за хлорофитум е описано по-горе.

Забележка! Преди да засадите растение в нова почва, опитни производители на цветя съветват да държите храста на хладно място. Трябва да престои там около 4 часа.

Възможни проблеми при отглеждането на хлорофитуми

Проблеми и заболявания възникват от неправилна грижа или липса на такава. Растението е устойчиво на различни болести и вредители, но грешки в отглеждането и небрежност на собственика на цветето могат да влошат състоянието му. Ако необходимите мерки за лечение не бъдат взети навреме, растението може да умре.

Често проблеми възникват поради характеристиките на сорта, а понякога, напротив, сортът има предимства при отглеждането му. Например, когато се грижат за хлорофитум къдрава у дома, производителите на цветя не се сблъскват с проблема с вредителите. Факт е, че цветето има високо антибактериално свойство, което отблъсква паразитите.

Пожълтяване на върховете на листата

Върховете на листата на хлорофитум изсъхват

Флористите често се чудят защо върховете на листата започват да изсъхват в хлорофитум. Но не всеки забелязва, че преди да изсъхне, растението показва, че е болно. Отначало започва да отслабва, има муден и нездравословен вид, растежът му се забавя. Тогава върховете на листата започват да пожълтяват.

Причини за пожълтяване на хлорофитум листа:

  • за засаждане е използвана нормална почва без торове. В резултат на това на растението липсват хранителни вещества за здравословен растеж. Необходимо е да се хранят със сложни торове, чиято цел е да се насити почвата с необходимите минерални и органични вещества. През пролетта е наложително да пресадите цветето в хранителен субстрат. Лекарството се прилага в съответствие с инструкциите и препоръчителната доза, предписана на опаковката;
  • повишена сухота в помещението, където се отглежда цветето. Необходимо е често проветряване на помещението, без да се допуска студено течение. За да се увеличи влажността, броят на поливането, пръскането се увеличава и съд с вода се поставя до растението;
  • температурата в стаята е повишена. Те се борят с проблема, както и със сух въздух. В горещите дни растението трябва да се постави на тъмно, хладно място;
  • механични повреди. Може би поради невнимание цветето е било повредено при преместването му на друго място или коренът е бил повреден при разхлабване;
  • липса на трансплантации. Коренът е пораснал и е тесен в малка саксия.

Цветните листа могат да почернеят

Защо върховете на листата на хлорофитум стават черни

Неправилната грижа за хлорофитума води до друг проблем - почерняване на върховете на листата. Отначало листата са покрити с кафяви петна и стават кафяви, след това започват да почерняват. Основната причина за това поведение на цветето е прекомерната влага в почвата или липсата на разрохкване, което причинява стагнация на влагата в почвата.През зимата поливането на цветето трябва да бъде спряно, за да може да си почине.

Забележка!Листата също почерняват поради хипотермия, така че трябва да я пренаредите на осветено и топло място.

Отглеждането на здравословен хлорофитум у дома може да се извърши с подходящи грижи. Растението, освен красивия си декоративен външен вид, има полезни свойства и е оценено сред производителите на цветя. Красивото цвете се бори с бактериите и микробите във въздуха, което го прави идеално закрито растение в детска стая.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина