Chlorophytum - вид Зелен оранжев, крилат, зелен, Laxum

Пищната зелена буйна розетка с дълги дъговидни листа е хлорофитум. Това растение може да се намери навсякъде, напоследък често украсява градски цветни лехи. Те разпознават неговите разновидности по дълги мустаци, на чиито върхове се сгушват гроздове малки храсти деца.

Описание на растението

Зеленият храст принадлежи на семейство Liliaceae, живее във всички тропици, но истинската му родина е Южна Африка. Високи храсти растяха там по бреговете на реки и водоеми, те са големи любители на влагата и слънцето.

 

В същото време тези растения се отличават с безпрецедентна устойчивост на неблагоприятни условия с временен характер: те не се страхуват от температурни спадове и намаляване на температурата до 8 ° C. Те ще преживеят сушата забележително, задържайки влагата в месестите си корени. Те растат както на прозорци, така и на сенчести шкафове или маси.

Това е отлична интериорна декорация, обичана е заради красотата и великолепието на зеленината.

За ваша информация! Растението е описано за първи път в европейските страни в края на 19 век.

Възможно ли е да държите хлорофитум у дома

Цветето е разпознаваемо, получи такава популярност поради своята непретенциозност. Лесно е да се отглежда и размножава. Това ще бъде отлично начало в отглеждането на представители на флората за начинаещ цветар, украса на офиси, училища, болници.

Понякога те задават въпрос за хлорофитума за дома: добре ли е или лошо да го отглеждате в дом. Собственикът на най-старите корени, заедно с папрат, закрит хлорофитум е отличен филтър от магнитни и биополета, той изпълва стаята с благоприятна аура и предпазва от компютърна и мобилна радиация.

Собственикът на зелена зеленина пречиства въздуха и го овлажнява, а той не е отровен, както пишат мнозина в интернет. При обилно поливане дългите му листа изпаряват излишната влага. Той има способността да абсорбира от въздуха съединенията на въглероден диоксид, вредни за хората. Той е незаменим помощник при озеленяването на апартаменти, разположени в близост до пътища, както и във всеки апартамент в близост до печки и отоплителни котли.

Важно! Листата на растението отделят фитонциди, които дезинфекцират въздуха. Растението абсорбира вредните частици, съдържащи се във въздуха, вместо това отделя чист кислород.

Хлорофитум: видове

В семейството на хлорофитум има около 200 вида. Те почти всички си приличат на външен вид и грижи. Но има и декоративни сортове, отличаващи се със своята красота и метод на развъждане.

Зелен портокал

Декоративен храст, който се различава на външен вид от своите колеги. Блестящите му листа са много по-тъмни и широки, а листната дръжка е боядисана в красив оранжев цвят, който плавно преминава в централната ивица на листа. Цветът няма развито стъбло; дебелолистните му издънки образуват удължена розетка. Листната плоча не е твърде дълга, храстът достига височина от 35 см.

Той е непретенциозен в грижите и изисква същите условия на задържане като неговите роднини. Единственото нещо, което трябва да се има предвид при отглеждането на този вид, е разположението. Този вид е много чувствителен към ярка слънчева светлина, която може да изгори лъскавите му листа. През лятото е по-добре да го пренаредите в задната част на стаята, но не и на сянка.

За ваша информация! При липса на светлина съществува риск от лишаване на цветето от оранжевия му цвят.

Дръжките на растението не се задържат дълго. Цветовете са бели, събрани в шишарка с форма на конус, обвити в зелено листо.Цъфтежът изглежда много необичаен.

Растението е известно с красотата на листата си и с необичайния им цвят.

Забележка! В магазините хлорофитум Зелен портокал може да се намери и под името Хлорофитум Оранжев или Орхидаструм.

Крилати

Крилатото име идва от красиви листа, които не са толкова дълги, колкото обичайните арки от хлорофитум, те са широки и на дълги резници. Chlorophytum е крилатият прародител на Orange, но само неговите резници могат да бъдат не само оранжеви. Тези ярки представители глезят своите животновъди с контрастна палитра. Изрезките и листните сърцевини са светложълти до тъмночервени на тъмнозелени листа.

Красивият ярък храст изисква много разсеяна светлина, която поддържа яркостта на екзотичния цвят. Листата му са лъскави, лъскави като висока влажност и редовно пръскане. През зимата е важно да не преливате или пресъхвате земната бучка. Цветята са толкова необичайни, колкото тези от предишните видове - нежна колоска със съцветия, подредени в спирала.

Забележка! Необичаен сорт, който съчетава режима на крилат растеж и цвета на раирания вид - шарлот - хлорофитум с широка бяла ивица върху листната плоча.

Зелено

Нос Chlorophytum е зелен храст без ивици. Издънките му са дълги и увиснали, тесни, сгънати наполовина.

Хлорофитум зелен може да преживее суша до три седмици

Расте прекрасно на цветни лехи и толерира температурни промени през лятото на балкона и терасата. Често може да се разглежда като ампелно растение в саксия или по стените. Размерът на храста му често достига 80 см височина и 50 см диаметър. Той може да стои цяла зима и на первазите. А през лятото, при твърде ярки слънчеви лъчи, може да получи изгаряния на прозореца. В този случай областите на листата ще бъдат обезцветени и ще имат сребрист блясък.

Laxum

Рядък хлорофитум за руски апартаменти. Може да се закупи в магазините или по пощата директно от холандските оранжерии. И там той беше глезен, до такава степен, че в условия на апартамент не винаги расте успешно. Друго не особено успешно предимство е липсата на познати деца. Цъфтежът му е подобен на цъфтежа на крилат хлорофитум - под формата на колосок.

За ваша информация! Растението се размножава само чрез разделяне на корена, който не винаги расте, както бихме искали.

Но въпреки това цветето е много красиво. Неговата розетка се състои от дълги зелени листа с тънък бял кант. Този цвят изглежда много впечатляващо и декоративно, което заслужава любовта на животновъдите. Цъфтежът е красив, необичаен, с бели цветя, събрани в колос.

Той ще бъде причудлив в грижите, тъй като отглеждането в оранжерии не забравя, което означава, че ще бъде придирчив към достатъчно осветление и влага

Къдрава

Чест посетител на училища, болници и други държавни агенции, като Традесканция. Непретенциозно цвете може да създаде истински празник на перваза на прозореца. Къдравата му ивица коса радва окото, пречиства въздуха и придава спокойствие и отпускане на ситуацията. Расте бързо, запълвайки целия диаметър на саксията със своите розетки. Нейните не твърде дълги листа са украсени с бели и сребърни ивици в центъра на цялата дължина на листната плоча. Листата се навиват и огъват красиво в дъга. Той наистина се къдри заедно с дръжките, които също имат сложни форми.

Второто име на този хлорофитум е Бони къдрава. За да отгледате истински къдрав красавец, достатъчно е да му обърнете внимание през активния период на растеж през лятото. Грижата за къдравия хлорофитум е режим на пиене и лек. Той ще бъде благодарен за ежедневно пръскане и веднъж на две седмици, къпане и хранене. Поливането е необходимо след изсъхване на половината от почвата в саксията. Светлината е разсеяна, но в достатъчно количество, в противен случай листата ще избледнеят, а белите декорации ще се стеснят.

Забележка! Най-близкият брат, с когото къдравият красавец често се бърка, е хлорофитум комосум или гребен. Неопитните производители очакват къдравост от този сорт и получават високи дъги на буен пъстър храст.

Гребен

Перла

От началото на онлайн продажбите все по-често се срещат измами. Така че хлорофитум не е пощаден от търговците, които искат да извличат печалба с измама. На първо място е изобретен нов тип перла хлорофитум. И най-ужасната измама беше, че му беше назначен подвид - Синя перла, която на снимката изобразяваше растение с ярко син цвят, както издънки, така и листа.

Сортът Blue Pearl е само редактирана снимка на зелено цвете

Всъщност растението, което се приписва на сорта Перла и принадлежи към семейство хлорофитум, се нарича Рагуорт на Роули или друго име е перлена нишка. Да, растението определено е много необичайно и красиво. Прилича на мъниста с кръгли листа на тънки струни. Но кореновата тръстика не е брат на хлорофитума.

Важно! Chlorophytum Pearl е измислен растителен вид.

Кога и как цъфти хлорофитум

Липсата на цветя може да бъде по две причини:

  • недостатъчно осветление;
  • ненавременна трансплантация.

Вегетативният период на растението е активен, много рядко, когато цветето не цъфти дълго време

Пресаждането е необходимо за обновяване на почвата, като я прехвърлите в по-голяма саксия. По време на трансплантацията е важно да се изследват корените и да се отстранят всички повредени, тъй като те натрупват влага, има голям риск от гниене на процесите. Също така, понякога върховете на листата започват да стават черни, което също е знак за преливане на растението.

Обикновено, след пролетна трансплантация, две седмици по-късно, растението пуска първите стрели на дръжките. Индикатор за здраво растение ще бъде дебелината и дължината на този издънка.

Забележка! Ако растението се чувства комфортно, то пуска цветни стрели за целия активен период на растеж - от пролетта до зимата.

Различните сортове цъфтят по различен начин, но всички те са обединени от грозните цветя. Хлорофитум е широколистно декоративно растение, което не е красиво цъфтящо растение.

  • Нос хлорофитум изобщо не цъфти у дома. Размножава се чрез разделяне на корена и от бебета, които растат директно върху розетката на цветето.
  • Раираните и гребенести хлорофитуми дават дълги издънки, на които снежнобели цветове с жълти тичинки са разположени спирално. Те са сладки, но незабележими в сравнение със зеления фонтан на буйна зеленина. След цъфтежа на върховете на издънките на къдравия хлорофитум се появяват малки храсти от деца. Скоро те ще придобият въздушни корени и могат да живеят дълго време върху майчините издънки. Гребенестите сортове отглеждат бебета от синусите на листата.
  • Екзотични и необичайни сортове хлорофитум, като Orange, Laxum и Chlorophytum Ocean или Ocean, цъфтят с необичайни уши от светложълти или зеленикави цветя.

Този интересен колосок се появява сякаш от нов лист, който го обгръща до края на цъфтежа.

Chlorophytum е идеален за начинаещи лозари и е обичан от опитни животновъди. Нейната непретенциозност и декоративност спечели любовта на дизайнерите, които използват тези зелени фонтани в композиции на открито. В къщата този фито-приятел ще се възползва от пречистването на въздуха и минимум караница при напускане.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина