Размножаване на хоя чрез резници, вкореняване и пресаждане у дома

Красива цъфтяща лиана е чест гост в градските апартаменти. Хоя е восъчен бръшлян, чието възпроизвеждане е по силите на всеки. Тя идва от Индия и Китай, където в естествени условия се изкачва по склоновете на планините и стволовете на дърветата. Не е трудно да вземете няколко растения от едно растение у дома; има няколко начина за това наведнъж.

Хоя: развъждане у дома

Щастливите собственици на възрастни пълзящи растения нямат недостиг на посадъчен материал. Короната му се нуждае от периодично формоване и всички оформени, но излишните издънки могат лесно да бъдат вкоренени. Ако в къщата вече има хоя, как да умножим въпроса обикновено не си струва.

Цъфтяща хоя месеста

Как се умножава

Стъблените слоеве и резници са основният посадъчен материал. Много по-рядко лианата се размножава чрез семена, тъй като те не са толкова лесни за получаване. Цветята на хоя издържат до 2 седмици след цъфтежа на дръжки. Те са бисексуални, но се нуждаят от помощта на опрашители, за да поставят семена, за които отделят много плътен, лепкав и силно миришещ нектар.

Размножаване чрез резници

Младите издънки от тази година не са подходящи за размножаване. Само миналата година ще свърши работа и те трябва да имат поне 2 чифта листа. Нарежете ги с остър нож между възлите. След това изрезката се оставя за 1-2 часа, за да изсъхне разрезът.

За ваша информация! Възлите на Хоя съдържат коренови хормони, така че именно от тях стъблото ще изгони корените.

Със сигурност трябва да има няколко възли на отсечената издънка. Това увеличава шансовете за успешно вкореняване. Обикновено обаче няма особени трудности с това, лозата се отличава с изключителна жизненост, отглеждането й е интересна дейност.

Вкореняване

Най-често срещаният начин за изкореняване на резници е във вода. За целта вземете контейнер, който не пропуска светлина. Покрива се с картон или фолио. Чрез изрязаните отвори се вкарват резници. Листата се отстраняват от долния възел и се потапят във вода. За да се ускори процесът на образуване на корени, разрезът се потапя предварително в корен разтвор.

Резници от хоя, нарязани за размножаване

Изисква топлина и висока влажност, за да расте успешно. Оптималната температура е 22 ° C. Ако листата започнат да изсъхват, това показва сух въздух. За да се коригира ситуацията, контейнерът с дръжката е покрит със стъклена капачка или найлонов плик, за да се получат парникови условия.

След 2 седмици трябва да се образуват достатъчен брой корени, за да е възможно трансплантацията на резниците в саксията. Техниката е доста старателна, така че много хора предпочитат да отрежат повече резници и просто да ги държат на топло, не твърде ярко осветено място, като редовно добавят вода.

Вторият метод за вкореняване е чрез резници в субстрата. Почвата се купува с неутрална алкална реакция. Не забравяйте да покриете горната част с капачка, която се повдига веднъж на ден, за да се напръска дръжката с вода. Високата влажност и стерилността на почвата са основните компоненти на успеха.

Инструкции стъпка по стъпка за подпомагане на изкореняването на стъблото на хоя с гаранция за успех:

 1. Твърде дългото издънка е лошо, 2-3 чифта листа са достатъчни. Ако е възможно, струва си да вкорените няколко издънки.
 2. Дребнолистните сортове се засаждат в саксии хоризонтално или под ъгъл, за да покрият няколко възли с пръст наведнъж (до 10 бр.). Едролистните резници се поръсват със земя само за 1 възел.
 3. Температурата трябва да се поддържа на стабилно ниво от 22 ° C.
 4. Не трябва да забравяме и за ежедневното пръскане.
 5. Шансовете за успех продължават, докато издънката е зелена и има поне 1 лист.

Важно! Резниците, поставени във вода, не трябва да се докосват твърде често, защото младите корени са много крехки.

Хоя - грижи и отглеждане от лист

Ако не можете да получите резника, но има поне 1 лист, можете да опитате да го изкорените също. Това е най-трудният път, но не и безнадежден. Когато се потопи с дръжка в хранителен субстрат, степента на оцеляване на такъв материал е ниска, тъй като растенията, отглеждани у дома, имат твърде малко собствени запаси от вещества, необходими за растежа.

Вкореняване на листа

Вкореняването на хоя от листа е старателна задача, така че си струва да следвате няколко препоръки:

 • химикали се използват за стимулиране на растежа на корените. Те се прилагат под формата на разтвор, пускане от пипета върху лист, така че течното стъкло по протежение на дръжката;
 • без дръжки листата се вкореняват няколко пъти по-лошо;
 • има малка тайна: лист се потапя в рохкавата земя под ъгъл от 45 °.

Хоя: домашна трансплантация

Растението не се нуждае от твърде чести трансплантации. Още повече не се препоръчва това да се прави по-често от необходимото, тъй като корените на лианата са изключително крехки. Обикновено претоварването в нов контейнер се практикува не повече от веднъж на 3-4 години. Това улеснява много грижата за хоя у дома. Когато съдът стане твърде стегнат за корените, лозата спира да цъфти.

Почвата се купува с неутрална реакция. Универсалната почва е напълно подходяща, както и почвата за цъфтящи стайни растения. Контейнерът се взема с достатъчен брой дупки, за да се отцеди излишната вода при поливане.

Забележка! Освен това те купуват експандирана глина за отводняване.

Как се засажда хоя

Контейнер, който е твърде просторен за лоза, не е подходящ. Там тя ще отглежда зеленина, но няма да цъфти, дори и да се грижите добре за нея. Материалът на саксията по принцип няма значение. Тя може да бъде пластмаса, керамика, стъкло, най-важното е, че трябва да е непрозрачна. Влагата не се задържа в глинени съдове, така че цветето в него ще трябва да се полива по-често.

Преди пресаждането хоята се полива добре, така че земната бучка с корени да се отстрани възможно най-лесно и да не се повреди. Най-добре е да прехвърлите растението в нов контейнер, като добавите прясна почва. Цялата процедура се прави бавно, за да не се счупят издънките и корените. Не забравяйте да инсталирате опора, по която лозата ще пусне нови издънки.

Лияна трябва да осигури подкрепа

Как да отглеждаме хоя от семена у дома

Не най-популярният метод за разплод е чрез семена. Необходими са само пресни семена (не по-стари от 1 година), те имат кафява обвивка. Те са леко изсушени и след това засадени в почва с висока хигроскопичност. За това дори се добавят естествени влакна (лен, филц, чул).

Степента на покълване е 7 дни. Първо на повърхността на контейнера за засаждане се появява къса зелена дръжка, върху която след това се появяват листа. По това време трябва стриктно да се спазват следните правила:

 • почвата винаги трябва да е леко влажна;
 • преовлажняването е опасно, тъй като може да предизвика гниене на кълнове;
 • редовно пръскайте субстрата с фунгициди, за да предотвратите образуването на мухъл;
 • ако саксиите са на открито, тогава охлювите и охлювите са най-голямата заплаха за тях, така че трябва да изберете място по-високо над земята.

Важно! През първите шест месеца не се внасят торове, за да не изгорят нежните корени.

Топчетата сфагнум, които са увити в найлонова мрежа, са много подходящи за покълване на семена от хоя. Мокрият мъх няма да се деформира. Семената се излюпват перфектно през мрежата. Кълновете се трансплантират на постоянно място заедно със сфагнума. Това е най-щадящият метод за тънки и крехки корени.

Засаждане на семена от хоя в саксия

В контейнера, в който са засяти семената, кълновете се оставят за 3 месеца. Това време ще бъде достатъчно, за да могат младите лози да наберат сила, да станат по-силни и да пораснат няколко листа. Не се изненадвайте, че всички растения ще бъдат много различни по размер. Това е съвсем нормално. Останали са само най-силните и най-силните от тях. Слабите издънки трябва да се изхвърлят, тъй като е малко вероятно да се получи силна лоза от тях и те ще изискват много усилия и време.

Хоя пониква от семена

Понякога внимателният преглед на издънките разкрива, че сред тях има мутирали екземпляри. Това също не е необичайно. Има малък шанс да се е образувал нов сорт поради кръстосване. Следователно, на всички кълнове трябва да се дава шанс за живот, докато те напълно демонстрират всичките си специфични характеристики: цвят и форма на листа, размер и т.н.

Забележка! Средно степента на покълване на семената от хоя е около 80%.

Ако след 1-2 седмици след сеитбата кълновете не са се появили, не е нужно да чакате по-дълго, невъзможно е да ги накарате да се появят. Причините за това може да са няколко:

 • посадъчният материал е твърде стар, поради което е загубил своята жизненост;
 • корени изгнили поради прекомерна влага в почвата.

Доста е трудно да се намерят семена от хоя на свободния пазар. У дома те обикновено не са вързани. Единственият шанс е да купувате от онлайн магазина. Но няма гаранция, че посадъчният материал ще бъде с наистина добро качество. Много по-лесно е да закупите изрезка в специализиран магазин, а някои дори предлагат редки и особено красиво цъфтящи сортове по поръчка.

Като се има предвид колко лесно е да се размножава домашна лоза, не е изненадващо, че броят на нейните фенове е толкова голям. Красивата зеленина и цветя са истинска украса на всеки дом, достъпен дори за начинаещи цветари. И винаги можете да си направите жив подарък от резници, просто изберете подходяща саксия!

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина