Домашни грижи за хоя, болести и вредители

Всички познават фикуси и орхидеи, но цветето хоя остава не особено известно. Неговата отличителна черта е, че, гледайки листата, изглежда, че върху тях е нанесен восък. Какво друго е хубавото на този красив екземпляр - отговорът е по-долу.

Хоя: домашни грижи

Растението принадлежи към семейство Кутрови, подсемейство Ластовнев. Климатичната зона на Китай или Индия е отлична за растението. Често цветето расте в Южна Корея и на някои острови. Въпреки това, хоята не е особено причудлива за грижи.

Цвете хоя

За ваша информация! Понякога се нарича лиана хоя, хойя восък или хоя бръшлян.

Как да се грижим за хоя

Грижата за месесто цвете хоя у дома не е трудна. Това растение се използва най-често като домашен любимец. За него и за други видове от тези красиви растения трябва да се съобразите с някои изисквания:

 • следете качеството и честотата на поливане. Растението обича водата, затова е необходимо да поливате цветето, тъй като почвата в саксията изсъхва. През лятото количеството вода се увеличава, като намалява едва през ноември. Най-рядкото поливане през зимата. След напояване трябва да изчакате, докато горният слой на почвата изсъхне;
 • поливането не трябва да става със студена вода. Защитава се предварително на перваза на прозореца;
 • се изисква да изберете не много голяма саксия за засаждане на цвете. Няма специални изисквания за избора на материал на контейнера. Основното е, че не трябва да е токсичен;

Саксия за засаждане

 • растението изисква дренажни отвори на дъното на саксията и специално подготвена почвена смес;
 • за отглеждане се използва източният или западният прозорец, а при студено време - южният;
 • цветето не трябва да се носи често от място на място;
 • идеалната температура за него е 20-30 ° C, но стаята трябва да се проветри.

Ако следвате такива прости правила, отглеждането на хоя ще се превърне в чисто удоволствие.

Начини и характеристики на засаждането на дома хоя

Можете да изберете всеки съд, но е по-добре да вземете такъв, в който са предвидени дренажни отвори. В този случай е необходимо да се вземе предвид кое е по-важно - получаване на издънки или буен цъфтеж. Въз основа на това, купете или голям пот, или малък.

При засаждане в голяма саксия ще се стимулира растежът на леторастите, в малка ще е по-добре да цъфти. Разликата между старите и новите саксии трябва да бъде няколко сантиметра в диаметър.

Размножаване чрез резници

За засаждане трябва да подготвите саксия и чисти инструменти за работа, така че последните да бъдат предварително дезинфекцирани. Трябва да се подготви и дренаж. Полага се като основа на саксията в първия слой, така че корените на растението да не застояват във водата.

Важно! Засаждането се извършва в рохкава почва с лека текстура.

Като правило, трева, хумус и торф се използват като почва в съотношение 3: 2: 2. Можете да добавите слой мъх за по-добра влага. Индексът на киселинност на почвата не трябва да бъде по-висок от 6,5.

При засаждане издънката се поставя в почвата и се фиксира. За това можете да използвате нещо като тел. Трябва да изчакате образуването на корени и едва след това да прекъснете връзката с основната лоза.

За размножаване чрез резници е необходима клонка с няколко двойки листа. Резените трябва да се дезинфекцират. Стъблото се поставя в топла вода. След появата на силни корени се засажда в земята. Цъфтежът с този метод ще дойде малко по-късно (след няколко години).

Подрязване на хоя

Хоя бръшлянът не се нуждае от много резитба.Ако клоните са твърде дълги, трябва да ги съкратите малко, а излишните листа се прищипват отгоре. Цветните части не трябва да се отстраняват. За подрязване се използват специални обработени инструменти.

Торове

При засаждане или пресаждане към субстрата се добавя малко количество въглища. Уди ще направи.

Важно! Не торете растението няколко месеца след засаждането.

Подхранването се прилага 2 пъти месечно. Това не трябва да се прави през зимата.

Ако има някакво съмнение относно количеството, необходимо за оплождане на растенията, по-добре е да се използват малки концентрации. Не можете да надвишавате нормата. При хранене се използва тор за орхидеи.

Основните хранителни дефицити за растението са фосфор, азот и калий. Вътрешната цъфтяща растителна храна поддържа съотношението на тези елементи. Торенето трябва да бъде редовно.

Осветление

Цъфтежът директно зависи от светлината, но в същото време пряката слънчева светлина не трябва да пада върху саксията. Получаването на твърде много светлина може да доведе до изгаряне на растението. С малко количество светлина ще изхвърли дръжките и няма да цъфти след почивка.

Опция за осветление

Забележка! Ако страната е твърде слънчева, тогава хою постепенно се учи да насочва лъчи. Но все пак е по-добре да ги разпръснете, това ще намали вероятността от изгаряне.

Поливане

Поливането трябва да бъде равномерно. Цветето не понася суша или излишна влага. Основната гаранция за успех е редовността на поливането, но не трябва да се придържате към конкретен график. Поливането се извършва, когато почвата отгоре стане суха.

Забележка! Ако е необходимо, можете да организирате топъл душ за цветето или да избършете листата с влажна гъба.

Защо листата на цвете пожълтяват

Ако листата на хоя пожълтеят, трябва спешно да помогнете на растението. За да направите това, първо се установява причината за пожълтяването, от които може да има няколко:

 • престоя на гореща пряка слънчева светлина в пиковите часове причинява пожълтяване на листната плоча. По цялата площ се образуват петна от кафяв оттенък. При някои сортове петънцата могат да имат червеникав цвят. За да го премахнете, трябва да създадете частична сянка за този период от време;
 • пожълтяването на листата може да бъде причинено и от твърде много поливане. Особено ако се произвежда след сух период. След като листът изсъхне и пожълтява, той ще падне. Растението може да бъде спасено само чрез пресаждане. Кореновата система се почиства, корените се трансплантират само след третиране в слаб разтвор на калиев перманганат;
 • изсушени листа показват, че температурата на въздуха е твърде висока. Възможно е обаче да е нормално, но въздухът е сух. Растението не трябва да се полива твърде често, трябва да се напръсква с пулверизатор. За хоя оптималната температура е 20 ° C;
 • ако листата паднат, може да има няколко причини: отворени прозорци в хладно време, липса или недостатъчно количество хранене, малко количество слънчева светлина. Голямо количество влага, промяна в условията на грижи (например промяна в осветлението или температурата) също могат да повлияят;
 • вредителите могат да започнат на цветето. В този случай ще се образуват различни петна. Реанимационните методи ще зависят от заболяването или вида на паразита.

Хоя: болести и вредители

Стайните цветя на хоя са податливи на болести и вредители, както всички растения:

 • изсъхване. Възниква поради проникването на бактерии, които задържат влагата. Болестта произхожда от върха на растението, като постепенно спада. Лечението с инсектициди ще помогне;
 • зацапване. Бактериите също са източник на образуване. Листата отмира и преди това върху нея се образуват малки петънца. Площта на петното се увеличава, постепенно листът пожълтява. Петното може да наподобява стъкло и да има мазна текстура. Прекалено влажна среда ще изостри проблема. Както в първия случай, инсектицидите ще помогнат;
 • гниене. Източникът на гниене е нарушен правилник за грижи. Разпространява се много бързо. Болестта не може да бъде излекувана;
 • антракноза. Листата са засегнати първо. Болестта се проявява под формата на жълтеникави петна. В началния етап това е малка точка, невидима с просто око. С развитието на болестта и размножаването на гъбичките петната ще растат и на тяхно място ще се образуват дупки. Източникът е излишната влага в топъл въздух. Възможно е също така растението да е било напръскано, но излишната вода не е била отстранена от листата. Торовете с минерални елементи ще помогнат за коригиране на ситуацията;

Кореново гниене

 • сиво гниене. По листата и стъблата се образува бял цвят. Обикновено има сив (понякога зеленикав) оттенък. Източникът на паразита са нелекувани рани. С разпространението на гниенето растението отмира. Няма лечение;
 • брашнеста мана. Това се случва в резултат на прекомерна влажност на въздуха. Болестта започва с петна, които постепенно се увеличават по размер. Петната могат да изчезнат, но ще се появят отново. Ако реагирате бързо, има шанс да се справите с триене на болните листа. В по-напреднали случаи ще трябва да използвате специални лекарства;
 • строма. Черни петна, засягащи листата. Те имат изпъкнала форма и характерен блясък. Причината за заболяването е нарушение на грижите. Външният им вид може да бъде повлиян от неправилно осветление, влажност или нарушения на температурата. За лечение трябва да използвате лекарства, създадени специално за всички видове хоя.

Забележка! Правилната грижа е от съществено значение за всяко цвете и хоя не е изключение. Само като спазвате всички правила, можете да отгледате красива, красива лиана.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина