Хоя - видове и сортове, домашни грижи

Хоя принадлежи към рода на вечнозелените тропически храсти или лозя. Родина са Азия, Полинезия, западното крайбрежие на Австралия. Някои видове хоя се считат за оранжерийни и стайни растения. В природата хоя достига 10 м дължина. У дома той е по-малък, но някои видове могат да достигнат 5 m.

Отглеждащи функции

В Средната лента растението се отглежда предимно у дома, но през лятото може да се трансплантира навън. Когато избирате място за кацане, трябва да избягвате области, където попада пряка слънчева светлина. У дома той може да расте на сянка, но изисква много светлина, за да цъфти.

Засадете у дома

Видовете домашна хоя са поразителни в своето разнообразие. Всички те имат миризма. Някои са по-силни, други са слабо изразени. Така е и с формите. Има растения, които се нуждаят от подкрепа и те ще се движат по нея в правилната посока. Някои видове могат да се използват като независим храст. Няколко сорта се използват като ампелни.

За ваша информация! Най-оригиналните могат да съчетаят способността да бъдете къдрава лиана и ампелно цвете.

Видове растения с красиви листа

Може би всички видове хоя имат красиви листа. Стайните растения могат да имат трицветна зеленина, лъскава, навита. Няколко растения се отличават със своята необичайност и красота:

 • Кери. Има необичайни сърцевидни листа;
 • хоя пъстър. Листа с кремав кант;
 • месеста - най-често срещаната хоя сред производителите на цветя. Листата са лъскави, често петнисти. Голям и наистина месест.

Хоя Лакуноса

Всички хойци са красиви по свой начин. Те оплитат добре заместената форма. Трябва да се помни, че само младите издънки на растението могат да бъдат насочени. Тогава те се втвърдяват и вече не се поддават на посоката на растеж. Ако растежът на такова растение се остави да поеме по своя път, тогава издънките ще пълзят във всяка празнина, намерена до саксията с цветя.

Забележка! По някаква причина отдавна се смята, че хоя не може да се държи в къща. Предполага се, че изгонва мъже. Има и знак, че хоя в къщата на богаташа е разруха, но това са просто неоснователни поличби, които не се сбъдват.

Хоя: видове, описания

Най-често срещаните сортове хоя:

 • Хоя Куртизи, или снежна. Растението наистина изглежда сякаш е покрито със сняг. Има малки месести листа със сребърни петънца. Цветята на късо стъбло, достатъчно големи, имат кафяв оттенък.
 • Хоя Цанги има малки извити листа. Цветовете са жълти с яркочервен център. Имат интересна миризма, миришат на масло и мед. Отглежда се на хладно, на сянка.
 • Hoya Meliflua расте много бързо. Може да достигне 3 м, дори когато се отглежда в домашни условия. Този сорт изисква честа резитба за правилен растеж. Листата са дебели и силни. Може да варира по размер. Цветята са розови със силен аромат.
 • Hoya Lobby достига височина от 1 м. Листата са силни с малки петна. Цветовете са червени с бял център. Миризмата им е леко сладка. Цъфти около 10 дни.
 • Hoya Australis Lisa е един от хибридите. Стъблата са дълги и тежки, така че е необходима опора. Листата са твърди, зелени по ръба и жълти в средата. Когато растението е много младо, листата могат да бъдат бордо. Цъфти около седмица, радва окото с бледорозови пъпки.
 • Hoya Lacunosa Eskimo е ампелен растителен сорт. Листата са леко вдлъбнати, съцветията висят на краката с червеникав цвят. Самите цветя са бели, понякога с докосване на какао.Той има една особеност: мирише на карамфил през деня, тамян през нощта. Цъфтежът настъпва в края на пролетта. Тази хоя расте добре само при изкуствена светлина. Дори луминесцентните лампи са подходящи като източник.
 • Hoya Linearis е саксийно растение. Тя трябва да е широка, тъй като лозата расте бързо в ширина. Висящите надолу клони са плътно покрити с листа. Съцветията са бледорозови. Добър за окачване на тераси през лятото. Дължината на висящите издънки може да достигне 2-3 м, така че не трябва да забравяте за резитбата.
 • Hoya Macrophylla расте добре в къщата. Листата са големи, до 15 см тъмнозелени с жълти петна. Издига се бързо на вертикална опора. Розови съцветия под формата на звезди. Миризмата е сладка, най-силно се усеща вечер.
 • Хоя Рангсан може да се отглежда както като лоза, така и като храст. Чрез подрязване можете да оформите желаната форма. Малки цветя с бледорозов цвят. Цъфти само при наличие на ярка слънчева светлина.
 • Хоя Буоти има къдрава стъбло. Листата са удължени с жилка. Цветовете са бледо розови в средата са червени. Излъчва миризма, подобна на ванилия. Обича топлината и се чувства добре в жегата. Поливането се изисква в умерени количества. Вкоренява се добре и бързо.
 • Hoya Byakensis има яркозелена зеленина. Лиана може да се отглежда като растение за катерене и ампелно. Цветовете са с форма на камбана. Те изобщо нямат миризма. Обожава пръскането. Почвата в саксията винаги трябва да е влажна. При добри грижи може да цъфти по всяко време на годината.
 • Hoya Publicis. Този сорт има много хибриди. Често срещано сред цветарите. Листата променят цвета си от червеникав до зелен със сребърни петна. Цветята са двуетажни, червени.
 • Hoya Lasianta, или вълненоцветен. Отглежда се като храст. Цветята са ярко оранжеви, много необичайни, сякаш с вълна. Ако често разхлабвате земята и поддържате влага, лозата може да цъфти почти през цялата година. Поради лекотата на грижи, той е достъпен за отглеждане до абсолютно начинаещи. Разпространява аромата на тропически плодове
 • Много бързо растящ Hoya Sunrise. Листата са заострени в зелено, осеяни, превръщайки се в лилаво, когато се държат в ярко осветена стая. Поради способността да променя цвета на листата, той получи името си. Превежда се от английски като "Изгрев". Съцветията са жълтеникави, със силен сладникав аромат.

Хоя Кери

 • Хоя Кентяна. Основната характеристика на това растение е, че цъфти почти през цялата година. Има и пъстра Кентяна. Различава се от обичайния жълт център на листата.
 • Хоя Кумингяна. Докато растението е младо, то се справя без листа. С напредването на възрастта кафявите издънки обрастват с листа. При възрастно растение листата стават тънки с матова повърхност. Съцветията са бяло-зелени.
 • Хоя Глобулоза. Листата са овални: млади, лъскави, матови с растеж. Багажникът първо е покрит с ръб, с течение на времето космите падат и багажникът се лигнифицира. Съцветията продължават около две седмици. Произвежда приятен пикантен аромат.
 • Хоя Каудата, или опашка. Растението получи това име заради стърчащите в центъра опашки - прашници. С възрастта растението става двуцветно: отдолу е червеникаво, отгоре е зелено с петна. Изисква висока влажност и ярка светлина. Много добре се вкоренява.
 • Hoya Elliptica рядко се среща във цветарите. Листата на растението са закръглени с добре видими жилки. Ароматът е слаб, усеща се само през нощта. Не е необходимо тази хоя да се монтира пред прозорците с южно изложение. Прозорец от източната или западната страна ще работи по-добре. Ако придобитата хоя е била на сянка за дълго време, е необходимо постепенно да я привиквате към светлина.
 • Carnosa Tricolor е най-често срещаната лоза в домашното отглеждане. По друг начин той се нарича месест. Листата са плътни, покрити с восъчен цвят. Съцветията се състоят от 30 цветя. Капки нектар се събират в центъра.След цъфтежа цветоносите не се отстраняват, тъй като върху тях ще се появяват цветя всяка година. Различава се с оригиналния цвят на листата.
 • Minibel е хибрид. Предпочита по-хладно съдържание от всички други хойи. Цветята са по-големи.
 • Campanulata расте под формата на храст, който се простира нагоре. Листата наподобяват лаврови. Височина на растението 50-60 см. Излъчва лек аромат на вар. Цветята са като отворени парашути. Цветовете варират от бяло до жълто. Доста капризно при напускането.
 • Вилозата има най-рошавите листа. Размножава се чрез резници във вода. Има деликатен пролетен аромат. Почти всички хойи имат много деликатен аромат. Някои, разбира се, имат по-силна. Но едно ги обединява - миризмата достига своя връх вечер или през нощта. През деня ароматът им почти не се чува.
 • Finlaysoni. Този сорт има силни, големи листа, сякаш проследени. Цветята падат след 24 часа. Силен пикантен аромат. Плетена с допълнителни стъбла. Расте добре на подкрепа.
 • Шепърди. Листата й са вдлъбнати навътре, отдалеч наподобяват висящи зърна. Цветните чадъри са бели с розов оттенък. Цъфти дълго време.
 • Красива, или Бела. Тази хоя е символ на любовта, тъй като листата й наподобяват сърца. Благодарение на това той има друго име - хоя Валентин. През зимата преминава в един вид хибернация. Поливането се извършва не повече от 1 път седмично. Температурата не трябва да надвишава 15-16 ° С.
 • Fitch е доста голямо растение. У дома цъфти бурно и продължително. Не можете да докосвате саксията с растението по време на цъфтежа. С растежа стволът се втвърдява, така че формата и посоката трябва да се дадат на младите издънки. Не се препоръчва да се държи такова растение за хора с алергии. Силната миризма на цветя съдържа алергени.
 • Pachyclada е доста голяма лоза. Цъфти от юни до октомври. Един-единствен чадър цъфти за около седмица. С възрастта растението се втвърдява, е необходимо да се насочи растежа, докато издънките са меки. Има силен аромат на изгорен карамел. Тази миризма е привлекателна за мравките. Понася добре суша и горещина.
 • Gunung Gading е хоя с красиви листа. Има деликатен парфюмерен аромат. Той е много търсен сред цветарите.
 • Кери има сърцевидни листа. Малко по-трудни за грижи от останалите домашни хои. Следователно само най-упоритите ще чакат цъфтежа. Цветята издават карамелена миризма. Изисква се опора, тъй като листата са големи и затрудняват цялото растение. Периодът на цъфтеж е от юни до октомври.
 • Imperialis. Листата са силни с добре видима жилка. Този сорт е къдрав само през младостта, на почтена възраст стъблата оплешивяват. Цъфти с големи (за хоя) камбановидни цветя. Има много изразен парфюмерен аромат. Забелязва се голямо отделяне на лепкав нектар. Не понася излишната влага. Много чувствителен към липса на светлина. През зимата се изисква изкуствено осветление.
 • Erythrostemma има големи листа до 10 см. Цветовете са бледорозови, червени с власинки вътре. Дръжките са здрави и къси, в които има до 30 цветя в чадър. Листата са покрити с кант
 • Акута. Сортът се различава от своите колеги по заоблената форма на листата. Те не са удължени, както повечето хои, а широки с остър връх. Цветът им е тъмно зелен. В съцветие до 50 цвята. Те също са необичайни: в рамката на огънатите назад венчелистчета в центъра има жълто-зелена лъскава топка. Цветът трае около пет дни. Ароматът на цъфтежа е цитрусов.
 • Макгилури. Повърхността на големи месести листа е покрита с неправилни точки. Основното стъбло е силно. Младите издънки са с меден цвят. Лилавите цветя приличат на гъши лапи. Излъчва се много силен аромат.
 • Retusa е теснолистно растение. Поради малките листа, които не са подобни на останалите лозя, той се счита за дребнолистен. Листата образуват зелена капачка, от която се издигат съцветията. Цветовете са бели с червен център. Цъфтят предимно през пролетта и есента. Периодът на цъфтеж е 18 дни. Лиана излъчва цитрусов аромат.

Домашни грижи

За ваша информация! Всички хойи цъфтят добре с подходяща грижа, която е почти еднаква за всички сортове.

Растенията са топлолюбиви, много обичат влагата, но не трябва да се допуска преливане, тогава хоята започва да изхвърля листата си. Поливането трябва да се извършва, когато земята е суха, но все още не се е разрушила от суша.

поддържа

Всички растения от този вид обичат душ и миене на листа. Тъй като листата са големи, предимно восъчни, те изискват чистота. За да предотвратите попадането на паразити върху тях, трябва да редувате пръскането и избърсването.

Пълният разцвет изисква много ярка светлина. Но в същото време почти всички видове не обичат пряката слънчева светлина. Подрязването заема важно място в грижите. В зависимост от сорта, той е или задължителен, или желателен.

Също така с опори за обхождане на изгледи. Навременното поставяне на решетка ще помогне на растението да расте правилно, да приеме формата, от която се нуждае производителят на цветя. Тя може да бъде права опора, къдрава или пръстеновидна.

Най-добре е да се размножават такива растения чрез резници, тъй като в този случай хоята се вкоренява по-бързо. Но размножаването чрез семена е възможно, методът е по-рядко срещан, но също така се използва, въпреки че отнема много повече време.

По този начин хоя е придирчиво цвете, което изумява със своето разнообразие. Основното е да изберете подходящ сорт и да му осигурите необходимите условия за растеж и цъфтеж.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина