Индийски лък - какво е това, как изглежда

Индийският лук често се отглежда от специалисти по традиционна медицина, които изучават техните лечебни свойства. Лечителите и лечителите държат това растение близо до агаве, алое, каланхое. Важно е да се изключи контактът на растението с деца, тъй като то е условно отровно.

Индийски лък - какво е това, как изглежда

Външно индийският лук е подобен на лука. Кореновата му система е бяла. Зелена крушка живее до 30 години. От него растат дълги увиснали листа, които се навиват до краищата в тръба.

Индийски лук на перваза на прозореца - полезно стайно растение

Когато листата се счупят, млечният сок веднага се освобождава. Дори когато листата изсъхнат, растението продължава да расте. Тяхната ширина достига 5 см, дължина - 1 м.

За справка! В Русия растението често се нарича птицеферма (латински Ornithógalum, Ornithogalum).

Употреба в традиционната медицина

Лечебните свойства се определят от важните елементи, които присъстват в състава:

 • етерични масла;
 • ароматни киселини;
 • гликозиди;
 • алкалоиди;
 • флавоноиди.

Външно птицефермата прилича на лук

Съвкупността от вещества в млечния сок от лук помага за подобряване на метаболизма на клетъчно ниво, стимулира кръвообращението.

Внимание! Продуктът може да се използва и като локално обезболяващо средство.

Градината за птици ще помогне да се отървете от диагнози като:

 • остеохондроза, радикулит, артрит, полиартрит;
 • изкълчвания и наранявания на ставите;
 • натъртване, подуване, абсцес, ужилване от пчели и оси;
 • болка в мускулите, навяхванията и сухожилията.

Препоръки как да използвате растението правилно:

 • при настинки разтрийте гребените на веждите и моста на носа със сок от пресен лук;
 • когато мигрената страда, си струва да се втрие пресен сок от листа в тила и слепоочията;
 • за борба с болки в ставите се препоръчва да се използва тинктура от пресни листа.

Сок от бял индийски лук

Декоративност на растението

Лукът цъфти през пролетта за 2-3 години от живота. Дълга, тънка цветна стрела расте сред куп усукани листа, която расте до 1 м дължина. На него с една четка се появяват много малки пъпки. Цъфналите цветя са с прост бял цвят.

Индийският лук е достатъчно непретенциозен и издръжлив. За способността да формира причудливи форми и удивителни композиции, растението получи името - опашка от домашни птици.

На стрелката, пусната от растението, има много малки цветчета.

Как да засадите индийски лук правилно

Преди засаждане трябва да подготвите почвата, за това трябва да смесите следните компоненти в равни пропорции:

 • листна почва;
 • дернова почва;
 • пясък.

Опитните градинари препоръчват засаждане на индийски лук за всеки, отглеждането у дома не е трудно. Луковиците трябва да се поставят в глинени съдове. Благодарение на този материал растението получава достатъчно количество кислород. Също така, глината помага да се очисти земята от соли и да се изпари излишната влага.

Кокошарникът в глинен съд расте добре

За бързия растеж на растението трябва да вкорените децата във временни контейнери. След като покълнат и се появят млади листа, те трябва да бъдат изкопани и засадени в голяма саксия със свободно пространство.Трябва да се постави вътрешен лък, като се спазва следната последователност от действия:

 1. На дъното на саксията е необходимо да излеете експандирана глина на малък слой. Той помага за предотвратяване на стагнацията на влагата и предотвратява загниването на корените.
 2. С втория слой трябва да поставите и натъпчете почвената смес. Направете малка дупка в центъра и напойте земята. Вода за това трябва да се използва само отстояна.
 3. Млад лук трябва да се постави в дупка и да се поръси със земя.

След това се препоръчва да поставите саксията на перваза на прозореца или на друго топло място с пряка слънчева светлина.

Грижа за стайни растения у дома

Стайното цвете не се нуждае от ненужно внимание. Но той се нуждае от минимални грижи, така че да радва с красивия си здрав външен вид.

Млада луковица изисква често поливане веднага след засаждането. Шест месеца по-късно размерът му се увеличава до 30 мм. След това трябва да се повдигне, така че горната част да не е покрита със земя. Отвореният връх няма да навреди, а напротив, насърчава по-добрия растеж на растенията.

За да отглеждате правилно луковица с размер 3-4 см, трябва да я поливате по-малко след достигане на такива размери. Цветето се нуждае от кислород, за да достигне корените, за това е необходимо да разхлабите най-горния слой почва в саксията 1 път за 3-4 дни.

Здравата крушка с подходящи грижи изглежда така

Осветеност и температурни условия

Правилната грижа е преди всичко за осветлението. За целта поставете растението на пряка слънчева светлина. Но през лятото трябва да избягвате да удряте обедните лъчи.

По време на вегетационния сезон индийският лук изисква следния температурен режим:

 • +20 .. + 22 ° С през деня;
 • +12 ° С през нощта;
 • средната зимна температура е +10 .. + 15 ° С;
 • минимум краткосрочно -5 ° С.

Препоръчва се да се избягват силни температурни колебания.

Птицефермата трябва да расте на слънце

Правила за поливане и влажност

Растението ще изглежда здравословно при постоянно поливане с леко изсушаване на земната кома между леченията. След прекалено дълго изсъхване на почвата, надземната част отмира.

Най-подходящото ниво на влага за развитието на растенията е умерено или ниско.

Разрохкването на почвата е от голямо значение за индийския лук

Подхранване и качество на почвата

За да отглеждате индийски лук, трябва да ги храните веднъж на всеки 30 дни. За това си струва да се използват минерални торове, които съдържат ниско ниво на азот. Концентрацията му е 1/3 от препоръчителния обем за повече стайни растения. Подхранването трябва да се извършва от март до август.

За отглеждането на домашни птици допустимата киселинност на почвената смес е рН 6,0-7,8. Това свойство се предлага в смеси за кактуси.

Методи за размножаване на растения

Има 2 основни вида отглеждане на индийски лук:

Засаждане на деца в отделни саксии

 • Растителни. В саксия с растяща възрастна луковица на повече от 2 години много малки дъщерни луковици се появяват на повърхността на почвата по целия периметър. Те трябва да бъдат разделени през пролетта и вкоренени в отделен контейнер на половината от височината. Острият край на всеки трябва да сочи нагоре. Трябва да ги държите след засаждането по същия начин като възрастните растения.
 • Засаждането на семена се извършва през пролетно-летния период. Те обикновено покълват изцяло. Рецептата на почвата за този метод е да се комбинират торф и перлит в една и съща пропорция. Семената трябва да се поръсят с пръст 5-7 мм. Те трябва да покълнат 6-8 месеца на разсеяна слънчева светлина. Струва си да поливате семената редовно чрез пръскане, като се избягва прекомерното изсушаване на почвата.

Луковици-семена от птицефермата

Как да трансплантирате индийски лук

За да се осигури пълен цъфтеж и заздравяване на растението, се препоръчва да се пресажда индийски лук на открито през топлия сезон.В същото време луковицата набира сила и цветето бързо расте.

Оптималното време за трансплантация е май. По това време няма нощни студове. Растението може да пусне корени и да цъфти на сянка и слънце. През лятото птицефермата е наситена с много хранителни вещества. Важно е често да поливате и разхлабвате горния слой на земята в цветното легло. Препоръчително е да пръскате листата сутрин. Есента е такова време, когато растението трябва внимателно да се изкопае и засади в саксия, след което да се внесе в къщата.

Препоръчва се също да презасадите растението, ако луковицата е нараснала и стане тясна в саксията или когато земята е съборена на плътна топка след дълъг престой на лука в същата саксия.

Ето как изглежда едно здраво растение през периода на цъфтеж.

След като се запознахте с основните правила за това как да се грижите за индийския лук, можете безопасно да засадите такова растение в търсенето в медицината у дома.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина