Как цъфти паричното дърво у дома

Как цъфти паричното дърво може да намерите в статията. Това явление е рядко, но при правилна грижа за растението може да се наблюдава.

Относно дървото на парите

Цъфтежът на копелето (crassula) трябва да се наблюдава не от всеки собственик на растение. Лесно е да се грижите и красив на външен вид. Растението има плътен багажник. Листата му наподобяват монети, те са месести и лъскави. Crassula на латински означава „дебела“, откъдето идва и името „Дебелата жена“. Също така растението се нарича "Дърво на любовта", "Дърво на щастието", "Маймунско дърво". Отнася се за сукулентите. Дебелата жена рядко цъфти. За пъпки тя се нуждае от благоприятни условия.

Какво влияе на дебелата жена и нейния цъфтеж

Южна Америка се счита за родно място на дървоподобното цвете. Може да се намери в Африка, Арабия, Мадагаскар. При естествени условия цветето расте до 1,5-2,5 м. Това е храст или дърво. Размножаването е лесно: от паднал лист, кълнове, стъбла. В природата на дебелата жена цъфтежът може да се наблюдава доста често. Ярките слънчеви лъчи, високата температура през целия ден са оптимални за него.

Допълнителна информация. Смята се, че паричното дърво носи късмет във финансово отношение. Когато цъфти, това означава, че богатството за собственика ще бъде за дълъг период от време.

Цветята са от бяло до бледо розово, на една четка - няколко пъпки. Растението се отличава не само със своята красота, но и с лечебните си свойства: антивирусно, противогъбично, антибактериално. Крассулите отделят във въздуха полезни вещества, които подобряват човешкото здраве. Също така, листата на цветето имат лечебен ефект.

Цъфти ли у дома и кога

Crassula може да пусне пъпки у дома, но това явление е много рядко. Не всички любители на растенията могат да го постигнат. Дебелата жена се смята за непретенциозно цвете, но трябва да се създадат оптимални условия за появата на пъпките.

Дървото на парите може да нарасне до 50 см

Crassula се нуждае от светлина и топлина. Те стимулират нормалното развитие и растеж на цветето. Излишъкът от ярко слънце може да навреди на дебелата жена. Необходимо е да изберете място на перваза на прозореца, за да предотвратите изгаряния на листа и стъбла. Растението се справя добре без поливане, тъй като в листата му се съхранява влага. Зрелите растения понасят добре суша. Те могат да издържат до 4 седмици без влага.

Вкъщи дървото расте до 50 см. Дебелата жена цъфти, ако са изпълнени всички условия, описани по-горе. Обикновено след засаждането пъпките се появяват на 6-8 години.

Как цъфти дебелата жена? Цветята се събират в метлички. Те наподобяват звездичка по структура. Сърцевината на пъпката е розова. Основният цвят е бял, жълт, розов, червен. Пъпките миришат приятно, цветният аромат е деликатен и деликатен.

Защо дървото на парите не цъфти

Причините за липсата на пъпки могат да бъдат болести на трикото и неправилни условия на отглеждане.

Повреда на листата

Основни проблеми с грижите:

 1. Увреждане от гъбички или друга инфекция.
 2. Намиране на цвете на прекалено осветено място. За да цъфне Crassula, трябва да го поставите на перваза на прозореца в северната част на къщата.
 3. Ако е повредена от вредители, дебелата жена няма да пусне пъпки.
 4. За цвете почвата в саксията трябва да бъде леко кисела.За да направите това, можете да добавите специални вещества, както и фосфорни торове.
 5. Растението не изисква обилно поливане. С излишната влага се образуват светлокафяви подутини. Трябва да се трансплантира болно цвете. Трябва да поливате здрава дебела жена веднъж на 7 дни.

Неправилни условия на задържане

Лошото поддържане включва:

 • Поливане със студена вода, твърде малко влага. Опаднали листа сигнализират за това.
 • Листата са бледи и изсъхнали - излишна влага. Ако листата изсъхнат и потъмнеят, поливането е недостатъчно.
 • Сухите кафяви петна показват липса на влага.
 • Ако багажникът изгние, тогава корените са започнали да се влошават. Затова горната част на растението се отрязва и се засажда отново. Останалото трябва да се изхвърли.
 • Когато напоени с вода или цвете през зимата е на тъмно място, стъблото на паричното дърво започва да се удължава, изтънява и става грозно.

Всички засегнати, изсъхнали листа трябва да бъдат премахнати.

Допълнителна информация. От наблюдения на цветето се забелязва, че когато собственикът му се разболее, тогава той самият започва да се влошава.

За да получите добро парично дърво и цъфтеж, трябва да започнете да го отглеждате от най-малкия кълнове, да вложите душата си в него и да се грижите правилно за него.

Цветни болести

Грижата за паричното дърво е проста, но то, както всяко растение, има заболявания.

Основните заболявания на дебелата жена:

 1. Защо листата са пребледняли и паднали? Възможни варианти са липса или излишък на влага, стрес състояние на цветето. Как да помогна? В първите случаи коригирайте скоростта на влага и намалете количеството тор. Поливането със студена вода може да причини стрес. Следователно трябва да го поливате с топла, утаена вода или със стайна температура.
 2. Стъблото се изпъна. Причината е липсата на светлина. Растението започва да се простира нагоре. Решението е да преместиш копелето на по-светло място или да организираш допълнително осветление.
 3. Спиране на растежа. Причините са липса на хранителни вещества, лошо поливане, период на покой през зимата, недостатъчно осветление. Решението е да се полива, наторява, поставя на осветено място.
 4. Летаргия напуска. Причините са тясна саксия, неправилно поливане. Решение - в първия случай растението се трансплантира в по-голям контейнер. Във втория трябва да проверите корените за признаци на гниене. Нарежете лошите корени и пресадете цветето. Ако Crassula изсъхне отново, тогава ще трябва да откъснете процеса и да засадите дървото отново.
 5. Гниещи корени, набръчкване на листа. Ако при пресаждането на паднало цвете корените потъмнеят и изгният, решението е да изплакнете корените с топла вода, да отрежете повредените места, да задържите проблемните зони в калиев перманганат за 15-20 минути.

Дебелата жена пусна листата

Важно! Преди засаждане трябва да вземете нова почва. Измийте тенджерата със сапун за пране и изплакнете с вряща вода.

Появата на черни петна. Листата могат да почернеят от слънчево изгаряне и инфекция. Изгарянията се появяват само на мястото на излагане на ярки лъчи. Трябва само да пренаредите пота. Ако петната са на места, където слънчевата светлина не навлиза, тогава растението трябва да бъде спасено.

Проблемът се появява през зимата, тъй като растението е отслабено, то е засегнато от студ, висока влажност. При поливане почвата няма време да изсъхне. Трудно е да се определи вида на инфекцията у дома. Трябва да действате бързо, за да спасите цветето. Решението е, че първо се лекуват от гъбична инфекция, ако това не помогне, тогава се използват лекарства за бактерии.

Гъбична инфекция. Това е гъбична инфекция на листата. Необходимо е да се намали поливането, да се проветри стаята, да се трансплантира растението. За да спасите дебелата жена, трябва да вземете предвид всички нюанси при трансплантацията: изплакнете корените с топла вода, отрежете развалените места, задръжте crassula в разтвор на манган за около 20 минути, изплакнете саксията със сапун за пране и изплакнете с вряща вода, изсипете нова почва. Ако щетите са повече от половината, тогава цветето вече не може да бъде спасено. Трябва да отрежете здрави издънки и да ги засадите.

Бактерии.Ако има, по листата се появяват кафяви петна. Това заболяване е трудно да се разграничи от гъбички. За лечение се използват мощни лекарства. Смесете 10 g фунгицид с 10 l вода и третирайте растението. Използва се и антибиотик, пеницилин. Могат да се правят инжекции, да се обработва зеленина.

Важно! Дебелата жена понася добре антибиотика, дори при висока доза.

Зачервяване на листата. Появява се при излагане на пряка слънчева светлина. Растението трябва да се пренареди на сянка.

Важно! Листата с зачервяване не се отчупват.

Появата на бяла (сребриста) плака. Причината е стресът. Човек не трябва да се намесва, растението ще се възстанови само. Това е при условие, че няма допълнителни симптоми, например прахообразно отделяне в аксилите на листата. Така се появяват признаците на вредители.

Бял цвят

Mealybug. Заразява растения със слаб имунитет. Появява се в пазвите на корените и листата. Ако бъде открито, трябва да изплакнете паричното дърво под чешмата и да измиете вредителите. След това третирайте цветето с разтвор на чесън, алкохол.

Допълнителна информация. Лечението може да се извърши с памучен тампон, потопен в разтвор.

В продажба има специални препарати за третиране на растения: Actellik, Fufanon.

Когато паяжина се появи на растение, тя е засегната от паяк. Също така на листата се появяват червени или сиви бъгове. Те се страхуват от висока влажност. За лечение можете да използвате следния метод: направете сапунен разтвор от сапун за пране, нанесете върху растението, изплакнете го, след което покрийте crassula с целофан. Повторете процедурата след 7 дни. Можете също да използвате лекарството Аполон.

Щит. Това е вредител под формата на кафява туберкула. Те трябва да бъдат отстранени ръчно от растенията, елиминирани. Третирайте растението със сапунена вода. След това, съгласно инструкциите, прилагайте лекарството Fitoferm.

Как да накарате дървото на парите да цъфти

Грижата за дебела жена е проста. Паричното дърво цъфти при правилно засаждане, поливане, подхранване, подрязване. При спазване на тези условия, както и на някои други нюанси, можете да постигнете изобилие от пъпки.

Температурни условия

Чистият въздух е полезен за дебелата жена. Но тя не понася резки промени в температурата. Ето защо е необходимо да го поставите на балкон или градина през лятото, когато температурният режим е почти еднакъв както отвън, така и в стаята.

През летните месеци благоприятните температури за Crassula са 20-25 градуса. През зимата - 10-15

За цъфтежа на дебелата жена трябва да създадете следните условия през лятото:

 • Стойте на светло за паричното дърво трябва да бъде от 8 до 10 часа;
 • Температурата трябва да бъде постоянна, в рамките на 19-25 градуса;
 • Цветето трябва да се храни.

През есенните месеци е по-добре да поставите цветето на изолиран балкон, където няма ярко слънце. Температурата трябва да се поддържа между 5 и 15 градуса. Не трябва да се допуска силен спад, за да не замръзне красулата.

Саксия и почва

За да цъфти паричното дърво, трябва да намерите добър контейнер за засаждане. Растението расте бързо, така че трябва да бъде трансплантирано своевременно. Саксията трябва да е със същия диаметър и обем като короната. За да избегнете падането на цветето, по-добре е да вземете керамични съдове. Обраслата корона трябва да бъде вързана за опора.

Важно! Пластмасовите саксии лесно се обръщат, когато дървото расте.

При пресаждането контейнерът трябва да е с 1 сантиметър по-широк от предишния. Това стимулира копелето да цъфти. Също така трябва да поставите цветето на лоджията без яркото слънце през лятото, за да може да се проветри. Или го оставете в стаята, но ще трябва да отваряте прозореца по-често, а също така избършете листата от прах с влажен памучен тампон. Внимателно извадете земната бучка от саксията, за да не повредите кореновата система. По-добре е да трансплантирате с коренова почва от предишния контейнер или поне с част от нея. Добавете нова почва с подобен състав.

Избор на пот

За да може дебелата жена да цъфти възможно най-дълго през зимата, трябва по-често да премахвате изсъхналите пъпки.

Приготвяне на смес за заливане:

 • 1 част пясък;
 • 1 парче широколистна земя;
 • 4 части копка земя;
 • изсипете дренаж на дъното на саксията;
 • добавете въглен на прах към сместа.

След пресаждането растението се нуждае от умерено поливане.

Подрязване и подхранване

Редовното хранене е благоприятно за паричното дърво. Торовете могат да се прилагат 1 или 2 пъти на всеки 30 дни. Растението принадлежи към сукуленти или кактуси. Така че торовете са подходящи за дебелата жена, както и за тези видове. През третата година храненето за паричното дърво се извършва постоянно. За оплождане се използват формулировки с минерални компоненти.

Важно! След покупката трябва да трансплантирате растението, като същевременно актуализирате корените му и подготвите почвена смес с торове и специални компоненти.

За да се стимулира цъфтежа, е необходимо правилно да се отреже копелето, тъй като развитието на стъблото също засяга пъпките. Тази процедура също подновява и облагодетелства crassula. За да направите това, трябва да отрежете върха на дървото и страничните клони, които са спрели да растат, както и когато растението достигне височина от 30 сантиметра. Такива действия водят до нормалното развитие на кореновата система, появата на случайни резници, поставянето на пъпки, образуването на красив ствол и короната и стимулират растежа на дебелата жена.

Подрязването може да се извърши, като се придаде на дървото различна форма. Това може да бъде вид купол, топка, осмица, квадрат, платформа с всякаква форма. При прищипване короната на дебелата жена ще бъде по-дебела. Това насърчава повече формиране на пъпки.

Допълнителна информация. Цветята на дебелата жена съдържат малко арсен. Това е отровна съставка. Следователно те не могат да се ядат от животни и хора.

Следвайки всички препоръки, можете да накарате паричното дърво да цъфти. Неговите пъпки ще ви зарадват с красота и дори ще донесат късмет във финансите. Какво повече бихте могли да поискате да сте собственик на такъв необичаен сукулент!

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина