Как цъфти zamioculcas у дома

Много производители предпочитат непретенциозни екземпляри от семейство Ароидни и с подходящи грижи наблюдават как цъфти замиокулкас (доларово дърво). Екзотично растение, произхождащо от тропическите ширини на Африка, обединява 4 разновидности на сорта (zamielistny, пъстри, ланцетни, черни), има странно-перисто лъскави листа, които образуват правилна розетка. Височината на стайното растение достига един метър. Продължителността на живота е 5-10 години. Нарязаният сок е токсичен. Съцветията нямат естетическа стойност, изглеждат избледнели, често се сливат с листата. Миризмата е неприятна.

Zamiokulkas цъфти или не

В природата zamioculcas позволява да се наблюдава цъфтеж от средата на лятото до началото на есента, в закрити условия растението се оценява заради декоративните свойства на листата, доста е трудно да се постигне цъфтящ ефект. Дръжката се развива вертикално нагоре. Когато узрее, издънката се навежда към земята, заемайки хоризонтално положение. Периодът на цъфтеж достига няколко седмици.

Отглеждане на zamiokulkas на перваза на прозореца

При естествени условия цъфтежът на сочния замиокулкас е придружен от образуването на яйчници и узряването на едносеменните кафяви плодове. Плодовете не узряват в парникови условия, вегетационният сезон на сорта се извършва чрез резници на листа, стъбла и стратификация на клубените.

Забележка! Цъфтежът и узряването на семената, които дренират доларовото дърво, често се придружава от смъртта на растението. Ако домашните представители на zamiokulkas цъфтят, без да образуват нови издънки, трябва да се погрижите за размножаването, за да ги замените с по-млади екземпляри.

Как изглежда цветето zamioculcas?

За много грудкови растения е характерно разделянето на кочана на 2 части: цветето zamioculcas поставя женския цъфтеж в дъното на процеса, мъжкият в горната част, отделен от противоположния пол от зона на стерилитет (светла ивица лишени от сексуални характеристики). Малките съцветия на замиокулкасите имат кремообразна сянка, събрана в ухо с дължина 5-8 см. Интервалът от върха на дръжката до кореновата система на културата е 20 см. Учените обясняват фактора с особеността на опрашването, извършено чрез пълзене насекоми. Самоопрашването не е възможно.

Отровен дръжка в интериора на апартамента

Отровни ли са цветята? Представители на семейство растения Аронников съдържат токсични вещества в сока. Zamioculcas не прави изключение. Токсичността на еднодолните домашни растения се дължи на слабо или средно ниво, което изисква максимална предпазливост при манипулиране на южния красавец. Контакт с културата без ръкавици, контакт на сока върху кожата предизвиква алергична реакция.

Колко често цъфти замиокулкас?

Културата се счита за устойчива на сянка, вкоренява се добре в северните прозорци, образувайки съцветия в зряла възраст (след 5-6 години). Поставяйки го на източния или южния прозорец, производителите на цветя на всеки 1-2 години успяват да наблюдават замиокулкаса колко често цъфти у дома. Периодът на цъфтеж продължава около една до две седмици, след това издънката потъмнява и отпада. Изсъхването на неузряла дръжка или млада зеленина показва прекомерно поливане, твърде ниска температура в апартамента или болест по растенията.

Как да накарам цъфтежа

Подхранване

Домашните сукуленти са склонни да натрупват течност вътре в листата и стъблата, те консумират вода при необходимост. Недостигът на хранителни вещества се отразява на външния вид на растението, което позволява да се определи защо зеленината е пожълтяла, издънките са се разтегнали и са се появили тъмни петна.

За пръв път торенето се прилага върху почвата преди началото на фазата на активно развитие на „доларовото дърво“. Обикновено периодът пада през първия месец на пролетта. През зимата количеството тор се намалява до минимум или се изоставя напълно. През пролетта, през лятото, културата се подхранва в корена и листата се пръскат два пъти месечно.

Необходимо е презареждане за zamiokulkas през вегетационния период, торовете се прилагат на всеки 14 дни. За подхранване на замиокулкас са подходящи минерални или органични торове за кактуси и сукуленти. Най-популярни са Агрикола, Агрикола Аква, Покон, Uniflor-растеж, Uniflor-пъпка, Master Color. Подходящи са универсални формулировки, разредени в необходимата концентрация. Инструкциите стъпка по стъпка за хранене на zamiokulkas предвиждат въвеждането на хранителни вещества изключително във влажна почва.

Замиокулкас се грижи у дома

Листната превръзка се препоръчва веднъж / месец. Идеалните пропорции на състава са 1 грам или 1 мл хранителен комплекс на литър вода. Разтворените съединения се използват за лечение на сухи и здрави листа.

Важно! След като принуди културата да цъфти, с появата на пъпки, пръскането на листата трябва да бъде изоставено.

Режим на влага на почвата в саксията

Културата обича умерено поливане, веднъж на една или две седмици - оптималният режим за пролетно-летния период. Преди да навлажните дървото, трябва да проверите дали земната бучка е суха. През зимата вътрешната вода бавно се изпарява. Zamioculcas се поливат с малки порции топла вода. Стагнацията на влагата провокира пожълтяване на листата, гниене на корените.

Ако цветята на zamiokulkas са цъфнали, режимът на поливане, температурата, осветлението не трябва да се променят, като се избягват стресови ситуации. Добро решение би била комбинация от два метода за поливане: напълнете тавата с течност и вода отгоре. В тиган, пълен с вода, е достатъчно гърнето да се запари за 15 минути, грудката ще поеме необходимото ниво на влага, останалата течност се източва от тигана. Когато почвата се навлажни отгоре, водата ще бъде равномерно разпределена, преливането на културата не е застрашено. Изцедената вода в тигана се източва.

За ваша информация. Пръскането на листата ще повлияе положително на растежа на сукулента, ще предотврати натрупването на прах върху листата. Пресушеният замиокулкас бързо ще се възстанови с обилно добавяне на течност.

Размер на гърнето

Цветята на Zamiokulkas не цъфтят както в обемни резервоари, така и в тесни контейнери. В първия случай има прекомерен растеж на корени вместо дръжка, във втория - бързо изчерпване на почвата. Липсата на хранителни вещества в почвата отслабва растението. Zamioculcas атакуват патогени и вредители, които предотвратяват цъфтежа.

Сукулентна трансплантация

Присаждане на zamiokulkas в саксии с подходящи размери.

Съвети. Размерът на саксията с zamiokulkas, отглеждан у дома, трябва да бъде избран според параметрите на кореновата система. Подземната част на сукулента трябва да се постави свободно в контейнера, като се запази празнина от 1-2 см от стените на саксията.

Какво да правим с цвете след цъфтежа

„Режимът на заспиване“ на паричното дърво продължава от октомври до април. През периода на почивка трябва да намалите хидратацията до един до два пъти / месец. Не е необходимо да се храни растението през зимата. Zamioculcas се поставя на добре осветено място, като се поддържа температура на въздуха 16-20 ° C. „Женското щастие“ предпочита разсеяна слънчева светлина през цялата година.

Веднага след цъфтежа не се препоръчва да се пресажда или възпроизвежда цвете. Типични инструкции за това какво да правите с цветята на zamiokulkas след активната фаза на цъфтеж, предлагат да се ограничите до минимално поливане и подхранване, за да възстановите силата, растението се поставя в хладно помещение, като се избягват течения и резки температурни колебания.

Цветарски грешки

Прекомерното попечителство се превръща в често срещана грешка в грижите за замиокулкас. Препълването и прехранването на растенията вреди на сукулента повече от недостатъчна грижа. Собствениците на зелено чудо не трябва да се намесват в премерения живот на източноафриканско растение ненужно.

Замиокулкас в офиса

Тропическо растение след цъфтеж в покой.

Знаци и суеверия

Името "доларово дърво" се отнася до способността на растението да привлича материално богатство. Цъфтежът на южния сочен е знак за положителна атмосфера за привличане на успех, щастие, богатство. Това твърдение е особено разпространено в офисите. И обратно, пожълтяването на листата, цветните болести обещават финансови проблеми.

По-малко известно е наименованието „цвете на безбрачието“, цъфтежът за притежателите на културата е лош знак, получен поради сходството със спатифилум. Копие, получено като подарък, ви позволява да изкупувате отрицателна енергия с няколко монети.

Видео

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина