Как да режем каланхое: примери за формиране на храсти и по-нататъшни грижи за цветя

Родом от Мадагаскар, цветето каланхое, което принадлежи към рода на сукулентите, отдавна е пуснало корен на первазите на руските апартаменти. Има красив и обилен цвят, а също така е известен със своите лечебни свойства при обикновена настинка и други заболявания на дихателните пътища. Цялото разнообразие от видове каланхое трябва да се вземе предвид при грижата за него. Той е абсолютно неусложнен и включва поливане, поддържане на оптимална температура и хранене. Подрязването също спада към задължителните процедури за грижи.

Причини за подрязване на каланхое

Една от характеристиките на каланхое е бързият растеж на леторастите. Ако не се грижите за цветето, то започва да се простира, храстът придобива напълно несъвършена форма.

Каланхое е популярно и красиво цвете

В допълнение към образуването на приятно изглеждаща класическа заоблена форма на короната, резитба на каланхое е необходимо поради следните причини:

  • обновяване и подмладяване на стари, вече непривлекателни издънки, отпадане на долните листа;
  • стимулиране на растежа на нови в резултат на равномерното разпределение на растителния сок във всички части на растението;
  • избавяне от вредители и други паразити след първоначалната обработка на цветето;
  • придава на листата здравина и малко плътност, както и отлична профилактика на различни растителни болести.

Подрязани издънки на каланхое

Забележка! Преди извършване на процедурата е наложително да се определи сортът каланхое, тъй като някои от тях (например хибридни видове с яркочервени, жълти или бели цветя, каланхое на Блосфелд) трудно издържат на изрязването на издънките, те трябва да бъдат само леко закачен отгоре.

Кога можете да отрежете

Въпросът за правилното време за подстригване на каланхое е много важен, тъй като здравето на зеления домашен любимец до голяма степен зависи от това. Специалистите-флористи категорично забраняват да извършват операцията през зимата, тъй като от ноември цветето навлиза в състояние на хибернация - почивка. Необходимо е да се улови сегментът от края на зимата до началото на цъфтежа на каланхое, което се случва в края на пролетта. В никакъв случай не трябва да докосвате цъфтящо растение, дори ако просто трябва малко да подрежете короната. Растението може да хвърли цветни стъбла и да се разболее. Ще трябва да изчакаме, докато цъфти.

Най-доброто време на деня за подрязване е рано сутрин или вечер след залез слънце; не се препоръчва процедурата да се прави по-близо до обяд.

След пресаждането растението не може да бъде отрязано, необходимо е да му се даде време да се адаптира, около половин месец. Също така трябва да изчакате 10-15 дни, след като вредителите по болното или засегнатото цвете са напълно унищожени.

Допълнителна информация. За да извършите операцията, трябва да използвате дезинфекциран канцеларски нож (или градинска резачка), отрязването на листа и издънки на ръка може да провокира цветни заболявания и бързото им увяхване.

Ножът за канцеларски материали е най-добрият инструмент за подстригване на каланхое

Възможно ли е да се режат през пролетта

Най-добрият период за подрязване на обрасъл храст от каланхое е средата на пролетта. Краят на март, целият април и началото на май са идеални за различни видове резитба. Много е важно обаче да се гарантира, че растението по това време вече не започва да изхвърля дръжки и да цъфти.Когато е засаден нов храст, стъблото и върхът му активно се простират нагоре, така че трябва да го притиснете леко, без да чакате да расте пълноценна зеленина. Тази операция ще придаде на каланхое приятен „заоблен“ вид.

Видове резитба

Възможно е да се извърши процедурата за обрязване на каланхое с различни цели и нива на интензивност.

Началната

Съдържанието му е да отреже (прищипи) няколко горни листа точно в короната на всеки издънка веднага след като цветето се е вкоренило на ново място след пресаждането. След кратко време на това място ще се появят нови издънки с листа.

Важно! Този тип резитба е един от отговорите на въпроса как да се оформи красива корона на каланхое, която ще бъде разпределена равномерно в цялото растение.

Първоначално прищипване на върха

Извършва се един месец след пробуждането на соковия поток. След резитбата и преди да се появят нови издънки, не се препоръчва да поставяте саксия за цветя от осветената страна на прозореца, тъй като излишната слънчева светлина ще провокира ново удължаване на леторастите и загуба на желаната форма на короната.

Превантивна

Когато растението вече е пуснало достатъчно корени, периодично трябва да се извършва резитба, за да се поддържа приятен външен вид на цветната корона. Можете да го повтаряте, докато достигне желаната форма. Процедурата може да се извърши веднага щом се появят млади листа.

Как да се реже профилактично каланхое? Грозният и слаб връх е безмилостно отрязан, всеки нов израстък, който е израснал от пазвите на листата, се прищипва, когато се появят няколко горни листа. В същото време всички повредени листа и счупени издънки се отрязват - това ви позволява да предпазите растението от повреда от гниене.

Забележка! Не се страхувайте, че вашето любимо цвете боли при резитба. Това растение е много издръжливо, безболезнено и лесно ще оцелее при най-радикалната резитба.

Последната превантивна през годината резитба се извършва в края на ноември, докато е препоръчително да държите саксията с растенията на южния прозорец. През зимата препоръчителната температура на въздуха в близост до цветето е 10-15 градуса.

За профилактично подмладяване на каланхое старите му мъртви части постепенно се отстраняват, издънките, отрязани отгоре (с дължина не повече от 10 см), се използват като размножителни резници - поставени в чаша с вода, те лесно освобождават корени.

Процесът на подрязване на резници

След цъфтежа

Не забравяйте за такова събитие като резитба на каланхое след приключване на цъфтежа, нарича се още почистваща резитба. На първо място е необходимо внимателно да се изследва "зеленият домашен любимец" за избледнели пъпки.

Забележка! Всички изсъхнали дръжки трябва да бъдат премахнати напълно, "в корена", в противен случай може да се разпространи гниене, което ще унищожи растението.

Вторият етап е подрязване на две или три външни листа на всяко стъбло. Препоръчително е да се извършва обрязване сутрин, преди настъпването на обедната жега. Поради своевременното отстраняване на избледнелите части на каланхое се появяват нови млади издънки и цветни дръжки. След процедурата растението трябва да се остави известно време само.

Домашна резитба

Всеки любител цветар може да се справи с грижите за каланхое у дома по време на цъфтежа и резитбата. Необходимо е само правилно да се определи сортът на цветето и да се спазват съответните правила. Например хибридните видове домашни каланхое са твърде причудливи и деликатни, така че трябва да се режат с голямо внимание. Например, Kalanchoe Degremonu е запомнящо се растение с буйна сиво-зелена зеленина и млади издънки; също така е необходимо периодично да посещавате с ножици или резачки.

Формиране на Буш

Правилно извършената резитба ви позволява да оформите красив храст, приятен за окото със своите спретнати форми.Същата процедура създава благоприятни условия за по-нататъшния му активен растеж и обилен цъфтеж. Чрез премахване на излишните издънки и зеленина, растителният сок се разпределя равномерно в цялото цвете, което го прави по-здравословно, "по-сочно" и по-устойчиво на болести и инфекции от гъбички и насекоми вредители. Каланхое става силен, издръжлив и много естетически приятен.

Забележка! Когато формирате храст, трябва постоянно да наблюдавате появата на нови издънки и да ги отстранявате своевременно.

След като берат по няколко листа от всяко стъбло или отрязват целия връх на обрасло цвете, растението оживява за месец и половина. В крайна сметка резултатът от всички усилия трябва да бъде доста сферичен храст от каланхое.

Подрязване за буйни цветове

За повечето градинари освен формата на растението е важен и обилният му цъфтеж. Обикновено растението радва собствениците със своите цветя през цялата късна пролет. Ако обаче зелената маса продължава да расте без изхвърляне на дръжки, струва си да се извърши специална резитба, която активира образуването на пъпки и бързия им цъфтеж. В допълнение, изобилието от светлина допринася за буйния цъфтеж (в края на краищата, пъпките на каланхое се образуват само през дневните часове с обилно осветление). Основното правило на тази процедура е да не оставяте педалите да изсъхнат напълно. Те трябва да бъдат прищипани веднага след изсъхването на цветето. След това вместо подрязаните части на цветето ще се появят нови пъпки, както и издънки с листа.

Буш каланхое след резитба за буен цъфтеж задължително трябва да почива при следните условия:

  • поливане не повече от веднъж на всеки няколко седмици;
  • разположението на саксията с растението на тъмно място при пълно отсъствие на пряка слънчева светлина;
  • хладен въздух - не по-висок от 16 градуса.

Буен разцвет на каланхое

След като си е отпочинал правилно, каланхое трябва да започне активно да расте и да изхвърля буйни цветове.

Едно от най-популярните стайни растения през последните години се превърна в каланхое, повече от двеста от неговите сортове са известни, но само няколко от тях са адаптирани към домашните условия. В допълнение към лечебните свойства, той има високи декоративни качества, предимно обилен цвят. Лесно е да се грижите за това цвете; една от важните процедури за грижа е периодичното подрязване на излишните листа и издънки. Съвет за това как да режете каланхое, за да оформите храст или да получите пищно цъфтеж компетентно и ефективно, можете да получите от специалисти цветари.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина