Как да засадите бебе орхидея: опции у дома

Най-популярният вид сред орхидеите е дендробиумът. При условие, че за него се грижат правилно, той ще украси дома ви. Но освен да се грижите за растението, трябва да знаете и нюансите, свързани с размножаването на този вид цветя. Ако това не бъде направено навреме, растението може да умре. Същото се отнася и за сорта Phalaenopsis.

За да размножите цвете, трябва да знаете точно кога да извършите процедурата по разделяне, какви методи за размножаване са присъщи на растението и как да засадите бебе орхидея. Освен това трябва да попитате за правилата за грижа за "кълновете" в процеса на развитие и вкореняване.

Красива гледка към цъфтяща орхидея

Времето, когато можете да изпуснете бебето

Дори опитни производители на цветя често правят грешки, когато става въпрос за определяне на времето за засаждане на бебе. Първо трябва да решите къде се намира процесът, тъй като всеки тип има свое време за разработка.

Възрастни коренища

За да определите възможността за задаване на копие от "майката", трябва да обърнете внимание на корена. Кълновете трябва да са дълги поне 5 см. Корените трябва да са бели и подобни на въжета.

Срокът на бебето

Възможно е да се трансплантира бебе след формирането му само след половин година. През това време копието ще се засили и ще създаде автономна система за захранване. Можете да извършите процедурата по отлагане по-късно. Тогава растението ще стане възможно най-силно и определено ще оцелее след засаждането.

И други признаци

Основният признак, че копието може да бъде отделено от основното растение, е образуването на 5 листа. Ако зеленината е здрава и здрава, кореновата система вече е завършена и е готова да расте самостоятелно.

Нормално образуван разсад

Обърнете специално внимание на горния лист. Тя трябва да е тъмно зелена на цвят, без повреди или признаци на увяхване.

Отделяне на бебето от орхидеята

За да няма стрес растението, трябва да знаете точно как да отделите бебето от орхидея, без да навредите на майчиното растение и самия разсад. Има няколко възможности за развитие на събитията: бебе може да се появи на клон, на дръжка, на коренище, на багажника. Но най-важното е да знаете как да засадите бебе орхидея от дръжка, тъй като тук често се развива копие.

На клон

Понякога клон, а именно основата на листа, може да се превърне в място за формиране на ново бебе. В зависимост от състоянието на копието се прави разрез. Такива екземпляри се формират рядко, но са много здрави и се вкореняват добре.

Можете да отделите процеса с помощта на остър резач, да обработите среза със специален антисептик за цветя или да го поръсите с натрошен активен въглен.

На дръжката

Много проблеми възникват, когато една орхидея е родила бебе на дръжка и как да трансплантира кълнове не е ясно. На цъфтящата стрелка трябва да подчертаете процеса. Отклонете се от стрелката от двете страни с 2 см за поле. В тази ситуация е по-добре да се разделите с ножици за подрязване или остри ножици.

Педиатрично обучение на дръжка

Поръсете разреза с активен въглен на прах. След 30 минути отстранете мокрия слой прах, като накиснете мястото със суха кърпа.

На коренището

Предварително си струва да се провери дали най-малко малки корени се образуват в допълнението. Освен това се извършва процедурата по разделяне:

 1. Изберете бебето близо до коренището.
 2. Преместете почвата далеч от мястото, където се намира издънката.
 3. Нарежете кълновете с ножица.
 4. Поръсете ситно нарязана канела на мястото за разделяне. Извършвайки процедурата, трябва да оставите майчиния корен непокътнат.

След 1 час отстранете канелата от корена, като премахнете слоя прах с памучен тампон или клечка за почистване на ушите.

На багажника

Издънките, които се появиха на стъблото на орхидеята, нямат коренова система, следователно храненето се осигурява от майчиното стъбло. Оказва се, че такова образование не може да бъде разделено.

Забележка! Копия, образувани върху ствола на растението, могат да растат, за да заместят мъртъв клон.

Ако разделите копието със стъблото, тогава и бебето, и майчиното растение ще умрат. Уникалната издънка с времето ще изглежда по-естествена, така че не е нужно да се притеснявате за необичайния външен вид на орхидеята.

Възможности за трансплантация у дома

За начинаещите производители на цветя е трудно да разберат как да засадят издънка на орхидея у дома. За да не умре растението и скоро да се зарадва с цъфтежа, трябва да извършите процедурата в съответствие с алгоритъм стъпка по стъпка:

 1. Извадете растението от старата саксия. Придържайки цветето за стъблото в основата, издърпайте саксията леко в обратна посока.
 2. Премахнете стария субстрат от кореновата система. Процедурата се извършва внимателно, за да не се повредят процесите.
 3. Премахнете свити, изгнили и сухи листа, коренови процеси.
 4. Накиснете корените на фаленопсис в специален разтвор за 2 часа. Междувременно се подготвят контейнерът, "почва", инструменти.
 5. Напълнете дренажа на дъното на контейнера и го разпределете равномерно по дъното.
 6. Поставете растението в центъра и поръсете със субстрата, като разнесете частиците мед с корените с помощта на дълга дървена клечка за зъби.
 7. Отгоре поръсете корените с мъх.
 8. Поливайте растението леко.

Принцип на трансплантация

Ако засаждането се извършва в съответствие с този алгоритъм, тогава орхидеята ще се вкорени без проблеми и няма да се разболее в бъдеще.

Възможни трудности при трансплантация

В процеса на трансплантация могат да възникнат много проблеми, свързани с изваждането на растение от стар контейнер; също така е трудно да се избере саксия.

Има и други трудности:

 • Първо трябва да изберете правилния пот. Тук има много грешки, тъй като орхидеята може да бъде засадена в контейнер с прозрачни стени.
 • Понякога е трудно да извадите растението от саксията поради обраслите корени. Ако процесите са израснали през дренажните отвори, те трябва да бъдат отстранени и след това контейнерът трябва да бъде изрязан.
 • Често кореновата система изисква корекция - отстраняване на стари и мъртви издънки. Когато избирате лошите части, важно е да не сгрешите. Ако премахнете много живи коренища, тогава растението ще умре.
 • Предварителна обработка на растението, субстрат. Изборът на правилната почва. Количеството почва също трябва да бъде ограничено - не е необходимо да покривате корена напълно.

Забележка! Трансплантацията може да бъде по-лесна, ако се направи навреме. Когато цветето е в твърде тесен саксия за дълго време, кореновата система започва да се влошава малко, трудно е да се премахне и ще трябва да се изрежат много издънки.

Грижи след трансплантацията

За да отгледате орхидея, трябва добре да се грижите за нея. Цветето не прилича на други стайни растения, тъй като идва от тропиците, следователно е по-добре да изберете друг принцип на отглеждане.

В процеса на отглеждане трябва да обърнете внимание на следните нюанси:

 • Спазвайте режима и начина на поливане.
 • Хранете растението през вегетационния период.
 • Подгответе правилната почва и съберете качествен субстрат.
 • Следете състоянието на стъблото и корена.

Грижи за трансплантирана орхидея

Освен това си струва да регулирате температурния режим. Растението не трябва да се излага на прекалено много пряка слънчева светлина. Като цяло трябва да създадете тропически климат за цветето.

Поливане

Особено трудно е да се следи водният баланс на растението и да се полива правилно. Ако има твърде много вода, тогава корените ще започнат да гният, така че стандартната процедура за поливане трябва да бъде променена:

 1. Съберете вода в стайна температура в купа.
 2. Поставете саксията в контейнера за 15 минути.
 3. Извадете саксията и я поставете върху кърпа. Излишната влага трябва да се абсорбира от тъканта.
 4. Преди да поставите тенджерата в тавата за капки, уверете се, че кърпата е поела напълно влагата през отворите на дъното.

Забележка! Веднага след поливането, саксията не трябва да се поставя на перваза на прозореца. Необходимо е растението да се държи на топло място в продължение на няколко часа. Струва си да се полива, ако е необходимо, така че няма точен график.

Подхранване

За да може растението да развие нормална листна маса, цъфтежът настъпва всяка година и децата се появяват за засаждане, струва си периодично да "подхранвате" растението с торове от различна класификация.

За хранене можете да използвате различни торове:

 • органични;
 • минерал;
 • за ускоряване на растежа.

Хранене на растенията по време на растеж

Всеки тип се използва в съответствие със специфична инструкция за дози и периоди на оплождане. Но най-популярният вариант са минералните торове, тъй като те съдържат много минерали и витамини, необходими за орхидеята.

Във всеки случай дозировката за цветето трябва да бъде 1/10 от стандартната. Времето за "хранене" се определя от размера на растението и условията на растеж. Препоръчително е да се прилага определен вид тор по време на периода на цъфтеж и една седмица след друг вид вещество. По-нататъшният график на "хранене" зависи от състоянието на цветето.

Почвата

Много проблеми в процеса на грижа за орхидея възникват, ако се подготви грешен субстрат за растението. Новите производители на цветя изобщо използват обикновена почва за цветя. Всъщност орхидеята принадлежи към епифитното семейство, поради което по своята същност трябва да бъде прикрепена към дървената опора с корени.

Извличане от стара почва

Можете да засадите растение в закупена почва. Магазин за цветарство може да предложи няколко опции, но е по-добре да подготвите субстрата сами. Необходимо е да се смесват в равни пропорции сухи, ситно нарязани части от кората и парчета мъх. Предварително накиснете съставките в цветни антисептици, за да премахнете вредителите и насекомите.

Орхидеята е много красиво и необичайно цвете, което изисква правилни грижи по време на растеж и трансплантация. Трябва да знаете как да засадите бебе от майчиния храст, без да навредите на второто копие. Подготовката и по-нататъшните действия значително влияят върху състоянието на растението. Правилната грижа ще помогне на орхидеята да се превърне в пълно цвете след пресаждането.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина