Как да трансплантирате алое: опции в друга саксия и примери у дома

Алое (агаве) е стайно растение, което е неизискващо към специални грижи. Притежава лечебни свойства, които позволяват да се използва при голям брой заболявания. Едно от изискванията за добър растеж и развитие на растенията е чиста трансплантация. Знанието как да трансплантира алое е необходимо за всеки производител.

Основните причини за трансплантацията

Алое е растение, което не обича малка саксия. Той постепенно развива широка коренова система и тясната саксия ще бъде смъртоносна за нея. Следователно алоето трябва да бъде трансплантирано в друга саксия правилно и навреме.

Алое на закрито

Трансплантацията на алое се извършва по следните причини:

 1. Алоето трябва да се обнови и да придобие красив външен вид. Декоративните свойства до голяма степен зависят от това колко широка саксията расте. В малки саксии цветето ще изсъхне, корените му ще изгният при неправилно напояване.
 2. Понякога около централния храст нарастват голям брой странични процеси. Препоръчително е да го трансплантирате, така че процесите да не отнемат соковете от него. Трансплантацията подмладява растението и го прави по-устойчиво.
 3. Най-честата причина за презасаждането е, когато саксията не отговаря на растението. Цветето трябва да бъде трансплантирано незабавно, ако корените започнат да пълзят през дренажната система.
 4. С нарастването на алоето почвата се изчерпва. Ако в него има малко хранителни вещества и микроелементи, растежът постепенно се забавя, долните листа отмират. Растението постепенно губи своите декоративни свойства. Алоето ще бъде красиво, ако почвата е обогатена с хранителни вещества и ценни микроелементи.
 5. При неправилно поливане корените постепенно започват да гният. В този случай цветето трябва да бъде трансплантирано спешно.

Оптимална честота на трансплантация

Сукулентът расте бързо. Младите екземпляри трябва да се пресаждат ежегодно (на възраст до 5 години). Растежът се забавя в зряла възраст. Поради това се препоръчва пресаждането на агавата веднъж на всеки три години. По-честите трансплантации са вредни, тъй като нараняват вътрешното цвете.

През зимата или есента вътрешното цвете не трябва да се безпокои. Най-добре е да се засажда в началото на пролетта през март (преди началото на активния вегетационен период) или по време на вегетационния сезон (лятото). В началото на пролетта или лятото храстът бързо ще възстанови растежа, ще се установи в нова почва.

Забележка! Ако алое се трансплантира през зимата или есента, то може да не понася стреса от промяната на почвата и дори да умре.

Трансплантация на алое

Методи за трансплантация

Читателите се интересуват от това как да засадят алое. Има много начини за отглеждане на алое. Те зависят от това кое растение се трансплантира, на колко години е и дали има издънки.

Семена

Пресаждането на алое със семена е доста трудоемко. Начинът на отглеждане на алое от семена зависи от неговата жизнеспособност. По-добре е да покълнат стогодишнината в края на февруари. Температурата по време на трансплантацията не трябва да бъде по-ниска от 21 градуса.

Сеитбата на семена се извършва в специално подготвена почвена смес от копка, листна почва, пясък. Кълновете се гмуркат в плитки кутии (съставът на почвата в тях трябва да бъде идентичен).

След като разсадът порасне, той се трансплантира в саксии. Година по-късно те отново седят, т.к. кореновата система расте достатъчно и става тясна. В този случай корените са повредени.

Джигиране на приложението

Цветарите се интересуват от това как да засаждат алое с издънки. Пресаждането на резници е най-добре през лятото. Трябва да се изберат най-здравите издънки, растящи по стъблото.

Алое стреля

Забележка! Трябва да отрежете страничните процеси в самата основа. В рамките на 5 дни ги подсушете леко на топло място, обработете среза с въглен.

Правилно обработените резници се засаждат във влажен пясък. Поливането се увеличава, когато се появят първите малки корени. След една седмица резниците се засаждат в саксии с цветя.

Има много начини за засаждане на растения от алое без корени. Можете да отрежете или отщипите лист от агаве в основата. Подобно на рязането, той се изсушава, така че точката на изрязване да изсъхне. Тъй като е необходимо да се отглежда алое от листата във влажна почва, те се засаждат в почвата на дълбочина около 3 см във влажен пясък.

Алое има бебета. Те са в самата основа на корена и имат свои собствени корени. Тази функция значително улеснява процеса на трансплантация. Бебето се изкопава, като същевременно се наблюдава безопасността на кореновата система. След това се пресажда внимателно в навлажнен пясък.

Възрастно растение

Ще бъде полезно да знаете как да засадите растение алое у дома. Новозакупеното цвете трябва да се държи в саксия в продължение на 3 седмици, преди да се засади отново. През този период агавата се адаптира към новите условия на отглеждане. По-добре е да поставите саксията отделно от другите цветя.

Трансплантация на алое

Първата трансплантация се извършва само когато корените запълнят цялата саксия. Диаметърът на новия контейнер е с 2 или 3 см по-голям от стария.

Внимание! Възрастно растение се трансплантира само по метода на трансбордиране.

Трябва да знаете как да трансплантирате алое в други саксии по най-малко травматичния начин. Напълно се отстранява от старата саксия. Това трябва да се направи възможно най-внимателно, за да не се срути земната бучка. След това тази топка се поставя в нов пот точно в централната част.

Получената празнина между стените на саксията и бучката се запълва с прясна почва. Трябва да го запечатате с пръчка или молив. Освен това трябва да добавите пръст отгоре.

След пресаждането растението не се полива два дни. През това време ще преминат леки наранявания на корените. След това агавата се полива умерено.

Трансплантирайте в открита почва

Тази процедура може да се направи само при летни условия и само в топъл регион. За да се чувства растението нормално, температурата на въздуха трябва да бъде около 23 градуса. Последователността (алгоритъм) на действията при трансплантация на агава в открита почва е следната:

 1. Трябва да изберете добро място за прехвърляне. Тя трябва да бъде осветена, но не на пряка слънчева светлина.
 2. Растението не трябва да се мокри под дъжда. Трябва да се погрижите за надежден подслон.
 3. Дупката трябва да е малко по-голяма от саксията, в която преди това се е намирало растението.
 4. На дъното трябва да се излее малко количество дървени стърготини или фини въглища. Разширена глина, готова смес се поръсва отгоре.
 5. Алое се поставя в дупката и се покрива със сместа.
 6. Ако растението расте на открито, тогава не е необходимо да се храни.

Подготовка за трансплантация

Бушът трябва да бъде презасаден внимателно, като се спазват всички необходими препоръки. Ако всичко е направено правилно, тогава растението няма да се нарани, то ще оцелее добре от промяната в почвата и ще възобнови растежа си много бързо.

Внимание! Преди трансплантацията, скарлатът трябва да се полива обилно в продължение на няколко дни. В този случай той може лесно да бъде изваден от саксията, докато кореновата система няма да бъде повредена.

Избор на пот

Изборът на саксия трябва да се подхожда много отговорно. Размерът му зависи изцяло от това защо растението се трансплантира.Ако е млада, има мощна и добре развита коренова система, тогава капацитетът трябва да бъде избран голям. Ако алоето има млади издънки, тогава растението може да бъде оставено в същата кутия (при условие, че издънките са премахнати). Саксията може да се вземе малко по-малка, ако трансплантацията се извършва поради подмладяване (в този случай засегнатите или мъртвите части се отстраняват).

Всички саксии трябва да имат дренажни отвори отдолу. Ако присъства, почвата няма да вкисне. Старата тенджера трябва да се изплакне преди по-нататъшна употреба.

Алое в саксия

Качество на почвата

Новата почва трябва да бъде възможно най-близо до предишната. Идеално, ако го купите в един магазин. На опаковката на почвата за алое трябва да се посочи, че субстратът е специално подготвен за сукуленти или за кактуси. Земята трябва да е хлабава. При самоподготовка на почвата за алое, пясъкът се добавя към листата и копка.

Домашна трансплантация

Флористите трябва да знаят как да трансплантират храсти от алое у дома. Трансплантацията не трябва да бъде твърде честа. Но не може да бъде отложено за повече от три години. Продължителността на живота му зависи от това как да засадите растението алое. Ако се съдържа в застояла и особено кисела почва, ще започне да боли.

По време на трансплантацията едната ръка държи стайното растение в основата му. Друго - трябва да запазите самата саксия. Сухите, стари и изгнили корени се отстраняват незабавно.

Когато пресаждате алено, не е нужно да вземате прекалено голяма саксия. Трябва да е в най-подходящите условия за това. Алоето може да цъфти много рядко.

По-нататъшни грижи за цветето

Растението се движи за седмица или две на полусянка. В сенчеста позиция цветето лекува наранявания, свиква с нови условия. Нараняванията по време на пресаждането винаги са неизбежни, дори ако растението се трансплантира много внимателно.

Местоположение и осветление

Растението се нуждае от значително количество слънчева светлина. През пролетта е необходимо алоето да свикне с интензивната слънчева светлина. По време на обяд е достатъчно да закачите малък екран на прозореца. Тази техника избягва изгаряния.

Алое на слънчев перваз на прозореца

Важно! През лятото, по време на много силна жега, растението трябва да бъде скрито от слънцето.

Добре е алоето да расте на балкона или терасата през лятото. При тези условия тя трябва да бъде скрита от дъжда. Излишната влага допринася за факта, че цветето ще изгние.

През есента, с намаляване на дневните часове, алое се нуждае от допълнително осветление. За това е подходяща флуоресцентна лампа. Трябва да се включи веднага щом слънцето се скрие зад хоризонта.

Температура

Оптималната температура не трябва да бъде по-висока от 30 градуса. През зимата трябва да сте сигурни, че няма да падне под 12 градуса. Алоето не издържа на замръзване, поради което не трябва да се допуска рязък спад на температурата в зимните помещения.

Влажност

Растението понася добре сухия въздух в помещенията. Независимо от това, ако сухотата се комбинира с повишена температура, тя трябва да се полива по-често и да се пръска периодично. През зимата, когато централното отопление е включено, използвайте овлажнител или поставете малки съдове с вода близо до тенджерата.

Не трябва да се допуска растението да се развива в помещения с влага. Кореновата система и стъблата ще страдат от това.

Поливане

Поливането силно зависи от температурата на околната среда. Ако през лятото температурата достигне 30 градуса, тогава растението трябва да се полива през ден, понякога ежедневно. През студения сезон температурата може да спадне до 12 градуса, като в този случай алоето се полива веднъж седмично.

При отглеждане почвата се полива под корена, а не отгоре. Водата, която попада върху листната розетка, причинява гниене на стъблото. Основният критерий за необходимостта от поливане е пълното изсъхване на почвата.

Възрастно растение се храни не повече от веднъж на 3 седмици. Най-доброто ще бъде специален тор за кактуса.

Почвата

Необходимо е да се следи състоянието на почвата.Ако се вкисне, храстът трябва спешно да бъде трансплантиран. Трябва да закупите субстрата в цветарските магазини - тук има комплекти, специално проектирани за сукулентни растения.

Важно! Алоето се нуждае от почвата винаги да се разрохква. Разхлабването трябва да се извършва внимателно, за да не се повредят корените.

Ако растението не пусне корени

Има няколко причини, поради които растението не пуска корени:

 1. Неподходящ състав на почвата. Спешно е да го замените или да приготвите смес с правилното съотношение на компонентите. Най-добрият вариант е да закупите готова смес за сочни видове.
 2. Нискокачествен посадъчен материал при трансплантация чрез резници. Това се случва, ако резникът е взет от голямо растение. В този случай агавата трябва да бъде презасадена отново.
 3. Неправилна грижа. Необходимо е внимателно да се следват препоръките на производителите на цветя и да се елиминират дори най-малките признаци на болестта навреме.

Болести, вредители

Растението век може да бъде засегнато от сухо или сиво гниене. Болестите се проявяват чрез изсушаване или деформация на листата, гниене на корените. Ако тези признаци бъдат открити, агавата трябва спешно да бъде трансплантирана.

Алое може да бъде засегнато от такива вредители:

 1. Паяк акари. Трудно е да го забележите поради малкия му размер. Основният признак е, че на листата се появява най-тънката паяжина. Листата пребледняват и изсъхват. На по-късен етап от развитието на болестта те стават алени.
 2. Челюстното насекомо инхибира процеса на фотосинтеза. По листата се появяват червени петна.
 3. Признак на брашнеста буба е покритието на листа с цъфтеж.

Можете да се борите с вредителите с помощта на специални антипаразитни лекарства.

Алое е непретенциозно, красиво и полезно растение. Ако следвате грижите, никога няма да имате проблем с тях. Неговата дълголетие ще зависи от правилната трансплантация.

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина