Как да трансплантирате циклама: опции у дома и по различни начини

Това закрито цвете едва достига височина от 30 см, има сплескан корен с диаметър не повече от 10 см. Но се развива активно, така че всяка година растението се нуждае от нов контейнер. За да бъде процедурата успешна, е важно да знаете правилата за това как да трансплантирате циклама.

Трансплантация на растения

Едно от основните изисквания за комфорт на това цвете е малка саксия, която става тясна много бързо. Препоръчително е да се трансплантира циклама ежегодно. Тази процедура ще избегне болестите на корените и ще стимулира активен цъфтеж. Самият процес се състои от подготвителен и основен етап, където на началния етап трябва да се обърне специално внимание.

Цветен разкош

Подготовка на храста

Винаги трябва да се помни, че пресаждането излага растението на стрес. Следователно цикламата трябва да бъде подготвена за предстоящата процедура. На първо място, те се определят от момента на събитието - то трябва да съвпада с началото на растежа.

Забележка! При персийските сортове събуждането от сън се случва в различни месеци, при европейските сортове тази фаза практически отсъства. Сигналът за това кога цикламата може да бъде трансплантирана ще бъде появата на нови листа върху грудката.

При подготовката на растение се извършват следните действия:

 • цветето се отстранява внимателно от старата саксия;
 • отърсете почвата от корените и ги изследвайте;
 • откривайки гниене и други нарушения, проблемните корени се отрязват.

Циклама, извадена от гърнето

Растението се поставя за известно време в слаб разтвор на калиев перманганат, за да се дезинфекцират секциите. След това преминете към подготовката на нов контейнер.

Избор на саксия и почва

Не трябва да вземате широк контейнер, в противен случай растението ще насочи основните сили към развитието на кореновата система в ущърб на надземната част. От това следва, че диаметърът на саксията трябва да надвишава размера на грудката само с 2-3 cm.

Важно! Независимо дали контейнерът е нов или използван, той се дезинфекцира предварително и едва след това се пълни с пръст.

В продажба има готова почвена смес "Лале", подходяща за цъфтящи стайни растения. Можете да направите субстрат сами, като вземете:

 • 1 част торф, хумус, пясък;
 • 3 парчета листна земя;
 • малко вермикулит (вермион).

За да се избегнат инфекции, да се унищожат ларвите на вредителите, преди да се присади цикламата в друга саксия, почвата трябва да се калцинира във фурната за 2 часа.

Процес

След като приключат с подготвителните стъпки, те започват да засаждат растенията в нов контейнер. Алгоритъмът стъпка по стъпка изглежда така:

 • на дъното на саксията е положен малък слой от счупена тухла или експандирана глина;
 • напълнете контейнера с пръст;
 • в центъра се поставя грудка, която отстрани поръсва храста със земя;
 • почвата се уплътнява и навлажнява.

Ако след поливане почвата малко утихне, почвата все още се изсипва в саксията.

Присаждане на цвете в нова саксия

При копаене в циклама грудката не е напълно заровена. При персийския сорт тя трябва да изглежда 1/3. При европейската без почва се оставя 1,5 см от върха.

Домашни грижи след трансплантация

Дори добре адаптирана циклама е придирчива към условията на отглеждане. Когато растението е под стрес, трябва да му се обърне максимално внимание, като се спазват всички изисквания на селскостопанската технология.

Влажност

Цикламата предпочита висока влажност.В горещ сезон можете да пръскате с топла вода от спрей бутилка, опитвайки се да предотвратите влагата да достигне до точката на растеж (в противен случай храстът ще умре). Процедурата се извършва, докато зелената маса расте. Веднага след като цикламата навлезе във фазата на бутонизиране, пръскането се спира.

Температура

Стайното цвете не обича топлината. Следователно през лятото температурата в къщата се поддържа от порядъка на 20-22 ° C. През зимата се понижава до 10-15 °, ако храстът е в стадий на покой, тогава може да се намали още малко. Помещението трябва редовно да се проветрява. В същото време не трябва да се допускат чернови.

Местоположение

Цикламата не обича пряката слънчева светлина. Затова саксии с цветя се поставят на източните или западните первази. Ако това не е възможно, изберете южната страна, осигуряваща разсеяна светлина. Северните прозорци не са подходящи поради лоши условия на осветление (особено през зимата).

Удобно местоположение

Поливане

Растението лесно понася лека суша, разболява се от преовлажняване. Ето защо е по-добре да подлеете цветето под вода, отколкото да прелеете, като добавите вода в тигана. Количеството влага зависи от фазата на развитие:

 • по време на цъфтежа почвата се поддържа постоянно влажна;
 • в края на цъфтежа честотата на поливане се намалява.

При сортове, които навлизат в суспендирана анимация и хвърлят зеленина, почвата в саксията периодично се навлажнява, така че да не изсъхне напълно.

Храна

След като растението бъде вкоренено, то ще се нуждае от хранене. Извършва се един месец след поставяне в нов контейнер, като се използва сложен минерален тор за декоративни растения.

Процедурата се повтаря на всеки 3 седмици до началото на пъпкуването. Веднага след като цикламата цъфти, честотата на торене се намалява до 1 път на месец.

Методи за размножаване

Новодошлите, увлечени от домашното цветарство, се интересуват как правилно да размножават цикламата, така че тя да не загуби декоративния си ефект. Практикуват се няколко метода: бебе, сеитба, разлистване и разделяне на грудката.

Семена

За да събирате самостоятелно плодове от растение, в къщата трябва да имате поне няколко храста за изкуствено опрашване. Ето защо е по-лесно да купите готови семена от циклама в цветарски магазин. Този метод на развъждане се счита за най-оптимален, особено за персийския сорт.

Ако дадено растение може да бъде трансплантирано в нова саксия през всеки месец, тогава сеитбата е най-добре през август, следвайки този алгоритъм:

 • пригответе 5% захарен разтвор и накиснете семената в него;
 • семето, което е изплувало на повърхността, се изхвърля без съжаление;
 • след това инокулумът се прехвърля за 8-12 часа в разтвор на циркон (4 капки на 0,5 чаша вода);
 • семената, взети от биостимулатора, се поставят върху памучни тампони и се покриват с парцали от превръзка за подуване;

Важно! За да могат семената да се вкоренят по-добре, препоръчително е да ги покълнат, оставяйки ги за един ден под плътна кърпа.

 • плитка пластмасова тава (за предпочитане прозрачна) се пълни със смес от торф и пясък, взети в равни пропорции;
 • семената се излагат на повърхността и се поръсват с почвена смес със слой до 1 см;
 • контейнерът е покрит с непрозрачен филм.

Оранжерията периодично се проветрява и почвата се навлажнява. Цикламата от семена у дома ще даде първите издънки след месец и половина. Филмът веднага се отстранява, тавата се прехвърля на хладно (15-17 °), добре осветено място.

Приятелски издънки

Кълновете се гмуркат, когато възел надникне от земята и върху него се образуват 2-3 листа. Трябва да засадите нови храсти в малки контейнери (например пластмасови чаши).

Контейнерът се пълни с субстрат от пясък, торф и листна земя (съответно 1: 2: 4). Разсадът се засажда в почвената смес, като напълно се поръсва с него възлите. Първото подхранване на разсад се извършва след една седмица, като се взима цветен тор в слаба концентрация ("Tsvetovit", "Ferovit", "Kemira Lux").

В постоянна саксия, не повече от 8 см в диаметър, младите храсти се трансплантират след 6 месеца.В този случай грудката вече не е напълно потопена в почвата, оставяйки една трета от нея над повърхността.

Важно е да поливате младите растения правилно.

Важно! За да получите влага директно в корените на разсад, използвайте пипета. Отначало почвата за разсад се навлажнява 2 пъти седмично. В бъдеще, когато разсадът се вкоренява добре в отделни саксии, поливането се намалява до 1 път за 10 дни.

Деца

Този метод е популярен сред производителите на цветя, тъй като дава най-голямата гаранция за оцеляване. Процедурата се извършва през втората половина на лятото, когато няколко деца са се образували на майчиния храст. След като сте избрали най-здравия минитубер с пъпка, се извършват следните манипулации:

 • лукът се отрязва внимателно от основната грудка;
 • потопени в субстрат, обичайно за циклама, изсипва се в торф или пластмасова чаша;
 • покрийте със стъклен буркан отгоре, изграждайки подобие на мини оранжерия;
 • периодично подслонът се отстранява и почвата се проверява за влага;
 • след 2 седмици, когато поникнат първите листа, буркана се изважда накрая и бебето се гледа, както обикновено.

Избор на бебето

След известно време разсадът се прехвърля в саксия за цветя. На 30-ия ден след отделянето на бебето от майката, торенето се извършва със слаб разтвор на минерален тор.

Чрез разделяне на грудката

Те се опитват да размножават цикламата по този начин възможно най-рядко, защото ще трябва да наранят корена. Рязането често завършва с разпадане на разделите и дори може да провокира смъртта на майчиния храст. Поради това се препоръчва този метод да се прилага само в екстремни случаи.

Важно! За да се получи здрава циклама, размножаването чрез разделяне се извършва само във фаза на покой.

Подгответе се внимателно за процедурата, направете я без бързане, следвайки инструкциите:

 • ден преди разделяне, почвата се навлажнява, така че грудката да се извлича по-лесно;
 • корените се измиват с топла, утаена вода, като напълно се отстранява цялата земя;
 • острието на остър тънък нож се калцинира над пламък и се оставя да се охлади;
 • по-добре е да разделите корена на 2 (в краен случай на 4) части; на всеки от тях трябва да има точка на растеж и "пета" с корени;
 • деленките се слагат на чиста хартия и се сушат 2-4 часа;
 • срезовете се обработват с брилянтно зелено, след това се напудрят с въглен на прах и се оставят за още 18 часа;

Размножаване по дивизии

 • дезинфекцирайте подготвени саксии, почвена смес и дренаж;
 • преди засаждане на среза, почвата се навлажнява.

Грижите за растенията се извършват при същите изисквания, както при стандартна трансплантация на храсти.

Листов метод

Не всеки знае как цикламата се възпроизвежда правилно от листата. Ако не вземете предвид особеностите на процедурата, в крайна сметка можете да получите само гнила чиния. Лист, взет от храст, рядко пуска корени във вода. Не винаги е възможно да се направи това в основата.

По този начин могат да се размножават само европейски видове циклама - те образуват пръстови корени по листата. Персийските цветя нямат тази функция.

Метод за отглеждане на листа

За да завърши процесът успешно, се спазват следните правила:

 • листата с корени не се отрязват, а се отчупват;
 • в същото време, малък фрагмент от възела също трябва да се отдалечи от плочата;
 • след това трябва да засадите резника в субстрата, като го задълбочите и го покриете с оранжерия.

Всички останали действия са същите като при отглеждането на циклама с помощта на деца. Методът с листа е опция за бързо вкореняване. Още на 3-та седмица дръжката може да поникне. Остава да му осигурим подходящи грижи.

Цикламата е много красиво декоративно растение, което може да зарадва с цъфтежа по всяко време на годината. След като се научихте как да го размножавате и трансплантирате правилно, можете да създадете истински рай на прозореца си. Знаейки как да отглеждате циклама от семена у дома (или по друг начин), можете да дадете на близките малко разцъфнал блясък

гост
0 коментари

Стайни растения

Градина